Pórovitost taveniny Al

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
dudakhonza
Příspěvky: 90
Registrován: stř 23. pro 2009, 09:51
Bydliště: Praha 4

Pórovitost taveniny Al

Příspěvek od dudakhonza »

Zdravím,
mám dotaz ohledně toho, jak by se dala "napěnit" před ztuhnutím tavenina hliníku.

Na youtube je několik videí, třeba toto:
http://www.youtube.com/watch?v=0rKphpIRF9M

Pokud si doma člověk tavením vyrobí magnalium, zatuhne samo o sobě v pórovité struktuře, pak se dá snadno nadrtit a následně v mlýně namlít.

Otázkou je, jak by se tohoto napěnění dalo docílit u samotného hliníku (duralu).
Mnoho z nás má přístup ke kusovému hliníku zdarma a tavit ho doma není problém - dá se to i na táboráku.
Pokud by se něčím co má většina z nás v laborce dal hliník takhle napěnit, pak by bylo možné vyrábět si hrubší krupici takřka zadarmo.

Možná by se taky dala využít ve větším množství nějaká látka která se netaví ani při těch 700°C a zároveň je rozpustná ve vodě, pak by se zatuhlá tavenina jen ponořila do vody (nebo ještě horká vlila) a pomalu by se rozpadala na krupicový Al..

Nemáte s tím někdo zkušenosti, případně nějaké nápady co mohu otestovat?
Po nezdařeném pokusu rozhodíme rukama

20 metrů od sebe a následně to zkoukneme s nadhledem

hlava uletí směrem nahoru...
Dani 2
Příspěvky: 4
Registrován: stř 18. říj 2006, 12:23

Příspěvek od Dani 2 »

Ja som sa pokúšal o niečo v tomto zmysle. Roztavený Al som miešal pomocou niečoho ako železnej varechy. V jednom okamihu dospeje tavenina do takého plastického stavu, kedy sa rozpadá na jemné častice. Podľa mojich zistený to treba robiť vo väčšom množstve, ja som robil tak 2 kg a zaistiť pomerne pomalé chladnutie. Mám v pláne to ešte lepšie preskúšať, ale podarilo sa mi takto pripraviť rôzne frakcie, od veľmi jemného Al po pórovite hrudky, ktoré mam ešte v plane namlieť v guláku.
Uživatelský avatar
draslík
Příspěvky: 190
Registrován: stř 30. led 2008, 12:46

Příspěvek od draslík »

jen takový dotaz - v čem to tavíš? Pokud by se nějak dala zařídit uzavřenost inkriminovaný nádoby, mohl bys to tavit za normálního tlaku a při chladnutí to píchnout na vývěvu, nizkej tlak by udělal svoje.. ono možností jak toho docílit je spousta, jenže to je spíš pro průmyslový využití, ne na doma
nemá to cenu v těch gramech... :fun:
petrsx01
Příspěvky: 109
Registrován: sob 14. čer 2008, 11:52

Příspěvek od petrsx01 »

No možná je to blbost, ale co tam zkusit dát nějaký uhličitan? ten by se při tom tavení pomalu rozkládal na CO2, který by pěnil tu taveninu, potom by ten zbytek ale asi nebyl rozpustný vě vodě, spíš v kyselinách, ale mohla by stačit i třeba slabá kys..

Ta vývěva by podle mě nefungovala, kdyť se to používá právě na opačnej postup, když máš nějakej plyn rozpuštěnej v kapalině, tak se to hodí pod vývěvu a on se odstraní, používá se to třeba v organice při práci v inertních prostředí, kdy se ty solventy před použitím zbavují rozpuštěného O2.
When you do things right people won't be sure you've done anything at all.
dudakhonza
Příspěvky: 90
Registrován: stř 23. pro 2009, 09:51
Bydliště: Praha 4

Příspěvek od dudakhonza »

Nádoba je plechovka od barvy :D
Zatím jsem neměl možnost využití a na to jen tak si zkusit roztavit hliník mi táborák a plechovka stačili.
Ale vzhledem k tomu že mam hliník zdarma, začel jsem uvažkovat o reálném využití.
Hliník co z toho vyleze bych používal stejně jen na osvětlovací prostředky, do termitů.. na flash a světličky si hliník radši koupím, nechce se mi to mlýt na ultraprach hodiny v mlýně když je možno koupit spoustu druhů hliníku za rozumnou cenu, chci to na aplikace kde moc nezáleží na jemnosti ani kvalitě složek jako spíš na kvantitě :arrow: na ceně. Tím pádem by mě ani tak neštvalo znečištění, čistit hliník kyselinou (jakoukoli) se mi zdá nereálné, je na to moc reaktivní.
Samozřejmě třeba pro Slováky kteří musejí objednávat mnohdy hliník z ČR už může být jednodušší si takovýhle pomlýt.
Po nezdařeném pokusu rozhodíme rukama

20 metrů od sebe a následně to zkoukneme s nadhledem

hlava uletí směrem nahoru...
pemazl
Příspěvky: 43
Registrován: úte 24. úno 2009, 10:06

Příspěvek od pemazl »

No napěnit hliník by neměl být až takový problém, v praxi se řeší obrácený problém jak ho dělat bez pórovitosti a někdy jsou s tím problémy. Tekutý hliník totiž rozpouští vodík, ale tuhý ne. Takže při tuhnutí naplyněné taveniny se vodík vylučuje a hliník se napění. A ten výše zmíněný podtlak opravdu způsobí vyšší napěnění hliníku.Do ta veniny se vodík dostává z vlhkosti.
Ale myslím, že napěnění hliníku nic moc nevyřeší. To magnalium na tom videu co tu je na něj odkaz se dobře drtí proto, že je křehké a ne proto, že je pórovité. Pokud se napění čistý hliník, popř. dural, který tu byl zmíněný, tak to moc drtit nepůjde, protože je to tvárné. Aby to šlo nadrtit tak to musí při úderu praskat a ne se to tvářet. Takže myslím, že napěnění hliníku drcení moc nepomůže.
Odpovědět