vybuch municneho skladu v novakoch

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Uživatelský avatar
TheMelin
Příspěvky: 23
Registrován: čtv 28. pro 2006, 14:50
Bydliště: Praha

Příspěvek od TheMelin »

já byl taky v jednom takym skladu v nějaký fabrice kde se dělala litina a pomáhal sem tam kámošovy trochu to registrovat..taky pěkný chuťovky..sice ne tolik ale třeba pár kilo rtuti spousta dost jedovatejch látek..ani nebyly označený... docela husté..
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

Co to je radioaktivní kobalt???? Mohl by to někdo upřesnit??

třeba pár kilo rtuti spousta dost jedovatejch látek..ani nebyly označený... docela husté.. Když nebyly označený jak víš že byly jedovatý??

Mám pocit pánové,že malinko podléháte chemofobii,sledujte méně komerční zpravodajství a více čtěte seriozní literatůru.
Taktéž bych zde uvítal,a jistě nebudu sám pokud se zdržíte politického komentáře, ty si nechte do jiných a stupidních diskuzí.
Uživatelský avatar
Zufer
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 18. lis 2004, 02:43
Bydliště: Slovensko

Příspěvek od Zufer »

No to čo sa udialo v Novákoch je smutná záležitosť.
VOP v Novákoch boli založené v 1957 a až doteraz prakticky fungovali nazvem to "štandardne".
Pod týmto pojmom rozumiem to, že sa úrazy môžu vyskytovať avšak v "malom" rozsahu a ojedinele.
Samozrejme, že každý jeden úraz najmä s následkom smrti je obrovská ľudská prehra.
Ide o to, že keď sa rozhodne niekto čokoľvek robiť musí rátať s tým, že niečo sa môže aj stať.
Totiž chybu neurobí len ten, kto nič nerobí.
Znamená to ovšem aj to, že všetky súvisiace záležitosti ohľadom danej činnosti musia byť vykonávané tak,
aby zohľadňovali najnovšie poznatky a zároveň boli urobené v maximálnej miere podľa svedomia.
Ak sa aj napriek tomu niečo stane, znamená to že je nutné zistiť a identifikovať príčinu a zistené okolnosti
musia viesť k vylepšeniu všetkých už existujúcich a uvažovaných stavov v činnosti.
Táto úvaha je však založená na "normálnom" stave ľudskej mysle.
Tým, že svet je bohužiaľ podelený na rovných a rovnejších tak je zákonité že niečo sa bude srať hlavne preto.

Aspoň u nás na Slovensku majú všetci plnú hubu ekológie, čistoty životného prostredia, emisii, bezpečnosti,
a ľudia ktorí mnohokrát ani nemajú páru o tom koľko je súčet dvoch a dvoch (z relácie aj múdry schybí) sa serú
do poučovania podnikov.

Tým nechcem povedať že všetko je ok !

Chcem povedať, že všetci títo ľudia hneď pri najbližšej možnej príležitosti sa nadrbú do čínskych
a im podobných predajní a kúpia tam veci za pár šupiek, pričom im v tom okamihu asi vôbec nevadí,
že to čo kupujú nie je ani ekologické, nie je ani bezpečné a že číňania žijú z ruky do huby a to že fabriky v Číne nespĺňajú
absolútne žiadne predpisy a už tobôž nie ekologické im nevadí tiež.
To asi preto, lebo čo oko nevidí tak srdce nebolí, a prachy sú prachy však.

Aj táto posratá povaha prispieva, že "naše" podniky znižujú zamestnanosť a snažia sa obchádzať predpisy, aby dohnali tú
nerovnosť v konkurencii s takými "podnikmi".

Takže tým chcem povedať, že ak si niekto myslí, že svojimi rozhodnutiami nedokáže nič ovplyvniť tak nemá pravdu.
Pravdou je to, že každý svojím rozhodnutím môže zmeniť podstatne viac, ako by predpokladal.
Plastiku je lepšie odpáliť, ako ju potrebovať na xicht.
Uživatelský avatar
TheMelin
Příspěvky: 23
Registrován: čtv 28. pro 2006, 14:50
Bydliště: Praha

Příspěvek od TheMelin »

Pandy píše: Když nebyly označený jak víš že byly jedovatý?
to zjistily nějakejma pozdějšíma testama.. :?
Uživatelský avatar
sairon
PFG
Příspěvky: 60
Registrován: stř 13. pro 2006, 17:19

Příspěvek od sairon »

Pandy píše:Co to je radioaktivní kobalt???? Mohl by to někdo upřesnit??
Radioaktivní izotop kobaltu s nukleonovým číslem 60 (<sup>60</sup>Co) - používá se například v lékařství na ozařování (při léčbě rakoviny).
Sběratel jedniček.
V příspěvcích za měsíc.
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Ko-ko-ko-kobált

Příspěvek od Buk »

Mnojo... ale kobalt 60 má aktivitu jako prase a dlouhej poločas rozpadu. Navolno to nikdo skladovat nemůže, v původním kontejneru to nic neudělá a docela pochybuju že zrovna tento zářič se někde vyskytuje "nadivoko" v nějakým prasečáku, protože takovýhle věci se už sakra dlouho evidujou a jen tak se něco ztratit nemůže, bo by z toho byl průser jak barák.

Osobně bych se vůbec nedivil kdyby se událo (čistě hypoteticky) třeba toto:
Někdo řekne nějakýmu "žurnalistovi" že se našel kobalt nebo sloučeniny kobaltu, někdo (případně žurnalista sám) si vzpomene, že kobaltem se ozařovalo ve špitále, z toho vznikne okamžitě spojení kobalt = radioaktivita a fáma je na světě... ale třeba jsem jen moc velkej pesimista. Zrovnatak bych moc nevěřil tzv. likvidačním firmám a jejich vyjádření bych bral s velkou rezervou, protože čím větší sajrajt tím větší vejvar pro ně. Vůbec bych se nedivil kdyby skutečnost byla úplně jiná než je prezentováno stádu v médiích a v oficielních materiálech... ale třeba jsem jen paranoidní...

Jinak nechci nic zlehčovat, některý jedinci jsou neskutečný prasata a ty obhajovat nebudu, ale je tu vždy i druhá strana mince. Pravda (pokud připustíme, čistě teoreticky, že něco takového objektivně existuje) leží vždy někde mezi (z pohledu individuleně myslících jedinců). U stáda záleží vždy na tom ke které straně (ke kterému stádu) individuum patří, nebo jak je tzv. pravda prezentována. A vždy záleží na úhlu pohledu - vše je relativní. Ono by se totiž lehce mohlo stát (pokud se nebude praktikovat rozumnej přístup a bude se pokračovat v budování toho krásného superbezpečného eurosvěta) že velmi brzy bude za nebezpečný sklad chemikálií označen i byt nějakýho fandy třeba do homemade raket nebo samovýrobce dýmovnic, protože se velice snadno dá davu předhodit reportáž TV "co všechno by se s pytlem dusičnanu dalo udělat" a pak to bude teprve bašta :x .
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

Silně ale silně pochybuji,že by se někde jen tak válel 60Co,ten podléhá přísné evidenci,krom toho že se až tak běžně nevyskytuje.Dovedu pochopit že se někde povaluje požární hlásič s Americiem,protože jich bylo opravdu hodně ,nebo soli uranu..taky celkem běžná věc,ale tvrdý zářiče jako 60Co ,to už někdo tady trochu přehání.
Jen tak mimochodem,slyšel jsem o týpkovi kterej to americium vykuchával /samozřejmně opatrně/a snažil si doma udělat takový malý reaktorek...což tak mimochodem by opravdu šlo.Naštěstí pro něj a sousedy taky, přišli na něj.
Jinak pesimisti nemusíte bejt,znám nejmenovanou firmu co si ráda a v mediích obzvlášť přisadí aby měla pěknej vejvar. jako příklad mohu uvést tu komedii s tlak.flaškama prudkých jedů z Chvaletic,jednalo se pouze o prázný flašky od fosgenu a podobných plynů. A nikdo mě nemusíte přesvědčovat o opaku,páč než tam dorazila uvedená firma v protiatomových oblecích ,tak jsem ty flašky osobně kontroloval...prostě šrot,propadlý revize a vše prázdný. Komedie a divadlo pro tupý stádo,jak již výše někdo a podrobně uvedl.
Filip
Příspěvky: 123
Registrován: sob 14. říj 2006, 19:53
Bydliště: česko

Kobalt 60

Příspěvek od Filip »

Se náhodou vyskytl i u nějakýho maníka doma, votočil si ho v semenářským podniku, kde se s tím dělaly v šedesátejch sterilizace kontrolních substrátů. Votočil to nějakej neumětel, protože si myslel, že je v tom kus stříbra :?
Táta má ještě možná schovaný rudý Právo kde to píšou, ten maník prej tenkrát vyfás 5 natvrdo..a taky doživotně odepsaný určitý žlázy :evil: .
V prasečáku by klidně taky mohl být, ještě z dřívějších let, ale to radši věřím, že žurnálci kecají :? a v těch olezlejch olověnejch válcích se značkou radioaktivity který furt ukazovali ve zprávách byly opravdu jenom nějaký měřáky ionizace nebo snad ionizujícího záření čili asi nevinný geigerovky (to zase údajně tvrdili ty z tý likvidační firmy).
S americiovým hlásičem je to horší, tomu bych věřil spíš, že se někde najde, ještě na základce byly normálně na stropě, než je zbytečně efektně zrovna uprostřed vyučování odvezli maníci ve speciálních oblecích :lol:
Ale to mě může být celkem jedno, stejně to nijak neovlivním :D i kdyby to byla jenom komedie pro stáda nováků a jojáků :D


to Zufer: Řekni svý učitelce ekonomiky, ať místo laku na svý blond vlasy hledá na netu něco o tržní ekonomice a sociálním státu po socializmu, nebo prověř svý skripta, jestli je nevydala firma "Agent Duchowny" , máš některý názory jak po přečtení PKV nebo jinýho socialistickýho spisku, nebo snad věříš zeleným :D :?: V kapitálně tržním hospodaření má všechno "pána" a marketing, který prostě různě tvrdě vychovává spotřebitele, ten v současném posttotalitarismu jen málokdy může ovlinit kdo mu co prodá, nebo kolik mu šéfík zaplatí... teorie spotřebitelských mas je prostě už trochu překonaná. Ty číňany sem nejdřív někdo pustí aby ušetřil na mzdách a až pak za nima přijdou ti solvíňáci, kterým zbyde po zaplacení všech "daní ze života" jen na ty blbinky z tržiště. A s těmi rovnými a rovnějšími máš bohužel pravdu.
Kromě toho mám dojem, že ten muničák byl "státní" (nebo se pletu?).
No, to jen tak mimochodem.



Na Novákách mě docela uzemnil ten bulvární komentář o rozsáhlých kalužích krve (hnědé zabarvení vody po zplodinách výbuchu).
Nejvíc by mě zajímalo, kde až se našly střepiny a co to vlastně v tom výbuchu lítalo a hořelo...prý tritolová tělesa z protitankovek, to by opravdu šlo :?:
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Válce

Příspěvek od Buk »

V těch olověných válcích s nálepkou symbolu radioaktivity může bejt leccos, ale pokud ten válec nemá půl tuny a půl metru v průměru tak je to na 99,9% měkkej zdroj používanej pro kalibraci měřících ionizačních komor a pro jejich "udržení při životě". Obvykle je tam víčko který jen sedí na lemu válce a pod víčkem jsou díry na komory a teploměr. Je to sice zdroj IZ ale pokud to nebudeš mít otevřený pět let pod postelí tak to neudělá nic.
Uživatelský avatar
Zufer
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 18. lis 2004, 02:43
Bydliště: Slovensko

Příspěvek od Zufer »

Ten príspevok som neladil na žiadnu stranu politického spektra. Len som sa v poslednej dobe nechal trochu uniesť tým stavom, ktorý mi pripadá ako "lehší stupeň debility" - nezávisle na politickom presvedčení, čo je vlastne aj účelom, ktorý sa darí napĺňať - tak ako píšeš. Je zrejmé aj to, že spotrebiteľ už dnes svojou "úvahou" toho moc nezmení či dokonca komplexná úvaha (racionálneho pôvodu) ako taká u dnešného spotrebitela nie je vôbec vykonávaná. To či je to "dobre alebo zle" nie je otázkou vychádzajúcou z politického presvedčenia - ono to rozdeľovanie na pravicu, alebo ľavicu nie je aktuálne. Existujú iba záujmové skupiny a ich nástroje.

P.S. Nováky boli štátne (pod MO SR).
Plastiku je lepšie odpáliť, ako ju potrebovať na xicht.
kuk
Příspěvky: 16
Registrován: pát 18. úno 2005, 17:08
Bydliště: CR

superbezpečný eurosvět :-(

Příspěvek od kuk »

Občas navštěvuji jedno zahraniční chem. fórum (německé). Mimochodem dá se tam najít spousta pěkných "nepyro" syntéz a diskuzí. To jen tak na okraj. Jeden z nejdelších disk.témat se zabývá hromadnými domovními prohlídkami, které tam probíhali zhruba vloni u všech privátních zákazníků jednoho internetového chem.obchodu. Zdůvodnění (spíše zaminkou) pro prohlídky bylo, že nakoupené chemky by mohly :shock: být zneužity pro domácí výrobu výbušnin či střelivin (tedy i např. BP). Zajímavé je, že údajně bylo provedeno více jak 1000 dom. prohlídek a zabavena spousta běžných chemek. Tyto pak byly většinou se zpožděním ca. roku vráceny. Jen ojediněle byly nalezeny nějaké samodomo "pyro" předměty. Duševní stav tamějších přispěvatelů hraničí s lehkou paranoiou. Jakékoliv pyro příspěvky jsou mazány, diskuze umlčovány, všichni jsou velmi vzorní (alespoň v příspěvcích :-) ). Je to jen tragická ukázka toho, kam až se dá hon na tenoristy :? vybičovat. Někteří se pokoušeli stěžovat si na postup policie, ale o žádném větším úspěchu jsem nečetl. Doufejme jen, že i u nás nebudou chemici "upalováni na hranici" za nějakou drobnou nevinnnou domácí syntézičku, přece jen musíme doufat ve Švejkovský přístup našich orgánů a především pak novinářů. Poněvadž ti především dokáží bič i z h.... uplést. Pokud bude mít někdo čas a chuť, tak ať si počte na :
http://www.versuchschemie.de/ptopic,135 ... tml#135436
Antík

Ty vole, já sem se div nepos

Příspěvek od Antík »

Ty vole, já sem se div nepos
akorát to čtu o tý razii v Německu a akorát volaj fotrovi poldové a vono to bylo akorát tahle chuťovina :D : třeba tenhle článek na Novinkách
http://www.novinky.cz/krimi/policie-po- ... hijhg.html

Dávám to sem proto, abyste třeba hned nehledali jak nejrychlej na záchodek :P
Uživatelský avatar
TheMelin
Příspěvky: 23
Registrován: čtv 28. pro 2006, 14:50
Bydliště: Praha

Příspěvek od TheMelin »

Uživatelský avatar
sairon
PFG
Příspěvky: 60
Registrován: stř 13. pro 2006, 17:19

Příspěvek od sairon »

Poločas rozpadu <sup>60</sup>Co je 5,5 let, to podle mě není 'dlouhá doba'.
Jinak asi dva kusy kouřových detektorů s americiem bych někde možná našel, kdysi se mi tu povalovaly, ale v každém je jen titerné množství Am (když je najdu, tak sem můžu napsat údaje ze štítku). A pochybuji, že by jich nasbíral několik tisíc až miliónů, aby mohl rozjet řetězovou reakci :)

A aby těch mediálních bublin kolem chemikálií nebylo málo, taky přihodím jeden příběh z našeho okresu:
Nedávno se tu v novinách (deníky Bohemia) objevily na titulní stránce půlpalcové titulky, že byla na kraji města nalezena opuštěná laboratoř plná všelijakých chemikálií. Na několik řádků tam byla vylíčena postapokalyptická scenérie, která se strážníkům městské policie objevila před očima při vstupu do laboratoře - všude poházené laboratorní sklo, nádoby s chemikáliemi, zkumavky plné podivných roztoků. Na dalších řádcích se polemizovalo, jestli tam nemohly být snad nějaké nebezpečné jedy nebo jestli laboratoř nemohla posloužit narkomanům jako zdroj chemikálií na výrobu drog :roll: Když jsem to říkal po víkendu kamarádovi (čau Jendo ;) ), tak se jen smál - tahle 'laboratoř dr. Frankensteina' prý patřila dědovi jeho přítelkyně, přičemž zmíněný penzista není žádný šílený chemik, ale jen podivín, který všude po okolí rouboval stromy a šlechtil rostliny :)
Sběratel jedniček.
V příspěvcích za měsíc.
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Poločas rozpadu

Příspěvek od Buk »

Omlouvám se - ano je to cca 5,26 roku. Měl jsem špatný zdroj informace kde se mluvilo o cca 5000 letech (člověk by čekal že na chemickém vzdělávacím portálu nebudou psát kraviny), ale po ověření se ukázalo že jim zřejmě vypadla destinná čárka - máš pravdu, sypu si elektrárenský popílek na hlavu ;-) .

BTW nerozpadá se náhodou 60Co na nikl? Je tedy vychcípanej kobalt ještě vůbec kobalt? ;-)
Magor

Německo je vůbec zajímavá země....

Příspěvek od Magor »

To Kuk

Německo je vůbec zajímavá země...
Kdo umí německy může se pokusit najít si jednu asi měsíc zajímavou zprávu o výzkumu mozku, který má vyprodukovat zařízení schopné skenovat myšlenky, vedoucí projektu ještě říká " vědět tak o myšlenkách všech osob, než nastoupí do letadla, tak by to předešlo mnoha věcem"
No řekl bych větší magor než já. Co tak třeba duševní vlastnictví... Výsledky jsou zajímavé, už se daří skenovat mozkovou aktivitu v reálném čase a na základě toho, zatím jen ODHADOVAT myšlenky.
Projekt se předpokládá dokončit tak za 20 let, ale pak nastane opravdu PSYCHO, představa, že si člověk u PC třeba nasadí "virtuální brejle" a někdo mu po netu sosne myšlenky :evil: ...a určitě půjde i "nasadit červík" :evil: No a tak by mě docela zajímalo, jak se budou lidi kteří se nespojí se stádem, bránit...snad konverzí k ..?
Uživatelský avatar
sairon
PFG
Příspěvky: 60
Registrován: stř 13. pro 2006, 17:19

Re: Poločas rozpadu

Příspěvek od sairon »

Buk píše:BTW nerozpadá se náhodou 60Co na nikl? Je tedy vychcípanej kobalt ještě vůbec kobalt? ;-)
Není, jak říkáš, je to pak stabilní izotop <sup>60</sup>Ni.
Sběratel jedniček.
V příspěvcích za měsíc.
Joo

no to asi

Příspěvek od Joo »

Jo, kobalt se mění na nikl, ale v tom niklu je ještě dlouho
něco toho kobaltu, 5,26 roku je totiž poločas a přípustnou hladinu záření budeme mít (pokud se dá věřit knížkám :) u standardního zářiče až poklesne množství 60Co na 1/16. Aco třeba omrknout rozpadovou řadu? Zkuste si vygooglit nějakou simulaci rozpadu, je to celkem zajímavý.

taky pochybuju, že by byl někde v prasečáku tvrdý zářič a roky se na to nepřišlo. Ale ty oživovací a kalibrační pomůcky s měkkým zářičem má třeba i normální stavárna, kvůli demonstraci měření radonu a radioaktivity škváry do prefáčů a je to v normální plechový skříni, žádnej trezor s kódem :!:

Všimli jste si, jak ty Nováky v česku zmizly pod hladinou blbejch ablbějších zpráv? Ani nadace nedělají sbírku, že jinak děljí sbírky na všechny možný tajtrlíky :D



To Magor:
http://www.novinky.cz/internet/zdarma/v ... p9nvq.html
tak vidíš, že magorů je víc:)
tetan
Příspěvky: 69
Registrován: pát 08. črc 2005, 00:27

Příspěvek od tetan »

Přesně tak chlapi! Souhlasím s Joo! Nováky úplně utichli. Řekl bych že i téma se tady ubírá jiným směrem. Chtělo by to založit nové téma a to Chemické skládky v ČR :) . Někdo si možná řekne proč o tom žvanit ale Nováky je téma které se týká energetických materiálů a je to tragédie jak má bejt. Proč se sdělovací prostředky pořád zajímají o nějakého Čunka nebo svatbu Verešové! Není někdo z okolí Novák aby nám podal nějaké konkrétní informace co se tam vlastně teď děje? Tím myslím asi množství trhaviny které tam mohlo vybuchnout, druh trhaviny atd.. Na jedné fotografii z vybuchlého skladu je v kráteru oranžová voda. Takové bývají u nás v lomu kaluže kde se používá Permonex 19.
Uživatelský avatar
BoboAUG
Příspěvky: 90
Registrován: pon 03. črc 2006, 21:08
Bydliště: XiXaoLand - Za stádem slonů zahnout vlevo :)

Příspěvek od BoboAUG »

Myslím si že to že se o Novákach už v TV nemluví je jen dobře ... ono každej den si zapnout večer zprávy a vědět dopředu co vnich bude neni uplně košer .. lehce mě to připomíná smrt Svobody .. je to tak dlouho a furt se otom mele jakoby ho už nemohli nechat bejt ...
Beru to ale z pohledu normálního "koukatele" na zprávy .. mět tam třeba přibuznýho tak bych ktomu přistupoval jinak
Výbuch co tě nezabije pouze oddálí jistou smrt.
Odpovědět