Nehrajte si s bezpečností...

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
kerut
Příspěvky: 263
Registrován: čtv 08. úno 2007, 16:51
Bydliště: ZOO Springfield
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kerut »

ad stit - SRY zasadni error, neprostudoval jsem poradne cele tema za coz se omlouvam !! :oops:

ad pripravenost - 1/ tvrdi to statistiky ne ja a za 2/ z vlastni zkusenosti jedine co je vyhoda pri necekanem narazu ci jine ujme je vetsi pravdepodobnost nasledneho soku a zmateni smyslu "co" se to vlastne stalo...

ad celkem - neboj v zadnem pripade nepohrdam ochranymi prostredky ale ve svem konani se vzdy snazim vyhnout "nutnosti" jejich pouzivani :!: (jinak teda napriklad se stitem pracuju i s napr 30 a mene %H2SO4 mam proste zasadu ze kdyz porusis pravidla jednou bude te to svadet i nadale... a voci mam jen dve a mam je rad obe...)

ono prumyslove lisovani rozbusek = velika digestor + automaticka linka a pyrotechnicke zneskodnovaci akce = co nejmene pristupu lidskeho
faktoru primo ke zkoumane potencialne nebezpecne veci + nejvyssi stupen bezpecnosti .....a domaci vyroba rozbusek je stejne protizakona :!:

Prave v tomhle je podle me dostatecne velka rezerva :!:
nez premyslet nad bezpecnostnimy prostredky radsi nekolikrate promyslet postup tak aby jich bylo potreba co nejmene - (coz tedy v zadnem pripade neni a nemuze byt narazka na kolegu BUKa :wink: )

PS u slamniku bude zalezet hlavne na matrialu obalu a vzdalenosti mezi nima.. slysel sem nejaky zkazky o odkloneni leticiho projektilu z pusky nekolika "tlustema" dekama (ne perinama ci uterkama, dekama jako se prikrejvaj motory letadel!!) po 3-5m od sebe, ale tam slo o zmenu trajektorie ne o zastaveni :idea: a teda nestoupl bych si za to ani kdyby to prezilo 50 experimentu :lol:
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

Aniž bych podceňoval kolegy z neznalosti používání vyhledávačů, tak si neodpustím jeden odkaz na kterej sem náhodou narazil. Mají tam zajímavej sortiment ochranných pomůcek. Za pozornost stojí například porovnání cen kožených a aramidových zástěr. V sortimentu se najdou i celkem zajímavý věcičky, nehořlavý oblečení, různý štíty, brejle z lepenýho skla, tryskací kukly a obleky apod. Odkazů jsou samozřejmě spousty i jiných....takže jeden za všechny http://takos.cz/cz/cms.php?prezentace=10&nazev=%DAvod
Thrax
Příspěvky: 127
Registrován: pon 08. srp 2005, 13:45

Příspěvek od Thrax »

zkusím se vrátit na začátek-cílem je najít metody ochrany před výbuchem v bezprostřední blízkosti,které by bylo možné doporučit těm,kteří se takovému nebezpečí hodlají vystavit.
Jako krajní mez,po které už nelze běžnými způsoby zajistit bezpečnost,se zdá být detonace rozbušky č.8,t.j. asi 2g třaskaviny.
K tomu se zdají být vhodné výše uvedené pomůcky,které nyní specifikujeme.
Nejde tedy o to,že by tu někdo chtěl podomácku lisovat rozbušky a chtěl tak porušovat zákon.
Blíží se Silvestr a s ním utrhané prsty na chirurgiích po celé republice.Pokud něco chytrého vymyslíme,třeba jich bude míň..což je taky smysl celého našeho hledání.A je až neuvěřitelné,že se touto otázkou dosud nikdo nezabýval.
alchemi
PFG
Příspěvky: 178
Registrován: ned 09. led 2005, 22:49
Bydliště: praha

...

Příspěvek od alchemi »

Můj názor je ten, že vyhovující pro použití jsou kožené prstové rukavice, na dlani, hřbetu ruky a prstech zdvojené a s vysokým lemem (hasičské), dále pak celoobličejový štít z polykarbonátu (lze si pod něj nasadit i další ochranné brýle na oči), sluchátka (klasické otíky :wink: ) a buď vaťák knoflíkama dozádu (viz film o Zuřivém Síbrtovi :lol: ), nebo koženou zástěru (ale zde je nutno počítat s ochranou předloktí a nadloktí navíc).
Jako další při dávkování složí do dutinky je použití kleští, či pinzety s gumovým nástavcem (i 10 cm od rozbušky fakt pomůže...ale né proti střepinkám :cry: ).
Střepinky z rozbušky velmi rychle ztrácejí svoji energii, ale tato je 10 cm jestě obrovská (průměrný průnik 1,5 mm do Al destičky. Tzn rukavice trochu pomůžou, ale něco pustí). Na obličeji je zachytí i slabší polykarbonátové brýle (vyzkoušeno :cry: ) vaťák je nepustí (z trička zbyde cedník a bolí to).
Uživatelský avatar
BoboAUG
Příspěvky: 90
Registrován: pon 03. črc 2006, 21:08
Bydliště: XiXaoLand - Za stádem slonů zahnout vlevo :)

Příspěvek od BoboAUG »

Né že bych měl něco proti ochraným pomůckám .. ale jako nejlepší možnost bych viděl kvalitní lisovací formičku .. která zajistí odstup od ruky a zachytí veškeré střepinky, v kombinaci s pojistkou na primár by nehrozil ani nechtěný výbuch celku při presypávání do dutiny (samotná pojistka by se do dutiny lisovala v přípravku). Lisování primáru do pojistek by se dalo řešit malinkým Pb blokem. Toto vše doplněno brýlemi a sluchátky.
PS: Název otíky mě hafo rozesmál, parádní filmek :)
Výbuch co tě nezabije pouze oddálí jistou smrt.
karusa
Příspěvky: 54
Registrován: úte 27. pro 2005, 00:20

Příspěvek od karusa »

Navrhuju, že by se tohle téma mělo nějak uložit či přemístit, sice tohle je opravdu pokec, ale velmi důležitý a po pár svých vlastních zkušenostech (negativních bohužel :-( ) si myslím, že bezpečnost je opravdu nepřehlédnutelná v pyrotechnice. Toto téma může pokračovat vlastními příběhy a zkušenostmi, chybami, které jsme udělali. Napsat důsledky a ponaučení. Třeba to ostatním pomůže a zamyslí se nad tím..

Jinak už připravuju ten strojek...už je to skoro hotové, jen vyzkoušet, vyfotit to ale můžu.
Thrax
Příspěvky: 127
Registrován: pon 08. srp 2005, 13:45

Příspěvek od Thrax »

Až to nějak jasně postulujeme,tak by to třeba admin mohl někam umístit.
Zatím to moc kompletní nemáme.
Zbývá vymyslet nebo vyhledat nástroj který nahradí ruku v přímém kontaktu.Potom se musí vymyslet stavebnice ze sehnatelných částí,pomocí kterých lze vytvořit zabezpečení malého pracoviště,kde by se prováděly úkony se suchými složemi,jako je mísení,vážení,sypání,pěchování,lisování apod.(Když se při této práci použijí mobilní ochranné pomůcky,bude tak dotyčný v mnoha směrech chráněn dvojnásobně).
Mám dojem,že profesionální výbušináři se s těmito problemy taky museli nějak vyrovnat,takže snad nějaké náhradní ruce používají,jenže pod čím to hledat?
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

Mno já bych to vzal, čistě hypoteticky, ještě z jinýho soudku.

Návrh postupu:

Vezmu pásovinu tloušťky jako je výška pojistky s dírou průměru pojistky. Položím na plochu lisu, vložím pojistku a nasypu primár. Když se netrefím, shrnu ho snadno do díry. Lisování může probíhat i naněkolikrát dle vkusu každého jednotlivého soudruha a sypnosti primáru. Pak z díry pojistku vylisnu - vystrčím přímo lisem do díry. Mám naplněnou pojistku.

Dále použiju přípravek o kterým jsem už mnohokrát psal. Idea je taková, že vnitřní lisovací pouzdro má poměrně malou tloušťku, okolo je masivní stínění s výfukem směrem od obsluhy. Stínění je samozřejmě na distanc, tedy lisovací matrice má třeba 15mm a stínící tlustostěnná trubka má například 50mm. Víka a další věci musí mít osazení, jinak střepiny vyfičí spárou pod (nad). Tedy - v takovémto přípravku nalisuji sekundár a zároveň nebo následně primár v pojistce. Veškerá manipulace se tedy omezuje na přenos pojistky a to lze řešit pinzetou s V čelistmi. Při takovéto manipulaci dle mého skromného názoru stačí jen základní ochranné pomůcky o kterých jsem se již já i kolegové zmiňovali (štít, rukavice, zástěra nebo vaťák).

Co se mísení složí týče, tak v průmyslu je jistě nemíchaj vařečkou v hrnci (rozuměj ručně). To co se nedá mísit za vlhka se holt mísí za zdí. K manipulaci se složemi je dle mého skromného názoru nejvhodnější leštěná nerez ocel. Sklo a porcelán, i když jsou zdánlive hladké, můžou nepatrným kazem na povrchu díky své velké tvrdosti způsobit nežádoucí roznět. Kromě toho skleněný střepiny jsou dost humus. U plastů zase může nastat problém se statickou elektřtinou. Dřevo se blbě pucuje a hnilík nelze použít na všechno.
Přílohy
Pripravek.gif
Pripravek.gif (13.4 KiB) Zobrazeno 26974 x
Naposledy upravil(a) Buk dne stř 31. říj 2007, 14:42, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Rater
Library admin
Příspěvky: 47
Registrován: čtv 14. říj 2004, 13:11
Bydliště: Džabbal-ab-Tarik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rater »

Mozna je muj prispevek trochu zase OT, ale nejbezpecnejsi je nedelat s trahavinama a traskavinami vubec (hlavne pokud se jedna o traskaviny typu acetonperox nebo HMTD). Spolehat na to, ze nejaka ochrana pomucka muze minimalizovat riziko je sice spravne, ale i zcestne. Clovek musi fungovat NAPROSTO bezchybne i bez nich. Pri lisovani rozbusek musi testovat mimo dosah jinych osob, aby nedoslo k poskozeni zdravi a majetku. Jak jsem psal v predchozim prispevku, chyby se neodpousteji. Lepe 20x merit (studovat literaturu, prakticke znalosti kompetentnich lidi...) a jednou zkouset a mit jistotu. Nejake vareni v kyblu peroxu s rukavicema moc nepomuze, kdyz s tim zbourate pulku baraky a babicka dostane infarkt. Kdyz neco bouchne, motate se kolem 2 hodky v soku, mezitim na vas sousedi poslou floydy. Jedina ochrana je vybusniny bud nedelat, nebo je delat profesionalne.
Rater
PGP Public Key
Exploze, co mě neporazí na kolena, ta mne posílí...
Thrax
Příspěvky: 127
Registrován: pon 08. srp 2005, 13:45

Příspěvek od Thrax »

Pokud se jedná o improvizaci informovaného laika,pak jde o řadu nevyzkoušených úkonů s nepředvídatelnými následky.Nebojím se dokonce říct,že i činnost skutečných profesionálů nemusí být vždy bez následků pro jejich zdraví.Všude tam jsou na místě adekvátní ochranné pomůcky,které jak se mi zdá nějak schází.

jinak-výbušiny se dělat nemají, je to proti zákonu a risk je neúměrný .Jenže přesně tohle všichni vědí a úrazů kvůli tomu neubývá.Takže by bylo dobře těm co" milujou a musí" (a kteří sem dříve či později zavítají )dát nějakou instrukci jak ta rizika zmírnit.
Zdůvodnění:
- kdybychom se rozhodli dělat takové věci profesionálně,tak by se nás problém (ochrany před nechtěným výbuchem)týkal stejně.Profesionalizace tedy otázku neřeší.
- nevyrábět takové věci-skutečně je při povrchním pohledu nejasné,proč lidé s rizikem dělají,co si můžou koupit hotové,ale při hlubším pohledu je zřejmé,že každoročně nalézá mnoho lidí důvody natolik pádné,že jim obětují i zdraví.
Uživatelský avatar
Rater
Library admin
Příspěvky: 47
Registrován: čtv 14. říj 2004, 13:11
Bydliště: Džabbal-ab-Tarik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rater »

Mno, chtel bych pouze vyjadrit to, ze vyrabet vybusniny ci pyrotechniku neni pro kazdeho. Kdo si mysli, ze zde na tomhle foru po precteni bude podle postupu zde uvedenych ohromovat kolemjdouci, je myslenka zcela chybna. Pyrotechnice se venuji cca 20 let od prvnich pokusu s travexem, delal jsem takove krpy, ze si clovek rika, jak prezil. Ale kazdy, kdo dela pokusy si musi byt vedom nasledku, ktere tim zpusobi. Rada dospivajicich si to neuvedomuje. Takze pokud clovek nejede osvedvcene veci podle osvedcenych postupu, musi vedet, ze to muze bouchnout. Souhlasim s treba s Bukem, ze rukavice sice snizi nasledky vybuchu, ale zvysi necitlivost a zvysi riziko. Pyrotechnika je riziko povolani. Hromada prizpevku je o tom ze par lidi tyto zcestne prizpevky opravuje dle vlastnich zkusenosti, ikdyz s jejich poctem se vejdu do desitky. Temto lidem vsak velky dik. Takze kazdy muze delat pyrotechniku jen na profi urovni, pokud ne, verte ze nas zakon a osud je neuprosny.

To Thrax : Muzes mi napsat tve civilni zamestnani ? S nekterymi tvymi nazory jsem se setkal pri proverkach NBU. Takze typuju PCR. Napis PM.
PGP Public Key
Exploze, co mě neporazí na kolena, ta mne posílí...
Uživatelský avatar
kerut
Příspěvky: 263
Registrován: čtv 08. úno 2007, 16:51
Bydliště: ZOO Springfield
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kerut »

pozor, to je malinko demagogie.. profesionalizace samozrejme neresi otazku existence nejake te nehody pripadne i nedejboze explose ALE resi co nejmensi (a pokud mozno absolutne zadne) OHROZENI ZDRAVI A ZIVOTA CLOVEKA takovou udalosti, proto se tomu taky rika profesionalizace :evil: :!:

on napriklad i hasic ktery vbehne bez primeho rozkazu do horiciho domu a zachrani neci zivot, vetsinou dostane dle internich predpisu dost velikou pokutu !!! protoze ohrozil dalsi (svuj) lidsky zivot - nerikam ze je to uplne spravne ci logicke ale tomu se proste rika profesionalita :idea:

edit: ty jo ve stejny minute :D ale patri to k prispevku o jedno misto vyse...
Uživatelský avatar
Rater
Library admin
Příspěvky: 47
Registrován: čtv 14. říj 2004, 13:11
Bydliště: Džabbal-ab-Tarik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rater »

Kerut: S tim hasicem je to 100% pravda, zachrana hasice zamestna dalsi 3 ostatni lidi a hasic se proste zachranit musi. Mrtwy ci zraneny hasic pri vykonu sluzby je ponekud tvrdy orisek na danove ucetnictvi. OT

Co se tyce bezpecnosti, bylo by dobre, kdyby vsichi delali pyrotechniku tak, jako by pred krivulema sedeli nazi a uvedomovali si nebezpeci. To jim doda jistotu a klid.

Cilem tohohle fora (a at me admin opravi jestli ne ) je chemicke pokusy profesializovat a vyvarovat se zbytecnych krp.
PGP Public Key
Exploze, co mě neporazí na kolena, ta mne posílí...
Thrax
Příspěvky: 127
Registrován: pon 08. srp 2005, 13:45

Příspěvek od Thrax »

víš Ratere,já nevím,možná že si to tak chemici dělají,i já jsem už leccos vyzkoušel,ale abych čerpal jistotu a klid nahý u křivulí ,to jsem teda ještě nedělal...dovol mi otázku-je to fakt dobrý?...
Uživatelský avatar
kerut
Příspěvky: 263
Registrován: čtv 08. úno 2007, 16:51
Bydliště: ZOO Springfield
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kerut »

hele zda se mi ze tohle tema zabiha nekam..... nekam... uplne jinam (mozna na jine stranky :D ) aniz bych se te Thranxi chtel nejak dotknou nebo te urazit tak mam pocit ze tve prispevky vetsinou obsahuji graficke prilohy typu utrezene koncetiny nebo beznohe modelky.... opravdu se te nechcu nijak dotknout a zjistovat proc tomu tak je, ale jsme na PF tak se drzme tematu...

ochranne pomucky jsou !!samozrejme!! na miste ALE ve velke vetsine pripadu se jde jejich bezprostrednimu pouziti vyhnout rozumnou uvahou...
(cimz fakt nemyslim napr. hrabat se v oleu holejma rukama.. :lol: )

a dalsim problemem je, komu ma vlastne tato diskose slouzit :?: ti "profici" (hasici, fizl. pyrotechnici. zeleny mozci atd.) maji od statu dost penez aby sve zdravi chranili co nejvic, zkuseni chemici nic nepodceni, zacatecnici jako JA se vetsinou chrani vic nez je potreba, ale silenci susici na ust. topeni 20 a vice g HMTD :?: ti se nad clankem Buka s hypotetyckym navrhem lisovaciho pripravku zasmeji a reknou si " to je moc narocny na to se muzu vys*at.." a cele tema je potom vlastne jen bohapustym :wall: ...

PS je o dost lepsi sedet nahej pred krivulema nez pred obrazky v tehle diskusi :lol: :lol: :lol:
Thrax
Příspěvky: 127
Registrován: pon 08. srp 2005, 13:45

Příspěvek od Thrax »

Taky se mi zdá,že hodně obrázků co jsem tu dal,neodpovídá mým původním představám.Ty modelky třeba zabírají dost místa,možná by bylo vhodnější ty fotky nastrkat do vlastního threadu jako jsem to udělal s rukama.Byl bych je odstranil už dávno,jenž mně to technicky nejde,takže poprosím admina o smazání obrázků dle jeho úvahy.
Původní záměr totiž nebyla bezpečnost,ale seriál o účincích zbraní,v čemž budu pokračovat.
Uživatelský avatar
BoboAUG
Příspěvky: 90
Registrován: pon 03. črc 2006, 21:08
Bydliště: XiXaoLand - Za stádem slonů zahnout vlevo :)

Příspěvek od BoboAUG »

Zdravím
Zasílám foto svého lisovátoru který prozatím využívám (samozřejmě poze ve svých představách).
Jedná se o masivní ocelový blok (r20mm) kde je středem vyvrtána díra pro vlisování futra.
Futro je ocelové o síle stěny 1mm (otvor je stružen a leštěn). Pro případ exploze je blok opatřen výfukem odvráceným od obsluhy.
Toto řešení má na rozdíl od Bukovy konstrukce své mouchy, plocha kudy mohou střepiny opustit přípravek je omezena na šiřku výfuku. Dalším nedostatkem je futro bez osazení .. při vyšších lisovací tlacích dochází k natlačení dutiny na futro které se pák rádo nechá vytlačit spolu s dutí.
Destruktivní zkoušku sem bohužel nemohl udělat .. příležitostí pro „domácí“ točení moc není .. holt kovářova kobyla chodí bosa.
Lisovací přípravek je doplněn o hrot který vytváří na dně dutinky kužel ..jehož smysl snad nemusím uvádět.

PS: Dokumentaci berte s rezervou .. je to kreslený v malování :oops:
Přílohy
Lisovátor II generace.jpg
Lisovátor II generace.jpg (44.96 KiB) Zobrazeno 26810 x
pic lisovátor.JPG
pic lisovátor.JPG (17.43 KiB) Zobrazeno 26810 x
Výbuch co tě nezabije pouze oddálí jistou smrt.
alchemi
PFG
Příspěvky: 178
Registrován: ned 09. led 2005, 22:49
Bydliště: praha

...

Příspěvek od alchemi »

Možná je to volovina, ale kdyby se díra o vnějším průměru futra nevrtala skrze celý masiv ochranného válečku, ale řekněme, že by se nechalo 5 mm o průměru dutinky na spodním okraji, tak by tento výstupek bránil vylisování futra s naplněnou dutí.
Ale je to jinač práce hezká :wink:
Uživatelský avatar
BoboAUG
Příspěvky: 90
Registrován: pon 03. črc 2006, 21:08
Bydliště: XiXaoLand - Za stádem slonů zahnout vlevo :)

Příspěvek od BoboAUG »

No .. to je pravda :) taky mě to došlo .. bohužel až potom co sem měl formičku hotovou :). Pokud se někdy pustím do dalšího pokusu tak futro i díra do které se bude lisovat bude tvaru T, vznikne tam osazení které zabrání prolisnutí futra ven ..
Příště budu muset víc přemejšlet a míň jednat :oops:. Je to ukázka toho že přísloví "dvakrát měř a jednou řež" stále platí
Výbuch co tě nezabije pouze oddálí jistou smrt.
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

A co lepení?

Příspěvek od Buk »

Ono stačí tam dát trochu nějakýho slušnýho anaerobu (když už to je hotový) a nevylisuješ to ani za zlatý prase.
Odpovědět