oprava skla

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
Dominik
Příspěvky: 149
Registrován: stř 13. led 2010, 20:45
Bydliště: Matrix

oprava skla

Příspěvek od Dominik »

Ahojte mám taký problém, na špirálovom chladiči sa mi ulomilo z konca
tak by som chcel vedieť či a ako sa to dá opraviť.
Uživatelský avatar
skypper
Příspěvky: 30
Registrován: sob 04. črc 2009, 21:55

Re: oprava skla

Příspěvek od skypper »

Opravoval som akurát tyčinky nad plameňom plynového sporáku. Možno by to šlo aj s chladičom... Alebo potom si to dať opraviť do sklenárstva.
Uživatelský avatar
CZip
Příspěvky: 146
Registrován: pon 03. pro 2007, 19:11
Bydliště: Bývalé město královské

Příspěvek od CZip »

Pokud nejsi aspoň trochu zkušený tavič a nemáš sklářký kahan, tak jen těžko... Ono to nějak "slepíš" i třeba lepším bunsenem, nebo něčím podobným, ale spoje většinou dlouho nevydrží.
Jó, zatavit si ampulku je sranda, ale funkčně opravit nějak ten kousek skla, to už je skoro umění.
Technický dotaz - zajímá mne bod varu jododusíku za normálního tlaku ...
Uživatelský avatar
Dominik
Příspěvky: 149
Registrován: stř 13. led 2010, 20:45
Bydliště: Matrix

Příspěvek od Dominik »

Pozeral som how ist made a tam dávaly výrobu neonových trubíc.
Ku koncu sa to odrezalo tepelným šokom a krásne to odskočilo.
Šlo by to urobiť ?
kvako
Příspěvky: 53
Registrován: pon 16. bře 2009, 14:59

Příspěvek od kvako »

no osobně jsem skoušel opravit nějake sklo. ale můžu říct že doma to neuděláš. není až tak problem to zlepit ale problem při chlazení, dochazí tam k pnutí a praskne to vedle. skláři mají na to chladící pece kde pozvolna klesa teplota. pokud nemáš známeho skláře tak se s chladičem asi rozluč.
Uživatelský avatar
Lenny
Příspěvky: 45
Registrován: stř 23. led 2008, 22:07

Příspěvek od Lenny »

No, teoreticky by to bylo možné udělat tak, že by se ocelový váleček pomocí indukčního ohřevu rozehřál do běla (teplota někde u 1000°C -> bod tání skla), samozdřejmě pomalu po určitích stupních, třeba 1°C/2s (chce to vyzkoušet) a poté by se výkon indukčního ohřevu reguloval tak aby postupně slábl (zase třeba 1°C/2s) a tím pádem by došlo k postupnému ochlazení skla.

Samozdřejmě, chtělo by to postavit si indukční ohřev, dát tam nějaké to měření teploty alespoň do 1500°C, přesný regulátor výkonu pro ten indukčňák a hóóódně a hóóódně pokusů (protože toto nikde nevyčteš ani nevygooglíš).
Sancho
Příspěvky: 16
Registrován: ned 21. lis 2004, 19:51

Re:

Příspěvek od Sancho »

Kvako, pokud jsi opravoval chemické sklo (SIMAX apod.) a při ochlazování prasklo, bylo něco špatně. Takové sklo má dost malý koeficient teplotní roztažnosti, snese toho docela hodně a po opravování se nechladí obyčejně vůbec, nebo se občas doporučuje "zchladit" ho ve svítivém plamenu kahanu (tzn. stáhneš vzduch), dokud se na skle nezačnou usazovat saze. Ale jak říkám, běžně se to sklo nechá tak jak je a nepraská. Pokud praskne, byla tam vada. Žádná chladicí pec se v tomhle případě nepoužívá.
Jinak co se týče kahanu, leccos jde i s běžným...
Nápad s indukcí je řekl bych opravdu v teoretické rovině...
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

No já ti nevim, ale když si nechávám něco dělat u skláře tak to je vždy ze Simaxu a vždy se to dává do pece vychladit. Ne tedy hned po výrobě, ale třeba za pár dní hromadně. Pokud to má být při použití tepelně namáháno, tak jakékoliv byť malé pnutí není rozumné ve výrobku mít. Je možné, že to bez chlazení vydrží, ale rozhodně to není jisté :wink:
Navíc pokud to někdo opravuje normálně nad malým bunsenem, nemá moc šancí to ze Simaxu udělat kvalitně. Výrobky ze Simaxu větších rozměrů než nějaká tenká trubička se dají rozumně opravovat jen na klasickém sklářském kahanu.
Tady píše přímo výrobce doporučené teplotní profily chlazení pro výrobky o různé tloušťce stěn:
http://www.kavalier.cz/cz/site/vyroba/simax.html

Veškeré opravy skla je dobré nechat na skláři, pár se jich po republice vyskytuje a obvykle ti to opraví za pár korun a spolehlivě, a hlavně ti to pak v té peci vychladí.

Lenny: tohle bych tady v tomhle případě neřešil.. zkontruovat něco takového a vyladit aby to k něčemu bylo užitečné je mimo možnosti většiny smrtelníků a i kdyby to někdo postavil, na opravy skla se mu to rozhodně používat nevyplatí :lol:
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Sancho
Příspěvky: 16
Registrován: ned 21. lis 2004, 19:51

Příspěvek od Sancho »

Možná to bude co kraj, to jiný mrav, ale u nás skláři sklo vážně nechladí (nekecám :-)... Odolnost "zajišťují" testováním, a to tak, že každý kousek párkrát pustí z výšky cca 2-4cm na vydlaždičkovaný stůl. Výsledek "analýzy" je k dispozici ihned :lol: ...
K tomu kahanu; nechtěl jsem tvrdit, že se s Bunsenem dá udělat Dimrothův chladič, šlo mi o běžné věci (otavit trubičku/uraženou výlevku kádinky, vytahnout kapiláru, vyfouknout malou baničku (skoro k ničemu, leda tak na malý vzorek kapaliny), "slepit" tyčinku atd.). Na opravdové opravy je rozhodně potřeba sklářský kahan, pokud možno se sklářem; o tom žádná...
Uživatelský avatar
frank9
Příspěvky: 208
Registrován: ned 18. bře 2012, 18:59
Bydliště: ČR

Příspěvek od frank9 »

Ahoj, chtěl bych se s vámi poradit. Z jednoho starého chladiče, když jsem oddělával koncový špunt se kousek skla ulomil viz obrázek. myslíte, že je možné to nějak opravit? opravené místo by docházelo ke styku pouze s vodou. napadlo mě udělat nepo nekde vyhrabat trubku vnitřního přuměry toho chladiče obalit ji mikrotenem a křuplé místo zalaminovat ale nevím jestli to bude dostatečně držet. Co by jste mi poradili vy sklenáře známého nemám a ten co řeže tabule do oken by mi asi moc neporadil.
Díky moc.
Přílohy
IMG_9898.JPG
IMG_9898.JPG (41.35 KiB) Zobrazeno 16593 x
IMG_9895.JPG
IMG_9895.JPG (44.54 KiB) Zobrazeno 16594 x
než mě začnete kamenovat, nechte mi chvíli na útěk...
petrsx01
Příspěvky: 109
Registrován: sob 14. čer 2008, 11:52

Příspěvek od petrsx01 »

Pokud ještě ten kousek máš, tak bych ho tam možná zkusil vlepit (pokud je to jeden celistvý kus), existují lepidla na sklo (možná se to dá lepit i vodním sklem, ale to bych kecal, někde jsem to tuším četl), nemám s nimi žádné zkušenosti a nevím jak jsou odolné proti vodě, taky záleží za jaké teploty. Ona se řekne jen voda, ale ona je taky poměrně agresivní a ne všechny lepidla jsou určený na neustálý kontakt s vodou (teď mi upadlo víčko u čerpadla přilepené lepidlem na plasty), takže to je také potřeba zvážit.

Nevím jak epoxid nebo laminát chytne na sklo, nikdy jsem to nelepil, ale myslím, že to nijak slavné nebude, možná kdyby se to sklo před tím trochu naleptalo (ideálně HF nebo horký konc. KOH/NaOH).

Možná úplně nejjednodušší bude, když vezmeš normální izolačku a obmotáš to několika závity i s tou zátkou, aby to jako bylo celistvé a aby tam byla pořádná vrstva, je to teda prasácký, ale mohlo by to fungovat a když to přestane těsnit, tak to pak vyměníš.

Sklář z téhle opravy nadšen nebude, především proto, že to podle mého nebude Simax, ale Sial, který ne každý sklář už má, je to dost staré sklo a navíc je nutné tam natvarovat trubici podobného průměru. Existuje tedy přechodové sklo, ale že by se s tím sklář patlal kvůli takovému kusu dost pochybuju.

A na závěr, co to vůbec je za chladič, kdyť to nemá žádnou vnitřní trubku, tak to tím chladíš nějakou lázeň nebo tak? Nestálo by zato vymyslet něco lepšího?

:D Trochu jsem se rozepsal, tak snad to nebylo úplně mlácení prázdné slámy a trochu jsem nastínil řešení toho problému.
When you do things right people won't be sure you've done anything at all.
Uživatelský avatar
frank9
Příspěvky: 208
Registrován: ned 18. bře 2012, 18:59
Bydliště: ČR

Příspěvek od frank9 »

díky za radu asi to olepím tou izolepou :D . Co je to za chladič? vnitřmí trubice je zničená, dám tam novou. už jen vyřežu díry do špuntu a prostrčím tu trubici. Vím. není to žádná zábrusovka, ale na nějaké pokustonění to stačí. Kamarád to sehnal zadara i s dalším možným sklem, tak proč to nevyužít :)
než mě začnete kamenovat, nechte mi chvíli na útěk...
Uživatelský avatar
kerut
Příspěvky: 263
Registrován: čtv 08. úno 2007, 16:51
Bydliště: ZOO Springfield
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kerut »

NE, nema, kazdej sklar te s timhle bez prominuti kopne ro pr* ...a za kilo ti to udela novy (nebo za 50 propda bazarovy) :lol:
Odpovědět