Odříznutí lana

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
toxi
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 01. led 2009, 15:49

Odříznutí lana

Příspěvek od toxi »

Zdravím :)

S tlupou podobně nadšených dělám na projektu czANSO - Czech Amateur Near Space Object. Jedním z problémů, kterej teď řeším, je oddělení balonu a payloadu (např. při riziku překročení státní hranice nebo povelu z řízení letového provozu) spojenýho nylonovým lankem.

Moje aktuální řešení představuje klasickou papírovou dutinku, skrz kterou lanko prochází (ve směru osy). Vnitřek je vyplněn lisovaným vesuvitem (nebo zalit sorbitolkou). Po přijetí příkazu ze Země pošle palubní počítač proud (~10 mA) do zesilovače (FET tranzistory), na kterým bude viset NO palníček (~ 1 A) v dutince, slož se zažehne, a tím se ten nylon přepálí.

V testu to obstálo solidně, ale potřebuju se poradit ohledně výdrže v near-space. Očekáváme teploty kolem -70° C (s tím se nedá nic dělat) a docela extrémní kondenzaci vody (to půjde vysušit a zaizolovat). Co myslíte, bude to spolehlivě fungovat?
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Vzhledem k tomu že požaduješ asi hlavně spolehlivost v opravdu širokém teplotním intervalu, byl bych určitě pro lepší slož než vesuvit nebo sorbitku. Doporučit by se dala asi jakákoliv kompozice s práškovým okysličovadlem a práškovým kovem. Nepojil bych ji na tuhou konzistenci, ale použil bych vysoce plastifikované pojivo například na bázi NC, takže výsledkem by byla zcela vodovzdorná a přitom snadno zapalitelná a vysokou teplotou hořící slož, která by šla nacpat do jakékoliv dutinky a bez problémů by se do ní dal umístit palník. Obal bych viděl ideální ve formě například zkrácené Al rozbuchové dutě, kde bude hmotnost vycházet poměrně příznivě vzhledem k pevnosti a nepropustnosti.
Tam by měla být bezproblémová zažehovatelnost i při nízkých teplotách, ale asi není třeba zdůrazňovat že nějaký ten test při požadované provozní teplotě by to chtělo..
Rozhodně se jedná o zajímavé téma a ještě víc zajímavou aplikaci..
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Uživatelský avatar
Semtex
PFG
Příspěvky: 292
Registrován: pon 15. lis 2004, 20:00

Příspěvek od Semtex »

Obal "strihacej" náplne, pokiaľ by mal byť kovový alebo plastový, by bolo vhodné riešiť ako dvojdielny, lepšie trojdielny, napríklad vo forme dvoch krátkych trubičiek upevnených a utesnených voči lanku zasunutých do koncov dlhšej trubičky s náplňou. Spoje medzi krátkymi a dlhšou trubičkou neutesnovať vôbec, alebo len nejakým vhodným mazadlom, a to z toho dôvodu, aby nemohlo dôjsť k prípadu, že lano bude prepálené, ale zostane spojené neúplne rozrušeným obalom náplne.

Pyronáplne pre teploty okolo -70°C sú celkom problém - mnoho bežných zloží pri tak nízkych teplotách výrazne mení svoju citlivosť a výkon, stávajú sa až inertnými. Ako píše kolega Maniak - bude to veľmi vhodné otestovať pri pracovnej teplote.
... potom to nasypali do trauzlovho valca a odpálili...
Nie že nenašli ten valec... Oni nenašli ani ten barák...
Uživatelský avatar
toxi
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 01. led 2009, 15:49

Příspěvek od toxi »

Děkuju za nápady, ale bohužel to vypadá na použití elektrického střihače (žhavícího drátu), protože na ty teploty nejsou normovány ani nejdostupnější palníčky. Původně byl důvod pro pyrotechniku ten, že má nižší nároky na energii, ale po pár propočtech to vypadá zvládnutelně i s odporovým drátem a samostatným zdrojem.

Tak si to holt nechám na letadla :-)
Uživatelský avatar
Semtex
PFG
Příspěvky: 292
Registrován: pon 15. lis 2004, 20:00

Příspěvek od Semtex »

Mimochodom, z čoho chcete robiť balón a čím ho chcete plniť?
V prípade vodíku (alebo "gumového" balónu) by možno nebolo celkom márne obal balónu jednoducho prepáliť... :twisted: Je to síce zverstvo, ale spoľahlivé
... potom to nasypali do trauzlovho valca a odpálili...
Nie že nenašli ten valec... Oni nenašli ani ten barák...
beginner
Příspěvky: 38
Registrován: sob 26. led 2008, 15:53

???

Příspěvek od beginner »

Keď už nažhavíš drôt tak zapáliš aj palníkovú zmes ktorá od neho bude ohriata, nie? A potom by už to mohlo horieť systémom- horiaca zlož predohrieva podchladenú žlož..... Mimochodom to čo berieš ako druhú alternatívu, prepálenie lanka drôtikom - asi je jednoduchšie urobiť jeden miniatúrny závit odporového drôtu okolo lanka, ako vyrábať pyro systém s pochybnou spoľahlivosťou. Takisto môžeš uvažovať o elektromagnetickom odpojení ak sa nebojíte námrazy.
kdyz mne uvidite utikat, snazte se mne predbehnout
Uživatelský avatar
toxi
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 01. led 2009, 15:49

Příspěvek od toxi »

Používáme latexové balony KCI-1200 fy. Kaymont, USA, plněné heliem.

Ten stack je lineární, zespodu: krabice s nákladem, radarový reflektor, padák, balon. Odstřihnutí se provádí nad padákem, protože od padáku k balonu to je ještě pár metrů (problém s odporem vodičů - nemůžeme použít moc silné).
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

Nedávno mi za chalupou spadla meteosonda a podle pozůstatků to vypadá, že přepalujou přímo odporovým drátkem krček balonu...
Odpovědět