Kanon na brambory

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Bután + propán

Příspěvek od Buk »

Není žádnej důvod proč by to mělo bouchnout pokud se to nezapálí. A jak známo když se válí guma, tak jiskry moc nelítaj ;-). Horší by to bylo s acetylenem, ten při stlačení samovolně exploduje...
Uživatelský avatar
Beminsk
Příspěvky: 11
Registrován: sob 31. pro 2005, 15:49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beminsk »

leda že by to byla nějáká spuchřelá a nekvalitní guma, ty bys to natlakoval moc a nechal třeba celej den na přímím slunci ve vedru tak pak by to možná vlivem roztahování plynu prdlo ale to je asi tak pravděpodobný jako že ti na hlavu spadne meteorit :)
nevyzkoušíš, nepochopíš!!!
Hornet
Příspěvky: 15
Registrován: pát 19. lis 2004, 09:43

Pozn. k acetylenu

Příspěvek od Hornet »

Acetylen se skutecne netlakuje, je rozpusten v acetonu a cela smes je uchovavana v takzvane infusiorove hlince. Je to v podstate kremicity jil. Na Slovensku si ho muzetre nakopat v lokalite Mociar blizko vesnice Zolna u Zvolena.
Kdo si hraje - nezlobí
Uživatelský avatar
voltager
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 29. zář 2005, 13:36
Bydliště: Ostrava

Délka hlavně

Příspěvek od voltager »

Ahoj chtěl bych se zeptet zda má délka hlavně KK vliv na dostřel.Já mám hlaveň 50cm a dostřel není velký tak jestli to není tím..čus
Uživatelský avatar
Beminsk
Příspěvky: 11
Registrován: sob 31. pro 2005, 15:49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beminsk »

zvlastní zkušenosti sem zjistil, že délka hlavně je rozhodující. Při 100cm rouře byl dostřel zruba 150m a při 25cm byl okolo 10m, takže roura byla 4x kratší ale dostřel byl 15x menší což je docela na prd. Taky de o to co střílíš, protože jestli to má nepravidelný tvar, tak je lepší to pořádně utěsnit, třeba papírem z novin, aby plyny vzniklé při výbuchu neunikali okolo tělesa. 8)
Naposledy upravil(a) Beminsk dne úte 22. srp 2006, 00:33, celkem upraveno 1 x.
nevyzkoušíš, nepochopíš!!!
DAP
Příspěvky: 60
Registrován: pát 04. lis 2005, 10:47
Bydliště: Irsko

Příspěvek od DAP »

Neviem akú kto používa muníciu a čím kŕmi svoj kartofel kanon ( teraz sa to len tak prehýba rôznymi menej a viac vhodnými plodinami ) ale napadá ma malé prilepšenie a to napr. rôznymi ( nevravím, že priamo delobuchmi ) pyro projektilmi, ako napr. papierové dutinky plnené liatou dymotvornou zmesou ( napr. KNO3 + sorbitol ) a takto vystreľované do diaľky.
Problém je, že najdostupnejšie pyrotechnické zápalne zmesi ( B.P. ) nie sú dostatočne citlivé na krátky zážih horiacim Propán-butánom, takže je nutné zapáliť dymovnice pred odpalom ručne – dostatočne dlhým kusom zápalnice, treba si dať ale pozor, aby nám od zápalnice náhodou nechytila natlakovaná plynová zmes - takže všetko dobre utesniť, vrátane obalenia zápalnice alobalom al. páskou, tak aby nám trčal iba koniec obnaženej zápalnice - sicher ist sicher - večšinou

zaujímavým by mohlo byť vystreľovanie sorbitolky s na zážeh citlivou časovanou pyrozmesou a balenou stopinou, ale v úprave s tryskou a kanálikom, zo stabilizačnými krídelkami nižšie pod balistickou čiapočkou
alebo použiť palivo na báze niektorých sfarbujúcich okysličovadiel ( "BaNO3", SrNO3, NaNO3 ) s horčíkom a polymérom, čo by v noci vytvorilo pekne svietiaci objekt, ktorý by po výstrele letel nejakú dobu pomalým letom a v určitej vzdialenosti by raketa ( zapálená od svetličky podobného zloženia ako raketové palivo ) okamžite zrýchlila a celú dobu by intenzívne svietila na zeleno, červeno al. žlto – obávam sa ale, že toto by už pravdepodobne vyžadovalo použitie expanzných nábojov ( al. výkonnej el. pyro kapsule – made in home ) a obľúbené PVC by bolo nutné nahradiť aspoň hliníkom, al. použiť plynový revolver zo závitovým, „veľkopriemerovým“ hliníkovým nadstavcom – ale to len tak, na okraj.
Bang Bang YOU"RE Dead
Ryan Gaerity - Liam McGivney
Uživatelský avatar
Beminsk
Příspěvky: 11
Registrován: sob 31. pro 2005, 15:49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beminsk »

no stim zapalováním té dýmovnice či světlice v KK by mohlo jít zapomocí zápalnice, kterou bys ke konci potřel třeba lihem nebo benzínem, tak aby to stačilo během výbuchu chytnout. Ale je to jen teorie, takže by se to muselo vyzkoušet. :roll:
nevyzkoušíš, nepochopíš!!!
kammo
Příspěvky: 152
Registrován: pon 15. lis 2004, 14:55
Bydliště: Slovensko

municia

Příspěvek od kammo »

najlepsie by asi bolo "zapichnut" do dymotvorneho projektylu chumac strelnej bavlny nasyteny dusicnanom draselnym.Chytit by to malo na sto percent.
DAP
Příspěvky: 60
Registrován: pát 04. lis 2005, 10:47
Bydliště: Irsko

Příspěvek od DAP »

ak máš na mysli vysoko percentnú NC made in home, tiež som nad tým uvažoval ( 180°C je lákavých ) ale nemám ešte vyriešenú "dokonalu" stabilizáciu - skúsim ešte porovitý bezdymák.

uvažoval som tiež nad traskavinami bez iniaciačnej mohutnosti (acetylid meďný 110°C, zbavený soli meďnatej)
ale aj nad traskavinami s iniciačnou mohutnosťou, doplnené prísadami, schopných rapídne znížiť detonačku, ale nie citlivosť na zážeh - dodatočne stužiť nejakým pojidlom, prípadne doplniť práškovým palivom, pre zvýšenie tepelného efektu.
__________________________
__________________________


Tak som si bol práve nakúpiť dielce na nový Kanon a predavač mi ponukol PVC do teploty 40°C tak som naňho vybalil priamo, ku čomu ich potrebujem a tak mi ponukol dielce PolyPropylén - HT ktoré majú vyrazené označenie schwerentflammbar a tieto znesú dlhodobé tepelné nárazy do teploty 100°C a redukcia má tiež tesnenie a dali mi origo metrovú rúrku, ktorá má na konci tiež tesnenie, ibaže na opačnom - celkovo ma to vyšlo cez 300.

Lahodkou bolo, keď mi ponukol oranžový kanalizačný T-kus , ktorý má namiesto kruhoveho viečka, obdlžnikový tesnený kus zo štyrmi mohutnými skrutkami, pričom hrúbka steny je snáď cez 5 mm - určený pod asfaltovú cestu, možu po ňom jazdiť autá, avšak len tento samotný dielec výjde cez 300, je ku nemu aj prechodka a zátka ale redukcia z rovnakého materialu nie.
Tento diel asi kupim až ku novemu Delu, ktorý bude strielať niečo ťažšie než jablká.
___________________________
___________________________


Čo sa týka nízkeho obsahu kyslíka v komore po výstrele, ku doplneniu kyslíkom obohateného vzduchu, by sa dal použiť niektorý typ vreckového kompresora s rýchlootáčavým motorčekom, napájaným napr. 12 V akumulátorom 1,3 Ah, len neviem na koľko by vzniknutý horúci pretlak pri výstrele ovplyvnil vnútornú mechaniku kompresora ( najme pi použití acetylenu ) – možno by pomohol kovový kohútik.

Tak ma napadlo, že vreckový kompresor by bol pripojený ku polopriepustnému ventilu kanónu nejakou dlhšou, pevnou ale ohybnou plastovou hadičkou, pričom opačný koniec hadičky, (ďalší ventil) by sa umiestnil pri kompresore, pričom súčasťou kompresora by bol aj plnič Propán-butánu (s vývodom umiestneným do hadičky, až za ventil kompresora) ––– po zapnutí kompresora by bola do kanóna cez hadičku vhnaná najprv zmes vzduchu bohatá na Propán-bután, až ku koncu by zostala v hadičke zmes bohatá len na vzduch (v závislosti od doby zopnutia kompresora – ovládaný "pamäťovým" časovačom NE555 – stisni a zabudni) čím by pred výstrelom v hadičke nezostal explozívny pomer.
Kompresor s akumulátorom spolu z nádobkou Propán-butánu by bol umiestnený buď na kanóne alebo napr. aj za opaskom strelca ...

Feuer frei – bang bang
Naposledy upravil(a) DAP dne ned 10. zář 2006, 16:54, celkem upraveno 2 x.
Bang Bang YOU"RE Dead
Ryan Gaerity - Liam McGivney
Uživatelský avatar
Beminsk
Příspěvky: 11
Registrován: sob 31. pro 2005, 15:49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beminsk »

no stim doplněním kyslíku po výstřelu by to mohlo jít i tak, že bys přidal jednu komoru, kterou by si natlakoval předem a zapomocí ventylu a hadičky bys po každém výstřelu doplnil vzduch. Ale nejlepší by bylo natlakovat směs propan-butanu se vzduchem a pak rovnou plnit do kanónu. Odpadlo by tak spousta problémů s palivem a vzduchem. 8)
nevyzkoušíš, nepochopíš!!!
Uživatelský avatar
BoboAUG
Příspěvky: 90
Registrován: pon 03. črc 2006, 21:08
Bydliště: XiXaoLand - Za stádem slonů zahnout vlevo :)

Příspěvek od BoboAUG »

Moc KK nerozumim, ale směska propan-butanu s vzduchem natlakovaná v lahvi to podle mě neni nejlepší nápad nebo aspoň ne bezpečnej.
Kdo chce tak si tam vzduch nažene nějakym větráčkem nebo namává rukou :) je to pomalejší ale bezpečnější.
Berte to s rezervou sám KK nemám ale plánuju postavit :)
Výbuch co tě nezabije pouze oddálí jistou smrt.
Uživatelský avatar
Beminsk
Příspěvky: 11
Registrován: sob 31. pro 2005, 15:49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beminsk »

no pokud by se ti do tý nádoby nedostala jiskra či oheň, tak je to neškodný ale pravda je, že stačí netěsnící kohoutek a prů... je na světě. Takže lepší a bezpečnější variantou by byly 2 samostatné nádoby ve kterých by byl v jedné propan - butan a v druhé vzduch. Plyny by se do komory dostávaly za pomocí ventylů. Ale možná ještě lepší variantou by byl způsou tlakové komory se vzduchem spojené hadicí přes uzávěr s komorou kanónu a propan - butan by se přidával z láhve, ve které je už při zakoupení, takže by se akorát připojil malou dírkou v komoře kanónu, pustilo dané množství plynu do komory a pak by se láhev opět odendala, takže by nehrozilo žádné nebezpečí výbuchu mimo komoru, kde to ovšem chceme. :)
nevyzkoušíš, nepochopíš!!!
Uživatelský avatar
Semtex
PFG
Příspěvky: 292
Registrován: pon 15. lis 2004, 20:00

Příspěvek od Semtex »

Niežeby som mal veľa skúseností, ale tak ma napadá - čo tak systém podobný "hustilke" - pumpe na bicykel a nejaké sacie otvory tesnené gumovými klapkami. Kotúč na celý prierez komory, s jednou alebo niekoľkými klapkami a tiahlo vyvedené mimo komoru. Počas výstrelu je v zadnej polohe, pri dne komory, po výstrele sa čerstvý vzduch nasaje cez jednu klapku za piest a pri spätnom pohybe pred piest. Po dvoch pohyboch by mala byť vypláchnutá aj hlaveň.
Nevýhody: zoslabenie dna komory, utesnenie otvoru pre tiahlo, mechanika navyše, vyriešenie klapiek...
Výhody: netreba otvárať komoru, možnosť nástrebu paliva cez ventil alebo otvor
... potom to nasypali do trauzlovho valca a odpálili...
Nie že nenašli ten valec... Oni nenašli ani ten barák...
mitro
Moderátor
Příspěvky: 40
Registrován: pát 15. říj 2004, 14:40

Příspěvek od mitro »

Na internetu jsem viděl zajímavý systém využívající setrvačnosti plynu v laufu. Šlo o tohle: v zadní části komory byla umístěna volně pohybující se klapka(možná byla vracena do polohy "zavřeho" slabou puržinkou), která fungovala jako zpětný ventil. Při exploxi plynu se zavřela nedovolila tak unikat spalinám "bokem". Naopak když už byl projektyl vystřelen a horké spaliny svou setrvačností proudily dál, klapka se otevřela a byl nasát nový vzduch. Nevyýhodou tohoto systému je potřeba dlouhé hlavně a co nejplynulejších přechodů mězi jednotlivými díly.

Tento systém je odkoukaný od pulzačních motorů.

sám jsem uvažoval nad nějakou klapkou, který by se otvírala ručně a pri jejím otevření by do komory vháněl vzduch malý(diam 40mm) PC vendilátorek napájený třeba 9V baterií(pro úsporu místa). "Přesné" dávkování plynu se dá vyřešit asi takto: z nádobky s plysem se plyn napusti do zásobníčku(s tím, že objem plynu v zásobníčku odpovídá množství plynu potřebného do komory). Napadlo mě použití plnitelného zapalovače coby zásobníčku.
Berte to max. jako inspiraci, tento systém jsem nerealizoval.
Uživatelský avatar
Nucky
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 24. srp 2006, 18:39

Příspěvek od Nucky »

cuss. vy tady vsichni pisete o propan butanu. ja mam KK hlaven cca 40 cm prumer 5 cm a komoru zhruba 1,5 L. S jednou Rexonou (50kc) jsem strilel asi 6 dni skoro nonstop(130m? ve vetsine pripadu-pak uz to stejne neni videt), cimz nechci rict ze by propan butan nebyl dobrej ale uvadim totady jako alternativni napln do KK pro ty co k PB nemaj takovej pristup. jinak by me zajimalo zpusob odpaleni (non-piezo/odporovej drat) :?:
Uživatelský avatar
Derrick
PFG
Příspěvky: 226
Registrován: pon 15. lis 2004, 18:45
Bydliště: Wolfenstein

PB

Příspěvek od Derrick »

Obrázek hmmm, a co si myslíš, že se používá jako hnací médium v deodorantu???

Derrick
Uživatelský avatar
Nucky
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 24. srp 2006, 18:39

Příspěvek od Nucky »

:D neboj vim ja to psal jenom pro ty kdo necetli slozeni vedle toho krasnyho oranzovyho napisu F+ kde je mimochodem ten propan butan atd. atd. takze to podle me ma stejnej efekt (a voni to - po odpaleni uz moc ne :? ).
SpaceExit
Příspěvky: 2
Registrován: pát 07. črc 2006, 12:29
Bydliště: písek (prijedte na caj)

karbid

Příspěvek od SpaceExit »

mno u nas na masopustu, jsou vzdycky delostrelci, delo je vlastne trubka na jedne strane uzavrena, kazdopadne jako vybusny plyn pouzivaji smes acetylen+vzduch, kdy ten acetylen se vyrobi tak ze v dele je karbid, ten se poleje vodou, dost rychle se tam vyvine acetylen, pak se to uz jen zapali a dostrel je taky velmi slusnej. (jak sem koupil tak prodavam, kdybyste chteli podrobnosti a nakresy, napiste)
DAP
Příspěvky: 60
Registrován: pát 04. lis 2005, 10:47
Bydliště: Irsko

KMnO4 - burel - katalyzátor, ktorý sa nespotrebuje

Příspěvek od DAP »

riešenie, ako občas doplniť kyslík, by mohlo byť v reakcii hypermanganu s peroxidom vodíka, pričom takto vytvorený kyslík (v primeranom množstve a tlaku) by sa spolu s reakčnou látkou uchovával v nejakej tlakovej nádobe a takto sa pákovým kohútom vpúšťal cez hadičku do komory. :? otázne je, nakoľko by mohol vzbuchnúť samotný kyslík v nádobke, pri prípadnom prešľahu plameňa, teda, pokiaľ by kohúty neboli potreté nejakým tukom.
______________________________

Tiež uvažujem o použití acetylénu, avšak priebeh výbuchu acetylénu sa líši od Propán-butánu a totiž, P.B. v zmesi s kyslíkom vybuchuje len v určitom pomere, čo sa niekomu môže zdať ako nevýhoda (pri nerovnomernom plnení) avšak acetylén, ktorý nie je až taký citlivý na pomer ku kyslíku - vzbuchne dokonca aj bez kyslíku – je citlivý na pretlak (kompresná vlna) - mohol by teoreticky vzbuchnúť v (malom zastúpení kyslíka) aj od nejakej „pyropatrony“ (výkoneho piezoelementu) ak nie od samotnej iskry (lokálnou "horúcou" kompresiou) avšak pri prípadnom veľkom kolísaní obsahu acetylénu by sa mohli rapídne meniť balistické hodnoty projektilu a to nehovorím o konštrukčnej rezerve K.K.
Naposledy upravil(a) DAP dne ned 17. zář 2006, 11:15, celkem upraveno 1 x.
Bang Bang YOU"RE Dead
Ryan Gaerity - Liam McGivney
Michael

zapalování dýmovnčky v kanónu

Příspěvek od Michael »

řeším jednoduše, malá dírka s ocelovým nýtem (bacha, v moc těsným to zhasne a v moc volným předčasně zapaluje) v těle komory, zápalnice tudy vede až k náložce, když to prošlehne dovnitř, odpal, dál to šlehne papírovou trukou, která začně zrychlí hoření té zápalnice, až na "ocásek" těsně za náložkou, asi tak 20 mm, bouchne to tak po 40-70 m ve vzduchu a po dopadu dýmá. Když to náhodou nevyletí (špatná směs) tak to ještě nikdy neexplodovalo. No, někde na německým netu jsm viděl klip,jak prý uvízlá komerční dýmovnice roztrhala kartofelkanón z PVC na cucky, já teda nevěřím tomu, že za to mohla ta dýmovnice,ale spíš následný přetlak a uvíznout tam mohlo co chtělo a dopadlo by to stejně.
Odpovědět