Chemikalie s nulovym vyuzitim v zabavne chemii

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Nevšiml jsem si, že by se tady na PF nějak extrémně odrazovalo od chlorečnanů. Pokud se používá s rozumem, je KClO3 použitelný a dokonce bych řekl v některých složích (škrtací směsi) téměř nenahraditelný.
No a argumentovat cenou se moc nehodí, vzhledem k tomu že tohle téma je o použití v zábavné chemii. Do ní se pokud se nemýlím airsoft nepočítá :lol:

PS: jestlis měl namysli ten můj dřívější příspěvek, kde sem psal že většinu kompozic s chlorečnanem nelze doporučit pro přípravu ve větším množství, to tak to opravdu na dýmovou slož myšleno nebylo :wink:
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
skopy
Příspěvky: 36
Registrován: úte 16. lis 2004, 04:39

Příspěvek od skopy »

jojo presne jak pise Maniak, s chlorecnanovymi dymovnicemi(salmiak, laktoza, chlorecan a podobne variace i s org. barvivy) mam jiz celkem dost zkusenosti a jestli se nepletu tak se podobne sloze vyuzivaji/ly i v komercnich dymovnicich, neni se skutecne ceho bat, jen je treba dbat na dobry obal aby dymovnicka nezacala horet plamenem, protoze pak nedochazi k sublimaci salmiaku, pripadne barviva.
Zavrhovat chlorecnan kvuli nejakym historkam.. sam jsem u jedne nehody byl, a na vine nebyl chlorecnan nybrz lidska hloupost a neznalost.. ono michat chlorecnan s cervenym fosforem v treci misce neni uplne koser.
Chemické pravidlo pravé ruky: "Utržený palec pravé ruky ukazoval směr exploze."
Odpovědět