Pěstitelské pálení
Napsal: stř 25. pro 2013, 12:45
Omlouvám se za trochu off-topic dotaz, ale celkem mě zaujalo "pěstitelské pálení", mám s pálením nějaké zkušenosti (samozřejmě jen teoretické) a když jsem zjistil, že pěstitelské pálení je volná živnost, tak jsem zauvažoval, zda by se nevyplatilo začít v tomhle směru podnikat.
Mám k tomu ale pár dotazů, doufám, že se tu najde někdo, kdo mi na ně bude schopný dát odpověď, třeba se tím tady někdo taky zabývá. Odpovědi na moje dotazy jsem v zákoně nenašel, tak se ptám zde.
1. Je nutné splňovat nějaké speciální požadavky na provozovnu?
Nevím, zda se to nebere jako potravinářská činnost, tedy zda musím spňovat hygienické požadavky (omyvatelné povrchy, nerez, umyvadlo a záchod v provozovně...). Tedy šlo by to dělat např. v garáži atd...?
2. Je nutné mít certifikovaný destilační přístroj?
To je asi nejdůležitější věc, nikde jsem to přesně nenašel, jen, že musím doložit nákresem destilační přístroj o nějakých předpisech se tam nezmiňovali.
Strejda je certifikovaný svářeč, mohl by mi z potrav. nerezi nějaký destilační přístroj svařit, ale jde oto, zda to bude dle zákona či ne...
3. odpady?
Je možné zbytky kvasu vylít normálně do kanálu, nebo se s tím musí nakládat jako s odpadem a nějak to likvidovat dle zákona, četl jsem tam, že se zbytek po destilaci musí změřit a zneškodnit, aby z toho ten zbytkový líh nešel dostat, ale ta metoda tam zmíněna nebyla.
4. vyplatí se to?
Pokud se zde najde někdo, kdo pěstitelskou palírnu provozuje, tak prosím o názor. Já, pokud by nebylo nutné nějak modifikovat provozovnu, stavební úpravy atd.., tak bych s tím v podstatě neměl žádné výdaje, jedině čas, otázkou je, zda je potřeba nějaká certifikace atd.. , to vím, že vždycky stojí plno pěnez.
Děkuju za případné odpovědi a postřehy.
Mám k tomu ale pár dotazů, doufám, že se tu najde někdo, kdo mi na ně bude schopný dát odpověď, třeba se tím tady někdo taky zabývá. Odpovědi na moje dotazy jsem v zákoně nenašel, tak se ptám zde.
1. Je nutné splňovat nějaké speciální požadavky na provozovnu?
Nevím, zda se to nebere jako potravinářská činnost, tedy zda musím spňovat hygienické požadavky (omyvatelné povrchy, nerez, umyvadlo a záchod v provozovně...). Tedy šlo by to dělat např. v garáži atd...?
2. Je nutné mít certifikovaný destilační přístroj?
To je asi nejdůležitější věc, nikde jsem to přesně nenašel, jen, že musím doložit nákresem destilační přístroj o nějakých předpisech se tam nezmiňovali.
Strejda je certifikovaný svářeč, mohl by mi z potrav. nerezi nějaký destilační přístroj svařit, ale jde oto, zda to bude dle zákona či ne...
3. odpady?
Je možné zbytky kvasu vylít normálně do kanálu, nebo se s tím musí nakládat jako s odpadem a nějak to likvidovat dle zákona, četl jsem tam, že se zbytek po destilaci musí změřit a zneškodnit, aby z toho ten zbytkový líh nešel dostat, ale ta metoda tam zmíněna nebyla.
4. vyplatí se to?
Pokud se zde najde někdo, kdo pěstitelskou palírnu provozuje, tak prosím o názor. Já, pokud by nebylo nutné nějak modifikovat provozovnu, stavební úpravy atd.., tak bych s tím v podstatě neměl žádné výdaje, jedině čas, otázkou je, zda je potřeba nějaká certifikace atd.. , to vím, že vždycky stojí plno pěnez.
Děkuju za případné odpovědi a postřehy.