10 vteřin hrůzy :o)

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
brnos
Příspěvky: 76
Registrován: úte 04. pro 2012, 10:44

10 vteřin hrůzy :o)

Příspěvek od brnos »

Zdravím. Nevím jestli je to tady vhodné téma, Ale na silvestra chci malý cca 10 minutový ohňostroj, složen s kompaktu, fontán, kulo vek a raket zakončit sérii ran s dělobuchů.
Jelikož mám zkušenosti pouze s konstrukcí klasických KCLO4 + AL dělobuchu, tak bych je chtěl napojit do hada celkem 11 kousku a to tak že by byli stejné, akorát by v každém s nich bylo o 5 g FLASHu více. Začínal by jsem na 5 g a končil na 50G(na finale by jsem dal 2ks 50g najednou) Asi takhle:
Obrázek

Zpoždění mezi každou ranou by jsem dal asi 1 sekundu, Dělubuchy by jsem rozmístil cca 1 metr od sebe a propojil je stopinou v komunikační trubici. Zpoždění by bylo udělané tak, že by byl v prvním dělobuchu 1cm ucpávka, v druhým 2cm ucpávka a v posledním 10 cm ucpávka. A tím pádem by byla i delší zápalnice.
Jako ucpávky používám srolovaný karton "na hlemýždě" a zápalnice je uprostřed. Vevnitř dělobuchu je uzel, takže se nevytáhne.. takhle si mohu určit přesný čas po zapáleni zápalnice.

Teď by jsem od vás rád slyšel jestli je tento nápad uplna blbost, nebo jestli jste to už někdy dělali, něco podobného, případně jestli by jste to dělali jinak.

Dělubochy by jsem dal tak cca 5-10 cm na zem na kartonových nožičkách. Nemám rád když jsou na zemi a odletí kaminek, nebo i efekt je větší pokud je "ve vzduchu" :D
brnos
Příspěvky: 76
Registrován: úte 04. pro 2012, 10:44

Re: 10 vteřin hrůzy :o)

Příspěvek od brnos »

No jen mne napadlo, jestli nehrozí, pokud budou i 1 metr od sebe a vybuchovat, aby už u konce, exploze např toho 45 gramového delobuchu nemohla nějak tlakovou vlnou odhodit (např směrem k publiku) ty 2ks 50 g dělobuchu

V tom případě by byla asi lepší je pozapichovat do země, ale to se efekt asi rapidně utlumí :cry:
scorpions-cz
Příspěvky: 46
Registrován: sob 04. čer 2011, 18:03

Příspěvek od scorpions-cz »

Já velký dělobuchy odpaluju tak,že zapíchnu do země dřevěnej kolík a k němu připevním dělobuch. používám zdrhovací pásku.( tak nás to učili v r.2000 na kurzu v Bojkovicích) Dělobuchy musí být tak daleko od lidí,aby zbytky k nim nedolétly.
A měl bych trochu strach aby ti chytla zápalnice od stopiny v komunikačce.
123
Příspěvky: 37
Registrován: ned 25. led 2009, 15:26

Příspěvek od 123 »

nechapem
Pises, ze "Zpoždění mezi každou ranou by jsem dal asi 1 sekundu..."
a potom "...v druhým 2cm ucpávka a v posledním 10 cm ucpávka..."
to uz potom nebude 1 sekunda ale 2, 3... a 10 sekundove spozdenie.

Ako pise scorpions-cz, nie vzdy chyti zapalnica od komunikacky (aj ked je sikmo zrezana)
brnos
Příspěvky: 76
Registrován: úte 04. pro 2012, 10:44

Příspěvek od brnos »

123 píše:nechapem
Pises, ze "Zpoždění mezi každou ranou by jsem dal asi 1 sekundu..."
a potom "...v druhým 2cm ucpávka a v posledním 10 cm ucpávka..."
to uz potom nebude 1 sekunda ale 2, 3... a 10 sekundove spozdenie.

Ako pise scorpions-cz, nie vzdy chyti zapalnica od komunikacky (aj ked je sikmo zrezana)
No bylo to mysleno že stopina v komunikační trubici zapáli zápalnice všech 10 (tedy 11cti) dělobuchů najednou. Ale prvnim dělobuchu budu mít ucpávku 1cm (a v té ucpávce bude schovaný 1cm zápalnice, v druhé 2 cm a tak dále. Takže detonace by měla probíhat postupně po 1 sekundě. Nevím zda jsem to dobře napsal. Nebo jak jiným způsobem by jste mi poradili aby to šlo pěkně po 1 sekundě. V úpodstatě v posledním dělobuchu by jsem měl ucpávku ze zrolovaneho kartoun 10 cm a až zapalnice prohoří, (taky je tam bude 10 cm) tak by to mělo odpálit až za cca 10 sekund) Disponuji 5 ks stopiny v jedné komunikační trubici:

http://www.pyrotechnika-online.cz/68,st ... ubici.html

Když tak zítra sem hodím obrázek jak to myslím.

No ze stopinou v komunikační trubici nemám moc zkušeností (ty mám pouze s dělobuchy :o)
Jako byl jsem pořád přesvědčován, že zapaluje zápalnice spolahlivě.

Ehm. Asi budu muset provés pár experimentů

:idea:
babuc
Příspěvky: 114
Registrován: úte 15. kvě 2007, 16:56
Bydliště: Falknov

Příspěvek od babuc »

TV Nova bude mít o čom vysílat. každý zodpovědný zkouší několik pokusů na nečisto nežli by dal šest atomovek za sebou na první šluk... asi tak.
brnos
Příspěvky: 76
Registrován: úte 04. pro 2012, 10:44

Příspěvek od brnos »

babuc píše:TV Nova bude mít o čom vysílat. každý zodpovědný zkouší několik pokusů na nečisto nežli by dal šest atomovek za sebou na první šluk... asi tak.
Ne 6, ale 11 :D

Tak já mám dělobuchy ze všema gramážema několikrát odzkoušený. Muj Flash (KCLO4 + German AL 3 mikrony) nezapálim, ani nad svíčkou (na špičce špejle...)

Tady jedine co mi hrozi, kvuli mému "nevyzkoušení" je zlyhavka. Že by se od stopiny v komunikační trubici nezapálila. Tak to budu muset vyzkoušet.... Je to docela levný experiment. Natáhnu si metr stopiny a přidělám k ním cca 10 Ks kousku zápanic (po 10 cm) a uvidím kolik z nich se Stopinou iniciuje. Ale možná by nebylo špatné do "uzlu" kde se spáji Stopina v komunikačná trubici se zápalnici, tak přisipat trošku vesuvitu...
steasy1
Příspěvky: 19
Registrován: sob 29. pro 2007, 14:31
Bydliště: Sereď Slovensko

Příspěvek od steasy1 »

Nazdar a čo keby si skúsil elektrický odpal?
brnos
Příspěvky: 76
Registrován: úte 04. pro 2012, 10:44

Příspěvek od brnos »

steasy1 píše:Nazdar a čo keby si skúsil elektrický odpal?
Ano, to mi přišlo docela rozumne. I finančně by to vyšlo lépe. Stopina v komunikační trubici vyjde na 19,-Kč/metr, přičem palník na 8,-Kč, Takže celkem by jsem zaplatil za palniky 88,-Kč, ale za stopinu 190,-Kč.

takže kilečko by se ušetřilo. Udělal by jsem to na prkinko s 10 (11) hřebíky jak kdysi používali FX studia u filmařu.

Taky si myslím že se tímto vyloučí možnost že by tlakova vlna uhasila vedlejší dělobuch, nebo v horším případě odhodila tam kam nemá už iniciovaný.

Ale zas se tam stráci to kouzlo "na jeden odpal"

Kor na to že s palníkami jsem moc nepracoval. Nevím jak zapáli ten muj Flash, když ho nezapálim ani zápalkou.

Udělat na něj kapslík s vesuvitem? :o)))

Takže se tady naskýtaji problemy a montáž atd...

Radší bych to na jeden odpal.

Jistě pak tady napíši report, (po silvestru) jak to dopadlo.-..
123
Příspěvky: 37
Registrován: ned 25. led 2009, 15:26

Příspěvek od 123 »

brnos

ááááá uz som to pochopil :oops:

Myslel somsi, ze sa tie delobuchy budu zapalovat jeden od druheho (seriovo)
brnos
Příspěvky: 76
Registrován: úte 04. pro 2012, 10:44

Příspěvek od brnos »

Tak nakonec jsem to nedělal. Nenašel jsem způsob jak to udělat BEZPEČNĚ.
Hlavně jak zabezpečit aby náhodou tlakova rána z dělobuchu neodhodila další iniciovaný dělobuch pár mžiku před explozi někam do podia, nebo ho nepoškodila. Zkoušel jsem je i zavěsit jako rampouchy, ale i když byli pul metru od sebe, tak ostý dělobuch poškodil a roztrhl papirovou trubici (slepý - falešný) dělobuch. Měl jsem dělobuchy nakonec od 5g do 130g. Ale sila explozí a nakonec i respekt před temito dělobuchi, mne přesvědčila s tím zkoncovat. Překročilo to jakousi hanici z nadšení, do strachu a nepříjemných pocitů. Hlavně když jsem na své mesiční dělobuchové éře viděl co to dělalo z materialy poblíž. Nedivím se že asi něco podobného utrhlo na slovensku tomu dědkovi hlavu.
Prostě chci tím říct že já jako totálny amater, který se měsícem zabýval výrobou dělobuchů s KCLO4/AL, (udělal jsem jich několik desítek a včechny uspěšně bez nehody) který je chtěl na opepření si silvestra, tak i když par kaček se ušetří, tak si myslím, že to mýchaní, a hlavně ty rizika nestojí za to. Hlavně že se nic nestalo....
brnos
Příspěvky: 76
Registrován: úte 04. pro 2012, 10:44

Realizace

Příspěvek od brnos »

Tak tedy po delší době jsem to na silvestra realizoval. Tedy pouze dělobuchy z 5,10,15,20,25,30 g Flahe 70/30 odpálených elektrický po cca 1 sekundě - vše v identickým pouzdru (dutinky ze starých kompaktu - stejné ucpávky) a na moje překvapení rozdíl mezi ranami byl minimální. U posledních čtyrech (15,20,25,30) nerozeznatelný.. Takže v mém případě když budu někdy chtít dělat BUM, tak stačí klidně 15 g, jelikož není poznat rozdíl mezi 15g a 30g. (Pravděpodobně to bude jednoduchou konstrukci dutinky a ucpávek a tloušťkou stěny atd...) Nevím. Ale tento poznatzek mi ušetří finance pro příště u konstrukcí "klasických" dělobuchů :o)
Blein
Příspěvky: 33
Registrován: pon 16. črc 2007, 09:53

Příspěvek od Blein »

O tom se zde myslím už někde píše, že větší navážky flashe něž 10-20 g nemají smysl, pokud se tedy jedná třeba o 40g. Já jsem tomu taky nevěřil až po mém vyzkoušení. Nyní taky použiji max 15g. A co se týče obalů nemá nic na klasickou krabičku od sirek + kobercovku co se týče úspora/jednoduchost/výsledek. Používám i dutinky, ale jen tehdy, když není co dělat a potřebuji časovou výplň a nechci koukat na TV.

Tvůj nápad co zde uvádíš jsem odzkoušel, ale s 3 dělobuchy. 10, 30 a 50g. Zpoždění asi 3 vteřiny. Můžu se nepochlubit, že jsem neočekával, že by se 50g dělobuch přesunul někam daleko, ale jeho místo se pro blízkost 30g dělobuchu změnilo asi o 20cm.

Nikdy jsem už nezkoušel nápad opakovat.

Snad v budoucnu něco takového vyzkouším, ale už i s kalafunou, nebo olej+benzín. Ať to má aspoň nějáký efekt než jen bum bác.
Uživatelský avatar
AKA the A
Příspěvky: 227
Registrován: pát 16. lis 2007, 16:02
Bydliště: K.n.O.

Příspěvek od AKA the A »

Větší navážky maj smysl, ale jen za určitejch situací, třeba taková V-30 (250g flash) je perfektní příklad :twisted:

Nevýhodou je pochopitelně větší šance že něco pošle balistickou poštou kamsi daleko (jako moji svorkovinici...) nebo v případě V-30čv spolehlivě zapálí zmrzlou trávu v asi 2m okruhu přestože byla 1,5m nad zemí :evil:
Odpovědět