odporové drátky Kanthal

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
tomtomin
Příspěvky: 13
Registrován: sob 03. kvě 2014, 16:31

odporové drátky Kanthal

Příspěvek od tomtomin »

najde-li se nějaký nadšenec či vývojář palníků, jsou k dispozici drátky v několika tloušťkách
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kanthal
Přílohy
2.jpg
2.jpg (219.71 KiB) Zobrazeno 12228 x
1.jpg
1.jpg (247.79 KiB) Zobrazeno 12228 x
Béda
Příspěvky: 397
Registrován: ned 09. pro 2012, 21:59

Příspěvek od Béda »

Dědek na svém ranči ve státech už vývoj palníků dokončil před lety. Jako základ poslouží obyčejná drátěnka na nádobí dostupná naprosto všude. Jádro je z oceli na jehož povrchu je galvanická vrstva niklu. Lepší kombinaci materiálů a rozměrů plochého drátku si nikdo z badatelů ani nemůže přát. Nikl má výbornou pájitelnost, skoro jako Měď. Lze použít obyčejnou elektrotechnickou pájku Pb/Sn a kalafunu. Přičemž z jedné drátěnky na nádobí lze vyrobit asi tak 1000 - 2000 palníků. Ustřihne se 20 mm drátěnky, oba konce se v kalafunové
lázni opatří pájkou, asi tak 3 mm od obou konců. To samé se provede s Cu přívodními vodiči. Připájení odporového můstku k vodičům je pak dílem 1 vteřiny bez škvaření a slejzání izolace. Komu se klepou ruce ten ať si koupí tovární palníky. Které občas jen prsknou a selžou. Tato konstrukce neselže nikdy. Dalším krokem může být ponoření no nitrocelulosového laku. Praxe je taková, že otevřete Kanagon a rovnou do té díry vrazíte palník až za všechny spoje. A hnedle vytáhnete. Po zaschnutí za 15 minut tak vznikne mechanicky a také chemicky odolná vrstva s výbornou hořlavostí. Dědkovi posílám každý rok krabici s Kanagomy. Tam nejsou k dostání, na rozdíl od drátěnky. Jako další vrstva pak následuje směs kanagomu a Magnesia nebo Magnalia, nebo aluminia. Případně jiné směsi s nízkým vývinem plynů pro zážehy kanálových raketových motorů. Palník se vleze i do té nejmenší trysky. Na rozdíl od průmyslových, které jsou tlusté jak sirka. Nebo dokonce tlustší. Během testování ( 1000 pokusů) se ukázalo, že nízký odpor můstku (nominálně bývá 1,5 Ohm) nemá negativní vliv na spolehlivost. Postačí napětí 6V / 1A. Toť vše. Z Nové Anglie vás pozdravuje dědek Semtínský.
za redakci časopisu "Nohy na ramena".......Béda....... 8)
Přílohy
Obrázek4.jpg
Obrázek4.jpg (241.94 KiB) Zobrazeno 12204 x
Výzkum deflagračně detonačních energetických materiálů
Uživatelský avatar
mailou
Příspěvky: 305
Registrován: čtv 07. zář 2006, 22:04

Příspěvek od mailou »

Bedo nechci snizovat kvalitu tvych "dratenkovych palniku" , ale co jsi napsal neni pravda.

"Komu se klepou ruce ten ať si koupí tovární palníky. Které občas jen prsknou a selžou."

Mam osobni zkusenost s palniky z Privatexu. Kvalita spickova. O jejich spolehlivosti svedci fakt, ze vsechny ohnostroje(firmy Privatex) se strileji jen s temito palniky a selhavku jsem zazil v jednotkach kusu za dobu 5let. A ze tech odpalu bylo. Tyto palniky kupuji ze Slovenska i mega firmy jako Igual nebo Parente. S temito palniky se odpaluje novorocni ohnostroj v Londyne, v roce 2012 se s privatexovymi palniky odpalovala nejvetsi ohnostrojna show na svete v Kuvajtu a v roce 2016 bylo ohnostrojne zahajeni olympijskych her palniky Privatex.
Takze tyto tovarni palniky maji spolehlivost(overenou v parxi), kterou v domacich podminkach nikdy nemuzes dosahnout.

Kdo chce usetrit na palnicich, doporucuji zakoupit jen samotne pilule a kable si napajet a pak menit jen pilule. Cena je oproti celemu palniku smesna. U toho palniku tvori vetsinu ceny drahe medene vodice a prace, ktera neni ze 100% strojova.
odpal to
Béda
Příspěvky: 397
Registrován: ned 09. pro 2012, 21:59

Příspěvek od Béda »

Aha...tak to děkuju za přínos k všeobecné informovanosti. Ono se totiž právě nespolehlivost průmyslových palníků probírala na Science Madness. Tak odtamtud jsem víceméně převzal názor. No každopádně dědkův drátkový je hodně hubený a vleze se všude.... :twisted:
Výzkum deflagračně detonačních energetických materiálů
Uživatelský avatar
mailou
Příspěvky: 305
Registrován: čtv 07. zář 2006, 22:04

Příspěvek od mailou »

Ale nevim jak palniky od jinych firem.
Kdysi jsem resil jak odpalit palnikem raketu s R-Os 40 motorem. A bez problemu fungoval klasicky palnik se stopinou v komunikacce. Stopinu si, ale musis vyrobit.
Z klasicke komunikacky vytahnes jednu stopinu- jedna bavlnena nit v BP. V komunikacce jich byva tusim 5 (nekdy je to i jednolita hmota-vse je zalite BP. Tam pak tezko vytahnes jednu stopinku). Ale vetsinou byva 5 tenkych stopin volne ulozenych vedle sebe. No a pak uz jen staci stocit z papiru malinkou trubicku kolem stopinky a muzes odpalovat. Bez problemu se vleze do R-Os 40 stredove trysky.
odpal to
Odpovědět