vojenský materiál

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
mailou
Příspěvky: 305
Registrován: čtv 07. zář 2006, 22:04

Příspěvek od mailou »

velice pekne :) taky jsem ted chytrejsi.
pemazl: nemas prosimte k dispozici i nejake blizsi info o dobe dymani a dobe "udrzeni" dymove clony. popr. alespon cca velikost prostoru ktery se touto dymovnickou zadymil za "normalnich" (slunce, bezvetri, teplo...) podminek.
A nejspis se takovy macek delal jen v barve bile, ze?
A vyrabi se dneska jeste neco takoveho nebo vyroba skoncila se zvonenim klicu na namesti?
odpal to
pemazl
Příspěvky: 43
Registrován: úte 24. úno 2009, 10:06

Příspěvek od pemazl »

Bohužel, žádné jiné informace k BDŠ nemám. Když jsem k ní asi před 10-ti lety přišel, už tehdy byla delší dobu vypálená, takže ani z ní nebylo nijak cítit co by tam mohlo být za slož (anebo to cítit bylo, ale už si to po té době nepamatuju :D ). Jinak předpokládám, že barva byla asi opravdu bílá, zastírací. Ventil pro vývod dýmu nebyl zašpiněný od žádného barviva ani od sazí.
Podle návodu měla existovat ještě i BDŠ 15. To už opravdu vůbec nevím co by to mohlo být. Vzhledem k tomu, že BDŠ 5 i BDŠ 15 mají stejný návod, nejspíš by se mohlo jednat o variantu s jinou barvou dýmu (potom nejspíš černou) nebo dýmovničku s jinou (asi delší) dobou hoření. Taky by mohla být ještě větších rozměrů, ale to by už byla pravdu obluda. Ale toto všechno jen tipuju.
Uživatelský avatar
Semtex
PFG
Příspěvky: 292
Registrován: pon 15. lis 2004, 20:00

Příspěvek od Semtex »

Z výzbroje policajného zboru
Ručný vrhač RV-85 je dlhá jednoranná strelná zbraň kalibru 26,5mm. Hlaveň je sklopná.
Používa priebojné strely s dráždivou látkou CS označované "Tulák" a "Generátor", a k nim ekvivalentné cvičné a náhradné strely pre cvičné účely.
Přílohy
náhradná (PS-Nh)<br />Generátor (PS-G)<br />Generátor cvičný (PS-G-Cv)<br />Tulák cvičný (PS-T-Cv)<br />náhradná s náplňou CS (PS-CS-Nh)<br />strela<br />(foto: valka.cz)
náhradná (PS-Nh)
Generátor (PS-G)
Generátor cvičný (PS-G-Cv)
Tulák cvičný (PS-T-Cv)
náhradná s náplňou CS (PS-CS-Nh)
strela
(foto: valka.cz)
RV-85.jpg (115.72 KiB) Zobrazeno 32600 x
... potom to nasypali do trauzlovho valca a odpálili...
Nie že nenašli ten valec... Oni nenašli ani ten barák...
QNX
Příspěvky: 153
Registrován: pát 30. bře 2007, 16:17
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od QNX »

pemazl: já jsem ten soudek očuchával a smrad mi připadal stejný jako u té (označení neznám) zelené plechovky o průměru cca 20cm a výšce cca 7cm. V té je údajně slož založená na antracenu a "tak nějak" to i smrdí.
Již dnes se máme lépe než zítra
http://www.sobestacnost.cz
prokolt
Příspěvky: 78
Registrován: pon 07. dub 2008, 16:03
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od prokolt »

viem ze je to OT ale nevie mi niekto povedat aku vahu dokaze uniest motorcek z ROS? v jednom shope je po 5 Kc a rozmyslam ci nejaky nezobrat mal som v plane posielat do vzduchu asi 30g nalozky flash prachu
Murphyho 4. logický závěr:
Udělat cokoliv blbuvzdorným je nemožné, protože blbci jsou ohromně vynalézaví.
Definice pesimisty:
Pesimista je optimista se zkušenostmi.
Uživatelský avatar
draslík
Příspěvky: 190
Registrován: stř 30. led 2008, 12:46

Příspěvek od draslík »

Klasicky prodávaný ROSky po převrtávání používají modeláři i na 500g modely. Být tebou bych se ale zamyslel nad nutnou stabilizací té flashnáložky co posíláš do vzduchu. Dolet je poměrně slušný a 30g flashe je už docela hodně, až přehnaně řekl bych. Když použiješ místo 30ti g třebas 8g slože, zvukový efekt bude díky tomu že se ve vzduchu zvukové vlny od ničeho neodráží a to dunění se jen hezky rozlehne :) . A vůbec bych to neviděl jako dobrý nápad, pokud úspěšně (gratuluju) dostaneš jedno kolik g flashe do výšky, do který je schopna ROS-ka vyletět, zvukový efekt bude podle mého mínění velice "úsměvný", moc toho dole neuslyšíš. Co by bylo úsměvné ještě víc by bylo 30g fleše na ROSce který zalítnul do obytné zástavby - šleha na zemi slušná, a pole (jakýkoliv odpaliště) který má, když to přeženu, 1300m v průměru, se tady v ČR hledá poměrně blbě :D A když už takový najdeš, vláčet se doprostřed oranice kvůli pár ránám je.. minimálně chvályhodný pyropočin :lol:

Nemyslíš, že by byla titanium salute shella z kindervejce s 5ti gramy KP/Al(KP/MgAl) a trochou titanu střelená 30m nad zem lepší? :wink:
nemá to cenu v těch gramech... :fun:
Uživatelský avatar
martincbr600f
Příspěvky: 56
Registrován: stř 30. zář 2009, 23:09

Příspěvek od martincbr600f »

Co jsem zkoušel, rovně letí ROS 40 i s 1kg raketou. Půl kila je bez problémů, vyletí přes 100m.

Flash je parádní na zemi, ale ve 100metrech udělá prd, a ještě větší prd na otevřené louce.

Ale sranda to je... zkus :lol:
prokolt
Příspěvky: 78
Registrován: pon 07. dub 2008, 16:03
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od prokolt »

tak na nu mozem sprcnut trocha svetlicovej zloze aby to stihlo zhoriet nez to dopadne popripade dymovnicu
Murphyho 4. logický závěr:
Udělat cokoliv blbuvzdorným je nemožné, protože blbci jsou ohromně vynalézaví.
Definice pesimisty:
Pesimista je optimista se zkušenostmi.
beginner
Příspěvky: 38
Registrován: sob 26. led 2008, 15:53

??

Příspěvek od beginner »

Akože čo má zhorieť? tých 100g ocele z ktorých je vyrobený motor alebo čo?
kdyz mne uvidite utikat, snazte se mne predbehnout
Uživatelský avatar
mailou
Příspěvky: 305
Registrován: čtv 07. zář 2006, 22:04

Příspěvek od mailou »

draslík píše: A vůbec bych to neviděl jako dobrý nápad, pokud úspěšně (gratuluju) dostaneš jedno kolik g flashe do výšky, do který je schopna ROS-ka vyletět, zvukový efekt bude podle mého mínění velice "úsměvný", moc toho dole neuslyšíš.

a pole (jakýkoliv odpaliště) který má, když to přeženu, 1300m v průměru, se tady v ČR hledá poměrně blbě :D A když už takový najdeš, vláčet se doprostřed oranice kvůli pár ránám je.. minimálně chvályhodný pyropočin
draslíku draslíku...... taky jsem radil a prakticky jsem neměl své rady ověřeny. Pak si člověk musí sypat popel na hlavu.

http://www.youtube.com/watch?v=g88PLelsmbE

R-os motor + 15g KP/AL efekt úsměvný rozhodně nebyl a myslím slyšet byl na kilometry daleko!!! ten první menší výbuch byl způsoben volně sypaným BP(sloužil jako zážeh+výmet dělobuchu)


a 1300m jako bezpečtnostní prostor pro srandu s Roskama jsi hooooooodne přehnal.
odpal to
kvako
Příspěvky: 53
Registrován: pon 16. bře 2009, 14:59

Příspěvek od kvako »

mohl bys prosím popsat tu konstrukci jak si to spojil stím motorkem ??
beginner
Příspěvky: 38
Registrován: sob 26. led 2008, 15:53

Bezepčná vzdialenosť

Příspěvek od beginner »

Hádať sa tu o efekte asi nemá veľmi význam, keďže je to z podstatnej časti subjektívny dojem, ale s tou bezpečnou vzdialenosťou to až tak neprehnal.

Pre ROS motor je záťaž tých 10-20g zanedbateľná, ešte ak vytvorenie hlavice bude znamenať zlepšenie aerodynamiky tak úplne zanedbatelná alebo aj prospešná pre dolet. A samotný motor dokáže kolmo vyletieť aj 400m. Kolmo hore to asi strieľať nebudeš, nechceš predsa trafiť ani seba , vďaka balistike to zaletí kľudne aj 300-400m ďaleko a to pod tým ani nemyslím ideálnych 45 stupňov. Ďalším faktorom je nie 100% spoľahlivosť tých motorov - niekedy zakľučkuje alebo pulzuje čiže smerom si nemôžeš byť istý. Ešte je tu vietor ktorý môže začať fúkať alebo zmeniť smer z ničoho nič, alebo pri zemi je takmer bezvetrie ale vo výške 200m to môže vyzerať inak. Ďalej to môže pos*ať tvoja koštrukcia napr. tým že sa čiastočne odlepí a motor zmení smer.. Atď... Aj keď pravdepodobnosť je malá, vždy treba myslieť na to že narozdiel od vyhoreného paierového motora , ľahko padajúceho na špajdli (alebo na tom čo z nej ostalo), ktorý skoro nemôže ublížiť takmer nikomu (ak nepočítame náhody ako zapichnutie do oka :wink: ) , je ROS motor 100g ťažký kus ocele , padajúci z veľkej výšky. Neviem si predstaviť že by to niekto bez ochrany hlavy prežil , prípadne bez ťažkých následkov. Treba zvážiť či to riziko stojí za to že máte prakticky zadarmo výkonný motor bez akejkoľvek práce. Proti použitiu v modeloch s padákom a podobne, nič nemám.
Naposledy upravil(a) beginner dne úte 04. kvě 2010, 16:54, celkem upraveno 1 x.
kdyz mne uvidite utikat, snazte se mne predbehnout
Uživatelský avatar
draslík
Příspěvky: 190
Registrován: stř 30. led 2008, 12:46

Příspěvek od draslík »

Co se pole týče, sváj názor bych neměnil. Jak říká beginner, je to už postarší matroš, takže nejsou vyloučeny občasné selhávky jakéhokoli typu, navíc, přiznejme si, toho využití je poměrně mimo od použití těchto motorků jakožto pohon do raket, které jsou dokonale aerodynamické, mají stabilizátory, padáček, atd. atd. ...
Pokud neposíláš motor kolmo nahoru, čímž se vystavuješ tomu riziku, že ti to spadne na šišku, tak musíš počítat s tím, že dolet bude přímo úměrný zvětšování naklonění při odpalu, vlivem setrvačnosti.

Ještě ke zvukovému efektu - i 30g flashe na rosce v xx desítkách metrů je oproti malé titanium salute s menší navážkou opravdu čajíček. Už jen to že cítíš náraz na plících poměrně přidá na celkovém dojmu.
nemá to cenu v těch gramech... :fun:
sas
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 10. srp 2006, 15:57

Příspěvek od sas »

zdar
nevite jak se odpalovali pripadne v cem, klasicke sig.naboje raze 26,5mm na elektr.odpal,byly urcene k odpalu mimo sig.pistoli.dik
Uživatelský avatar
Semtex
PFG
Příspěvky: 292
Registrován: pon 15. lis 2004, 20:00

Příspěvek od Semtex »

Je to obvykle veľmi jednoduché zariadenie - trubka náležitého priemeru, dĺžky a pevnosti s osadením pre okraj nábojnice (nie je podmienkou) a šrubovaný alebo bajonetový uzáver s otvorom na pretiahnutie vodičov.
Požiadavky na kvalitu materiálu sú nižšie ako u signálnej pištole - predpokladaná životnosť sú desiatky, maximálne stovky výstrelov a nikto to nedrží v ruke... Takýchto zariadení existovalo niekoľko typov pre použitie na statických objektoch i vozidlách - ale fotky nemám.
... potom to nasypali do trauzlovho valca a odpálili...
Nie že nenašli ten valec... Oni nenašli ani ten barák...
090326280
Příspěvky: 3
Registrován: ned 05. pro 2010, 16:31

Příspěvek od 090326280 »

Chcel by som sa spýtat čo može byť valec z liateho žltého materiálu lasturoveho lomu, našiel som to v byvalej delostreleckej strelnici počas zberu hribov :D domnievam sa že by to mohlo byt liate TNT ale nemám potuchy ako by sa mohlo dostať z projektilu v celku... to že by to mohla byť súčasť delostreleckej municie ma napadlo pretože v okolí sa nachádzalo velké množstvo delostreleckej munície ako prazdnych nabojnic, tak aj projektilov. Priemer toho bol asi 12 cm. Danú vec už nemám pretože moj hlupy brat to vyhodil ale bolo tam toho dost vela, taktiež v okolí boli rozsypané valčeky nitrocelulozy ktorou sa plnili nábojnice. Na ukážku ako to vyzeralo som to vymodeloval. v strede toho valca sa nachádzal aj otvor. Po zapálení to horieť nechcelo, po vhodení do ohňa sa to roztopilo a potom to začalo horieť.
Dalej sa tam nachádzali úlomky tohto materiálu aj v menšom, tenšom prevedení ako keby to bola trubka rovnakého priemeru.

Neviem čo to može byť ale dúfam že to je liate TNT.

Za odpoveď dakujem.

Ivan

Model:

http://img208.imageshack.us/img208/2540/98408772.png

Fotka úlomku:

http://img227.imageshack.us/img227/8908/snmka0588.jpg
Uživatelský avatar
Alacatazar
Příspěvky: 103
Registrován: sob 19. dub 2008, 10:22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alacatazar »

Podle popisu to vypadá opravdu na TNT. Ten levý namalovaný obrázek mi trochu připomíná TNT které bylo v německé S mině ale ruku do ohně bych za to nedal. Jinak podle toho jak jsi psal že to hoří to na TNT vypadá.

Každopádně pokud je tam toho víc určitě zavolat policii ať si to pyrotechnici odvezou.
Pyrotechnika, ohňostroje, speciální efekty.
WWW.PYROSILESIA.CZ
e-shop: www.pyrosilesia.nabizi.cz
Nejlepší pyrotechnika a ohňostroje ve slezsku
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

No, podle popisu to celkem na tritol sedí, ale to na fotce se mi moc tak nezdá, resp. ještě jsem neviděl takhle bílý. Kdyby byl k dispozici nějaký úlomek, bylo by nejjednodušší a nejbezpečnější stanovit orientačně teplotu tání (tuhnutí) a jak by to bylo kolem 80°C, je to jistota. Házení do ohně je IMHO blbý nápad s jakoukoliv nalezenou municí nebo její součástí :roll:

Každopádně pokud se tam toho válí víc, pyrotechniky bych k tomu zavolal, v lese tyhle věci přecejen nemají co dělat :D
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
090326280
Příspěvky: 3
Registrován: ned 05. pro 2010, 16:31

Příspěvek od 090326280 »

Chcel by som sa ešte spýtať (čiste teoreticky) či je možné taveninu uviesť spat na práškovú kryštalickú formu a teraz nemyslím mixovat taveninu TNT v mixéri alebo dačo podobné :D :D :D ... myslím napríklad rozpustením taveniny v acetone a následná rekryštalizácia... zase další problém može sposobiť daaká prímes, napríklad hexogen, pretože može byt problem rekryštalizacia dačoho čo nevieme presne čo je ... to Maniak: po vhodení do ohna som myslel kusok velký ako zapalkova hlavička, nie som idiot :D
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

To je jednoduchá pomoc, nejdřív si zjistit co to je a pak můžeš uvažovat o optimální metodě recyklace.. Oddělit tritol od případných příměsí není problém, stačí se podívat do urbiho (nebo fedoroffa) v čem se co rozpouští. Pokud by šlo o čistý tritol tak ten stačí přetavit, v tenké vrstvě nechat ztuhnout a rozlámat. Výsledkem by bylo něco jako šupinkovaný tritol.

Přecejen si ale myslím, že bude lepší na to zavolat ty pyrotechniky :wink:
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Odpovědět