Petice proti novému zákonu o pyrotechnice

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Uživatelský avatar
Alacatazar
Příspěvky: 103
Registrován: sob 19. dub 2008, 10:22
Kontaktovat uživatele:

Petice proti novému zákonu o pyrotechnice

Příspěvek od Alacatazar »

Toto mi dnes dorazilo na mejl. Pěkně nám utahují smyčku kolem krku. Novela zákona která by měla vstoupit v platnost 1. července 2015 opravdu stojí za to.

Přeposíláme.

> Dobrý den,
>
> Dovoluji si vás oslovit se žádostí o vaši účast na podpisové
> akci k petici proti schválení nového zákona o pyrotechnice, který
> se dostane ke schvalování v poslanecké sněmovně dne 20.1.2015
>
> Podpisovou petici koordinuje pan Hradil – Pyro Moravia, kde jsme se
> dohodli že vás ohňostrojařskou veřejnost oslovíme pomocí
> e-mailové databáze. Formu petice vnímáme jako jednu z možností,
> kdy společně můžeme bojovat proti změně tohoto zákona, jedná
> se o naši ohňostrojařskou budoucnost.
>
> V příloze si můžete seznámit s tímto novým zákonem jak byl
> schválen v parlamentu, pro informaci uvádím že pro nás
> ohňostrojaře tím skončila tzv lehká kategorie F4 (kulové pumy do
> 125mm) a všechny kulové pumy jsou nyní v kategorii F4 tzn,
> ohňostrojné práce se všemi souvisejícími předpisy pro
> výbušniny.
>
> Pokud nesouhlasíte se zněním tohoto nového zákon stejně jako my
> a chcete pro to něco uděla, tak nám pomozte rozšířit náš
> počet podpisů proti tomuto zákonu:
>
> Postup pro podpisovou akci:
>
> 1 vytiskněte a vyplňtě podpisový arch, nevyplňujte číslo archu,
> oslovte i další ohňostrojaře ve vašem okolí (prodejce,
> obchodníky, ..) jde o co největší počet podpisů 2 tiskopis
> zašlete poštou nebo osobně na adresu: Pyro Moravia s.r.o.
> Slovenská 1a/1085 Ostrava-Přívoz 702 00 Česká Republika Dotazy
> na: tel: + 420 596 134 848, + 420 596 134 849 ,+420 602 748 212
> PODPISOVÝ ARCH JE NUTNÉ ZASLAT MAXIMÁLNĚ DO PÁTKU 16.1.2015
> DOPOLEDNE


Děkujeme.
Tým Luwis


Návrh zákona pro schválení
http://uloz.to/xQfXcpZu/16-navrh-pro-sc ... 92014-docx

Podpisový arch
http://uloz.to/xKLdxifL/petice-arch-pdf
Přílohy
Petice - arch.pdf
(13.4 KiB) Staženo 455 x
Pyrotechnika, ohňostroje, speciální efekty.
WWW.PYROSILESIA.CZ
e-shop: www.pyrosilesia.nabizi.cz
Nejlepší pyrotechnika a ohňostroje ve slezsku
pemazl
Příspěvky: 43
Registrován: úte 24. úno 2009, 10:06

Příspěvek od pemazl »

Pročetl jsem si to, ale o tom, že všechny kulové pumy spadnou do kategorie F4 a budou tudíž jen na povolení báňského úřadu, jsem tam nanašel ani slovo. Ono tam vůbec není moc o rozdělení pyrotechnických výrobků do jednotlivých kategorií. Co se tam hodně řeší je certifikace a evidence pyrotechniky pro velkodovozce, kteří také iniciovaly tuto petici, ale jestli to bude mít nějaký zásadní dopad na menší ohňostrojaře to nevím. Co se tam komplikuje je oznamování prakticky každého ohňostroje a to písemně i s uvedním použité pyrotechniky, map a plánů místa odpalu a podpisů majitelů pozemků. To je opravdu nepříjemná komplikace, podle mne zbytečná. Ale toto velkodovozcům pyrotechniky určitě nevadí :-). Takže možná jsem špatně četl (a nehledal jsem to na netu), ale o zařazení všech kulovek do F4, což by prakticky znamenalo, že by se i u profi ohňostrojů přestaly používat, není v dokumentu z přílohy žádná zmínka.
Jestli o tom tedy někdo víte něco víc tak to sem prosím napište, nemám moc čas to hledat a myslím, že by to zajímalo nejen mně.
Uživatelský avatar
mailou
Příspěvky: 305
Registrován: čtv 07. zář 2006, 22:04

Příspěvek od mailou »

a co narizeni vlady č.32/2014Sb. ???? To snad plati dale. Nebo ne?


"Za vybusny predmet se nepovazuje..." !!!

Pokud bude tohle zruseno, tak si muzete s prukazem odpalovace zatopit v kamnech. BUdem ve stejne situaci jako na SK. Na 2inch kulovku povoleni banaku k odberu vybusnin, ADR prevoz, sklad vybusnin.....
odpal to
Uživatelský avatar
Alacatazar
Příspěvky: 103
Registrován: sob 19. dub 2008, 10:22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alacatazar »

Já to vidím takto: Velkoprodejci a velké firmy na tom budou lépe. Kvůli zbytečným složitostem jim ubyde konkurence v podobě malých odpalovačů, kteří to většinou (tak jako já) dělají jako koníčka. Pokud budou chtít lidé ohňostroj obrátí se na velké firmy. Těm malým se to už nevyplatí. Dosavadní průkazy nám sice budou platit ale budou nám k ničemu protože kdo bude provádět takové úkony k získání povolení aby si střelil pár kulovek?

Zde je malý výcuc zajímavých věcí z návrhu zákona. O zařazení tam opravdu nic doslovného není ale udhaduji, že se v rozdělění nic zásadního měnit nebude. Jen před kategorii přidají nově to F

Ohňostroje
(1) Ohňostrojem se rozumí hospodářským subjektem nebo osobou s odbornou způsobilostí současné nebo v krátkém časovém sledu následující odpalování pyrotechnických výrobků kategorie F2, F3 nebo T1. Za ohňostroj podle tohoto zákona se nepovažuje odpalování pyrotechnických výrobků do hmotnosti 10 kg čistého obsahu výbušných látek celkem.
(2) Hospodářský subjekt nebo osoba s odbornou způsobilostí jsou povinni ohlásit provedení ohňostroje příslušnému obecnímu úřadu a příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje, a to nejpozději pět pracovních dnů před jeho provedením.
(3) Ohlášení ohňostroje podle odstavce 2 musí mít písemnou formu a spolu s ním se předkládá i písemný souhlas vlastníka pozemku s provedením ohňostroje. Ohlášení obsahuje
a) údaje o osobě provádějící ohňostroj a kontaktní telefon,
b) místo provádění ohňostroje,
c) datum a čas začátku přípravy, datum a čas provedení ohňostroje a dobu jeho trvání,
d) množství a druhy používaných pyrotechnických výrobků,
e) způsob zajištění ochrany života a zdraví osob a majetku, včetně map či schémat, zachycujících odpaliště a území ohrožené účinky odpalovaných pyrotechnických výrobků, zejména rozletem jejich částí a dopadem nebezpečných zbytků po jejich odpálení.
(4) Ohňostroj musí být proveden v souladu s ohlášenými údaji podle odstavce 3 písmena a) až d) a za dodržení opatření ohlášeného podle odstavce 3 písmene e).



Základní vymezení druhů a kategorií pyrotechnických výrobků
(1) Zábavní pyrotechnika se dělí na
a) kategorii F1, do níž patří zábavní pyrotechnika, která představuje velmi malé nebezpečí a má zanedbatelnou úroveň hluku, a která je určena pro použití na omezených plochách, včetně zábavní pyrotechniky určené k použití uvnitř obytných budov,
b) kategorii F2, do níž patří zábavní pyrotechnika, která představuje malé nebezpečí a má nízkou úroveň hluku a která je určena pro venkovní použití na omezených plochách,
c) kategorii F3, do níž patří zábavní pyrotechnika, která představuje středně velké nebezpečí, je určena pro venkovní použití na otevřených prostranstvích a jejíž úroveň hluku nepoškozuje lidské zdraví,
d) kategorii F4, do níž patří zábavní pyrotechnika, která představuje velké nebezpečí, je určena pro použití pouze osobami s odbornou způsobilostí a jejíž úroveň hluku nepoškozuje lidské zdraví.


Přechodná ustanovení
(6) Certifikáty o typové zkoušce vydané podle dosavadních právních předpisů pro zábavní pyrotechniku kategorií 1, 2 a 3 před 4. červencem 2010 zůstávají na území České republiky v platnosti do doby, na kterou byly vydány, nejpozději však do 4. července 2017.
(7) Certifikáty vydané podle dosavadních právních předpisů pro pyrotechnické výrobky kategorie 4, P1, P2, T1 a T2 před 4. červencem 2013 zůstávají na území České republiky v platnosti do doby, na kterou byly vydány, nejpozději však do 4. července 2017.
(8 Za osvědčení prokazující odbornou způsobilost pro zacházení s pyrotechnickými výrobky kategorie T2 a F4 se pro účely tohoto zákona považuje též oprávnění nebo průkaz odpalovače ohňostrojů vydané obvodním báňským úřadem nebo Českým báňským úřadem.
Pyrotechnika, ohňostroje, speciální efekty.
WWW.PYROSILESIA.CZ
e-shop: www.pyrosilesia.nabizi.cz
Nejlepší pyrotechnika a ohňostroje ve slezsku
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Já teda do ohňostrůjství nedělám, ale když tam píšou, že
"Za ohňostroj podle tohoto zákona se nepovažuje odpalování pyrotechnických výrobků do hmotnosti 10 kg čistého obsahu výbušných látek celkem."
tak mi z toho vyplývá, že na pár kulovek se to nevztahuje, ne? Nebo máme jinou představu o tom co je to pár :lol:
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Uživatelský avatar
Alacatazar
Příspěvky: 103
Registrován: sob 19. dub 2008, 10:22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alacatazar »

Ano je tam psáno 10kg složí ale z výrobků F2, F3 nebo T1. Jakékoli použití F4 už je ohňostrojná práce.

Ohňostrojné práce
(1) Ohňostrojnou prací je činnost, při které se využívá pyrotechnických výrobků kategorie F4 nebo T2 k produkci světla, zvuku, kouře nebo kombinace těchto efektů, zahrnující přípravu a provádění této činnosti, přičemž tyto činnosti se zpravidla provedou na jednom pracovišti a při jednom uzavření bezpečnostního okruhu.
Pyrotechnika, ohňostroje, speciální efekty.
WWW.PYROSILESIA.CZ
e-shop: www.pyrosilesia.nabizi.cz
Nejlepší pyrotechnika a ohňostroje ve slezsku
pemazl
Příspěvky: 43
Registrován: úte 24. úno 2009, 10:06

Příspěvek od pemazl »

Ano, použití F4 je jen pro ohňostrojné práce, ale pořád jsme u toho, že nikde není napsáno, že kulové pumy patří nebo budou patřit do F4. Naopak, jak píše Mailou, v nařízení vlády č.32/2014Sb. je napsáno, že za výbušné předměty se nepovažují kulovky do 125mm. A nařízení vlády č.32/2014Sb. by tím to novým zákonem nemělo být ovlivněno, alespoň to v něm není psáno.
Takže strašení "skoro zákazem" kulovek může být jen důvod jak získat co nejvíc podpisů pod petici organizovanou velkodovozci pyrotechniky, kterých se to týká nejvíc, kvůli certifikaci a evidenci výrobků. Pokud jsem si všimnul, tak ta petice nemá žádný text, co se podepsaným vlastně nelíbí a co by chtěli změnit. Takže kdo ví, co se vlastně podepisuje?
Tím nechci tvrdit, že to tak musí být, ale je to přinejmenší zvláštní. Honem honem to ještě dnes podepište nebo už si nikdy nestřelíte kulovku! Myslím, že o tomto zákonu už se muselo vědět dřív, než včera večer, tak nevím co si o tom myslet...
Uživatelský avatar
Alacatazar
Příspěvky: 103
Registrován: sob 19. dub 2008, 10:22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alacatazar »

pemazl: Ano máš naprostou pravdu. Je ale možné, že to nýnější řazení (KP do 125mm prodejné na průkaz) se tímto změní. Jak ale bylo již psáno, nikde není specifikováno jak. Jako většina zákonů vznikal i tento bez povědomí široké veřejnosti. Postaví nás rovnou před hotovou věc a bude. Já jen přeposlal to co mi přišlo, protože jsem myslel, že by to mohlo zajímat i další lidi z tohoto "oboru".

Ještě by mě zajímalo, zda do toho má nebo měla co mluvit naše slavná asociace ACPF, která mi nyní připadá jako soukromý klub firem provádějící velké ohňostroje a velkých prodejců pyrotechniky. Co se tam děje také veřejnost neví a pokud nejste členy (1000Kč členský příspěvek ročně), nemáte nárok vědět co se tam řeší a děje.
Pyrotechnika, ohňostroje, speciální efekty.
WWW.PYROSILESIA.CZ
e-shop: www.pyrosilesia.nabizi.cz
Nejlepší pyrotechnika a ohňostroje ve slezsku
pemazl
Příspěvky: 43
Registrován: úte 24. úno 2009, 10:06

Příspěvek od pemazl »

Alacatazar: s tou ACPF je to právě taky velmi zvláštní, zakládala se s tím, že se bude spolupodílet na tvorbě zákonů a bude připomínkovat a já nevím co... A teď přijde mail od zakladatelů ACPF, že včera zjistili, že je nějaký nový zákon a honem všichni podepište petici. Taky mi to trochu připadá jak píšeš soukromým klub firem provádějící velké ohňostroje a velkých prodejců pyrotechniky. A to co je v tom navrhovaném zákoně se týká hlavně jich (nebo alespoň jsem to tak pochopil z toho textu zákona).

To co je tam o tom novém ohlašování ohňostrojů atd., to se mi taky nelíbí a pokud by to šlo, tak bych byl pro to změnit, ale v té petici není ani slovo o tom, co by chtěli měnit. Jen to podepište, pošle to (mimochodem právě do rukou zakladatelů ACPF) a mi už s tím něco uděláme...
No nevím, prostě se mi to zdá divné.
srabsrab
Příspěvky: 85
Registrován: pát 02. úno 2007, 21:52

nechapu

Příspěvek od srabsrab »

Jakto ze nic neni na hradilovych ani jinych strankach? Kdyby tohle byla pravda tak by to prece nekde nekdo dal uz driv ne? Tohle nejak nedavam .... ale mozny je vsechno tady v ty republice ... klidne i naky prilepek s tim ze ohnostroje, koureni a sul a zpivat je zakazano s okamzitou platnosti bez vyjimek :roll:
liorlior
Příspěvky: 24
Registrován: stř 03. črc 2013, 20:13

re

Příspěvek od liorlior »

:D
Naposledy upravil(a) liorlior dne čtv 15. led 2015, 21:43, celkem upraveno 1 x.
liorlior
Příspěvky: 24
Registrován: stř 03. črc 2013, 20:13

re

Příspěvek od liorlior »

Vážení, já nevím jak Vy, ale já bych to nechal, tak jak to dnes je. Takže se pokusím sehnat co nejvíc lidí k podpisu petice. Ono změnou zákona to začne a dalšími nařízeními bude pokračovat. Nevím, kde jsem to četl ale jsou lidi, kteří by chtěli uvalit další daň na pyrotechniku a to bych opravdu nerad..
Uživatelský avatar
Alacatazar
Příspěvky: 103
Registrován: sob 19. dub 2008, 10:22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alacatazar »

PODPISOVÝ ARCH JE NUTNÉ ZASLAT MAXIMÁLNĚ DO PÁTKU 16.1.2015

To je už zítra. Snad to stihnete.
Pyrotechnika, ohňostroje, speciální efekty.
WWW.PYROSILESIA.CZ
e-shop: www.pyrosilesia.nabizi.cz
Nejlepší pyrotechnika a ohňostroje ve slezsku
liorlior
Příspěvky: 24
Registrován: stř 03. črc 2013, 20:13

re

Příspěvek od liorlior »

Aha, aj tak to je pozdě
srabsrab
Příspěvky: 85
Registrován: pát 02. úno 2007, 21:52

nasel jsem ofiko

Příspěvek od srabsrab »

Tady to je oficialne https://apps.odok.cz/kpl-detail?pid=KORN9M9AECQE

Tohle uz tezko nekdo zastavi ... ani kdyby na te petici bylo podpisu milion.... doufam ze na informaci o tem, ze kulovky se budou nadale moct pouzivat jako predtim pro odpalovace, se nic timto nemeni (je to moc dlouhe aby se v tom prase vyznalo....nicmene jestlize bude kulovka = automaticky F4 tak je to uplne jasny slovensky model a asociace nam je stejne uzitecna jako prukazy...jedina moznost je totiz specialni vyjimka z tohoto zakona nebot do 3 to spadnout jiz nesmi a 4 je proste ohnostrojna prace a vybusnina a hotovo..prestoze je to nesmysl u kulovek s mensin vybusnym obsahem nez maji prednabite mozdire...)

Hm asi jdu radeji spat .. obavam se ze tohle jak ctu vic a vic je definitivni tecka za ohnostrojema (bez nekolika kulovek na finale je to amaterismus co si poridi kazdej jouda v hypersuper radsi nez by platil profika)

Doufam ze ti rvouni po zakazu a zprisneni co jim vadi petardy v rukou pubertalni mladeze ted budou konecne spokojeni... to jedine totiz zustane ...
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

Podle mých informací přímo na BÚ ,jde o to omezit pyrotechniku obecně a všechny kulovky mají být v4 ted vlastně F4 .
Veškeré ohňostroje budou v F4 tj. veškeré náležitosti s tím spojené. Takže model co je v SR.
Ale možná se pletu a spletl se i pracovník na BÚ.
trabik
Příspěvky: 34
Registrován: stř 22. dub 2009, 18:35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trabik »

Jde o celkovou snahu omezit vše. Bavil sem se s kamarádem a ten měl jednání se státní zkušebnou zbraní. Tam sečínaj vymejšlet a připravovat taky podobný blbosti. Řešil s nima nějaký znehodnocený zbraně a začínaj chtít aby se veškerý dříve znehodnocený zbraně podle starších zákonů upravili podle stávajících zákonů. Tím si ale zase protiřečej protože zásahy do znehodnocenejch zbraní jsou nelegální. A tohle jsou jenom střípky, je toho mnohem více, vypadá to o snahu o celkový odzbrojení lidí.
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

Bohužel je to tak. O omezení některých chemikálií tady proběhla již bouřlivá diskuze výsledek je ten že se omezily . Minulý rok probíhala bouřlivá diskuze leteckých modelářů a omezení ze strany UCKL v celém spektru působnosti tj.omezení hmotnosti modelu ,omezení dostupnosti modelu atd. Taky se omezilo ,sice se tam jeden člověk rval jak lev něco vybojoval ale volnost se stejně omezila pravidla sešněrovala. Další omezení budou následovat . Hg teploměry a obyč. žárovky s wolframovým vláknem to je jen připomínka nedávné minulosti. Následovat budou krematoria ,Hg plomby ,boty z krokodýlí kůže , že se vede diskuze ohledně zrušení použití fulminátu v zápalkách nábojů se také dlohodobě vede + použití olova v nábojích především brokových nebudu jistě připomínat. naštěstí zde v posledních dvou jmenovaných nejde moc dobře fyzikální a chemické zákony obejít. I když ,,,i v tomto případě jsem pesimista a výzkum na netoxickém roznětu běží naplno. Jen na okraj připomenu chloristan amonný a jeho škodlivý vliv na všechno...mám o tom celou knihu různých studií ,jenž se mě dostal velkým omylem do ruky ..hrozná četba..v polovině jsem toho raději nechal abych z toho náhodou neumřel.

Je třeba se ale na to vše dívat optimisticky..budeme žít zdravě a hlavně dlouho ........ Ovšem k čemu ale takový život... to potom fakt nevím.
srabsrab
Příspěvky: 85
Registrován: pát 02. úno 2007, 21:52

tohle je raj

Příspěvek od srabsrab »

Pandy píše: k čemu ale takový život... to potom fakt nevím.
No muzeme chodit do prace i zadarmo (spousta velkopodnikatelu breci ze nemaji dost techniku ... ale nereknou ze za 15 hrubo), muzeme se mezi praci podivat na reklamni bloky v tv (za chvilku tam nic jineho nebude) a v nedeli hura s rodinkou na vylet (do supermarketu podporit trh) ... proste raj a uz dnes se mame lip nez zitra (si to rikal predsedo)

No koukal sem a uplne me to minulo s tema chemkama .. koukam asi je nejpozdejsi cas alespon nekde dobre (nejlepe v lese) zakopat nejake ty dusicnany dokud je lze jeste nakoupit alespon na nakej ten prach a svetlicky... pac chloristan uz neeee :wow:
Naposledy upravil(a) srabsrab dne pát 16. led 2015, 21:54, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
hosmel
Příspěvky: 80
Registrován: sob 05. dub 2014, 23:15

To bude

Příspěvek od hosmel »

A to chtěj ještě zakázat kyseliny(normálním lidem, co na to nemaj papíry), to za chvíli už nebudem ani moc vycházet ven, aby se nám náhodou něco nestalo, a v čem jako budu leptat?? To fakt nevim. Chlorid železitý je dobrej, ale čim víckrát v něm leptáte, tím to je pomalejší :( prostě HCL a trochu H2O2 je nejlepší, pro mě.
Odpovědět