Nehoda při práci s travexem

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
PePa
Příspěvky: 62
Registrován: pon 29. lis 2004, 10:29

Nehoda při práci s travexem

Příspěvek od PePa »

Jeden můj známý sehnal kilovku Travexu, na inzerát, ještě v dobrým stavu. Pak zjistil, že na trávu se dneska prodávají lepší věci a tak mě ji za pár piv nechal.
Chtěl jsem to vyzkoušet, tak to dám do kulovýho mlýna (z nádobky od chemikálilí), 100g, začnu mlít, najednou to vevnitř oranžově zazáří a nádobka vybuchne (spíš praskne přetlakem) a vyletí zbytek obsahu a udělá to něco jako bílou dýmovnici(pěkně to štípe v očích, ještě že jsem měl plexištít a vodu).
Nebyl v tom olej ani mastnota, jako mlecí kuličky byla rybářská olůvka, takže to ani nejiskřilo (stejně, samotný chlorečnan nehoří) Mlelo se to teprve asi tři minuty. Travex byl originálka, ještě neotevřené balení.
Nemám s tím zkušenosti, ale můj děda s tím dělal, dokonce to mlel v mlýnku na mák a nikdy se mu nic nestalo. Na té plechovce sice zakazují drtit hrudky, ale ty přece praskají i samovolně, vysycháním, a nic se neděje.

Tak mě napadá, jestli by se taky nedaly popsat problémy, do kterých se člověk může dostat když se pokouší něco semlít nebo nadrtit (třeba taky binární směsi, znám lidi, co míchají síru a dřevěné uhlí v mixéru a ještě se jim nestalo nic horšího, než že to zadřeli), sice jich asi nebude moc, ale je lepší kdybych o nich věděl.
alchemi
PFG
Příspěvky: 178
Registrován: ned 09. led 2005, 22:49
Bydliště: praha

Příspěvek od alchemi »

Doufám, že ze sebe teď neudělám vola, ale mám takový vnitřní pocit, že travex (chlorečnan sodný + NaCl) je sám o sobě výbušninou, i když síly to prachmizerné, tudíž při tření může takto reagovat...chloristan tohle neudělá.
Uživatelský avatar
Hanspunk
Příspěvky: 11
Registrován: pon 20. čer 2005, 11:13

Příspěvek od Hanspunk »

KClO3 je poměrně silný oxidační činidlo a má tendenci vybuchovat s kdečim(viz. Chlorečnan a cukr). Kdysi jsem ho používal i na jednoduchý spožďovače - prostě se udělal přesycenej roztok ve vodě(tak 80°C) a ten se nechal nasáknout do savého papíru(ale spolehlivost nicmoc). V tom mlejnku mohla bejt špetka něčeho, anebo stačí opravdu i příměsi a nečistoty obsažený v Travexu a bum ho...
Jinak směsí síry s dřevěnym uhlím můžeš klidně i zatopit(jen to asi bude dost smrdět), jelikož bez oxidovadla je to celkem neškodný, takže ať si to melou v čem chtěj.
I řekl Hospodin "Budiž světlo!", načež zažehl první termonukleární reakci v historii.
Spider
Příspěvky: 56
Registrován: pon 15. lis 2004, 15:16
Bydliště: Praha

Příspěvek od Spider »

No,nejsem si jistej jak to se smesi siry a uhli je,ale argument ze je to bez okyslicovadla toho moc nerika,protoze s uhelnym prachem jsou potize uz od pradavna a taky tam (krome vzduchu) zadne okyslicovadlo nebylo. Ale nejspis mas pravdu,protoze se to v historii vetsinou mlelo sira+uhli (Urbanski). Jinak chlorecnanu se docela bojim,melu ho po malych davkach a velmi opatrne. Sice mi tady kazdy vysvetloval,ze pri mleti bouchnout nemuze,ale napr. majitel Rafiny mi mailem popisoval,jak mu to v treci misce jeblo,tkaze si raci davam pozor :D
9 chyb sem vychytal,na desatou mi uz nezbyla síť.
Uživatelský avatar
Doctor Shadow
Příspěvky: 25
Registrován: úte 16. lis 2004, 14:17

Tření & KClO3

Příspěvek od Doctor Shadow »

Mezi námi...ona třecí miska, pokud ná zdrsněný (neglazovaný) povrch, do miniaturních rýh zachytává všecko, co se v ní kdy mlelo, a neni tajemství, že krom kyseliny se to jen tak vyčistit nedá. Takže stačí, aby něco nepatrně ulpělo buď v misce nebo na tloučku a sranda je hotová. :twisted:

Travex se tuším dělal elektrolyticky z NaCl, ale kdo ví, co všechno v tom může/mohlo být, stačí někdy opravdu nepatrný množství. :wink:
Uživatelský avatar
Hanspunk
Příspěvky: 11
Registrován: pon 20. čer 2005, 11:13

Příspěvek od Hanspunk »

No uhelnej prach snadno vybuchne, ale když je rozptýlenej ve vzduchu v ideální směsi tušim 600g na kubickej metr což v mlejnku asi těžko dosáhneš. Okysličovadlem je myšlena "Sal nitra", neb sanytr neboli KNO3. A jinak dělat cokoli s chlorečnanem v nedokonale vyčištěné třecí misce je dobrý způsob, ale chce to si před tim vyfotit ruce dokud máš ještě deset prstů :D . Takže KClO3 jen v nádobí dokonale čistym, nejlépe vypucovat chromsírovou(ale dá se blbě sehnat).
I řekl Hospodin "Budiž světlo!", načež zažehl první termonukleární reakci v historii.
Spider
Příspěvky: 56
Registrován: pon 15. lis 2004, 15:16
Bydliště: Praha

Příspěvek od Spider »

K treci misce: nedavno jsem drtil KMnO4,a i kdyz jsem potom misku poradne umyl,zbyly nepatrne kousicky manganistanu po stenach..Miska je naglazovana,takze by se to podle me nemelo stavat,ale nak se to tam dostalo a vodou to umyt nejde(zkousel jsem to nechat pres noc ve vode a nic). Nevite nekdo jak to z toho dostat? (krome kyseliny chromsirove)
Ono to asi zas tak nevadi,horsi by bylo kdyby tam zbyla nejaka organika a pak by se tam mlel napr. chlorecnan :P ,ale stejne me to tam sere. Koupil jsem si totiz dnes dalsi varku chlorecnanu a bojim se,aby to nebouchlo (i kdyz manganistan s chlorecnanem asi nebudou zas tak prudce reagovat)
btw. nekde jsem cetl,ze se praskovy chlorecnan ziska vysrazenim z roztohu lihu,nevite o tom nekdo neco? Tim by totiz odpadlo neprijemne mleti a vyroba by byla bezpecnejsi..
9 chyb sem vychytal,na desatou mi uz nezbyla síť.
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Nevím jestli se to někomu povedlo umýt - já sem si nechal jednu misku jen na manganistan :D Jinak manganistan se určitě časem (alespoň částečně) zredukuje na MnO2, takže spíš zkusit rozpouštěcí činidlo na něj - možná horkou dusku. Mlet v tom cokoliv jiného by znamenalo mít to pak znečištěné nepatrným množstvím tohoto katalyticky působícího oxidu...
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
makovec
Příspěvky: 5
Registrován: stř 01. čer 2005, 10:50

Příspěvek od makovec »

:wink: na mytí třecí misky je supr chlorovodíková kyselina - odbarví okamžitě.
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

TO PePa :Pokud jsi měl kulový mlýn z pixle od chemikélií tj plastovou a v tom si mlel chlorečnan je jasný že pravděpodobnost nehody je vysoká,plast je hořlavý ,chlorečnan okysličovadlo mletím vzniká teplo ,takže k nehodě je už hooodně blízko.
Mlet jakékoliv okysličovadlo v kulovém plastovém mlýně je špatně.
Navíc kulové mlýny které si zde někteří jedinci vyrobyli z plastových nádob ,přes jistě dobrou manuální zručnost tvůrců považuji za špatné.
Uživatelský avatar
Anubis
Příspěvky: 31
Registrován: pon 15. lis 2004, 19:53
Bydliště: Dakara

Příspěvek od Anubis »

No, spíš jsme použili plastovou nádobu pro mletí, ale nikomu nic nebrání tam dát třeba plechovou (proto se taky tyto mlýny staví s válci). Tepla vzniká vskutku hodně (ověřeno po osmi hodinách mletí), ale zatím mi ještě nic nebouchlo, mlel jsem i BP na sucho, asi 2 hodinky a nic. Mlecí médium byly ocelové válečky (d=2,5cm, v=3cm) z ložiska.
Až uvidíte velký atomový hřib, tak ten patří mně!
Uživatelský avatar
Phoenix
Příspěvky: 52
Registrován: pon 15. lis 2004, 18:03
Bydliště: village of burned tires

Příspěvek od Phoenix »

ad misky zadělané od burelu: ano, kyselinu chlorovodíkovou a nechat odstát, a případně použít směs s peroxidem, urychlí prosces, ale ten smrad... :roll:
jinak dobré svinstvo je hlinité mýdlo, pokud máte po výrobě napalmu všechno zapatlané tak stačí naředěná HCl a trochu saponátu a pár dní nechat působit
OC1=CC=CC2=C1C(CCN(C)C)=CN2
Fulcanelli
Příspěvky: 7
Registrován: pát 11. srp 2006, 14:05
Bydliště: north Moravia

..

Příspěvek od Fulcanelli »

Co se týče mletí chlorečnanu sodného v kulovým mlýnu - je patrně opravdu nejspolehlivější použít plechovou nádobu ne plast. Kdysi jsem měl oboje, kulový mlýn vyrobený jak z litrové plechovky (a s připájenými třemi úhelníčky, kterými je nutno fixovat víko, jinak vyletí ), tak výměnnou plastovou flašku od kilovky hydroxidu draselného. Zkoušel jsem párkrát mlít chlorečnan i v plastu a nestalo se nic. Od doby, kdy mi asi 50g travexu chytlo samo od sebe na dně igelitové tašky při jejím přenášení, jsem se už travex do ničeho plastového neopovažoval dávat. Takže plast raději nepoužívejte. Ale zaráží mne u prvního příspěvku používání olověných mlecích kamenů. Chlorečnan sodný je celkem velmi tvrdý a při použití olova nemele olovo chlorečnan, nýbrž chlorečnan olovo! Prostě se olovo obrušuje o krystaly chlorečnanu a vzniká vlastně směs jemného olova a chlorečnanu, což již by začít hořet mohlo. A hrudky travexu se nesměly rozbíjet asi z jiného důvodu - stalo se mi hned dvakrát, že jsem narazil na hrudku, která byla prorostlá jakýmsi černým, pevným svinstvem, mělo to trošku vrstvenou strukturu, velmi podobné kousku oceli který sežrala rez. Domnívám se, že se jednalo o kousky elektrod, možná ve výrobě používali uhlíkové. Čas od času se pak asi stávalo, že se takové kousky dostávaly až do finálního produktu. Tedy, pokud ti v mlýnu chytl starý dobrý originální travex, mohly to způsobit i případné nečistoty z výroby.
azidko
Příspěvky: 9
Registrován: stř 11. led 2006, 23:48

.

Příspěvek od azidko »

no tak asi takto vypadaly moje minulo týždnove hrádky s HMTD :evil: pričinou bola zrejme staticka elektrika
Přílohy
PA315634.JPG
PA315634.JPG (14.05 KiB) Zobrazeno 36335 x
Uživatelský avatar
Nucky
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 24. srp 2006, 18:39

Příspěvek od Nucky »

docela sila ale prst drzi to je hlavni. muj bratr pro jistotu shodou nahod minulej tejden nechal na krbovejch kamnech deodorant (adidas 130 ml) pul hodiny se to hralo a pak jsem sel okolo ja a zrovna kdyz jsem byl tesne vedle kamen tak to boooooouchlo (zajimava duniva rana a docela slusnej vonavej pruvan (...a plechovka v rameni) :D). na ty fotce to nevypada ale tam kde je to zasity je to asi 1 cm hluboky. ale oproti tomu prstu to nic neni
Přílohy
primej zasah
primej zasah
DSC03542.JPG (183.41 KiB) Zobrazeno 36291 x
Filip
Příspěvky: 123
Registrován: sob 14. říj 2006, 19:53
Bydliště: česko

Tak jsem zkusil mlít travex v kuláku

Příspěvek od Filip »

Donesl to jeden kámoš a potřeboval to namlít, i s kulákem, nemá ve své laborce 220 :)
Kulák byl z nádoby na výrobu šunky (ocelový válec asi 110 *120 a vršek má ma 3 spony) Ale zapomněl na nějaký mlecí tělesa.
A tak jsem tam zinkový koule. (nejiskřivý kov)
Když jsem to pak vysypával, čuměl na mně jak na kreténa, jestli chci bouchnout, nebo co. Že akorát zapomněl donýst bronzový koule aže jsem měl říct. Že se ten Zn namele do travexu a pak to udělá BUM...Takže něco asi na tom omílání olova a následným výbuchu bude.
Uživatelský avatar
Nitro007
Příspěvky: 200
Registrován: ned 04. lis 2007, 19:22

xx

Příspěvek od Nitro007 »

Jak pro boha může vůbec někdo dělat takové kraviny s travexem :roll:
Travex byl vyroben proto, aby hubil trávu, takže obsahoval řadu nečistot které ovšem vzhledem k jeho účelu nebyly na škodu. Proto byl na přípravu pyrokompozic opravdu nevhodný:old:
saykon
Příspěvky: 52
Registrován: sob 10. říj 2009, 14:30
Bydliště: Nové Zámky Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: travex

Příspěvek od saykon »

Tak olovo neni vhodné podla mňa na drvenie travexu, nakoľko je makkšie ako Travex, možno ho travex pomlel a vznikla zmes.
Speed always win.
Odpovědět