Jak vlastně vybuchují saze v komíně?

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Tonda B.

Jak vlastně vybuchují saze v komíně?

Příspěvek od Tonda B. »

Zkoušel jsem to napodobit v začouzené trubce, ale nic...ani s pomocí Mg.
Konzultoval jsem to s hasičema, ale podle nich výbuchy a hoření komínů jsou od par a produktů tepelného rozkladu všelijakých "domácích podpalovačů" typu benzín nebo třeba tekuté izolační hmoty. Nebo od zaústění plynových spotřebičů do komínů kde už se topí kapanými, nebo pevnými palivy spalovanými plamenným hořením.

Prostě licenci na mohutný výbuch nebo hoření komína, ze kterýho jdou plameny jak barák mám nechat Hollywoodu a smířit se s tím, že saze, které v případě uhlí obsahují množství sádrovce a uhličitanů a ze dřeva množství potaše prostě k výbuchu, ani efektnímu hoření nedonutím. Nebo je to jinak?
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

Určitě to možné je - teorii nechám jiným, ale zřejmě musí být sazí dostatečné množství a dostatečná teplota k jejich zapálení. Kamarádovo táta dělá školníka, topili tam donedávna uhlím (žádný podpalovače ani nic podobnýho) a jednou za čas saze blafly (komín asi metr na metr) a byl to celkem hukot. Bylo to vždy na hasiče, pouštěli tam nějakej plyn (asi CO2) a jen se čekalo až to vyhoří.
alchemi
PFG
Příspěvky: 178
Registrován: ned 09. led 2005, 22:49
Bydliště: praha

...

Příspěvek od alchemi »

Ono totiž saze komínové nejsou jen čistý uhlík, ale v chladnější části...tzn v té horní se usazují i těkavé pevné podíly z pyrolízy paliva (dehty, fenoly a podobné). Pak jen stačí delší dobu nevymetený komín, či pouřívání nekvalitního otopu a o ,,hukot´´ je postaráno...i ten uhlík ve formě sazí je za určitých podmínek vcelku hořlavý :wink:
K hašení se nejlépe osvědčilo vsypávání šotoliny, či podobných kamínků do komínovéo tělesa ze střecy. Zapálené saze se tímto strhnou k vybíracímu otvoru, kde bez přístupu vzduchu, lépe řečeno provzdušnění spolelivě uhasnou a následně se vyberou. Je možné použít i jinných postupů, ale tento je nejefektivnější. V žádném případě ale do komína nevlévejte vodu...pára je vcelku potvora o síle ukrutné :D .
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

O výbuchu v komínu jsem nikdy neslyšel,z praktického hlediska je to velice málo pravděpodobné,komín slouží především na odtah spalin,tudíž se tam velice špatně tvoří aerosolové částice či hořlavé prachové,ty především shoří v topidle.Další podmínkou je dostatečné množství vzduchu k výbuchu a to je vždy při hoření v spotřebiči naprosto nedostatečné.
Něco jiného je zahoření v komíně,není to nic neobvyklého ,osobně se mě to již několikrát stalo a příčin je několik.
add1 : nedostatečná tepelná izolace kouřovodu,to má za následek kondenzaci dechtovitých sloučenin na vnitřní části průduchu.
add2 : špatná kvalita paliva jako např.hnědé uhlí, na ostravsku známé kaly, a vlhká dřevní hmota..pro lidi bydlících v městských králíkárnách s dálkovým vytápěním..mokré ,syrové dřevo.
add3 : nedostatečný tah komína,ten by měl být min.cca 7 metrů. Požadavky na komín je samozřejmně hodně a nebudu tím čtenáře unavovat,nakonec problém to už tak nevystihuje.
Pokud se setkají tyto negativní vlivy dojde na vnitřní straně průduchu k usazování uhlíkatých a dechtových částic,které pokud tloušťka přesáhne určitou mez /z hlavy si to už nepamatuji/ dojde k jejich vznícení. Mohu dosvědčit a potvrdit že hoření v komíně je provázeno hlubokým zvukovým efektem "silným hučením" a z komína šlehají pěkné plameny podobné forsáži stihaček Mig 21 kdo zašil start Migu s forsáží taxi to jistě dovede představit. majitel takto chytnuvšího komína má chvilku dojem že jeho barák se právě chystá k startu do vesmíru. Vlivem proudění a a hoření se tah v komíně několikanásobně zvětčí.
Nepropadejte panice,efekt netrvá dlouho,během několika minut je po startu,je důležité komínu věnovat několik zaručených konstrukčních rad .
Né každy má jistě tolik peněz na stavbu komína Schiessel ale vyvložkování šamotkama je naprostá nutnost,šamotky tyto občasné starty naprosto zvládají,Tlouštka komínu bez izolace by měla být aspon 30 cm aby pochytila tepelnou kapacitu startu :wink: .Mno a vezděný trámy do komína v žádným případě neee..sezárukou vám tento trám blafne. A jste bezdomovec nato tata.
Nakonec samozřejmně kvalitní palivo,dřevo vysušené ,uhlí qalitní. Naštěstí doba komanču skončila a lze opravdu koupit dobrý uhlí .Jo a pravidelně protáhnout komín pořádně štětkou. /kouřovod,néééé partnerku :old: /
Tím chci naznačit ač majitel dobrýho sopouchu za komunistů jsme startovali dost často vodhadem co druhý rok. Teď za kapitalizmu jen jednou a to k mému sklamání jen slabě :(
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

výbuch komína

Příspěvek od Buk »

Vím i o jednom čistokrevným výbuchu komína - mrmolové na vsi opravovali střechu a nějak se jim esteticky nelíbil tlustej průlezák. Tak je nenapadlo nic chytřejšího než ho v horní části zúžit. V kombinaci s dusičem místo topiče došlo k nevyhnutelnému - padla rána a ten poslední metr komína zmizel, resp. proletěl po kouskách tou novou střechou.
mitro
Moderátor
Příspěvky: 40
Registrován: pát 15. říj 2004, 14:40

Příspěvek od mitro »

Jednoho předvánočního dne se děda jal zatápět. V baráku se topilo černým uhlím, při procesu spalování vznikalo veliké množství sazí(pozorovatelné především při sněhové pokrývce). Nicméně kamnům se nedostáalo tahu, rozhodl se, že do kominů dá něco zapálené, aby "to chytlo tah". Hard, noviny, trocha petroleje, co se našlo. Kamna byly kousek u stěny, kouřovod dlouhý asi do metru. Tento povzbuzovač tahu místil do kamen, z části už do trubek. Po zapálení podpory se tah postupně zvětšoval a po chvilne došlo k několika pulzacím. Venku z komína při každém pulzu vyletělo množství sazí, dovnitř jenom trochu(ale znáte saze:(). O poznání hůř na tom byla sousedka, bydlící o patro výš, napojená na stejný sopouch( dneska už by to neprošlo ). O to víc, že si velice potrpěla na pořádek.

Dle mého došlo k opakovanému vznícení par petroleje a sazí v komíně.
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

Ano,to pulzování jsem taky několikrát zažil,velice pěkný efekt.
Ted si vzpomínám že občasné "pufnutí" v komíně dochazelo při přechodu spalné směsi z bohaté na chudší. Jako výbuch bych to ale necharakterizoval,faktem je ale že to bylo schopno zadýmit celej barák,nadzvednout ocelovou příklopnou desku.
To Buk ja jsem vždy velice překvapen tvými zážitky a vždy nevěřícně hledím co vše se může stát :hura: Kam na to chodíš?? Ty máš snad nějakej magnet co to přitahuje.
To mitro: ještě v dřevní době ,kdy nebyly krbové vložky a lidi přesto chtěli mít doma nepokrokový,buržoazní krb made in home tak ten vyžadoval před zapálením tzv.nahodit ,provádělo se to právě vložením zapálených novin do kouřovodu,jakmile naskočil,což se projevilo že hořící noviny byly vcucnuty a komínem vyplivnuty ,paxe mohl zapálit bez obavy vyuzení celého bytu.
Jinak ty krby měly takovej tah,že i přesto že byl z venku zaveden přívod primárního vzduchu nám zavíral pootevřený dveře......Buku....fakt nekecám :lol:
Magor

Tohle mě nebudete věřit....

Příspěvek od Magor »

No, i to se stává...

Byl jeden pavlačák a tam se tak trochu načerno přistěhoval do bytu v přízemí jeden šikula, kterému fabrika z důvodů přílišné lásky k ethanolu nepřidělila místo na ubytovně. Ale příšerná soudrška správcová si tehdy za komančů ráda přilepšila na nějaký to pivo a ještě něco (a dneska se chová stejně, akorát že je po Sametce vážená majitelka realit :D )
Byl to takový kamrlík a ještě k tomu bez komína. Ale domácí kutil si poradí se vším. Vedle toho kamrlíku byly nepoužívaný záchody, nad sebou, asi znáte ten systém, přezdívaný paternoster, leze se tam z pavlače a když plechová podlaha dost netěsní, pokřtíte toho chudáka pod sebou. Prostě jsou to záchodky stejně jako dneska v paneláku na společném svodu, jen bez infráku a hlavně bez umyvadla. A s větráním škvírama kolem podlah a průvanem kolem zadních částí těla. Jenže socialistické hygieně nevyhovovaly, tak se tam na náklady státu vybavil každý byt vlastní sociálkou.
A ten kutil byl instalatér a pochopitelně věděl, že ty kanalizační svody jsou tepelně odolné a nad střechou mají osazené ventilační hlavice. Zrovna takové, jako normální komínová stříška....

No a tak sehnal kamínka a pak se připojil. Prostě odstranil nějaké čistící víko a v továrně si našel :lol: odpovídající kus potrubí. Ví Bůh, jak dlouho mu to procházelo. Jednou z rána se mě hrozně chtělo do školy :? :D a jak tak ležím v posteli, ozve se dunění. Jako by lodní dýzlmotor. A když jsem vyhlídl z okna, vidím nad střechami baráků něco jako malý atomový hříbek. A už houkají hasiči....první, co mě napadlo, že vidím výbuch benzínky.
Prostě ten šikula jaksi asi zapomněl, že ty svody mají na druhé straně žumpu. A žumpa je zdroj metanu. Ten si těmi komínky nerušeně unikal do větru. Teda do doby, než mu někdo poslal do cesty žhavé spaliny.
Nekecám, ty záchodní dveře byly krásně v každým patře vyražený a asbestový potrubí popraskaný a rozpáraný. Jen s mísama to skoro nehnulo. Co se stalo s tím chlapíkem nevím, jen si vzpomínám, že měl štěstí a už byl v práci.

Docela by mě zajímalo, co byl spouštěcí mechanizmus toho výbuchu ale to už dneska sotva někdo zjistí.

Jinak na chatě mám komín kratší než 7 metrů a ještě jsme "nestartovali"...Možná suché dřevo a pelety neprodukují ty správné saze ani po deseti letech používání.
kočka

BAF!!!

Příspěvek od kočka »

Taky jsem zažil výbuch komína, ne čistokrevnej, ale celkem efektní...

Soused má na zahradě skleník. A samozřejmě v něm topí. Protože elektrika je drahá, tak uhlím v kotli (nějaký Karborobot nebo tak nějak). Má tam zděný komín , který má kvůli tahu na vrchu betonovou trubku, asi 3 m na délku. A někdy mu to zhasne. A tak vezme taky nějaký hadr nacamraný petrákem, nebo misku suchýho lihu a zapálí to dole v komíně.
Někdy, když to ještě ani po tom nechytlo, nalil petrák i do kotle. Jednou tak neměl petrák a tak vytáhl trochu naturalu z nádrže a dal do plechovky, do té nějký hadry a tu nastrčil do komína. Na první pokus to nechytlo, nebo zhaslo a tak nalil trochu do kotle. A pak namotal něco na klacek, zapálil a přiblížil ke komínu. Najednou se ozvalo bafnutí, jako prásknutí bičem v tunelu.
Z komína vyrazily pulzující obláčky sazí a za nima na chvilku oranžový plamen a jiskry. A pak trochu černýho kouře. Jako z parní mašiny. Na vrchu měl ten komín plechovou stříšku. Ta uletěla neznámo kam.
Horší to bylo ve skleníku, soused leštil skla ještě odpoledne...Ale žádný nevyletělo. Asi, že nechal otevřený dveře.

Na krb mám taky zajímavý :evil: vzpomínky, když jsem seděl jednou u známých na chatě moc blízko,ozvalo se takový přidušený baf a pak vyletěly z komína nějaký čudící kuličky mě zrovna do klína :oops:
Byly to takový divný útvary, jako by malý spálený brambory, některý spečený do hroznu. Byly jako by mastný a špinily jak vyjetej olej. To by mě docela zajímalo, kde se to v komíně nabere. Je teda fakt, že tam byla mříž, na tý se určitě držely saze, ale saze jsem viděl snad 100* a vždycky to bylo něco křehkýho nebo rovnou prášek.
Filip
Příspěvky: 123
Registrován: sob 14. říj 2006, 19:53
Bydliště: česko

never mour:)

Příspěvek od Filip »

"čistokrevný výbuch komína" už jsem taky viděl.
Soused je žgrd a ještě důchodce a dělal hlídače v jedný fabrice, kde spalovali uhelný prachy a kaly ve fluidním agregátu. Takže bezpečně a ještě levně a ekologicky :) .
Jenže jeho napadlo, že co dělá teplo ve fabrice, bude dobrý i na chatu ( je politickej a prej nemoh za komančů do školy :? :?: ).
Tak si nabral pytel toho svinčíku a zkusil zatopit v normálních uhelných kamnech. Nevím značku, ale je to takový asi metr vysoký válec a shora má takový lichoběžníkový dvířka. On to má ale vylepšený na spalování dlouhých kuláčů kusem roury s pokličkou, je to tam místo horní kulaté plotny.
To víte, že mě zajímalo, jak s tím pořídí :wink:

No a on sundal tu pokličku, nasadil nějakej velkej trychtýř, na to nalepil izolačkou pytlík s tím prachem (asi aby to neprášilo) a začal to sypat do roztopených kamen . Už při tom začaly z komína lítat jiskřičky. Pak bylo vidět, že mu ty kamna asi zhasly (dole to má větrací dírku a v té přestal být vidět plamen) Z komína se začal valit hustý černožlutý kouř a v tu chvíli to taky bouchlo. Na komíně na chvíli vyskočil snad metrový plamen. Moc pecka to ale nebyla, jenom jako když vystřelíš naslepo z brokovnice.
Soused vyletěl z chaty a za ním kouře jako z dýmovnice, pak se tam vrátil s hasičákem...a měl to jako po návštěvě Mrazíka s čertem :P .
Komín má asi dva metry, takže možná to bouchlo v kamnech a ven to jenom prošlehlo, ale byl to opravdu zajímavý efekt. Doma bych to nezkoušel. Už jenom proto, že mu to vyhodilo na tom komíně dvířka a saze letěly asi dva metry do dálky. (i když ty dvířka mu tam držely "na heslo", zazdíval si je sám a sádrou :) )

Je docela zajímavý, že někomu "startuje" komín a já to ještě nezažil a to si třeba bábí topí uhlím (většinou hnědá kostka, dneska už asi pět let černý ořech, aby vydržela se sousedama a hlavně lidma z blízkýho sídliště) už takoých šedesát let. Asi, že jim tam chodí dvakrát ročně kominík. Asi by to taky nastartovalo jenom jednou, ve starým baráku jsou trámy na 1 cihlu od komína ( 7cm) naprosto běžná věc :x
Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 10
Registrován: sob 15. črc 2006, 18:42

Příspěvek od nou »

mne sa podarilo predvcerom rozharcovat kotol na drevo tak ze cez okienko slahali plamene von. som ho nechal otvoreny na plno a som sa isiel okupat. ked som potom isiel kotol zavret som zdaleka pocul ko huci. tak som dobehol k nemu zavrel spodok a potom aj komin. no a asi 15 sekund pulzacie a palmene slahali von okienkom. kotol znacky VIADRUS.

a taktiez jeden znami si dal robit davno kotol a chcel silou mocou ventil aj hore aj dole na kotly. cely rok pchal do toho kotla rozne papiere a ked bol plny tak si povedal ze ich spali. zapalil odiesiel a nechal horiet. lenze ono tie ventili boli uzatvorene. po chvili sa ozvala obrovska rana. ked dobehol do pivnice nasiel na mieste kde bol kotol len trubky dieru oproti v priecke a nakoniec samotny kotol asi 4 metre dalej.
Tonda B.

Takže ...

Příspěvek od Tonda B. »

No já si hnedka myslel, že takový ty příklady z románů a starších hlavně amerických rodinných seriálů o komíně, co vyhoříval 3 týdny a způsoboval smrad a otravy v celým baráku bude asi blbost a ty šestimetrový plameny a lítající cihly a jakýsi meteory z krbu z ekšnů a hororů taky asi nebudou moc reálný.

Nám taky komín ještě "nestartoval" a neznám nikoho, kdo by byl "naživo" při tom, ale celkem mě zarazilo, když v jednom lontu šel k zemi celej barák (2 mrtví na místě a 2 ranění) a v tisku to předváděli jako výbuch sazí v komíně...když se teda přišlo na to, že to nebouchl plyn ( jak říkala Nova), kterej do toho baráku 3 dny spíš plynaři zastavili kvůli nějaký opravě, nebo co.

Ty pulzy u kotle znám taky. To je, když to hoří s velkým přísunem vzduchu a ten se "rubne" s tahem. Když to dělá častějc, je potřeba nová těsnící šňůra.
Odpovědět