Nehrajte si s bezpečností...

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Nehrajte si s bezpečností...

Příspěvek od Maniak »

Viďte, že nechcete potřebovat tyhle rukavice! :old:
Přílohy
Nehraj si s bezpečností !!!.jpg
Nehraj si s bezpečností !!!.jpg (135.37 KiB) Zobrazeno 55663 x
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
no_-_name
Příspěvky: 2
Registrován: stř 13. pro 2006, 13:45

Příspěvek od no_-_name »

Tvůj podpis s nimi skvěle koresponduje :)
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Vida, toho sem si ani nevšiml :lol: Jen aby nedošlo k mýlce - to nejsou moje rukavice... a prsty mám všechny, ruce obě :hura: :!:
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

Ještě že jsi to vysvětlil,osobně jsem měl z toho špatný pocit a špatně jsem to taky pochopil.
Uživatelský avatar
Semtex
PFG
Příspěvky: 292
Registrován: pon 15. lis 2004, 20:00

Příspěvek od Semtex »

mnóó - zrovna som pozeral príspevok od DAP - RTG snímok... K tomu toto...
Nestálo by za úvahu spraviť tému s "exemplárnymi prípadmi"? Ako varovanie pre začínajúcich i pokročilých?
... potom to nasypali do trauzlovho valca a odpálili...
Nie že nenašli ten valec... Oni nenašli ani ten barák...
Uživatelský avatar
Blaster
Administrátor
Příspěvky: 279
Registrován: stř 13. říj 2004, 19:33

Příspěvek od Blaster »

Jen aby se to nezvrhlo v "soutěž" o nejnechutnější fotku :sick:
Svého času se na diskusi PXD taky objevilo pár fotek, které nakonec s oblastí e.m. neměly nic společného, byly to lékařské zákroky po jiných úrazech, což ne každý pozná. Nicméně nějaké reálné případy se už tady probíraly a poučení z toho určitě bylo. Ale s rozvahou.
Rozčilovat se - znamená pomstít se sám sobě za blbost druhých

PGP Public Key
Uživatelský avatar
sairon
PFG
Příspěvky: 60
Registrován: stř 13. pro 2006, 17:19

Příspěvek od sairon »

Nevím, podle mě se to stejně mine účinkem. 99% blbců bude HMTD po kilech vyrábět i potom a ti, kteří se zmůžou na 'doopravdové výbušniny' si dokážou následky představit.
Sběratel jedniček.
V příspěvcích za měsíc.
Uživatelský avatar
Semtex
PFG
Příspěvky: 292
Registrován: pon 15. lis 2004, 20:00

Příspěvek od Semtex »

"Chuťovkárske" príspevky bez vzťahu k pyrotechnike jednoducho zmazať.

Ale asi má sairon pravdu :( Bohužiaľ.
... potom to nasypali do trauzlovho valca a odpálili...
Nie že nenašli ten valec... Oni nenašli ani ten barák...
Gabriel

chuťky

Příspěvek od Gabriel »

No, ono je občas horší to, co následuje ve zmatku po nehodě s nějakým tím domácím bouchadlem z BP a složenýho plechu...Ale tak mám obavy, že IQáče to od fušování do práce Osudu nezachrání.


Já mám taky takovou chuťkovitou zkušenost, chodíme si hrát do jednoho písečnýho lomu a onehdá tam jeden spolužák zkoušel nějaký raketový motorek s flashem, nebo čím to. Prostě nádobka, asi od plniče člunu, nebo autohasičák, válcová část svařovaná z plechové spirály,kulová dna. Zahrabal to do písku, něco kutil, chcíply mu v kovový trysce asi 3 homemade zápalnice a pak už je měl moc krátký a po nás škemral palník. No ono bylo lepší, on je to dost moták, nechtěli jsme ho vidět s plechem v p*** že jsme mu to nainstalovali (trochu s obavama) a elektricky odpálili. No a místo ohnivýho zášlehu se ozvala pecka a z písku vyletěl oranžově šedý dým a pár kamínků a mračno prachu a to bylo všechno.

No a tak jsme mu radili, aby se na to vykašlal, ale on prostě chtěl to svoje udělátko, aspoň střepinu... Tak jsem šel pro lopatku a ostatní se starali o svoje a najednou řev jak z pekla :evil: On nacpal obě ruce do toho písku, hrábl a najednou je měl od krve jako by se pral se psem :shock: blbec. Když jsme ho odvezli k doktorovi, někoho napadlo, že exhumuje to udělátko. A zjistili jsme, že z nádobky se tou explozí udělalo něco trochu podobnýho žiletkovýmu drátu :!:

No, třeba je to pro někoho sranda, jinej si rozmyslí, jestli chce ruce, nebo to zvládne bez nich :?
Filip
Příspěvky: 123
Registrován: sob 14. říj 2006, 19:53
Bydliště: česko

Nějak tak

Příspěvek od Filip »

sairon i gabriel mají pravdu. Bohužel. lama s bouchadlem třeba z vršku od piva a BP udělá většinou víc škody, než zkušenej s kilem dapky , kterým chtěl vytrhnout pařez a náhodou vytrhl třeba i dlaždici. Protože někdo zkušenej ví, co tak asi a nepůjde s tím mezi lidi. Naopak pokud bude mít možnost, vyžene všechny co nejdál. Blbec chce imponovat, nakopnout, zastrašit, udělat Ramba nebo Bonda...já nevím co se mu tak patle v hlavě. Tak si stojím ve frontě u trafiky a někde bouchne něco jako petarda a zrovna náhodou kouknu na zem a najednou přiletí pod nohy něco lesklýho se zápalnicí, naštěstí dost dlouhou, tak se shejbnu, utrhnu, a on je to plechovej obal a v něm asi Vesuvit...Nevím, kterej z těch školních kreténků, co se nápadně rychle cpali do autobusu, to byl a je mě to celkem jedno. Ale není mě jedno, když si takovej matlal nechá říkat pyrotechnik a ještě se tím chlubí třeba na Youtube :evil:. Ale s tím si asi demokracie neporadí :) A pro média je asi lepší strašit někým kdo má VŠ a jednoho dne si koupí litr dusky, třeba na lučavku, než naprostým magorem prakticky bez vzdělání , který háže nebezpečný petardy mezi lidi a ještě si to filmuje na mobil. Jistě, ty petrady si vyrábí z dostupných látek a nepotřebuje k tomu znát ani čárku z chemie. Úplně by mu stačily schopnosti cvičený opice. Takže vlastně z pohledu určitejch lidí kdo nemyslí a neprokážeš mu tak úmysl není nebezpečný :?:
Přislušný snímky si hledejte sami, jesti chcete, já blbým lidem nechci dělat reklamu.
Thrax
Příspěvky: 127
Registrován: pon 08. srp 2005, 13:45

Příspěvek od Thrax »

jestli mě s tím nevyhodíte,tak já mám velkou a krásnou sbírku fotek utrhanejch ruk a noh.Všechno to má vztah k tématu.Už jsem je začal zveřejňovat na jednom foru (forum gunshop) a když jsem tam dal mudžáhidy upálený fosforem,tak mi je vymazali a zrušili mi tam přístup.
Ti lidé nejsou vědci,takže jejich nevole mi byla lhostejná,ale tady by mě to mrzelo,takže tuhle výzvu tu nechám asi dva týdny a když mi na to neřeknete ne,tak s tím začnu.Bude se to jmenovat "účinky zbraní" a ke každé zbrani tam budou fotky jak to vypadá v cíli.Můžeme k tomu pak shromáždit údaje a vznikne galerie,která nikde jinde neexistuje.
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

zdravím, já bych byl pro, ale umístil bych to spíše na FTP - tam by na to nikdo nenatrefil omylem a odpadlo by tak riziko že si nějaká slabší povaha proti své vůli znečistí klávesnici :colt: :sick:
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
alchemi
PFG
Příspěvky: 178
Registrován: ned 09. led 2005, 22:49
Bydliště: praha

...

Příspěvek od alchemi »

Dobrý nápad. Také vyjadřuji souhlas. Někteří kolegové by dokonce mohli posloužiti z vlastních tělesných zdrojů :lol:
Filip
Příspěvky: 123
Registrován: sob 14. říj 2006, 19:53
Bydliště: česko

Mě by se to zamlouvalo

Příspěvek od Filip »

Protože prevence není nikdy dost. Když vidím dneční blbečky plnit něco jako AP do alobalu nebo lékovek a pak to házet třeba na vlak, tak mě je z nich někdy docela šoufl.
A někdy žasnu nad tím, jak blbnou lidi na Youtube s fosforem , hořčíkem, BP...a ještě se tím chlubí :evil: No, možná řeknete, že jsem paranoidní. Ale když jsem byl na základce, tak třeba jednomu chytrákovi bouchlo HTMD v homemade dělobuchu zrovna, když s ním chtěl hodit a měl ho za hlavou. Nevím, kolik toho bylo, ale ten chudák má ještě dneska částečnou ztrátu sluchu. No a takovejch chytráků jsem bohužel v životě potkal víc :evil:

Protože zatím to na FTP není a já jsem na takové věci zvědavý, klidně mě dej třeba odkaz, nebo to pošli. Ne že bych byl nějakej úchyl :D ale dělám někdy skautíkům zdravotníka a podobný drastický záběry se jim taky ukazovaly, aby dětičky věděly, co udělá třeba dělobuch třídy nebezpečnosti III ve flašce od Schwartau s xichtíkem přihlížejícího blbečka. Nebo to pošlete spolubydlícímu, má větší schránku:)
tady je adresa 7adam(zavináč)seznam.cz (on o tom ví)
bflm.psvz
Příspěvky: 245
Registrován: úte 06. pro 2005, 00:00

Příspěvek od bflm.psvz »

Tato diskuze je plodná. Myslím si, že nově příchozí by měli povinně prohlédnout zde publikované obrázky a pak by směli navštěvovat celé Pyrofórum. Nebezpečnost výroby a používání energetických materiálů sebou přináší i riziko zranění. Za mlada mi podobné fotografie ukázal otec v knize – Válečná chirurgie. Neodradilo mě to, ale vedlo k opatrnosti. Ochránilo mě to před touhou odpalovat velké nálože. A s tím i před velkými komplikacemi. Píši velkými komplikacemi, neboť komplikace byly, ale menší. ( úměrné velikosti navážky )
Nedávno jsem zde viděl foto likvidace pařezu, tak o průměru kmenu cca 10 cm. Když jsem si představil jak daleko mohly letět kameny z podloží, když jsem si představil, že je to v sousedství s baráky, jejich taškové střechy, že do 1000 metrů určitě někdo chodí po návsi, dělalo se mi nevolno.
Mám na mysli tento příspěvek:
joinfrank píše:Odstřel pařezu na odlehlé zahradě. Klasická DAP + hliník a rostlinný olej - celkem 1kg( mletý LAV ).Odpal elektricky pomocí rozbušky 4g HMTD a 10g RDX ( na obrázku v nádobce na šumivé vitaminy ).Po odstřelu šel pařez hladce vyloupnout ze země.Ještě bylo třeba zasypat asi 0,5m hlubokou a 1m širokou jámu, která tam vznikla
Odpal brizantu je nebezpečný svým působením na okolí. Vše co stojí v cestě je devastováno mnohakilometrovou rychlostí. Střepina o váze 1 gam a rychlosti 4000 metrů/ vteřinu má docela velkou energii. Pokud jsem neudělal chybu ve výpočtu tak 4000 J. Energie projektilu ze samopalu má u ústí hlavně cca 2100 J. A praštit bych nechtěl ani jedním. Jak asi daleko poletí oblázek o váze 100 gramů a rychlosti 3000 m/s ?? Co udělá po dopadu na živou tkáň ve 100 metrech ?? kdy bude mít rychlost dejme tomu pouze 2500 m/s ?? Pokud si to někdo nedovede představit, ať se podívá na předchozí obrázky. Nebudou daleko od skutečnosti.

Ono myslet při práci se vyplácí. Pokud pracuji s cirkulárkou, musím si dávat pozor na to, abych si neuřízl prsty, aby mi nevlétla pilina do oka. Pokud nitruji musím koukat, aby mi případný výbuch nezboural barák, neutrhl ruku, atp. Když už musím odpalovat větší navážky, tak aby mino jiné, energie odpalu nikoho nemohla ohrozit. Bohužel ale všemu předejít nelze - všechno dopředu nevymyslíš.

Bezpečnost se tímto forem táhne jak červená niť. Stále se zdůrazňuje, stále se podceňuje.

Docela by mne zajímalo, kolik zdejších přispívatelů má poškozený sluch z pyrotechnických pokusů? Já tedy ano.
Uživatelský avatar
Karlos
Příspěvky: 208
Registrován: stř 01. pro 2004, 20:08
Bydliště: Prefektura Walašsko

Příspěvek od Karlos »

No mě tyhle fotky pyro-nadšení docela kazí. Často vedou k až přehnané opatrnosti. Představa utržených pazourů mě odrazuje od jakékoliv výroby, i když dělám s jednoduchými směskami. Radši se podobným fotkám vyhýbám.
私は花火を愛しています。 カレル. ハイダ
joinfrank
Příspěvky: 3
Registrován: čtv 13. črc 2006, 14:01

bezpečnost

Příspěvek od joinfrank »

To bflm.psvz
Chlape!
Než začneš někoho uvádět jako příklad, neřkuli kritizovat, zjisti si podrobnosti,slouží k tomu třeba SZ,mohl by jsi někoho nas... .
Schválně jsem uvedl do příspěvku "na odlehlé zahradě",tak co sem pleteš nějakou náves a baráky v sousedství???

Já jsem si vědom rizika a možných následků a tak provádím pokusy u kterých si nejsem jistý, co možná nejdál od lidí a to vřele doporučuji všem.

Na netu jsou tuny materiálu s otřesnými záběry, varováním atd., které zrazují od věcí, které se probírají na tomto webu.
Chemie a pyro je můj koníček. Já, jako i spousta dalších, se po shlédnutí těch hrůz zase ke svému koníčku vrátíme a budeme doufat a snažit se, aby my jsme nebyli těmi příštími smolaři.

Je na každém, aby zvážil riziko a možné následky . Aby hledal takový zdroj informací, který ho bude zároveň varovat a upozorní, kde si při syntéze musí dát pozor a kde bude hotový materiál odpalovat.
Thrax
Příspěvky: 127
Registrován: pon 08. srp 2005, 13:45

Příspěvek od Thrax »

Pod názvem Ruce jsem přesunul všechny obrázky rukou postižených výbuchem.Je to pomíchané a neví se,co vybuchlo,ale cosi se z toho dá vyvodit /snad/.Ty zranění minama jsou v tomhle směru lepší,zhruba se dá odhadnout,co vybuchlo a jak blízko.
Troufl bych si po shlédnutí onoho obludária konstatovat,že mám dojem,že 1)lidské tělo nesnese vůbec nic.2)výbuch dělá jakýsi peeling t.j.seškrabuje měkké tkáně z kostí,které jsou pro něj vážnou překážkou 3)těžké střepiny způsobují hluboké a roztržené rány,ale je jich málo,pokud jsou vůbec.4)při výbuchu je obrovská spousta jakýchsi malinkatých úlomků,které se zapíchají do povrchu kůže.Zranění je to vážné svým rozsahem(plochou)a přitom se to dá zachytit i tou nejchatrnější ochranou,jakou jsou šaty.
Potřeboval bych zjistit,jestli existují kevlarové rukavice.Nevíte o tom někdo?
Pro práci s výbušinami by bylo třeba vyrobit cosi jako železné rukavice co měli rytíři.,ale obráceně,železem dovnitř.
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

Existují jak kevlarový, tak ocelový rukavice. K mání tam kde se prodávaj potřeby pro řezníky, pracovní oděvy a něco inzerujou i v armyshopech, ale tam bych si nebyl jistej tím že to není jen imitace.
alchemi
PFG
Příspěvky: 178
Registrován: ned 09. led 2005, 22:49
Bydliště: praha

...

Příspěvek od alchemi »

Kevlarové rukavice existují. Dle toho, co jsem ale viděl, jsou příliš řídké...tzn vzhledem spíše jako pletené a tím pádem sic dobře poslouží k zastavení řezného účinku (pro čež jsou vyráběny), ale na zastavení množství pidistřepinek se mě jako vhodné nejeví. Já mám silné kožené rukavice a jen doufám, že alespoň něco málo zadrží. Jako vhodné by bylo použití látek typu Nomex a podobných, které jsou určeny pro vysoké namáhání při řezu, či průrazu a taktéž tepotě.
Jen tak pro porovnání. Náložka z 15 g bleskového prachu na bázi KClO4 a Al v obalu (klaické kindrvejce) koženou tlustou prstovou rukavici jen mírně ožehne. S rukou nevím,co by to udělalo, ale takto by to odnesla snad jen nějaká nakřáplá kost.
Odpovědět