Laboratoř doma = chronická otrava ?

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Meric
Příspěvky: 25
Registrován: stř 08. zář 2010, 19:00

Laboratoř doma = chronická otrava ?

Příspěvek od Meric »

Ahoj. Chci se Vás zeptat na riziko chronické otravy v případě "domácí labiny". Mám v plánu teď o prázdninách dát do pořádku všechno co se chemické praxe týká a tohle je můj největší kostlivec ve skříni. Které látky jsou v tomto největší svinstva?
skopy
Příspěvky: 36
Registrován: úte 16. lis 2004, 04:39

Příspěvek od skopy »

Ahoj, asi tam nějaké(možná nepatrné- záleží jak moc se prasí atd) riziko bude bude a určitě bych domaci laboratoř nedělal v ložnici.. :) , pokud tě zajímá toxicita látek a jejich případná kancerogenita existuje řada databází některé i free kde si k jednotlivým látkám něco najdeš - stačí googlit MSDS - Material Safety Data Sheets
Chemické pravidlo pravé ruky: "Utržený palec pravé ruky ukazoval směr exploze."
saykon
Příspěvky: 52
Registrován: sob 10. říj 2009, 14:30
Bydliště: Nové Zámky Slovensko
Kontaktovat uživatele:

info

Příspěvek od saykon »

Ahoj,

Ak ti smiem poradit:


labor zariad nasledovne:

- hasiaci pristroj vzdy sa zide, ( praskovy aj mokry 5kg)
- pri reakciach kde moze vzniknut ohen ci poziar maj pripravenu priamu vodu na okamzitu reakciu, a nasledne maj do 5m hasiaci pristroj.

ochrana:

- elasticke okuliare ovzdusnovanim proti zapareniu
- rukavice podla prace najlepsie latexove zelene trosku hrubsie nech su pripade velke cervene na nebezpecne latky
- ochrany stit na hrudnik pripade ochrany oblek
- ochrana dichacich ciest, podla prace, proti prachu staci obycajny za 1eur ten ventilom vlakninovy, pri jemnej organike pouzit aktinym uhlim nasiahnute, pri pri nebezpecnejsich odporucam ak nemas vela penazie OM 10 vojenske plynove masky kupit ale musis sledovat dokedy vydrzia licove filtre su takticke nie na dlhodobe.

stol ma byt neutralny sklo drevo sklo pozor pri vybuchu ci padnutie vahy, drevo zas nasiahne doseba chemikalie, preto zvikavaju kremikove apod len neviem ci budes mat nato penaize, ak mozem poradit, v jysk kupis za preisvitnu foliu na stol hladky dobre cistitelny a nehori.

- podlaha nech je hladka nech sa dobre cisti,
- vetranie digestor nad chemikaliami najlepsie zachrni ti dichacie cesty...
- ak nemas peniaze na digestor sprav si kovosrot plechki nituj spolu do takeho tvaru aby naberalo prach zozen hrubu ruru zozen nejaki ventilator mensi na zachit kontanimovaneho vzuduchu pouzi olej nasiachnuti na vlakno pripade sprav narazki prechodu vzduchu.

dufam ze niektore veci pomohly

ps nebezpecne latky :

anorganicke kyseliny pozor na vypari koroduju vsetko mozne, ruku leptaju

peroxid vodika technicki ide hned pod kozu darmo ho umijes dole samozrejme zabranis dalsej vrstve,

oxidanti pozor ked miesas palivami staticky vyboj apod
jedovate latky pozor na vypari pripade prach, ci pokozka to si musis nastudovat kazdu latku co budes mat labaku , a vypracovat ci skopirovat kartu bezpecnosti a mozne rizika. labak je technicki zatazova vec, takze ked taketo robis daj si ktomu patricnu poornost ak to chces robit poriadne...
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Pochybuju, že pokusů chtivý mladý experimentátor, co má k dispozici akorát vlastní pokoj (odhaduji), začne kariéru stavbou digestoře popř. nošením brýlí a ochranného obleku při titraci a podobně :lol: . Ani bych neřekl, že to je ta správná cesta. Původní dotaz ale zněl na možnosti chronické otravy a ne na to z čeho udělat stůl a co mít na sobě - v tom má snad tazatel jasno :wink:

Meric: Předně jak už bylo řečeno je potřeba si rozmyslet do jakých pokusů se budeš pouštět a s jakými látkami budeš pracovat. Je jasné, že když si budeš v pokojíčku denně mlet v tříštivém mlýnku dichroman popř. nitrovat benzen, nebude to to pravé ořechové, ale na druhou stranu jsou i látky a experimenty relativně neškodné, na které ani plynovou masku ani digestoř nebudeš potřebovat a se kterými se, pokud není člověk prasetem, dá dělat i v pokojíčku..
Ke zjištění toxikologických charakteristik látek se kterými se chystáš pracovat doporučuji najít si je v databázi HSDB:
http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/htmlgen?HSDB
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
skopy
Příspěvky: 36
Registrován: úte 16. lis 2004, 04:39

Příspěvek od skopy »

no a nebo dělat prasárny úplně někde externě, třeba za domem. Není přece problém vzít kýbl s ledem, nějakej nerezovej hrnec na nitrace a plynovej vařič. V pokojíku se ti můžou saturovat stěny, koberce atd.. např rozlitým rozpouštědlem a je to... Né, že by to třeba byl nějakej akutní problém, ale dokonale to nevyvětráš a časem to už nezanedbatelný vliv na zdraví mít může!
Chemické pravidlo pravé ruky: "Utržený palec pravé ruky ukazoval směr exploze."
saykon
Příspěvky: 52
Registrován: sob 10. říj 2009, 14:30
Bydliště: Nové Zámky Slovensko
Kontaktovat uživatele:

info

Příspěvek od saykon »

Ano viem co sa pital, ale ja som sa skorej zameral co ma spravit preto aby mohol robit pokusy, je to dvolezitejsie, on vie scim bude pracovat ake latky ma k dispozicii, vie si ich pohladat, pripade napisat ake reakcie chce skusat, ja som naspisal, ako sa ma zaobstarat, no neviem ci mu je jasne ako ma labak vyzerat ked si nevei najst ani co je nebezpecne a co nie... takze ja si myslim ze neni problem ked mu poviem par rad co sa mu moze zist. Inac by nebola ani tato tema na svete keby vie vyhladavat na google a tato vec patri ktomu, nakolko vybava labaku a ochrana je zaklad ktomu aby mohol robit pokusy, samozrejme nemam namysli labak v izbe, to je najvetsia kravina co moze byt, KDE SPIS a KDE zijes tam sa nerobia taketo veci nato si musis vyhradit miestnost kde nic ine nebudes robit.
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

No, především by se měl asi vyjádřit tazatel sám, o co mu teda konkrétně jde, případně jaké má k dispozici prostory a možnosti..
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Meric
Příspěvky: 25
Registrován: stř 08. zář 2010, 19:00

Příspěvek od Meric »

Díky za rady. Maniak to s tím pokojem vystihl. Bohužel jiné prostory k dispozici nemám. Jinak díky i za rady co se vybavení týká. Sice sem se na to přímo neptal, ale ulehčí mi to pořizování věcí do labky. Rukavice používám ty na 1 použití na větší svinstva mám i origo. chemické. Brýle mám takové celkem na hovno asi budu kupovat obličej štít... Skladování chemikálii je podle mě největší problém. Ikdyž je flaška s chemikálii zavřená, uvolňuje se z ní malé množství dané chemikálie (netěsnost uzávěrů). => Bede lepší skladovat chemikálie, které se odpařují v bedýnkách zamčené ve sklepě. Toxické ani vysoce toxické látky nemám, ale každá látka je vlastně v určitém množství toxická...
petrsx01
Příspěvky: 109
Registrován: sob 14. čer 2008, 11:52

Příspěvek od petrsx01 »

No takhle, záleží dosti na množství látky a samozřejmě na typu.
Nebál bych se skladovat doma látky, které jsou netěkavé, třeba i toxické, např. dichromany,Ba sole,kyanidy apod... pokud se zajistí bezpečné skladování, třeba skladovat kyanid vedle flašky se sejrkou není dobrý nápad.
Horší to je s látkama co těkavý jsou, velká většina org. rozpouštěděl, org. látky typu fenol,MeI,halogeny apod.. to bych v pokoji neskladoval, protože je fakt, že i přes uzávěr jsou cítit a ty páry pak nemusí být úplně zdravý, já co jsem byl v praze na org. fakultě VŠCHT tak tam přijít do skladu kor ve vedru je skoro na padnutí.
Hold musíš vědět jestli ta látka "smrdí" a pokud jo, tak do pokoje prostě nepatří, taky občas v pokoji přechodně skladuju různý látky, ale jen chvíly než přijdou do laborky
When you do things right people won't be sure you've done anything at all.
flash
Příspěvky: 124
Registrován: stř 05. zář 2007, 12:08

Příspěvek od flash »

Nevim nakolik je zadavatel movity, ale ja tohle resil puvodne pretesnenou municni bednou, do ktere jsem zaviral ta nejvetsi svinstva a pak jsem presel na neco takovehoto http://www.trigon-plus.cz/goodsdetail_l ... nguageID=1

Ted uz to resim zase jinak, ale o tom az jindy mile deti :)
Uživatelský avatar
AKA the A
Příspěvky: 227
Registrován: pát 16. lis 2007, 16:02
Bydliště: K.n.O.

Příspěvek od AKA the A »

to flash: na kolik takováhle skříňka přijde?
saykon
Příspěvky: 52
Registrován: sob 10. říj 2009, 14:30
Bydliště: Nové Zámky Slovensko
Kontaktovat uživatele:

meric

Příspěvek od saykon »

Skladovanie chemikalii?

tak obvyikle sklady chemiek rozdeluju:

triedy nebezpecnosti a tiez jednotlive vlastnosti:
-oxidanty
- horlaviny
- kyseliny
- zasady

samozrejme horlaviny su ako kvapalne a tuhe pripade plynne,

nadoby do ktorych sa skladuje su obvikle PE na nezavazne chemikalie PET ci PP , pripade tmave sklo, a urcite kvalitne flase pouzivaj nech dobre tesnia a maju dobru odolnost.

dvolezite je aj umivanie po chemikaliach zaobstarat si vhodne cistiace prostreidky a latky na cistenie. no ako som kukal na profi skrinu nebudes mat asi peniaze, takze to bude trosku tasie najst nieco kvalitne no pokial ti nieco unika ten ani nedrz doma, repstom labaku alebo ho za izoluj lepsie. ja akurat prerabam teraz vsetko na PE a PET flase som zvedavy aky bude rozdiel.
Speed always win.
flash
Příspěvky: 124
Registrován: stř 05. zář 2007, 12:08

Příspěvek od flash »

Takovahle skrin vychazi dle rozmeru, kapacity, filtru, pozarni bezpecnosti atd od 25 000 Kč do 150 000 Kč. Ja jsem si tu mou objednaval z GB pres znameho jako pouzitou a vyšlo me to sakumprask i s dopravou na 18 000. Verne mi poslouzila a uz sla dal do sveta, tudiz nemohu poslouzit.
Mrkva
Příspěvky: 38
Registrován: stř 29. pro 2010, 18:01

Příspěvek od Mrkva »

petrsx01 píše:Nebál bych se skladovat doma látky, které jsou netěkavé, třeba i toxické, např. dichromany,Ba sole,kyanidy apod...
Pozor na to! Tohle už je o kejhák. §283,§284 tr.zák. (a související nařízení vlády 467/2009, Příloha 1).
EDIT: Jak tak koukám, na §283 se vztahuje i povinnost překazit trestný čin. Takže ne že tu budete psát jak se chystáte syntetizovat kyanidy, to by mohli zavřít každého kdo si to vlákno přečte. Ale to už jsme OT,
petrsx01
Příspěvky: 109
Registrován: sob 14. čer 2008, 11:52

Příspěvek od petrsx01 »

Nikdo tu nepíše, že dichromany nebo kyanidy má a doma přechovává, já jen napsal, že bych se je přechovávat nebál za dodržení bezpečnostních předpisů, to je něco trochu jinýho.
Navíc myslím, že každýmu je zákonná stránka věci jasná.
When you do things right people won't be sure you've done anything at all.
saykon
Příspěvky: 52
Registrován: sob 10. říj 2009, 14:30
Bydliště: Nové Zámky Slovensko
Kontaktovat uživatele:

info

Příspěvek od saykon »

Ano treba sa držat len ,,teorie,, a nato nám nič nemožu ked len diskutujeme. Ale máš pravdu treba dávať pozor. Hlavne týchto časoch...

každo padne jedy a také veci by som vobec nedžal doma, sú stoho len problemy...
Speed always win.
simonx
PFG
Příspěvky: 94
Registrován: pon 24. říj 2011, 21:52

Příspěvek od simonx »

Ja kdyz zacinal, ale to uz je fakt jiz nejaky ten patek, tak byly sice moznosti informacni de facto proti soucasnosti mizive - akorat okresni a krajske knihovny s prachbidnou nabidkou literatury (nejsem z Prahy), ale zase nebyl citit ten formalni a v konecnem dusledku i ne prilis efektivni tlak na zachazen s chemikaliemi. Krome legendarni drogerie v Brne a male nabidky v Pze nebylo mozne chemikalie volne koupit, takze je mlady experimentator fakticky VZDY ziskaval - proc to nerict otevrene - jako drobnou zlodejinku ze statniho, ale obavy z jejich skladovani jsem nepocitoval zadne. Aspon pro me bylo klicove najit ve svem okoli nejaky podnik, kde jsem kouzlem osobnosti :D dokazal laborantky a nebo sefy ocarovat tak, ze meli jeste radost, kdyz neco venovali :wink: . A fungovalo to. Az na jediny pripad, kdy jsem narazil, pokazde kdyz videli pravdepodobne onen blazeny vyraz ve tvari, tak to vzdy znamenalo, ze jsem mohl prijit znovu. Ale k tazateli... S ohledem na dobu a moznosti (na zakladce jsem nebyl z okresu s chemickym prumyslem) to byly spise analyticke chemikalie a zakladni anorganika. Az teprve, co jsem presel na prumku do Usti a okamzite si proklestil cesticku do Spolchemie, kde byla uzasna knihovna, tak vse dostalo novy rozmer a to i pachy doma. Litry thionychloridu, fosforychloridu, tosychlorid, kyanurchlorid, sirouhlik atp. si vyzadaly razne zmeny. V prvaku prisel plysak, my se prestehovali do rodinneho domku a moznosti se zvetsily, stejne jako moje naroky na prostor a podminky. Tazateli doporucuju souladne s predchozim, minimalne jednu tesnou skrin na uchovavani korozivnich a drazdivych chemikalii. Ja v tom sice roky spal, ale mit dite, ktere by chemii tak propadlo, urcite bych mu vytvoril takove podminky, aby v tom spat nemuselo. Koneckoncu, od toho ma tazatel rodice, kdyz to poda rozumne, je nadeje, ze rodice pomohou. Aspon ti myslici hlavou. Chronicka expozice skutečně může vyvolat (a to i pozdějším věku) řadu onemocnění ať už efektem na imunitní systém (alergie, záněty), tak na bronchorespirační systém (záněty, astmatické jevy). Problém je, že mladý chemický fanatik si to ztěží uvědomí a i pokud ano, mávne rukou :D

Pamatuji se, ze jsem nebyl s to zavrit jednou otevrenou lahev s bromem. Teflonove folie ani podobne teflexove uzavery tehdy jeste nebyly (rok tak 1987) a tak brom vesele difundoval i z te skrine ven a vevnitr braly postupne etikety za sve. Na podobne agresivni chemikalie doporucuju tazateli balkon a nebo aspon dvojitou odpovidajici lahev. Treba sklenenou umistit jeste do plastove a v ni mit nejaky absorbant (na brom je vynikajici granulovany bezv. uhlicitan sodny).

Kazdopadne je neuveritelne, v cem jsem tehdy vegetil, kdyz si na to dneska vzpomenu, musim se smat (nic jineho snad ani nejde).
Odpovědět