Legálnost čtení pyrofora?

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Mrkva
Příspěvky: 38
Registrován: stř 29. pro 2010, 18:01

Legálnost čtení pyrofora?

Příspěvek od Mrkva »

Tak jsem se trochu prohrabával platnou legislativou a narazil jsem na tohle:
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že
[...]
c) neoprávněně získá, přechovává nebo použije výbušninu anebo jinak neoprávněně nakládá s výbušninami,
d) neoprávněně vyrábí nebo zpracovává výbušniny anebo provádí výzkum, vývoj nebo pokusnou výrobu výbušnin anebo sobě nebo jinému opatřuje prostředky k výrobě, výzkumu nebo vývoji výbušnin,
[...]
(3) Za přestupek lze uložit pokutu do
[...]
b) 100 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. c), d) nebo f).
(zákon 61/1988, §44)

Výroba výbušnin v množství větším než malém (tedy takovém, které je schopné usmrtit nebo zranit více lidí) je trestným činem, to je jasné. Ale i taková příprava pár desítek mg HMTD na ochutnání už může být přestupkem s horní sazbou 100k Kč, tak bacha na to!

Co se mi ale ani trochu nelíbí je "výzkum a vývoj" - kde je ta hranice? Provádění reakcí které vedou k nějaké výbušnině s tím, že neprovedu poslední krok a tedy žádnou výbušninu nezískám? Simulace? Výpočty? Shromažďování zdrojů, rešerše? Může být i obyčejné pročítání pyrofora bez povolení nelegální? Co myslíte?

UPDATE: doplnění čísla zákona a zvýraznění
Naposledy upravil(a) Mrkva dne stř 18. črc 2012, 18:50, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Shromažďování literatury, simulace, rešerše, natož pak pouhé pročítání PF těžko může být současnou legislativou postižitelné. Aspoň nevím o žádném paragrafu který by toto omezoval. Neřekl bych, že by to mohlo být chápáno jako trestný čin ve stadiu pokusu, to by už opravdu museli odsoudit každého, kdo si po přečtení zpráv z poslanecké sněmovny zabrousí na e-shop s nabroušenými kuchyňskými noži :)
Ani o přípravě prekurzorů v tom zákoně pokud vím nic nepíšou, takže uvařit si pentaerythritol by nemělo nikomu vadit. Koneckonců má různé využití, třeba alkydové pryskyřice.
Na druhou stranu, v případě že by tě napadlo vařit doma opravdu výbušiny bych se asi na tu formulaci "množství větší než malé" moc nespoléhal protože to je opravdu subjektivní..
Asi zásadní věc je rčení - kde není žalobce, není soudce.
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Mrkva
Příspěvky: 38
Registrován: stř 29. pro 2010, 18:01

Příspěvek od Mrkva »

Maniak: no, o trestný čin se nejedná určitě, ale jak jsem v prvním příspěvku ocitoval zákon o hornické činnosti, výbušninách... a tam je uveden i "výzkum nebo vývoj". (doplnil jsem do prvního příspěvku číslo zákona a paragraf).
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Myslím, že je to myšleno trochu jinak, v by ti nikdo nedokázal, že děláš nějaký výzkum na základě stažených knížek a prohlížení pyrofora.. to nemá reálně s výzkumem moc společného :wink: a ani nebude mít potřebu to dokazovat, pokud nebudeš mít fyzicky něco zakázaného.. osobně jsem aspoň o žádném takovém případu neslyšel.
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
pentol
Příspěvky: 49
Registrován: pát 10. říj 2008, 15:52

Příspěvek od pentol »

Souhlasím s Maniakem! :wink: Tady se mluví o přestupku a ne o trestném činu v tom je rozdíl a podstatný! To jestli někdo vyrábí nebo vyrobil pro sebe nebo jiné osoby výbušinu je na posouzení příslušných orgánu a to se v mnohých případech liší a to velmi! Nikomu toto Forum a podobné stránky nevnucuje návody a pokud tam někdo nakoukne ze zvědavosti nemůže ho nikdo trestat. Jakmile však začne provádět příslušné pokusy a to většího rozsahu pak musí počítat s příslušným postihem. To samé platí i pro např. pěstitele konopí. Ale co si budeme namlouvat :wink: . Zakázané ovoce nejvíce chutná a ještě více fajnšmekrům. :lol: Postih se také liší od toho jestli dotyčný vyráběl výbušiny pro sebe a nebo pro druhou osobu a nebo jestli svým konáním ohrožoval okolí a nebo mohl způsobit majetkovou ujmu. Jak řikám postih je individuální. Já bych to zde více neřešil! :evil:
Naposledy upravil(a) pentol dne čtv 19. črc 2012, 21:23, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Dominik
Příspěvky: 149
Registrován: stř 13. led 2010, 20:45
Bydliště: Matrix

Příspěvek od Dominik »

Pyroforum je tu ale aj nato aby sa tu nevrátili temné peroxidové časy a nejaké pochabé návody na 5 riadkoch v txt súbore, kto to chce robiť tak to robiť bude či tu pyroforum bude alebo nie, stavím sa že toto forum už niekomu zachránilo končatiny alebo dokonca aj život.
simonx
PFG
Příspěvky: 94
Registrován: pon 24. říj 2011, 21:52

Příspěvek od simonx »

Toto vse je dusledek spolecnosti speciliazaci, ve ktere zijeme. Ta je postavena na premise, za sebespecilizovanejsi cinnost ma ve spolecnosti sveho garanta (realizatora) a kazdou takovou cinnost lze tedy z pohledu celospolecenskeho zajmu ridit a kontrolovat. Cim je tato cinnost specilizovanejsi a zneuzitelnejsi, tim vice se spolecnost snazi vymezit jeji provadeni mezi okruh vyvolenych. K radku tazatele - jak psal Admin - toto vse se aplikuje az v okamziku, kdy se neco stane. Prave pro ten moment musi navenek tem, co do te specializace nevidi (99,99 % populace), vyslat spolecnost jasny signal, ze ma vse pod kontrolou. Jinak by zavladnul chaos a cely system by se zhroutil. K nicemu tim nenavadim :D

(= predem je to v ramci prestupkoveho rizeni nevymahatelne; ale potom, to uz je horsi, ale tam uz budou pravni instrumenty vyssi pravni sily)
Uživatelský avatar
kerut
Příspěvky: 263
Registrován: čtv 08. úno 2007, 16:51
Bydliště: ZOO Springfield
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kerut »

dovolil bych si polemizovat s tim zakladnim principem, ona premisa zni na venek moc pekne ovsem v praxi je to jeste trosku jinak... ta snaha po kontrole je zapricinena absolutni dutosti a neschopnosti jak tech kontrolujicich tak velkou vetsinou tech s kontrolovanim souhlasicich volenim vise zminenych kontrolujicich... lidstvo obcne hloupne geoimetrickou radou a mnohem jednodussi nez si to priznat, nebo s tim treba dokonce neco delat, je prohlasit ze dnes je vsechno slozity a rozumet tomu muze jen specialista - cimz se velmi elegantne zbavujeme odpovednosti za vlastni hloupost a jeste vypadame chytre... Je to stejna nabliskana Potemkonova vesnice stejne jako kuprikladu cela ekonomika vysvetlujici nam jak vsichni uzasne pracujeme presto ze je uz v podstate cely svet chromy na ruce a umi akorat mlit hubou kdyz z nejakeho (pro me nepochopitelneho duvodu) naprosto vazne veri ze muze zbohatnout na pridavani dlai a dalsi nadhodnoty - tedy na prekupnictvi... ale zpet k tematu, hloupi lide pak maji samozrejme strach z tech co treba i neco vedi a logicky je chteji mit "pod kontrolou" protoze sami ani netusi jestli vubec, a ceho vlastne jsou ti mozek pouzivajici schopni, to je jasne, degeneracni diktatura byrokracie pak vyhovuje (temer) vsem, jak tem nahore kteri vetsinou nevedi ktera bije ale maji kontrolu, tak tem dole kteri je voli a maji jistotu ze muzou zustat nadale hloupi a nikdo to nebude povazovat za problem...

ad uplne nahore - cist si ted (zatim) muzes co chces, ale... jednou... 451°F... ...osobne doufam ze mezitim prijde ten slibovany konec sveta :twisted:
simonx
PFG
Příspěvky: 94
Registrován: pon 24. říj 2011, 21:52

Příspěvek od simonx »

V podstate s kerutem souhlasim. Lidstvo se od nepameti snazi najit rovnovahu mezi zajmem jednotlivce a zajmy spolecnosti. o tom jsou vsechny ideologie, nabozenstvi a moderni ideologie, tj. veda. Neda se to prilis dobre popsat, zrejme proto, ze se neda vycerpat jednoznycny pocet ani individualnich ani celospolecenskych zajmu. K tomu, co kerut pise, lze dodat, napriklad (dle prastareho qui bono) ze ve stavajicim systemu stav, ktery kerut popisuje, jiste i casti spolecnosti vyhovuje, protoze z nej bajecne tezi v ramci svych zajmu. Konkretneji - mohu tisickrat vykladat, ze otazka Temelina je otazka pro odborniky a odborna a sepsat tisice stran poucnych traktatu o tom, co by kdyby, ale jadro te otazky je politicke a na to si je schopen udelat nazor kazdy, tedy kazdy, kdo si je schopen ucinit aspon nejaky nazor (coz neni kazdy). A ti, co jim tento vyklad demokracie opreny o tzv. odborniky naramne vyhovuje, ti stoji hned v prvni rade za temi odborniky a v jejich stinu prosazuji svoje zajmy.
Béda
Příspěvky: 397
Registrován: ned 09. pro 2012, 21:59

souhlas

Příspěvek od Béda »

Příspěvek odstraněn pro nevhodnost.
Naposledy upravil(a) Béda dne pát 24. kvě 2013, 06:05, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
frank9
Příspěvky: 208
Registrován: ned 18. bře 2012, 18:59
Bydliště: ČR

Příspěvek od frank9 »

Jo to je pravda, když má někdo doma něco víc než jen kulovky, je dobré aby o tom vědělo co nejmíň lidí. Může se stát, že máte pěknou drbnu sousedku, která na vás pošle policajty a člověk je nato šup v base. Zkoušet radši dál od bydliště, případně ve vedlejší vesnici :) . I když to už by měl každý kdo je do této chemie zasvěcen vědět. Nejlepší jsou nakonec staré lomy, kde by ani kolemjdoucí nezjistil, jestli se tam ještě těží nebo jestli tam někdo jen zkouší.
než mě začnete kamenovat, nechte mi chvíli na útěk...
Odpovědět