Krtek

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

brnos
Příspěvky: 76
Registrován: úte 04. pro 2012, 10:44

Krtek

Příspěvek od brnos »

Nevím zda toto patří do pyrofora, když tak to to téma smažu.

Ale chtěl jsem se poptat na zkušenosti.
Máme v našem bytovem komplexu na trávničku krtka, každý den 1-2 kopečky. Už zničil cca 20% trávníku.

Není možno použit ultrazvukové ani jiné (pyrotechnicko - akustické) plašiče, protože se staráme o několik dalších parcel kolem a akorát by přešel jinam, a problém by se opakoval. Použití toxických jedu (granulí, tablet..), by jsem se spíš vyhýbal, protože tam chodí pejskaří ze psy i děcka se tam občas hrají, tak bych se nerad vyhnul neštěstí.

Včera jsem koupil 5ks dýmovnic na bázi Chlorečnan a Fosfid Hlinitý (220,-Kč) určených na hubení krtků, ale nezabrali, dnes opět jsem dostal odvětu ve formě dvou nových krtincu.

Jenže vzhledem k rozsáhlosti jeho chodbového království, by bylo potřeba alespon 20, možná více takových dymovníc, ale dávat za to tisíce se mi nechce

Napadlo mne, zda nepoužit nějakou jednoduchou dýmovnici (Chlorečnan + cukr) Které by jsem si udělal např. kilo, nasypal do díry a nechal vyhořet, nebo něco podobného, co by ho sice neotravilo, ale vzalo mu to kyslík. Chlorečnan používat na trávnik taky asi není moc dobré (Travex :o) ale pokud by vyhořel tak snad..... Já už fakt nevím.

Jsem zoufalý.

Nějaká zkušenosti s pyrotechnikou mám (vyrábím si světličky, fontánky, bengály dělobuch) a mám doma i zásobu "základních okysličovadel, práškových kovu a síry... a kousek od práce Fichemu.

Prosím poraďte mi zda jste nějakou dýmovnici s "plazivým dýmem" vyráběli, nebo jinak ho vypudit, ale aby jsem nenadělal ekologickou havarii.
Amper
Příspěvky: 28
Registrován: sob 22. zář 2012, 20:47
Bydliště: Doma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Amper »

Co takhle klasckou dýmovnici KNO3+cukr ? Ne že by byla nějak moc účinná, ale je levná a můžeš tedy nasypat větší množství na více míst. Navíc složení ani zplodiny by neměly být nijak zvlášť toxické..
brnos
Příspěvky: 76
Registrován: úte 04. pro 2012, 10:44

Příspěvek od brnos »

No to je jediné co mne napadlo, ale pro jistotu se radeji zeptám, zda někdo už to nezkoušel a zda to bylo učinne. Než napěchuji chodby 1 Kg směsy. Ale nevím zda to dávat do trubky, nebo jen volně nasypat. Aby jsem tam neměl pak otrávene díry po KNO3, resp. po struske po dohoření. Je to něco jako golfový trávnik, který se týdenně seká. a každá větší "pleš" by tam byl tam byla vidět. Takže chápete proč jsem s těch krtinců tak nešťastný.
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Krtek

Příspěvek od Pandy »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Zadání tématu je jak u veřejné zakázky a vtomto případě velice těžko neřešitelné s ohledem na podmínky zadavatele.
Předně je si uvědomit coto krtek je a jak žije a hlavně přátelé krtek je zákonem chráněný..to jen na okraj a pro upřesnění pro zelené Khmery.:old:
Zapomeňte na různé dýmovničky a jiné krátkodobé smrady..nepomáhá nic a je to jen stráta času. Lití různých chemikálií do děr jako nafta olej je naprosto neekologické a trávník tím vždy hodně trpí. Krtek žije teritoriálně má svůj rajon a žije tam vždy sám. Velikost tohoto uzemí se značně liší. Krtek má velice dobrý čich ,vytváří pod zemí spletité chodby a vlivem evoluce moc dobře ví co je podzemní voda a jak proti ní,tj.strčení hadice do diry a pustit mu tam vodu nepomůže. Co opravdu pomuže tak je něco jako povodeň kdy celé uzemí se zaplaví ,někdy stačí velmi prudký přívalový déšť to jej opravdu vyžene z nor. Ale pozor pokud nemáte psa tak krtek jen přeskočí do jiné díry ,dobrej je baset,JackRasl terier a terirerovití obecně..prostě nějakej dobrej krysopes. Krtek reje většinou nad ránem, dobrá je i kočka..ovšem ne ta domácí vypasená granulovou lobbby.
Rozhodně nedoporučuji zapíchnuté vidle do trávníku popřípadě několik vidlí a na ně napojenou 220V fázi, bez nuláku ,vylezou akorát všechny žížaly a znám případ kdy takhle natáhl brka jeden zahrádkář protože elektrika fakt dost kope a ho chudáka ukopala.
Nedoporučuji do děr pouštět acetylén popřípadě propan-butan je to extrémně nebezpečné a krom toho to šlechtěný trávník se zárukou přeorá. Znám případ takto těžkého zranění jak jinak než opět zahrádkáře pyrotechnika amatéra.
Aby se krtek udusil třeba dýmovnicema jak tu někdo naznačil že to vyžere kyslík ...nevyžere ...dýmovnice přece hoří vlastním oxydovadlem takže těch 21% O2 tam pořád je a logicky.....krtek potřebuje dole přeci dýchat a jistě není tak blbej že tam nemá žádnou vzduchotechniku....přátelé....opravdu to má vychytaný aby když chrápe se neudusil jak horníci na dole Fučík IV.
Pokud mohu opravdu doporučit něco přijatelnáho ,dostupného a co by mohlo zabrat je sněhový hasící přistroj s CO2 a ten mu pomalu ale pomalu přes redukční ventyl pouštět do nory. CO2 je těžší než vzduch je přiměřeně dusivý . Rozhodně ale nepomuže mu to tam prat tou hadicí,prudký proud plynu sebou strhne i vzduch a j to oničem. Ty prskavky kdy vznikne fosfid vápenatý popřápadě hlinitý je dobrá myšlenka jenže těch prskavek by bylo potřeba fakt hodně jenže to by byl už výrobek víc jak 4% a by by v kategorii T+.
Mezi námi ......fosfid vápenatý jedna kávová lžička do nory opravdu krtka nebo hryzce vodního se zárukou zabije mám to osobně vyzkoušený ,ale problém je v tom ,že se vám oproti mě nepodaří tuto látku legálně nabýt. Já jsem za pomocí CaP krtky z svojí zahrady nadobro odstranil vyzkoušeje všechny výše uvedené metody. Ještě lepší je Al2P3 jenž s vlhkostí reaguje daleko pomaleji a nevzniká samozáplny difosfid, a používá se v boji proti hmyzu v mlýnech ale ten je ještě nesehnatelnější.
Krtek je hmyzožravec takže na nějaké otrávené návnady nezabere.
Krtek má velice jemný čich dá se použít naftalinové kuličky do děr a zahrabat,krtkovi ten naftalín dost smrdí a vadímu. jenže pozor...v první fázi se snaží ty tablety vyhrabávat,takže je od trpělivosti zahradníka kdo z koho a kdo to dýl vydrží.
Toď mé zkušenosti s krtkama. Dobří jsou fakt ti baseti ,hned po CaP, ale ne ti vyžraní pouze ti štíhlí sice napříkad v spojitosti s tou průtrží krka ulovil jenže se tak zasral od hlíny ,že jsem ho pucoval snad půl dne!!
:idea:
Uživatelský avatar
Blaster
Administrátor
Příspěvky: 279
Registrován: stř 13. říj 2004, 19:33

Příspěvek od Blaster »

Kladivo taky není moc efektivní zbraň pro boj s krtkem :mrgreen:

Obrázek
Rozčilovat se - znamená pomstít se sám sobě za blbost druhých

PGP Public Key
dudakhonza
Příspěvky: 90
Registrován: stř 23. pro 2009, 09:51
Bydliště: Praha 4

Příspěvek od dudakhonza »

No mě osobně se podařilo krtka i myši ze zahrady (a nejen jednou) vyhnat obyčejným BP obohaceným o pár procent síry (třeba 60%KNO3, 30%S, 10%C), cena je zanedbatelná při těch pár set gramech co člověk použije. Prostě naládovat do trubiček po 50-100g, zapálit, strčit do díry a zasypat lopatou hlíny. Tak přeji hodně úspěchu 8)
Po nezdařeném pokusu rozhodíme rukama

20 metrů od sebe a následně to zkoukneme s nadhledem

hlava uletí směrem nahoru...
Uživatelský avatar
AKA the A
Příspěvky: 227
Registrován: pát 16. lis 2007, 16:02
Bydliště: K.n.O.

Příspěvek od AKA the A »

Proč nezkusit sirný svíce? Nebo rovnou práškovou síru? Při hoření jednak vyrábí SO2, druhak při tom žere kyslík...

Akorát teda oxidy síry po reakci s vodou budou posouvat ph půdy poněkud dolů... :idea:
petrsx01
Příspěvky: 109
Registrován: sob 14. čer 2008, 11:52

fosfid hlinitý

Příspěvek od petrsx01 »

K tomu fosfidu, ne že bych to tedy doporučoval, ale myslím, že by šel velice snadno připravit syntézou z prvků. Prostě to smíchat ve stechiometrickém poměru a zapálit, to že ten produkt nebude nijak ultra čistý by na tohle použití asi tolik nevadilo.

A somewhat less pure product is obtained when a mixture of 27g of aluminum powder and 31g of red P is ignited with a burning magnesium strip (use safety goggles!) in an iron crucible.The crucible should not be more than half full, since the mass expands during the reaction and may overflow. In any case ,the crucible should be covered with a lid. The yellowish to gray-black reaction mass is ground in a heated mortar.
When you do things right people won't be sure you've done anything at all.
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

Jediná spolehlivá metoda jak se zbavit krtka je prodat zahradu.. bohužel. Někdo používá s úspěchem karbid, nečistoty v něm prý krtkovi smrdí a odejde k sousedovi, přírodě to neškodí (vzniká vápno), ale jakmile je krtek v lehké půdě blízko povrchu, tak se nechytáte ani s karbidem ani s fosfidama. Bojuju s ním neúspěšně už deset let - jednou se naštvu a napustím to acetylenem a kyslíkem a provedu konečné řešení krtčí otázky spojené s rekultivací zahrady. Dýmovnice, slzný plyny, vše marno.. leda ještě možná nadrbnout starýho ficthla a nechat do díry pár dní blafat výfuk... Pandy má pravdu v tom, že krtek neni žádnej blbec a když má máo vzduchu, zavrtá se čumákem do země a vzduch přefiltrovaný přes vlhkou hlínu mu v pohodě vystačí na mnoho hodin. Takže ta dýmovnice může fungovat jedině v případě, že ho vysloveně překvapí takovou koncentrací, že nestihne zdrhnout. Trpělivější jedinci občas krtka uloví když si počkaj až začne dělat kopičku, ten "muj" to klidně dělá i za bílého dne, ale zatím mi vždycky zdrhnul... i při seberychlejší práci s rýčem a vidlema jsem z něj viděl jen rychle mizící zadní partie.
Uživatelský avatar
pyrotechnik.com
Příspěvky: 43
Registrován: pon 02. kvě 2011, 19:47
Bydliště: Plzeň

-

Příspěvek od pyrotechnik.com »

Buk píše: ....Někdo používá s úspěchem karbid, nečistoty v něm prý krtkovi smrdí....
...A ty nečistoty v technickém karbidu jsou právě fosfidy, které hydrolyzují na fosfan... :wink:
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

No nejen fosfan... ale spíš je mi divný, že "česnekové" aroma karbidu mu vadí (někdy), ale ostře štiplavě páchnoucí náplň co je v slzných patronách 26,5 ne (co tam přesně je nevím, sublimující krystalky).
Uživatelský avatar
Dalca
PFG
Příspěvky: 236
Registrován: pát 16. pro 2005, 21:48
Bydliště: Brno

krtek

Příspěvek od Dalca »

No já řešil víceméně totálně zdevastovanou zahradu zapůjčením 2 flašek s acetylenem.
Na 4 místech vecpaný hadice do chodbiček, pouštěl jsem mu tu dobrůtku přes redukčák, klasickej , svářecí.
Vzhledem k tomu, že široko daleko nebyl sklep ani kuřák, tak jsem si to troufnul.
No pak se zahrada pojezdila VAriHindou a zasel se novej trávník...
Jestli byli krtkové zlikvidování acetylenem nebo tou malotraktorovic rotační hrůzo nevím, ale od tý doby (4 roky) je klid. kolem hranice trávníku jsme zakopali tekovou tu "nopkovou" fólii, co se s ní "izolují" základy proti vhhkosti tak na 2 rýče (cca 60cm hluboko) jako zábranu proti "tunellování" a doufáme, že krtek nevyleze a neveme to vrchem..
ZAtím je klid...
Umřel s udiveným výrazem na tváři: "Někde se asi stala chyba.."
srabsrab
Příspěvky: 85
Registrován: pát 02. úno 2007, 21:52

Krtek neni becko

Příspěvek od srabsrab »

Buk píše:, ten "muj" to klidně dělá i za bílého dne, ale zatím mi vždycky zdrhnul... i při seberychlejší práci s rýčem a vidlema jsem z něj viděl jen rychle mizící zadní partie.
Neni to ani rok, co byl v televizi porad o krtkovi, a jeho dokonalem systemu chodeb a strategii uniku .....

Doporucuji misto prace s rycem hodit na misto dostatecne silnou naloz, ktera udela spolehlive krater alespon 1m hluboky ... uspech zarucen

U me pul roku radil a pak se sam odstehoval ... nastesti ... po shlednuti poradu opravdu nevim zda je mozny nejaky zaruceny postup :(

Jinak se daji koupit nejake samostrilne pasti, ktere udajne take funguji .... legalni to ale nejspis nebude .... na reznicke patrony mam takove tuseni ...
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

Příspěvky bych rozdělil na dvě kategorie první skupina je s naprostou neznalostí a naprostou nezkušeností s krtkem. O nich převládá názor ,že krtek když je slepej a má ploutve místo noh tak je blebej,neohrabaný,slepý a naprostý luzor v přírodě. Bude stačit kdejaká blbá amatérská dýmovnice co jej spolehlivě odstraní. Použitím dýmovnic jednak nic nevyřešíte akorát poškodíte trávník jednak teplem a druhák splodinami hoření. Flek na trávě bude až do jara což zadavatel na začátku jednoznačně nechtěl. Dýmovnici považuji za nejpitomnější nápad co snad je,to už ty vidle neuzemněné s zapojenou fází jsou smysluplnější.Musím ovšem uznat že boj pomocí dýmovnic je efektivní a u diváků v první fázi sklidí uznalou pochvalu. Ovšem do doby dalšího prvního krtince kdy budete v hospodě za naprostého idiota. A této pomluvy či spíše hodnocení se už v místě bydliště jen tak nezbavíte a červení nosi při jakékoliv další pitce to budou dávat u stolu za pobavenou příhodu.
Proboha...dýmovnice jsou naprosto netoxické jsou to v podstatě barviva popřípadě aerosoly jenž zemina s 100% jistotou odfiltruje!!!
Druhá skupina je jenž budˇviděla ten film a došlo jim že to asi opravdu nebude žádná sranda a stojí před nimi opravdu mazanej a vychytralý nepřítel a nebo mají delší dobu zahrádku a s tímto tvorem se snaží bojovat čímž nabidou spoustu životních zkušeností.
Ještě moje zkušenost s ekologickým bojem proti krtkovi pro lidi jenž se jím nezamlouvá můj fosforovodík. Mimochodem jde o velice toxický plyn jenž toxicitou je naprosto shodný s HCN který je ovšem lehčí než vzduch tudíž nepoužitelný to samé platí i o CO ,proto je daleko lepši CO2.
Takže jakmile uvidíte jak krtek reje mějte připravenou hlinikovou lopatu uhelku tj.tu velkou širokou jaká koliv menší je naprosto nevhodná a v zápalu boje se na 75% netrefíte .U zemně rychle podebrat krtinec i s majitelem a celý obsah vyhodit do vduchu ,tím se odělí jak říkají mlynáři zrno od plev v tomto případě krtek od hlíny dopadnou na zem oděleně pak už stačí touto širokou lopatou jej majznout....bacha na čokla ...pokud bude přitomen má velkou snahu spolupracovat většinou se ale motá pod ama a s největší pravděpodobností jednu chytne lopatou, tohoto vteřinového zmatku samozřejmě krtek využije a stopro i přes ty jeho křivé nohy pláchne. Výsledek je ten že krtej je pořád na zahradě čokl zraněnej a 450kč za veterinární ošetření + náklady za PHM k veterináři.
Takže z vlastní zkušenosti na lov krtka metodou číhané nedoporučuji spolupráci s aktivním psem. Vlastní zkušenost. :idea:
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

Ovšem nesmíš mít krtka s hyperinteligencí, kterej jen vystrkuje hlínu a do krtiny se neodváží. Pak totiž metoda lopata selhává a nastupuje metoda "rychlý rýč" (jeden zarazit do místa předpokládané chodby a druhým rychle hrabat), což je vzhledem k tomu, že chodba obvykle vede jinam než člověk čeká, v 90% případů spíše veselá rozcvička. Navíc coby humanista ho nemlátím lopatou ale snažím se ho chytit do ruky (neboť obvykle nemám nic na jeho odchyt připraveno), což je dost zážitek, neb je to tvor bojovný a vzteklý - nadává, prská a kouše. Akorát když ho jemně položíme na zádíčka mezi ruce, tak upadne do pasivity nechá se odnést celkem v klidu :-) .

PS: Zajímalo by mně, kterýho perverzáka napadlo udělat z krtečka idylickou postavičku, kterou budou mít všichni rádi. Já se příkláním k názoru záporné postavy televizního vědce ze zmíněné pohádky - "Zničit krtka" .
Uživatelský avatar
Dalca
PFG
Příspěvky: 236
Registrován: pát 16. pro 2005, 21:48
Bydliště: Brno

perverzák

Příspěvek od Dalca »

Jo ten perverzák je nějakej Miler..jeho německý jmenovec Muller ve spojení s bratrem Turgauem je myslím přínosnější, leč lovu krtka moc nepomlže.

Trávník přejet rotavátorem, nebo rovnou menším pluhem, vysadit znova a kolem dokola zakopat neco, co mu bude bránit v tunelování ...

A doufat, že ta svině černá nepřeleze vrchem.
Takový ty pískátka z baumaxu moc nepomáhaj
Umřel s udiveným výrazem na tváři: "Někde se asi stala chyba.."
Uživatelský avatar
Derrick
PFG
Příspěvky: 226
Registrován: pon 15. lis 2004, 18:45
Bydliště: Wolfenstein

zničit krtka

Příspěvek od Derrick »

osobně sdílím naprosto identický pohled na krtka jako Buk

Jeden můj kamarád, již postarší pán šedých skrání přitom velmi vitální a aktivní důchodce, si ode mne bere pravidelně hrst 20g el. iniciovaných výbušek, se kterými pak úspěšně obhospodařuje svou zahrádku.
Problém s krtkem například vyřešil tak, že náložky rozmístil u jednotlivých hromádek po zahradě a poté jenom s roznětničkou v ruce a v houpacím křesle na terásce popíjejíc dobré vínko, čekal na první pohyb. Úspěšnost samozřejmě 100%, kráterek se zasype a je klid
...a co na to sousedi, no nic, ti se s ním stejně nebaví již leta a lepší polovička se trochou čokolády taky nechá uchlácholit.
Jinak obdobně si ochraňuje i své ovocné stromky před špačky na zahradě. Výbušky má rozvěšeny po stromech v podstatě celou sezónu (z legrace jsem mu již navrhoval, že uděláme pod každým stromem malý rozvaděč). Mnohdy popisoval jak lítá s listím i peří a kupodivu to funguje - to hejno se pak jeho zahradě opravdu obloukem vyhýbá.
Přílohy
_znicitkrtka.jpg
_znicitkrtka.jpg (80.79 KiB) Zobrazeno 40518 x
petrsx01
Příspěvky: 109
Registrován: sob 14. čer 2008, 11:52

Re: Krtek

Příspěvek od petrsx01 »

Pandy píše: Pokud mohu opravdu doporučit něco přijatelnáho ,dostupného a co by mohlo zabrat je sněhový hasící přistroj s CO2 a ten mu pomalu ale pomalu přes redukční ventyl pouštět do nory. CO2 je těžší než vzduch je přiměřeně dusivý . Rozhodně ale nepomuže mu to tam prat tou hadicí,prudký proud plynu sebou strhne i vzduch a j to oničem.
Možná by bylo lepší použít suchý led místo toho hasičáku, krychle o hraně 4cm udělá cca 100l CO2, když by se mu daly ty krychle do různých míst, tak si myslím, že by to bylo účinné.
Na druhou stranu nevím, zda by si toho krtek nevšiml a tu krychli nevyhodil, po tom co jsem viděl ten dokument, tak fakt vidím, že boj s krtkem není žádná sranda.
When you do things right people won't be sure you've done anything at all.
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Pánové, asi budu prohlášen za zeleného Khméra nebo jinou havěť, ale já nevidím žádný důvod s krtkem bojovat. Na zahradě máme krtin celkem hodně, ale při sbírání jahod, kopání brambor, ba ani při grilování žvance k obědu nás nijak neomezují. Krtek jak zde bylo řečeno je hmyzožravec a tudíž ani škody na úrodě nečiní (aspoň u nás určitě ne) a pokud je jeho proviněním pouze obohacení trávníku o několik kopců hlíny, fakt nevidím důvod ho hubit.
Jedna nejmenovaná babička mi v tomto dává za pravdu a nakypřenou hlínu z krtin navíc s radostí využívá na doplnění či rozšíření záhonů.
Takže krtkům zdar, lovcům zmar! :puffy:
Obrázek
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Uživatelský avatar
Alacatazar
Příspěvky: 103
Registrován: sob 19. dub 2008, 10:22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alacatazar »

Já sice s krtkem momentálně problémy nemám, ale takto pro ukázku dopadlo hřiště našich fotbalistů po zimě :D :D :D
Přílohy
20130321211532.JPG
20130321211532.JPG (216.54 KiB) Zobrazeno 40486 x
20130321211540.JPG
20130321211540.JPG (199.97 KiB) Zobrazeno 40486 x
Pyrotechnika, ohňostroje, speciální efekty.
WWW.PYROSILESIA.CZ
e-shop: www.pyrosilesia.nabizi.cz
Nejlepší pyrotechnika a ohňostroje ve slezsku
Odpovědět