Kterému období se říká "travexové časy"?

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Macek

Kterému období se říká "travexové časy"?

Příspěvek od Macek »

V pokračování jednoho známého seriálu, který pojednává o osudech obětí totalitního zřízení, se objevuje jedna taková zajímavá informace.
Údajně, byla v roce 1969 v tehdejším Československu zakázána výroba a distribuce Travexu, protože ve směsi s pevným podpalovačem a další běžně dostupnou chemií z něj odpůrci režimu dokázali připravit a také připravovali nálož, takzvanou DAP. (Kterou následně použili proti představitelům režimu)
No, tak to si opravdu nejsem jistý, ale pro jistotu se ještě zeptám.
Mám totiž dojem, že právě sedmdesátá léta jsou ty pravé "travexové" časy a že DAP je něco poněkud jiného složení. Nebo, mají i v tomto opět pravdu naši sametoví partyzáni :?: :)
Uživatelský avatar
AKA the A
Příspěvky: 227
Registrován: pát 16. lis 2007, 16:02
Bydliště: K.n.O.

Příspěvek od AKA the A »

Tak přímo DAP to nebude, ale na podobném principu... pevný podpalovač (hexa?) je palivo a travex je směs KClO3 a buhví čeho (je to na hubení plevele, takže těch nečistoty v něm je docela dost...)
Docela nebezpečná směs, bych čekal spíš něco s legendární pastou na parkety... :D
Uživatelský avatar
Dora
Moderátor
Příspěvky: 206
Registrován: úte 16. led 2007, 23:29
Bydliště: Betelgeuze

Příspěvek od Dora »

Odpověď může být složitější, první Travexy asi mívaly jako hlavní součást o-dinitrokresol. (Je tak uvedeno v Klinické toxikologii i v Soudním lékařství, nicméně toto je literatura kde chemické pasáže nejsou nejpřesnější). To se určitě později změnilo a hlavní součástí byl chlorečnan sodný s NaCl a to až do ukončení výroby (hádám 1989?).
Obě látky lze na nějakou rošťárnou použít, nicméně Travex se používal především na výrobu raket (palivem byl savý papír napuštěný roztokem Travexu a následně usušený), popř. se Travex míchal s cukrem a posléze plnil do sifonových bombiček (takže nehody byly na denním pořádku o Silvestrech ani nemluvě).
Ty raketky z Travexu jsem připravoval, ale nutno říci že výsledky nic moc. K pochopení té doby je nutno říci, že pyrotechnika zde nebyla prakticky dostupná a každý pyrotechnický byť amatérský počin který skončil dobře si své diváky našel.
„Čas je jen hrst listí ve větru.“
alchemi
PFG
Příspěvky: 178
Registrován: ned 09. led 2005, 22:49
Bydliště: praha

...

Příspěvek od alchemi »

o-dinitrokresol, resp jeho amonná sůl se nacházela v přípravku Nitrosan. Možná, že to soudruzi na soudním trošku popleti :?
Macek

Děkuji za informaci

Příspěvek od Macek »

Takže, podle toho, co píšete, se asi shodneme na tom, že "travexové" časy jsou ty, kterým se tak většinou říká a ne o 20 let dříve...Už jsem měl obavy, že se na mě také projevil vliv "kulturní propasti" :D
S Travexem jsem si užil svoje, například spálené obočí, když jeden bývalý spolužák odhazoval ty naše tajně ukuchtěné kejkle, oslnil ho náhle vzniklý plamen a tak neviděl, že doprostřed lampionového průvodu :?
Než mě jednou strejda, zaměstnaný u tranzitní dopravy, názorně přesvědčil, že petardy, fontánky a pískací rachejtle nenápadně dovezené z (dnes už bývalé) Jugoslávie, Řecka a Itálie jsou mnohem lepší i bezpečnější...A druhý strejda, myslivec, mě naučil vyrábět žabky z BP. Takže třaskavé bombičky a podobné legrácky mě naštěstí víceméně minuly.
bflm.psvz
Příspěvky: 245
Registrován: úte 06. pro 2005, 00:00

Příspěvek od bflm.psvz »

Za dob minulých se dostal Travex. Jak bylo zde již mnohokrát zmíněno jednalo se o směs NaCl a NaClO3 v deklarovaném poměru 50 / 50. Kdo věděl jakou koncentrací napouštět buničinu ( savý papír atp.) měl vyhráno. Nebo jsme ho míchali s cukrem na raketové palivo. Velký objev bylo míchání s draselnou solí. Využití vzniklých krystalů bylo zajímavější, než u samotného Travexu.
Kdo měl štěstí, používal postřik na železniční tratě. To byl čistý NaClO3. Také se s ním napouštěla buničina. Tato buničina dokázala v uzavřeném prostoru i docela slušné roztrhnout železnou trubku. Naštěstí střepiny nikoho nezranily. Docela se tomu i po, letech divím. Nevýhoda byla navlhavost.
Nitrosan ( amonná sůl dinitro ortho kresolu ) byl postřik pro zimní ošetření stromů. Většina kamarádů ho nedokázala využít.
Uživatelský avatar
Hanspunk
Příspěvky: 11
Registrován: pon 20. čer 2005, 11:13

Příspěvek od Hanspunk »

Doufám, že mi odpustíte vytahování starého topicu, ale nedá mi to. Jak je to s výbušninářskýma vlastnostma onoho dinitro-o-kresolu? Podle struktury látky mi přijde, že by s vhodným počinem měla být schopna detonace tzv."as is" - tedy bez další modifikace a příměsí. Google mi moc neporadil, a když tak německy, což je pro mě obdobné jako svahilsky. Našel jsem totiž menší než malé množství nitrosanu na chatě (stáří neznámé), tak by mě to zajímalo. Hlavně počin, neb nehodlám nikde rozbuchou jen rozprášit vcelku toxickou mrchu. Zajímám se povětšinou spíše o efektní pyro, tak nitraty nemám nikterak v malíku (prostě jsem srab a nerad patlám rozbuchy, když to není nutné). Prosím tedy zkušenější kolegy o radu i případnou kritiku.

Edit: Zapoměl jsem dodat, že jsem našel další cca. 2kg ještě starší látky s nápisem kresosan (složení již nečitelné), což by mohlo být totéž. Samozřejmě to nehodlám zneužít naráz.
I řekl Hospodin "Budiž světlo!", načež zažehl první termonukleární reakci v historii.
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Sice jsem tohle nikdy neměl v ruce, ale ze struktury bych si dovolil typnout, že případné výbuchové a citlivostní parametry budou podobné jako u DNT a tudíž onen nutný počin bude v desítkách nebo spíš stovkách gramů brizantu, přičemž výsledek bude nejistý.
Na druhou stranu, doladí-li se ona amonná sůl dinitrokresolu na nulovou kyslíkovou bilanci dusičnanem amonným, směs bude zcela jistě mít výbuchové i citlivostní charakteristiky velmi podobné amonitu a tudíž bude dalece výhodnější.
Další možné použití uvádí fedoroff (díl III, C-556) - olovnatá sůl 3,5-dinitro-o-kresolu jakožto součást třecích složí nebo složí na pilule palníků.

Osobně bych takový sajrajt spíš na té půdě nechal ležet pro další generace, třeba to někdy někdo užije na kytičky ;-)
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Uživatelský avatar
Hanspunk
Příspěvky: 11
Registrován: pon 20. čer 2005, 11:13

Příspěvek od Hanspunk »

Děkuji za odpověď. Nebo takového jsem i čekal. Směs s AN by mohla chodit lépe to je mi jasné, ale stran kyslíkové bilance by mohl dobrou službu vykonat AP, ten se mi již daří obstojně vyrábět delší dobu (dík PbO2 elektrodám a velké dávce pečlivosti při čištění NaP od NaC). Na další generace bych to nerad nechával, poněvadž je v naší rodině obgeneraci gradující tendence k pyro pokusům a můj vnuk by tím už mohl někoho zabít. Ty pilule na palník jsou taky zajímavé, problém je přístup k FTP (tedy i k Fedoroffovi), Rater toho má evidentně moc a já nejsem zvyklý otravovat, tak většinu vygooglim, jen tohle zrovna ne :( .
I řekl Hospodin "Budiž světlo!", načež zažehl první termonukleární reakci v historii.
bflm.psvz
Příspěvky: 245
Registrován: úte 06. pro 2005, 00:00

Příspěvek od bflm.psvz »

O Nitrosanu jsem se bavil kdysi na jarní chmelové brigádě (1982 ??) s klukem (jméno si nepamatuji) který dělal papírenskou průmyslovku. Nejdřív v Hostiném a pak školu přestěhovali do Štětí. Nebydlel na internátě, ale na privátě. Ten vyprávěl, že dává DNOK jako "stabilisátor výbuchu" do amonoledkových směsí. Pokud si dobře pamatuji 20%. Iniciace primár azid kadmia, sekundár nitrocelulosa s nitroglykolem.

Ale dnes si myslím, že se spíš jednalo o palivo - možná něco jako nitometan? O jiném použití jsem neslyšel. To však neznamená, že jiné nebylo. Domnívám se, že vlastnosti DNOK budou obdobné jako u dinitro fenolu.
Odpovědět