Generator HHO

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

trabik
Příspěvky: 34
Registrován: stř 22. dub 2009, 18:35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trabik »

sice se to netýká přímo použití ve vozidlech ale při debatě s jedným známým kterej se zajímá o obnovitelné zdroje a podobné věci přišla řeč i na solární elektrárny.
Bavil jsem se s ním o tom že už nechtěj připojovat k sítím z důvodu aby nedošlo k přetížení. Na to mě odpověděl že pro majitele těchto fotovoltajických elektráren by ani tohle nebyl problém a věnovali by se právě využití této získané energie na výrobu vodíku. Nevíte o tom někdo více?
Uživatelský avatar
kerut
Příspěvky: 263
Registrován: čtv 08. úno 2007, 16:51
Bydliště: ZOO Springfield
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kerut »

tohle je sice uz totalne OT ale.. tyhle solarni farmy je asi nejvetsi problem prifazovat, navic vzhledem k jejich mizive ucinnosti ktera se hodi tak maximalne tam kde jinej zdroj proste byt nemuze (druzice napr.) by meli bejt i zakonem zakazany.. jo takovy vyuziti solarni energie na rovniku, tema krasnejma parabolama natacenejma automaticky primo ke slunci kde tepelna energie ohriva rovnou paru.. to uz je jina pohadka.. :puffy:

..nicmene uz je to tu jak hospodska debata na tema "kolik vazi dospelej cap" a s rozkladem vody to nema lautr nic spolecnyho..
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

Výrobou vodíku pomocí fotovoltaiky a i jiných obnovitelných zdrojů se velice podrobně několik let zabývala Bavorská mám pocit že to byla státní organizace. je o tom velice podrobná studie. V kostce pro informaci šlo oto, nějak vyřešit skladování el.energie která jak je známo se skladovat nedá. Myšlenka byla v tom že by se z el.energie získaná z těchto zdrojů použila na výrobu vodíku,ten se stlačil a ten se dá už neomezeně skladovat. Veškerou energetickou bilanci tj kompresi by byla z těchto obnovitelných zdrojů. A zpětně se uvažovalo vodík využít v palivových článcích /a i jiných zdrojích/
Celý projekt před několika lety skončil, němci jak je známo vše bedlivě měřily ,počitali..prostě vše pinktlich.....výsledek ukázal že je to naprosto ale naprosto nerentabilní a ekonomicky nemyslitelné. Ovšem pozor...pokud to nezadotuje vláda z státního rozpočtu..tj zase to zaplatí občané mám pocit že jedna KWh byla z tohoto projektu něco přes 40Kč . Zařízení se z tohoto projektu před lety nakonec rozprodávalo.
Já se nechci dotknout výše jmenovaného majitele fotofarmy,ale ten člověk o problematice nemá žádný "ánug" rejžuje pouze na státních dotacích,já bych tydle státní dotace ihned zrušil...Pokud někdo chce být ekozelený prosím..ale za svoje!!!
Uživatelský avatar
AKA the A
Příspěvky: 227
Registrován: pát 16. lis 2007, 16:02
Bydliště: K.n.O.

Příspěvek od AKA the A »

Já osobně bych klidně eko-zelenej byl, ale SUJB mi domů trochu toho "vyhořelýho" jadernýho paliva prostě nepučí :(

Ohledně rentability výše zmíněného - není ani třeba nic složitě měřit a počítat, když při normální (nedotované) výkupní ceně má v našich podmínkách panel problém se zaplatit během svojí životnosti, jak to asi dopadne, když k němu připojim ultra-drahý zařízení s rozhodně menší než 100% účinností? :idea:

Kdyby se raději zlaťáky přesměrovaly na ITER, ať už sakra zvládneme konečně ovládnout i tu fúzi 8)
srabsrab
Příspěvky: 85
Registrován: pát 02. úno 2007, 21:52

Penize

Příspěvek od srabsrab »

Pandy píše:..tj zase to zaplatí občané mám pocit že jedna KWh byla z tohoto projektu něco přes 40Kč . Zařízení se z tohoto projektu před lety nakonec rozprodávalo.
Já se nechci dotknout výše jmenovaného majitele fotofarmy,ale ten člověk o problematice nemá žádný "ánug" rejžuje pouze na státních dotacích,já bych tydle státní dotace ihned zrušil...Pokud někdo chce být ekozelený prosím..ale za svoje!!!
No ja si myslim ze experiment dokazal ze to je pouzitelne... a co se tyce financni stranky tak ona ta doba kdy se to vyplati prijde ..... bohuzel tak nejak nam doba dospela k tomu, ze se neptame co a proc delame a je to k necemu uzitecne nebo potreba, ale pouze kolik to hodi ..... coz je docela smutne, kdyz se musim priznat, ze se chovam naprosto stejne...
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

Tím použitelné myslíš, že se cca 80-90% energie pracně získaný ve FV panelu s už tak tragickou účinností přemění za velký prachy na teplo? V tom případě to opravdu použitelné je. Jinak bych to nazývat použitelným považoval za velkou odvahu. Prostě elektrolýza je energeticky naprosto nejzoufaleší způsob jak získat z vody vodík.
flash
Příspěvky: 124
Registrován: stř 05. zář 2007, 12:08

Příspěvek od flash »

Omlouvam se, ze se vam vmesuju do debaty, ale zajimalo by mne, jestli muze kolega bflm nejak dolozit ten motor s pohadkovou spotrebou - jinak to budou jen takove ty konspiracni tlachy ala 11. zari (i kdyz si o tom myslim sve, nebyl jsem tam tak drzim hubu). Te spotrebe bych klidne veril, pokud ten motor das do lehkeho auta a pojedes s nim v minimalnich otackach po rovince, ale jinak ...

Edit:
Fotovoltaika je opravdu blbost naopak "uskladneni" prebytku energie do vodikovych nadrzi je celkem rozumne reseni. Zajimave by mohly byt i precerpavaci nadrze, ale ty nejsou tak efektivni. Nedavno jsem videl jeden projekt ktery vyuziva vetrne elektrarny na pobrezi more kde fouka temer nepretrzite a v noci se prebytek proudu pouziva na rozkladani morske vody - nekde mozna jeste vyhrabu link.
bflm.psvz
Příspěvky: 245
Registrován: úte 06. pro 2005, 00:00

Příspěvek od bflm.psvz »

To flash : jedná se o interní sdělení zaměstnace oné nejmenované motorárny.

A co si může člověk myslet o tomto? Je to nesmysl , nebo ne? http://volnaenergie.xf.cz/navody/Motor%20na%20vodu.html
flash
Příspěvky: 124
Registrován: stř 05. zář 2007, 12:08

Příspěvek od flash »

Nevim no, podobnych internich sdeleni jsem uz slysel vic nez dost - to se vzdycky nekdo tvari hodne zasvecene a machruje. Nebo treba ne a silene se pletu a v tom pripade rad svou chybu uznam az se to prokaze.

Ad odkaz - jenom jsem to prolitnul protoze taky musim delat neco konstruktivniho, ale prijde mi to jako neuveritelna snuska blabolu. Jeden fakt za vsechny: Proc uz na tom sakra nekdo nevydelava? Vypada to jako kseft snu, ale ja vim - ropna lobby, statni regulace, zidobolsevici, nebo snad zednari? Who cares ...
Uživatelský avatar
AKA the A
Příspěvky: 227
Registrován: pát 16. lis 2007, 16:02
Bydliště: K.n.O.

Příspěvek od AKA the A »

@bflm.psvz - příspěvek s motorem jsem nějak přehlídnul, ale budiž... bude kolega z motorárny ochoten sdělit alespoň další parametry motoru a podmínky testu?

Jinak vůbec to neni nemožný, obrovskym způsobem záleží na rychlosti a stylu jízdy, následně na váze auta...

Audi A2 těhle hodnot (a i menších!) už prokazatelně dosáhlo...(upozorňuju ovšem, že nafťák)
To, že 1,5 tuny vážící Ochcávka s přetíženym motorem to nezvládne ještě neznamená, že je to nemožný...
bflm.psvz
Příspěvky: 245
Registrován: úte 06. pro 2005, 00:00

Příspěvek od bflm.psvz »

Nenapsal jsem , že auto má 1,5 tuny. Také jsem nepsal, že se jedná o "Ochcávku". Mělo se však jednat o auto o váze cca 800 Kg a benzín.
construct
Příspěvky: 64
Registrován: sob 25. pro 2010, 21:34

Příspěvek od construct »

Aj na okte sa mi obcas podari 3,5 litrova spotreba, takze A2 by s tym nemala mat problem. Pri benzine by som bol trochu opatrnejsi, mam totiz taky laicky dojem, ze vzhladom k energii obsiahnutej v palive by musel mat motor 110% ucinnost :idea:
Uživatelský avatar
AKA the A
Příspěvky: 227
Registrován: pát 16. lis 2007, 16:02
Bydliště: K.n.O.

Příspěvek od AKA the A »

bflm.psvz no vida... takže něco na způsob Favorita s "modernim" motorem...8)

construct: benzín jako palivo na tom neni tak špatně, jde o konstrukci motoru...když upravíš diesel tak, aby zvládnul benzín, spotřeba nebude tak rozdílná...
flash
Příspěvky: 124
Registrován: stř 05. zář 2007, 12:08

Příspěvek od flash »

Aaaa - dalsi takovy co mu Ochcavka tu naftu zaroven vyrabi. Jenomze tady se nebavime o fiktivni spotrebe ukazane PP ani o jizde s prazdnym autem s vetrem v zadech!

800Kg auto - no budiz. Ale hod tam cestujici, plnou nadzr a mas to pres tunu jen to hvizdne. Pokud to bude maly objem tak tam soupnou turbo aby to ti klokani vubec rozpohybovali a pokud tam bude turbo, tak si zas nedelam iluze o nejake spolehlivosti ci vydrzi tohoto motoru.
Odpovědět