Peroxoaceton

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
CZip
Příspěvky: 146
Registrován: pon 03. pro 2007, 19:11
Bydliště: Bývalé město královské

Peroxoaceton

Příspěvek od CZip »

Chtel bych se zeptt co to je vubec zac. mnoho krat jsem o tom cetl, ze nejaci kluci ho udelali z H2O2 a redidla a delali z toho petardy, proto se chci zeptat zda je to mozne a jakou to ma silu, nebezpecnost a podobne....
Uživatelský avatar
BaronFernet
Příspěvky: 46
Registrován: sob 24. bře 2007, 09:01
Kontaktovat uživatele:

Hmmmm

Příspěvek od BaronFernet »

Peroxidy acetonu i ostatní organické peroxidy jsou věc se kterou by si níkdo neměl zahrávat, je pravda že jsou velice silné a výroba je snadná ale za utržené ruce to nestojí.... :evil:
Lamer12345
Příspěvky: 3
Registrován: úte 14. srp 2007, 10:48

Příspěvek od Lamer12345 »

Organické peroxidy(diperoxid acetonu taky) jsou velmi nebezpečné a nestabilní věci. Je sice pravda že výroba je jednoduchá a že je docela silný,ale nikdy bych na něj ani nesáhnul. Jestli chceš mermomocí něco dělat, tak radši HMTD a nebo třaskavou rtuť.
Thrax
Příspěvky: 127
Registrován: pon 08. srp 2005, 13:45

Příspěvek od Thrax »

tož když si představíš trojúhelník,kde jako vrcholy jsou CH2 a stěny jsou z peroxidických vazeb-O-O-,tak tak vypadají.Jsou to bílé mikrokrystalické prášky,zapáchající po acetonu,které sublimují a mění svou krystalickou strukturu tak,že vytváří větší krystalky a z těch drůzy a ještě větší krystaly,jejichž vnitřní pnutí způsobuje samovolné výbuchy velké intenzity-ty krystaly totiž rovnou detonují.Iniciační mohutnost je velmi dobrá,citlivost k úderu vyšší než u HMTD,rozkládají se stykem s kovy,za vlhka očividně,někdy s výbuchem.Na zahraničních forech se to acetonperoxidem jen hemží,zatímco u nás je to tabu-jeden z největších přínosů tohoto fora je totiž úspěšné vymýcení této nebezpečné třaskaviny z českých luhů a hájů.Takže ti může jen prospět,když se k tomu trendu přidáš a nebudeš to vyrábět.
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Jak tak dnes koukám na PF, mám dojem že s odchodem pxd se vrací doba acetonperoxidařů :evil: Problémy ACP jsou zhruba tyto:

1.) těkavost - nad krystalky ACP jsou neustále jeho páry, které mají oproti tuhé fázi mnohem nižší iniciační energii a z toho plyne citlivost ke statice a plameni, jakož i ke tření. S těkavostí je spojená tendence k růstu nebezpečných krystalů, jak popsal kolega výše.

2.) snadnost výroby, která svádí lidi zcela bez znalostí chemie k jeho výrobě, přičemž vynechávají zcela zásadní operace jako je promytí a neutralizace, což může způsobit zvýšení citlivosti (kyselost).

3.) dostupnost "surovin" v technické kvalitě, která nemůže zaručit čistotu produktu.. a nečistý ACP těžko bude bezpečnější nežli čistý. Nízká cena surovin spolu s nulovým pudem sebezáchovy pokusníků vedou rychle k neúměrnému zvětšování vyráběného množství a tím k prudkému nárůstu rizika.

ACP existuje minimálně ve třech modifikacích - dimer, trimer a tetramer - přičemž v tomto pořadí klesá citlivost a těkavost a stoupá obtížnost výroby. Minimálně první dvě modifikace jsou opravdu o hubu a dělat je zvláště pak ve velkém je je expresní poukázka na krchov.
Přílohy
ACP's.jpg
ACP's.jpg (17.33 KiB) Zobrazeno 27421 x
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Thrax
Příspěvky: 127
Registrován: pon 08. srp 2005, 13:45

Příspěvek od Thrax »

na starém foru byl jeden názor ,který vycházel přímo ze života-ten autor totiž za něj zaplatil utrženou rukou,když drtil jeden krystalek AP ve třecí misce-radil-nedělejte s malým množstvím,dělejte s velkejma kvantama výbušnin,když vám to bouchne,kdo s tím pak má žít?
Uživatelský avatar
CZip
Příspěvky: 146
Registrován: pon 03. pro 2007, 19:11
Bydliště: Bývalé město královské

Příspěvek od CZip »

Jenom chci rict : ja sem to nechtel vyrabet, chtel sem jen obecne informace o teto sloucenine...
volente
Příspěvky: 4
Registrován: úte 24. črc 2007, 05:27

kolik jich ještě bude?

Příspěvek od volente »

Nemám slov nad tímto dotazem!!!!
Lenin na Vás!
Učit se, učit, se učit se.
Tak se naučte aspoň si něco najít na tomhle fóru. Bylo to tady už hodněkrát.
Asi budu mít druhý infarkt
Jak jsem starý tak jsem hloupý, a proto jsem tady
Ski
Příspěvky: 4
Registrován: pát 18. lis 2005, 14:14

Peroxoaceton

Příspěvek od Ski »

" Na peroxoacetonu jsem začínal! Když si vezmu, jak jsem ho PĚCHOVAL do novodurový trubky, běhá mi mráz po zádech! ".... :twisted: :twisted: :twisted: citace z jednoho fora! :shock: :shock: :lol:
Mambo

perox never more

Příspěvek od Mambo »

no, už třeba na základce, tam to dělalo pár magorů, tak spolužákovi to bouchlo na Silvestra v ruce. Jenom málo, tak 3 gramy, zabalený s kamínkem ve staniolu. No, ale skončil s tím na plastice, měl pěkně hluboko roztržené svalstvo mezi palcem a ukazováčkem a mohl být rád, že to nebylo horší :x . Předtím to jinýmu takovýmu expertovi, kterej po tom dupal a kopal do toho, když to nechtělo bouchnout, utrhlo kus špičky polobotky a tři prsty na noze. :evil: a to bylo odhadem asi jenom pět gramů v nějaké hliníkové dutince.
Jinýmu to začalo hořet, když toho špetku zkusil něčím plastifikovat v kindrvejci. Prostě něco kutil, pak začal motat tím vnitřkem z vejce v ešusu a najednou ohnivá koule a ohořelý vlasy :roll:
To mě tvrdě odradilo od pokusů :idea: :!:
Dík PXD a tomuhle fóru na to asi v dnešní době přišlo hodně lidí dřív, než něco takovýho viděli.
Uživatelský avatar
111
PFG
Příspěvky: 104
Registrován: pon 18. říj 2004, 08:20

acp

Příspěvek od 111 »

ACP – mnohokrát diskutovaná výroba. Často tabu a podle mě je to k ničemu. Dělá se stále a bude se dělat i dál. Je fuk, jak si představit vzorec. To, co člověk vyrobí je stále stejně vypadající látka , jen se liší velikostí krystalů . To je jedno z kritérií, které hraje roli v hodnocení bezpečnosti. Snad každý z nás ho někdy vyrobil a jen málo kdo měl tu
smůlu a způsobil si vážnější úraz. Cítím s nimi, protože jsem klidně mohl být jedním z nich. Jde často jen o štěstí . Když se potom časem naučíš s těmito látkami manipulovat a používat je, nahradíš tuhle látku něčím, co je stabilnější . Co se týká bezpečnosti při výrobě i manipulaci, není to kritické. Znám látky, které jsou řádově nebezpečnější a běžně jsou používány. Všechno je o opatrnosti , která ale v začátcích často chybí. Vzhledem ke snadné výrobě je to jedna z prvních výborných výbušnin , kterou bez problémů vyrobíme. Někdy ale bohužel.
amater249

Příspěvek od amater249 »

mužu při vyrobě Triperoxidu použít ředidlo C6000?nebo si mam radši objednat aceton(č. nebo p.a.) a radši mi tu k tomu připište jak vym to urvalo palce, aby mě to odradilo od vyroby protože strach už mam teď a nebo dokazalo by mi urvat palce kdybych vyrobil triperoxid z 1ml acetonu a4ml peroxid vodiku,dik za odpovědi
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

Amatére249 - to tě sem nasadili policajti nebo co? Abys to tu rozvrátil zevnitř, zamořil kravinama a osazenstno dohnal k sebevraždě?
Uživatelský avatar
Lenny
Příspěvky: 45
Registrován: stř 23. led 2008, 22:07

Příspěvek od Lenny »

Amatére, těm prstům je to jedno :) Radši se na to vykašli. Myslím, že na Kattaritu byly příběhy, jak to několika expertům ustřelilo prsty. Zde je link
amater249

Příspěvek od amater249 »

tak jsem si to rozmyslel když jsem si přečetl članky o diperoxidu , doporučuji přečíst všem ktři to chcou vyzkoušet
Uživatelský avatar
godlike123
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 08. led 2009, 18:32
Bydliště: Ostravice :)

Příspěvek od godlike123 »

tak to je dobra věc, ale jak pro koho :roll: je to jednoduche na vyrobu takže pro amatera jak dělane, ja stoho delam jakoby "Titanum Salute" naplnim trubicku o prumeru 15mm a delky cca 5cm naplnim cele a trosicku upechuju pak zalepim vezmu trubicku naplnim granulakem dam to do trubicky a muzu zapalit :) děla to velice dobrou ranu pěkne se to ozyva od hor ale nedoporučuji dělat mnohokrat mi to už explodovalo pri vymetu .... takže nedelejte to! :!:
Odpovědět