Bolesti hlavy

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
Stenly
Příspěvky: 8
Registrován: sob 06. pro 2008, 01:44
Bydliště: Vsade dobre, doma naj... Spišský región

Bolesti hlavy

Příspěvek od Stenly »

Tato problematika bola v inych temach viackrat spomenuta, avsak len tak okrajovo......

Vychadzajuc z mojich osobnych skusenosti, taktiez zo skusenosti ziskanych sekundarne, takmer kazdy pri prvej manipulacii s tekutymi estermi kyseliny dusicnej(teda nitroglycerin, dinitroglykol a pod.) bol prekvapeny nenadalou a prudkou bolestou hlavy.

Pricina je nasledovna:
NO2 skupina ako sucast vyssie spomenutych zlucenin ma v zivom organizme okrem inych tiez taky ucinok, ze po svojom oddeleni od molekuly(nasledkom roznych enzymatickych reakcii v tele) sposobuje prudke rozsirenie ciev.
To sa terapeuticky vyuziva pri angine pectoris.
Avsak v zdravom organizme a pri vysokej davke efekt rozsirenia ciev v mozgu vyvola tlakom na okolite tkanivo bolest hlavy.
Prisun vysokej davky nitroesterov do organizmu je velmi prozaicky - kvapalne nitroestery sa velmi ucinne vstrebavaju cez pokozku.
Co s tym?
V kazdom pripade ako generalna prevencia sluzi pouzivanie latexovych chirurgickych rukavic pri praci s vyssie spomenutymi latkami. V pripade, ze bolest hlavy napriek tomu prepukne, odporucam prerusit pracu, dokladne si umyt ruky, pripadne ine, potencialne zasiahnute casti tela. Nasledne nie je na skodu vypit silnu kavu a hlavne si na chvilu sadnut, pripadne lahnut. Bolesti hlavy by mali v priebehu hodiny dvoch ustupit.

Ake mate skusenosti s tymto problemom a ako ste to riesili?
Hmota je Energia, ktora "vymrzla" ochladenim vesmiru po Bigbengu...
pomalsie E=mc2
Jan Mikeš
Příspěvky: 37
Registrován: ned 04. říj 2009, 16:04
Bydliště: jižní čechy

Příspěvek od Jan Mikeš »

smazáno
Naposledy upravil(a) Jan Mikeš dne stř 13. kvě 2015, 16:18, celkem upraveno 2 x.
čau !
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Nevím teda, jak tím může být někdo při první manipulaci překvapen - zjištění si toxikologických vlastností je jedna z prvních věcí kterou by člověk měl před výrobou čehokoliv udělat.

Co se týče prevence, podle mě je nejlepší prostě s kapalnými nitroestery nedělat
:lol: , případně používat jen ty, po kterých hlava nebolí, což ovšem vyžaduje si jich vícero vyzkoušet, neb je to dosti individuální záležitost.
Mě např. bolí hlava šíleně po práci s EGDN, trochu ji cítím po NG a DEGDN a nepůsobí na mě v tomhle směru TEGDN, NIBGT, TMETN a podobné. Myšleno tedy po jednorázové expozici, kdy nevznikne tolerance. Rukavice nenosím a mám vyzkoušené, že při práci s EGDN a NG mi nejsou nic platné, na ruce si to stejně neliju, většinu toho nadýchám. Navíc latexové rukavice zdaleka nejsou pro nitroestery neproniknutelnou bariérou. Kafe pomáhá celkem spolehlivě.
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Uživatelský avatar
Stenly
Příspěvky: 8
Registrován: sob 06. pro 2008, 01:44
Bydliště: Vsade dobre, doma naj... Spišský región

Bolesti hlavy

Příspěvek od Stenly »

Tato problematika je dost komplexna ako vsetky temy

V kazdom pripade vzdavam hold vsetkym chlapikom, ktory skutocne prehadzovali desiatky kilogramov hotovych trhavin pri rieseni zasobovania lomu a ine. Pre mna ako laboratorneho potkana je tato predstava dost future. Dufam, ze tyto ludia pred zapojenim sa do pracovneho procesu signuju skolenie o BOZP.
Ja, napriek predchadzajucemu si nastudovaniu problematiky pripravy NG po vsetkych strankach, som bol bolestou hlavy zaskoceny.
Neslo ani tak o samotnu esterizaciu, ved kazdy si dava na kyseliny pozor. Avsak moja pozornost ochabla pri naslednom cisteni a premyvani NG vodou.
Hoci som si daval velky pozor, aby som neprisiel do priameho kontaktu s NG, uz samotny kontakt s premyvacou vodou bol pricinou mojej intoxikacie nitratmi. Je to jednoduche, uz davka 0,5 mg NG ma fyziologicky ucinok na ludsky organizmus. Pokial sa vezme do uvahy rozpustnost NG vo vode, nie je problem tuto davku prekrocit potriesnenim sa niekolkymi kvapkami takto uzitej vody a naslednym vstrebanim sa cez pokozku.
Velmi dolezity faktor, ktory som v prvom prispevku opomenul, je vyparovanie sa tekutych nitroesterov a ich nasledovne inhalovanie.
Pri naozaj kratkej praci(izolacia a precistenie niekolko gramov NG) sa mi latexove rukavice osvedcili.


Pri dlhodobej praci s vacsimi mnozstvami kvapalnych esterov HNO3 a v nevetranych miestnostach by som uvazoval o priplatku alebo zmene kolektivnej zmluvy :-)
Hmota je Energia, ktora "vymrzla" ochladenim vesmiru po Bigbengu...
pomalsie E=mc2
Odpovědět