Uplatnění po studiu chemie...

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět

Po ukončení studia na VŠ chemického směru

bych chtěl pokračovat formou disertace dále a zůstat v akademické sféře, asi nejsíš v zahraničí. Spíše kvůli možnostem a podmínkám.
3
12%
bych chtěl pokračovat formou disertace dále a zůstat v akademické sféře, ale rozhodně v ČR. Někdo to zde musí pomoci změnit.
4
16%
mě láká si založit vlastní firmu a v chemii podnikat. Nemám ale zatím žádnou konkrétní představu v čem, ale láká mě to.
3
12%
chci jednoznačně v chemii podnikat. Mám už představu o předmětu podnikání, ale chybí mi zázemí.
1
4%
bych chtěl zakotvit v nějaké etablované firmě, kde se dělá chemický výzkum. Má to větší budoucnost, než akademická sféra.
9
36%
si půjdu vlastní cestou, podle toho, co trh práce nabídne. Takže sázím na svojí univerzalitu.
5
20%
 
Celkem hlasů: 25

simonx
PFG
Příspěvky: 94
Registrován: pon 24. říj 2011, 21:52

Uplatnění po studiu chemie...

Příspěvek od simonx »

Protože k jednomu příspěvku lze přidat pouze jedno hlasování, prosím moderátory o shovívavost a připojuji ještě druhé hlasování. Prosím všechny zájemce o chemické obory studující střední školy a vysoké školy, kteří mají zájem se vyjádřit, aby tak učinili. Je to (nejen) pro mladé lidi se zájmem o chemii užitečná zpětná vazba. Idealistů je málo, zklamaných příliš. Díky :wink:
Uživatelský avatar
Derrick
PFG
Příspěvky: 226
Registrován: pon 15. lis 2004, 18:45
Bydliště: Wolfenstein

Příspěvek od Derrick »

simonx
PFG
Příspěvky: 94
Registrován: pon 24. říj 2011, 21:52

Příspěvek od simonx »

situaci neznam, ale pokud je podstata pravdiva, proc me to neprekvapuje... :?
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

No, já bych řekl že v okruhu několika kilometrů kolem Explosie si o tom šuškají i vrabci na stromech.. Je to dosti smutné, vzhledem k tomu jaký je v té fabrice potenciál, až je mi z toho.. :sick:
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
miro
Příspěvky: 29
Registrován: pát 11. pro 2009, 21:34

Příspěvek od miro »

Je to veľmi smutné. Aj u nás na Slovensku padlo veľa fabrík za obeť kapitalizmu. Mnohé z nich mali aj 100 ročnú tradíciu. Je to čoraz horšie. Je veľmi reálne že chemici budú musieť za prácou cestovať výlučne do cudziny.
Uživatelský avatar
Dalca
PFG
Příspěvky: 236
Registrován: pát 16. pro 2005, 21:48
Bydliště: Brno

ČR - Klausistán v Kalouskově režii

Příspěvek od Dalca »

To je tak. koho zajímá historie fabriky? koho zajímá zaměstnanost lidí? koho zajímá potenciál, zkušenosti atp? Politiky ne. Ty zajímá jen kolik vyvařá provize. Tudíš Pápá Explosia, Requiescat in pace.
Umřel s udiveným výrazem na tváři: "Někde se asi stala chyba.."
simonx
PFG
Příspěvky: 94
Registrován: pon 24. říj 2011, 21:52

Příspěvek od simonx »

Historie firmy, regionalni vyznam, zamestnanost. Dulezite, ale nikoliv ty nejpodstatnejsi ztraty. Hlavni problem bohuzel spociva v tom, ze je v tomto udesnem systemu umozneno s vyse uvedenymi statky zachazet tak, jak je naznaceno v clanku, ze k tomu situace speje... Uf, prilis daleko jsme se za tech par tisic let neposunuli. Fyzicke nasili se transformovalo v psychicke, zhoubnejsi, daleko nebezpecnejsi. Premyslivy jedinec lehce prijde na to, jaci lide, jak charakterove vybaveni se po plysaku prodrali k pozicim kapitanu prumyslu a financniho sveta. Idea kapitalismu je postavena na mnoha bludech, jednim z nich je svoboda a neomezena dostupnost / recyklace zdroju. Bohuzel se zapomnelo na to, ze tech prirodnich je omezene, o tech lidskych ani nemluve (kdo z nas je jeste ochoten prozit zivot v bide, aby si hrstka jinych mohla uskutecnovat svoje sny o liberalnim kapitalismu) a svoboda je politicka demagogie. Zkratka a dobre - demokraticky kapitalismus je asi jako Higgsuv boson. Kazdy o tom mluvi, ale nikdo to nikdy nevidel. Mame tu pana Havu a spol., ten by nebyl tak "uspesny", pokud by si za ty roky nevytvoril politicke kryti. Je to opravdu k zbliti. Fascinuje me, jak jsou porad nekteri lide nepoucitelni. Jakmile si v historii lidstva nejaka uzka skupina hrala na nedostknutelnou, postavila se mimo pravidla, vzdycky to skoncilo poradnym mlejnkem na maso. Znova to zkousi... :skull:
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

Mno....já se nerad zapojuji do podobných diskuzí,ale za svůj krátký život jsem prošel mnoha fabrikama a proto mohu klidně prohlásit,že jsem rád,že se mnohé prostě zavřely a zrušily. Velká většina svým provozem ohrožovala zdraví a bezpečnost a nebylo jich málo co i provozem okolí. Naprostá většina až na světlé vyjímky měla ve vybavení stroje a technologie z první republiky.Na jedné straně bylo sice pěkné se dívat na stroj jenž jede od roku 1935,jenže tyto stroje prostě už výkonem ,energetickou náročností naprosto neodpovídaly technickým požadavkům moderní doby.Byl to někdy opravdu smutný pohled třeba na umouněného soustružníka jak soustruží jako otrok pořád stejnou součástku a na západě frčí moderní CNC automat jednu součástku za druhou v uchvatném tempu.Jistě chápete,že produktivita práce je prostě dimetrálně někde jinde.
Viděl jsem i kompletní provozy za které by se nemuselo stydět žádné muzeum technické revoluce.
Nebylo by od věci si spočítat,že modernizace takových to provozů výjde daleko dráž než postavit novou na zelené louce. A bohužel investici nesníží ani částka s zběrných surovin za ten někdy opravdu šrot.
Technologii explosie jsem pravda neviděl,takže nemohu hodnotit. Dílčí technologie celého areálu Syntezie jsem tak trochu viděl ,něco je pěkné moderní napři výroba konc .dusky něco je ovšem ale opravdu na považenou a rez by se tam dal těžit jako surovina.
V nedávné minulosti jsem měl možnost vidět i jeden provoz v Švýcarsku....neskutečné..všude naprosto čisto,vše v leštěném nerezu.nikde ani kapička zatečených chemikálií.naprostá preciznost ohledně bezpečnosti.
Takže přátelé..co chcete po továrnách do kterých nikdo 45 let v minulém režimu neinvestoval??
Někdy mě podobné stesky připomenou že je škoda ,že se zavřely všechny hamry na potokách,jak to bylo pěkné a romantické. Jenže zastaralé,nevýkoné a o té neskutečné dřině lidí nemluvě.
A te|ď mě můžete kamenovat :lol: :lol:
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Pravda je, že některé provozy jsou víceméně muzejní, ale zrovna ty muzejní pokud vím nemají nějakou velkou provozní nebezpečnost, provoz co posledně vyletěl do luftu byl například relativně moderní.

Problém je ale v tom, že oni tu fabriku nechtějí zrušit, a už vůbec ne z nějakých bezpečnostních důvodů... ale o tom je ten výše citovaný článek..
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Atrey
Příspěvky: 126
Registrován: sob 27. bře 2010, 00:31

Příspěvek od Atrey »

Mel jsem tu cest byt u likvidace uplne noveho provozu, ktery se dostavoval jeste po revoluci.
Odbytiste melo byt Rusko.
V Evrope je jeste jedna fabrika na vyrobu materialu, co se v byvalem provoze vyrabela.........

Dalsi - uplne novy provoz Adamantanove chemie Pliva lachema.
Koupil vse Chorvat, luxusni provoz zrusil a prejze bude pokracovat s vyrobou v Chorvatsku.
Hovno s octem, nepovedlo se jim dat do kupy ani 1/3 veci co se puvodne delali.

Jak rikam, v CR je to jak Curakove mlyne.
Pravý prd je silný, má hustotu větší, nebo rovnu atmosféře jej obklopující, tvoří nezaměnitelnou vůni brokolice a obvykle vyžaduje utření zadnice.
Uživatelský avatar
Ing.Prokop
PFG
Příspěvky: 36
Registrován: stř 28. zář 2005, 00:04
Bydliště: Pardubice

Explosia

Příspěvek od Ing.Prokop »

Tak pány Tichého a Velehradského znám osobně, solidní inženýři, ale odolnost vlivům je otázkou.
Komedie s Istrochemem je vskutku k popukání, několikrát jsme se tomu hlasitě usmívali. Jenže podobná komedie byla předtím s bleskovicovou linkou. Je pravdou, že jak Explosia postupně zkracovala fronty, tak se v ní zakoncentroval velmi povedený typ lidí.
... a ten dědek místo antracitu přiložil ekrazit !!!
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

To: Ing Prokop: Bohužel je to tak ,ač velmi smutné. Ale buďme optimisté něco konči a třeba něco lepšiho nastane.
Uživatelský avatar
Dalca
PFG
Příspěvky: 236
Registrován: pát 16. pro 2005, 21:48
Bydliště: Brno

fabriky

Příspěvek od Dalca »

Pandy:
částečně souhlasím, fabrik jsem prolezl povícero, těch zralých k likvidaci i těch perspektivních.
Pokud je fabrika přežitek, neproduktivní, k četu s ní. Jenže mne vytáčí, když funkční a provozuschopnou fabriku, udržitelnou v konkurenčním prostředí někdo cíleně "rozesere" aby to nejlepší, co tam je (nejziskovější provozy) přepustil za pár babek spřátelenýmu "fondu", neperspektivní provozy spolu třeba s ekologickou zátěží nechal státu a přitom se uculoval jak Kalousek po 5-ým panáku slivovice. Tohle je podle mne hajzlárna. A tohle se ve velkým dělo, děje a bude dít. Protože jak říká soudruh prezident - nejsou špinavý peníze a šedá ekonomika, páč o prachy jde v první řadě a ten celorepublikový dav ovcí to stejně vydrží. Tady nemáme banánovou republiku, tady máme něco lepšího - Klausistán (občas v něm fouká teplý vánek, jindy je spíš venku spíše nečas než počasí a chraň nás ruka páně před déletrvající sobotkou, nemuseli bychom se nedělky dočkat..)
Umřel s udiveným výrazem na tváři: "Někde se asi stala chyba.."
Odpovědět