plynový hořák

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
phatte
Příspěvky: 9
Registrován: úte 22. srp 2006, 13:43

plynový hořák

Příspěvek od phatte »

Na mailu jsem narazil na nabídku shopu e-conrad.cz, na ruční plynový hořák a napadlo mě jestli by se nedal použít na hůř zapalitelné směsi (termity, dýmovnice atd.), plní se plynem do zapalovače a má prý dosáhnout teploty až 700 °C. Ta teplota se mi sice nezdá ale nejsem odborník a ani jsem výše uvedený produkt nezkoušel a tak nemohu posoudit. Cena má být kolem 80 kč s daní. Má někdo z přítomných zkušenosti s tímhle výrobkem a popřípadě jestli by šel skutečně využít k výše uvedenému ? Pokud je téma totálně off tak prosím vážené adminy o smazání.

http://www.e-conrad.cz/miniaturni-plyno ... k+dp50660/ - odkaz na výše zmíněný produkt
Přílohy
433586_LB_00_FB_obr.jpg
433586_LB_00_FB_obr.jpg (10.67 KiB) Zobrazeno 17286 x
Uživatelský avatar
Dora
Moderátor
Příspěvky: 206
Registrován: úte 16. led 2007, 23:29
Bydliště: Betelgeuze

Příspěvek od Dora »

Pravdou jest, že i leckterá světlička, ohnivý hrnec, ba i bickfordova zápalnice tvrdošíjně odolává zapálení, zvláště je-li povětří neklidné a mocní elementálové nejsou nakloněni. Pak je dobré zapalovadlo nadmíru dobrým a nedoceněným pomocníkem.
Jsa staromilcem nedám dopustiti na starou dobrou sirku, nicméně kolegové mladší již tyto moderní vynálezy hojně využívají a do nebe vychvalují. Zejména plynové piezozapalovače německé firmy Roth (drahé, ale nezničitelné). Zde jest odkaz na stránku s větším výběrem:
http://elektronika.svet-nakupu.cz/elekt ... ky/c-2288/
Jelikož sám výhledově uvažuji o pořízení takového zapalovače, pište sem prosím i své případné zkušenosti s konkrétními výrobky.
„Čas je jen hrst listí ve větru.“
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

Uvedené hořáky jsem zkoušel a jen v krátkosti. Jejich předností je ostrý plamen ,kdo někdy v minulosti zkoušel zapalovat Bikfordici jistě mě dá za pravdu ,že obyčejným zapalovačem ji zapálit je naprosto nemožné. Finta s zápakou a prstokladem na bikfordici tento problém sice řešily ale to chtělo cvik a velkou zručnost.Všechny zapalovače s ostrým plamenem tento problém v pohodě a alegantně řeší.
Mikrohořáček za 80 kč stojí zaprd,velká poruchovost,osobně jsem jich měl už cca 5 a skončily vždy brzy ,porucha piezo a nebo špatné dávkování plynu. Pro častější použití nedoporučuji.
Velice dobrý je CT-300 je trochu větší ale spolehlivý ,větší nádržka na plyn,možnost regulace výkonu a předevšim má zajištění pevnáho chodu.tj zapálím zajistim a mohu mít obě ruce volné ,hořáček frči. Je navíc skladný pohodleně se vejde kamkoliv. Velice dobré jsou i mikrohořáčky třídy MT ,HT atd .Ty jsou už ale jednak dražší ale především dost velké v kapse se špatně nosí /mám jej taky/ ,
Všechny hořáčci opravdu uvedenou teplotu dají naprosto bez problému /vyzkoušeno/
Uživatelský avatar
Artifex
Příspěvky: 88
Registrován: pát 09. úno 2007, 13:03
Bydliště: LA

Příspěvek od Artifex »

Výše zmíněný výrobek nemohu doporučit, přišel jsem s ním do styku a dva kousky jsem zničil. Problém je v tom že plastové části přímo naléhají na trysku která se rychle rozžhaví a plamen tedy nemůže být moc dlouho zapnut protože při rozžhavením delším než půl minuty se začne krabatit a zásobník plynu přestane těsnit čímž jde celý hořák do kytiček. Pokud chcete opravdu něco kapesního a ne letlampu, osobně vlastním výrobek od firmy Royce, dělají dobré zapalovače, tento je celonerez/jiné slitiny, při rozebrání je jediná plastová část zásobník na plyn což je pochopitelné ale i při hoření 10 minut nebyla tendence se nikde kroutit, zásobník od hořáku je oddělen pružnou hadičkou. Měl by být k dostání kdekoli v lepší trafice (obvykle v kamenných kde mají v sortimentu i doutníky) pod názvem tryskový nebo doutníkový zapalovač.
Přílohy
Zapalovač Royce
Zapalovač Royce
zap.jpg (227.48 KiB) Zobrazeno 17256 x
Hic incipit tragaedia...

... Ty, kdož jsi bez miny... hoď kamenem?

Na světě je v oběhu 550 milionů zbraní, to je jedna zbraň na každého 12ctého člověka.
Otázka zní : Jak vyzbrojit těch ostatních 11?
Uživatelský avatar
Derrick
PFG
Příspěvky: 226
Registrován: pon 15. lis 2004, 18:45
Bydliště: Wolfenstein

Příspěvek od Derrick »

Nahoře uvedený zapalovač á la Conrad používám již léta. Funguje naprosto spolehlivě a při rozumném zacházení vydrží hodně dlouho. Při této ceně je životnost jeden, nebo dva roky přiměřená. Zapaluje spolehlivě všechny směsi, zápalnice atd. a to i za větrného počasí.

Jediné na co je třeba si dát opravdu pozor:

1) Při zapalování zápalniček dávat pozor, aby spaliny (plamen) nevnikal do trysky zapalovače = tj. zápalnice zapalovat vždy ze strany, nikoliv ze spodu. Pokud si na toto nedáme pozor, splodiny zacpou jemnou membránu a zapalovač nepůjde zapálit. Toto lze odstranit komplet rozebráním celého ústrojí a jeho důkladným vyčištěním.

2) Nádržka s plynem NESMÍ přijít do styku s alkoholem (etanol, IPA)!!! Jakmile k tomuto dojde, plastová nádržka okamžitě popraská a začne unikat plyn. Takto jsem zničil již několik zapalovačů.

To je asi vše. Pak je dobrým tipem zvýšit výkon plamene změnou rozsahu otočného regulátoru. "Hmatník" otočného regulátoru na spodní straně sundáme, ozubenou osu pootčíme o požadovaný kus do "plusu" a opět hmatník nasadíme. Hmatník obsahuje výlisky - dorazy, které určují rozsah regulace, touto úpravou si výkon upravíme na požadovanou hodnotu. Úprava je nutná pro provoz v zimním období - viz. odpařování plynu...

Posledním tipem, který navrhl kolega BLASTER a který se nadmíru osvědčil je rozebrání zapalovače a přilepení vrchní části zapalovače lepidlem pevně k nádržce. Celá tato část drží na nádržce jenom na gumové manžetě a častým používáním dochází k jejímu uvolnění, což způsobuje, že vrchní část zapalovače se pak trochu viklá. Výše popsanou úpravou lze toto účinně eliminovat.

Derrick
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

K vyčerpávajícím odpovědím bych ještě dodal, že fouknutí zápalnice nebo nedejbože třeba sorbitolky nezpůsobí ani tak ucpání trysky, ta je dostatečně hluboko (ovšem rozebírat to je opravdu za trest), ale dojde k osliznutí prostoru hořáku vodivým hnusem, který způsobí svod zapalovací elektrody a zapalovač nestartuje protože nedá jiskru (nebo velmi slabou a po povrchu což plyn nezapálí). Musí se pracně čistit a tak dále...

Zapalovač podobné konstrukce, kovový z trafiky cca za stovku až dvě, při slušném zacházení vydrží několik let. Ty plasťáky mně příliš nenadchly a používání toho zapalovače (jakéhokoli) v trvalém režimu je dost zvěrstvo. Už proto, že prostě uhoří zapalovací drátek.

Jo a ještě jednu vadu tyto zapalovače mají a to obecně všechny - nefungujou v zimě (logicky, kvůli t.v. butanu). Je třeba je mít trvale někde v teplé kapse... jinak obvykle v nejméně vhodný okamžik odmítají fungovat.
Uživatelský avatar
Artifex
Příspěvky: 88
Registrován: pát 09. úno 2007, 13:03
Bydliště: LA

Příspěvek od Artifex »

Sehnal jsem si ještě jeden hořák s velicekapacitní nádržkou na zapalovačový butan, má samostatnou regulaci pro plyn a pro vzduch a funkci "lock" při které hořák hoří i při nestisknutém tlačítku:
Přílohy
torch
torch
torch.jpg (62.7 KiB) Zobrazeno 16903 x
Hic incipit tragaedia...

... Ty, kdož jsi bez miny... hoď kamenem?

Na světě je v oběhu 550 milionů zbraní, to je jedna zbraň na každého 12ctého člověka.
Otázka zní : Jak vyzbrojit těch ostatních 11?
Uživatelský avatar
pongo94
Příspěvky: 53
Registrován: úte 23. zář 2008, 14:12

Příspěvek od pongo94 »

Vyššie uvedene zapalovače som mal dva.Obidva sa do...li behom dvoch týždnou.Po niekoľko násobných opravách som sa na to vykašlal a vypýtal som si na narodky niečo lepšie .Dostal som teda DREMEL versatip.Je to fakt super /je to vlastne plynová pájka/ plamen je ovela lepší ako tie malé činaky.Tento horáčik má ale jednu slabosť a tou je vietor.Pri každom fúknutí zhasne.Ale aj to sa da napraviť po nasadení deflektora a nasedení nádstavca na zmršťovanie bužírok /ide iba teply vzduch / sa zapalovanie za vetra sa stáva hračkou ale trvá to trochu dlhšie/2mm zelena zapalnička asi 3sekundy/ a dokonca aj pod vodou :twisted:
Tento zapalovač možem iba odporučiť.
Odpovědět