Pomoc laikovi

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Uživatelský avatar
Rivett
Příspěvky: 12
Registrován: pon 22. led 2007, 14:09

HMTD

Příspěvek od Rivett »

minke: Já to samozřejmě zkoušel.. Ale vzhledem k tomu, jak tady každý straší co že je to za neřád, připadal jsem si spíše jako bych manipuloval s virem ebola, nebo radioaktivním materiálem :lol: Místní příspěvky mě natolik ovlivnily, že jsem si koupil ochranný štítí na obličej, kevlarové rukavice pro SWAT jednotky, uzemnil jsem se jako 50patrová výšková budova a samozřejmě, že jsem vše dělal z laboratorních čistých ingrediencí. Zádný plast, pouze papír a dřevo, výsledné množství menší než malé :wink: Pro někoho je to možná fajn pocit, mě to ale nijak nenadchlo. Po několikahodinové práci, pár gramů látky. Nikomu to neberu, ale když můžu získat hotový výrobek (ne HMTD), tak po něm sáhnu.. 8)

Jinak ty fotky z kattaritu jsou dle mé zkušenosti blbost. Kdyby dali chlapci kanystr s 3 kg DAP na střechu, tak to auto bude vypadat jinak a kdyby ho dali dovnitř, bude vypadat taky jinak. :wink:
minke
Příspěvky: 34
Registrován: ned 20. srp 2006, 15:19

Příspěvek od minke »

Popravdě já bych si to nekoupil hotové, mám větší radost když si to vyrobím doma v klidu. Je fakt že výroba některých výbušnin je zdlouhavá, ale za 5 minut trhavinu nevyrobíš pokud nejde o dap. A pokud se jedná o to množství tak se podívej kolik se dává do rozbušky č.8 primární a sekundární slože. Podle mého prvního uvážení jsem si myslel že tak 2 g od každého jenže ono se to pohybuje v mg. No a když vyrobíš 10g nějaké třaskaviny a 10 třeba PENTu nebo hexogenu tak si zpočítej kolik to máš rozbušek. Není třeba toho výrábět mnoho. A navíc je tu otázka bezpečnosti. Uděláš toho hodně(náhoda je blbec)něco se stane a někoho to zraní. Pak budeš mít problémy. Čti a experimentuj pak uvidíš co ti vyhovuje. Jen tak mimochodem díval jsem se a 1kg PENT stojí 900kč takže mám doma pentu za 30kč :D
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

...a nic se nestalo...

Příspěvek od Buk »

Začínal jsem na něm (na HMTD) a nikdy se mi nic nestalo - tak tohle je věta která je velice zavádějící. To že se zrovna nic nestalo neznamená že se obecně nic stát nemůže. Prostě statisticky se "občas něco stane" i v průmyslu kde je všemožná snaha o minimalizaci rizik podložená desítkami let zkušeností, testů a dalších opatření. Jsou známy případy (a není jich málo) kdy i zkušeným pokusníkům něco buchlo "jen tak samo od sebe". A to i látky považované za mnohem bezpečnější než HMTD. Může to být statická elektřina, pnutí krystalu, nečistota... prostě spolehnout se na 100% že se nic nestane nelze a lepší být připraven a počítat s tím. To že se někomu "nikdy nic nestalo" při například deseti výrobách neznamená lautr vůbec nic.

Nechci nějak démonizovat HMTD, není to až tak zákeřná látka, ale na tom co zde bylo napsáno je krásně vidět jeho nebezpečí a tím je snadná výroba a výroba ve velkým množství slaboduchými jedinci. To se prostě u třaskavin v domácím měřítku nedělá. Není k tomu důvod pokud člověk není patlal kterej nic jinýho neumí. Opravdu nevím k čemu může bejt dobrých 40g třaskaviny, obzvlášť typu HMTD.

Co se týče ostatních věcí tak to Maniak vystihl velice trefně. Jen bych dodal, že nákup "materiálu" považuju za (eufemisticky řečeno) podivnou cestu/zkratku jak si honem rychle jen tak bouchnout. Těch případů kdy bych něco takového pochopil a neměl s tím morální problém sice pár je, ale jsou to situace velice specifické a pochybuji že zde se jedná o ten případ. A i v těchto velice specifických případech bych pochopil spíše darování než prodej. Další aspekt je to, že se takové jednání může vymstít nejen zúčastněným osobám ale i mnohým dalším který s tím nemají zdánlivě nic společnýho. Doufám že bystřejším osobám to dojde - čtení mezi řádky je dobrá věc.

PS: ta cena kila PETN (oficielní?) se mi silně nezdá - nepřebývá tam náhodou nula? Jaký je zdroj této informace?
Uživatelský avatar
Rivett
Příspěvky: 12
Registrován: pon 22. led 2007, 14:09

Hučíš -li do dubu, ozve se buk..

Příspěvek od Rivett »

Vzhledem k hloubce a závažnosti vzniklé diskuse považuji za vhodné uvést následující.. :wink: Dle mého názoru se zde vyskytují dvě hlavní skupiny uživatelů, a to ti, kteří chemii skutečně rozumí a ovládají ji a pak ti, pro které je pyro přitažlivá a zajímavá odbornost už od mládí, ke které však nemají odbornou kvalifikaci a tak hledají informace právě zde. Přiznám se dobrovolně, že já sám patřím k té druhé skupině..

Motivem mé účasti zde je získávání informací a poznatků z tohoto oboru a taktéž jejich přiměřená praktická aplikace. Podotýkám, že kvůli tomu nemám v plánu pořizovat laboratorní vybavení a předělávat koupelnu na lab.

Mám-li být upřímný, pak bych se velmi vyvaroval vět typu "nákup materiálu", neboť to vyvolává představu obchodníka se zbraněmi..

V případě, že s mými názory jiní uživatelé mají morální problém, je mi to velmi líto.. Ale myslím, že i tak budu klidně spát 8) Máme přeci demokracii a svobodu projevu..
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Rivett: To co říkáš je fakt. Bohužel ještě existuje početná skupina těch, kteří nejsou chemici a jejichž jediným cílem je dělat bum a nikoliv se něco dovědět a něco si vyzkoušet. Podle tvých příspěvků soudím, že to není tvůj případ, proto nerudnu vzteky :) a snažím se tvůj přístup chápat.

Tento přístup, ač ospravedlnitelný, je obecně nebezpečný větším rizikem podcenění teoretické přípravy a přehlédnutí některého (životně) důležitého detailu při manipulaci s cizími výrobky. Navíc je tu riziko že ti někdo strčí výrobek nekvalitní.. Zdá se ale, že těchto aspektů jsi si vědom dostatečně.

Co se týče etické stránky prodeje "materiálu", toto ospravedlnit nedokážu z pohledu prodávajícího. Jak psal buk, pochopil bych darování, od někoho známého. Prodej rozbuch někomu neznámému je ale podle mě prasárna, obchod se zbraněmi se vším všudy, zvláště z pohedu prodávajícího :evil:
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Uživatelský avatar
Rivett
Příspěvky: 12
Registrován: pon 22. led 2007, 14:09

Díky!

Příspěvek od Rivett »

To Maniak: Děkuji za pochopení, byť jen částečné! :wink:
Jsem si velice dobře vědom rizik spojených s praktikováním JAKÝCHKOLIV teoretických poznatků z tohoto oboru. Ale myslím si, že je to právě i o tom určitém riziku, které tu vždy alespoň nepatrně hrozí. Řekl bych, že i proto je pyro pro "kluky" tak přitažlivé, protože to hazardování máme v genech, narozdíl od žen, které to považují za ztrátu času a zbytečné riziko. Přesto se nepouštím do věcí u kterých ze své pozice nemohu riziko minimalizovat např. důkladnou teoretickou přípravou nebo konzultací se zkušenějšími.

Pokud mi zde někdo bude tvrdit, že si pouze na papíře napíše rovnici chemické reakce, spočítá kyslíkovou bilanci a výsledné reakční teplo, tak prostě neuvěřím. 8)

To all:
A slavnostně přísahám, že k tomuto tématu už nenapíšu ani řádek, neboť předpokládám, že bychom takto mohli diskutovat do konce roku. Nicméně Vaše názory beru na vědomí, respektuji je a děkuji za ně! :!:
fenix

hlbenie otvoru za pomoci vybušniny

Příspěvek od fenix »

Smel by som poprosiť o radu :

Potrebujem vyhlbiť veľkopriemerový otvor za pomoci taveniny LAV + KNO3 + Močovina.
5 naložiek priemeru 15 cm hmotnosti 5 kg.
Nemám k dispozícii brizant a tak skoro ani neplánujem.
Smel by som teda použiť náložku pozostávajucu zo zmesi technickej dusky a nitrometanu alebo nitračnej zmesi s nitrometanom ( liadok + sírovka ).
Utesnenie použitím nahromadenej zeminy.
______________________

Aby bolo bezpečnosti učinené za dosť, v obale bude len nitračná zmes s detonátorom a nitrometán natečie až potom, čo bude celá nálož zahrabaná ( pri zlyhávke postup opačný ).
Mohlo by zdarnej iniciacii napomôcť použitie dna iniciačnej naložky v tvare dutiny ?
_____________________

Veľmi veľmi ďakujem za pochopenie a pomoc.
DAP
Příspěvky: 60
Registrován: pát 04. lis 2005, 10:47
Bydliště: Irsko

Příspěvek od DAP »

Ani nechcem vidieť, ako budeš prípadnu zlyhávku vyhrabávať :evil:

Taká R-soľ pritom nie je náročna na prípravu a po prečistení aj relatívne bezpečná. Pokiaľ ju čo najskôr spotrebuješ a nebudeš ku nej čuchať alebo si ňou pudrovať oči :roll:

Ver ale, že po tom čo poprvýkrát odskušaš pentrit, tak si ho ihneď zamiluješ a budeš slintať blahom :) :wink:
Uživatelský avatar
kerut
Příspěvky: 263
Registrován: čtv 08. úno 2007, 16:51
Bydliště: ZOO Springfield
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kerut »

nevim nevim ale tvoje veta " Potrebujem vyhlbiť veľkopriemerový otvor za pomoci taveniny LAV + KNO3 + Močovina...." mi pride ponekud kompatibilni s vetou kolegy M. o kousek vys " jejichž jediným cílem je dělat bum a nikoliv se něco dovědět a něco si vyzkoušet" resp. kdyz potrebuju udelat diru tak neexperimentuju a pouziju "neco" co mam uz dobre vyzkouseny(kdyz to teda mermomoci musi bejt pres to BUM) nebo bagr, ten sice BUM nedela (snad krome serialu kobra 11 :lol: )ale zato zarucuje 100%vysledek a jde o pomerne bezpecne zarizeni :wink:

navic si teda nejak nedokazu predstavit to "pri zlyhávke postup opačný" jak to budes kdyz to bude zahrabany vycucavat ven :?: :shock:
sammael

hmtd

Příspěvek od sammael »

Nikde jsem neobjevil chemickou rovnici vzniku HMTD z H2O2 a Urotropinu. V návodech je dalším reaktantem kys. citronová. Má tam kyselina funkci jen pro štěpení urotropinu, nebo s ním také přímo reaguje?
Napadá mne jenom tato alt.: C6H12N4 + 3 H2O2 ----> C6H12N2O6 + 2 NH3 (C6H12N4 + 3 H2O2 + 2 H2O ----> C6H12N2O6 + 2 NH4.OH). Nevím, ale zda je to tak doopravdy. Předem dík.
Odpovědět