MINE BURNER

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
B.M.A
Příspěvky: 42
Registrován: úte 12. dub 2005, 13:19

MINE BURNER

Příspěvek od B.M.A »

MINE BURNER :

Na TA3, v sekcii svet technológii, bol príspevok o novom spôsobe nevýbušnej likvidácie mín – vypaľovaním. Samotné zariadenie pozostáva s náplne propán butánu a horáka spaľujúceho zmes plynu so vzduchom, plameň dosahuje teplotu horenia asi 2000°C.

Vo videoukážke bola vypaľovaná uzavretá protitanková mína mne neznámeho typu, bez nutnosti zásahu do jej vnútorného mechanizmu a bez nutnosti zmeny polohy a umiestnenia míny.

Po krátkej dobe vyšľahli z míny rýchlo horiace oranžové plamene (naznačujúce výbušne horenie ) do výšky odhadom asi 50 - 100cm, za vývinu intenzívneho čierneho dymu. Po ukončení vypaľovania ostal v stene míny asi 10 mm-vý/vstupný otvor.

Keďže najlacnejšou výbušnou náplňou pre PTM je Tritol, vypaľovanie je určite dobrá alternatíva.
Náklady na zneškodnenie vypaľovaním, sa odhadujú na 30 centov, vypaľovanie je údajne možné previesť aj v zastavaných priestoroch.
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

hmno tak to je mi tedy zajímavá metoda :shock: Věřím že to mají už vychytané v detailech, ale mě by se tedy nechtělo adjustovanou protitankovou minu, která může obsahovat všelijaké citlivé třecí nebo nápichové slože, vypalovat hořákem a navíc ještě nechat vyhořet náplň...tritol - proč ne, ale být tam třeba hexolit tak by to musel být mazec...

Není to náááhodou určené spíš pro likvidaci prošlých dezadjustovaných min bez rozněcovačů co se válí v armádních skladech? To by se mi zdálo logičtější, ale jestli s tím jdou na minu v terénu tak klobouk dolů.
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Uživatelský avatar
B.M.A
Příspěvky: 42
Registrován: úte 12. dub 2005, 13:19

Příspěvek od B.M.A »

No ano tiež ma to sprvu udivilo, bola to krátka reportáž a ako každá taká akčná reportáž, je v nej len to čo diváka najviac zaujme.

Po vypalovaní bola na kameru ukázaná krátka ukážka, ako vyzerala začiernená mína už bez náplne a vrchného kritu a s prepáleným otvorom.

V reportáži zaznelo niečo také, že namiesto likvidácie výbuchom je možné použit túto metodu u nájdenej munície priamo v zastavanom priestore, teda bez presunu.

Pravda je, že pokiaľ sa už niekomu podarí vytiahnuť roznecovadlo, tak sa stáva mína viac menej bezpečnou a nie je nutné ju vypalovať jednotlivo a priamo na mieste.
Ale tiež si neviem predstaviť vypalovanie s aktívnym roznetným systémom, takže jej hlavné použitie bude určite u munície ( mín ) ktoré už roznecovadlo neobsahujú, stávajú sa viac menej bezpečné pre manipuláciu a zneškodnenie vypalovaním.

Táto metoda má určité mne neznáme obmedzenia a ako u každej novinky aj o jej osude rozhodne až čas.
Pokiaľ pozitívne, bude o nej ešte počuť, pokial nie, upadne do múzea vedeckých noviniek, tak ako mnohé vynálezy.
Uživatelský avatar
Blaster
Administrátor
Příspěvky: 279
Registrován: stř 13. říj 2004, 19:33

Příspěvek od Blaster »

Tohle celkem zajímavě popisuje nějaký amík ve sborníku "University of Pardubice - 8th International Seminar NTREM (2005)" viz str. 91. Používají speciálně připravenou pyrotechnockou "pochodeň" s teplotou plamene až 4000K. Sborník je na ftp
Rozčilovat se - znamená pomstít se sám sobě za blbost druhých

PGP Public Key
DAP
Příspěvky: 60
Registrován: pát 04. lis 2005, 10:47
Bydliště: Irsko

Příspěvek od DAP »

Najnovšie sa vraj má ku zneškodneniu mín a munície používať plastová skladačka pod označením Vulkán, kde do púzdra sa najprv vloží kumulačný kužel, na kužel sa utlačí cca. 20 g plastickej trhaviny a plastové protikusy sa spoja zacvaknutím.
Ničenie munície má spočívať taktiež vo vyhorení výbušneho obsahu po tom, čo plášť munície prepáli horúci horčíkový :? lúč.
Ukážka spočívala v tom, že do vyprázdneného delostreleckého granátu vložili niečo tej istej plastickej trhaviny, pričom samotné vyhorenie trvalo sotva postrehnutelným okamihom. Pripomínalo to skôr veľmi rýchle výbušne horenie.
Uživatelský avatar
Semtex
PFG
Příspěvky: 292
Registrován: pon 15. lis 2004, 20:00

Příspěvek od Semtex »

Vypálenie môže byť pomerne účinný spôsob, pokiaľ sa vie ako na to. V princípe ide o to, že sa nálož privedie do explozívneho horenia miesto do detonácie. Rozdiel v efekte je veľký. Ohňa a hluku je o čosi viac, ale črepiny lietajú len pár metrov, seizmika sa takmer nekoná a tlaková vlna je nepomerne slabšia.

Existujú na to dokonca špeciálne "kumulačky" (skôr EFP), vložka je z nejakého špeciálneho plastu, plneného horčíkom, ešte nejakým kovom (berýlium?, molybdén?, titan?) a nejakým práškovým okysličovadlom. Odpaluje sa to na väčšiu vzdialenosť od terča, asi aby sa zabránilo prenosu detonácie. Lúč mal zrejme preraziť plášť nálože a tĺk potom zapáli obsah. Prípadne by to mohlo fungovať len s tĺkom ako EFP nálož.

DAP sa pýtal aj na "priebojno-výbušné strely" - aj tie sa dajú použiť na podobný účel - v nemecku bol svojho času zavedený obrnený transportér s malým kanónom na odstraňovanie leteckých bômb na letiskách po bombardovaní. Z kanónu sa na 200 metrov strieľalo jednotlivými ranami priebojno-zápalným strelivom do tela bomby - úspešnosť bola okolo 85-90% - teda 85-90% bômb vyhorelo a len 10-15% čiastočne alebo úplne detonovalo.
... potom to nasypali do trauzlovho valca a odpálili...
Nie že nenašli ten valec... Oni nenašli ani ten barák...
mineburner

Příspěvek od mineburner »

maldigola
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 18. srp 2005, 08:59

Příspěvek od maldigola »

Největší problem je minu najít,zneškodnit ji je to snazší.Kdysi jsem navrhoval zalít minu do sádry,a řekli mi,že Srbi na to používají montážní pěnu.Vtip je v tom,že všechny miny,které nejsou elektronické se musí nějak pohnout,aby jim došlo,že mají vybuchnout.No a v gipsu se to jako nedá.Jenže-najít ji-to je kumšt,valmary,mrudy a ananasy můžeš vidět,ale puk se schová.A takový gator tě k sobě ani nepustí,natož abys v jeho blízkosti něco kutil s nějakou pochodní.
Na druhé straně se to nemá démonizovat.Mina je takový robot,jak si ho naprogramuješ,tak za tebe bojuje.A to je dobré.A když je stará,tak má vrtochy,ale většinou je tak prosycená pískem,že už jí je všechno jedno.
MINEBURNER

Příspěvek od MINEBURNER »

A čo potom taká VT-13, na tú už mnohý doplatili
Odpovědět