Kam to speje, aneb "REACH" v akci

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Uživatelský avatar
Uran
Příspěvky: 97
Registrován: čtv 18. lis 2004, 15:35
Kontaktovat uživatele:

Kam to speje, aneb "REACH" v akci

Příspěvek od Uran »

Tak vcera jsem v praci malem prisel o rozum par dni zpatky jsme byli na seminari REACH a vcera me sef spovidal jak teda a pokud mame registrovat chemikalie. Nastesti nejsme vyrobce ani dovozce mimo EU tak jsem relativne v suchu.

Zajimave ovsem na seminari bylo pozorovat lidi z Pardubic, Spolchemie .... tem opravdu nezavidim - predregistrovat a sparavovat x desitek chemikalii je hodne casove a psychicky narocne.

Ted se konecne dostavam k tomu co jsem chtel rict. Vcera jsem jezdil na kole a ejhle koukam kliste zakousle v noze, tak jsem zasel do lekarny a chtel si koupit jodovou tinkturu. Lekarnice na me pohledla jako bych byl nejaky podvratny zivel a rekla mi ze jodova tinktura je na predpis. Jeste trochu v soku se ptam a to jako proc? A odpoved je, ze obsahuje chemikalii!! pak jeste dodala ze dokonce 10% :D . V duchu jsem napocital do deseti a pozadal o jodisol, to ze to je taky chemikalie jsem radsi nepytval (zapomel jsem se zeptat kolik stoji jodova tinktura, ale ampulka jodisolu me prisla na 40 Kc).

At zije REACH
Jednou jsem ho videl na vanoce

Gold "3-Ethyl-1,2,2-trimethyl-bicyclo[2.1.0]pentane"
Uživatelský avatar
Dora
Moderátor
Příspěvky: 206
Registrován: úte 16. led 2007, 23:29
Bydliště: Betelgeuze

Příspěvek od Dora »

On se nás REACH týká všech, ovšem nepřímo - snížení konkurenceschopnosti, zvýšení cen a pod. protože je to další byrokracie navrch. A bude ještě hůř, ohledně chemikálí se legislativa ČR má prý opět brzy změnit - přitvrdit.

A nedávná zkušenost s návštevou hygieničky v podniku mé neblahé tušení jen potvrzuje... Hygienička sepsula i šéfa za nevydání směrnice (+ proškolení) pro uklízečku, jelikož i ona používá také nebezpečné chemické látky (dezinfekce !). Výtka, že na láhvi s kyselinou nebylo varování (že je to žíravina), jistě všem příjde úsměvná, ale Ona to myslela vážně. Protentokrát jsme vyvázli bez pokuty, ovšem podrobnou evidenci chemikálií jsem dělal 2 dny a doplnění tohoto seznamu o R, S věty považuju za buzeraci nadruhou. Mimochodem, MSDS od každé koupené chemikálie se má archivovat, evidence vysoce toxických látek se musí archivovat ješt 5 let od vypotřebování atd...a to se na nás REACH nevztahuje.
:wall: :headshot: :skull:
„Čas je jen hrst listí ve větru.“
Uživatelský avatar
Dora
Moderátor
Příspěvky: 206
Registrován: úte 16. led 2007, 23:29
Bydliště: Betelgeuze

Veto

Příspěvek od Dora »

Zdržím se dalších komentářů...

http://www.novinky.cz/clanek/146985-kla ... kalii.html

Klaus vetoval zákon nařizující registraci chemikálií
Prezident Václav Klaus přichází ve čtvrtek na summit NATO Zvětšit obrázek

Prezident Václav Klaus foto: Francois Lenoir, Reuters

Prezident Václav Klaus v pondělí vetoval novelu, která má firmám na základě evropské směrnice REACH přinést povinnost registrace používaných chemických látek. Klaus také zopakoval svou kritiku REACH, jeho implementace by prý měla za následek převedení kontroly chemického průmyslu z Česka do Bruselu. Sněmovna má ještě možnost prezidentovo veto přehlasovat.
11. 8. 2008 14:20 - 11. 8. 2008 14:49 Aktualizováno - PRAHA

"Tato evropská směrnice je chybná, její české převyprávění je ještě horší. Proto zákon nemohu podepsat," uvedl v pondělí Klaus. Zákon, který implementuje do českého právního řádu normu REACH, je podle Klause neúměrně nákladný a zatěžuje podnikání a soukromý sektor "v míře, jakou náš dosavadní právní řád nezná".

"Souvislost s ochranou zdraví a bezpečí občanů je přitom přinejmenším velmi sporná," dodal prezident v dopise předsedovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi (ČSSD). Podle hlavy státu zákon ruší dosavadní, podle něj fungující, právní úpravu regulující chemický průmysl a nahrazuje ji "novou celoevropskou a centralistickou 'chemickou politikou'".

"Jde o bezprecedentní krok, který převádí veškerý chemický průmysl – a to i těch nejmenších producentů – pod přímou kontrolu evropských byrokratů," dodal Klaus. Ministerstvo životního prostředí počká na oficiální odůvodnění prezidentova veta.

"Ministerstvo se musí seznámit s důvody, proč se tak stalo," řekla Novinkám Jarmila Krebsová z MŽP.
Klaus: Takovou normu ČR nepotřebuje

Zavedení REACH do českého práva by podle hlavy státu přineslo firmám náklady, které jsou na hranici únosnosti pro celé průmyslové odvětví. Ty by dopadly jak na veřejnou správu, tak především na menší a střední podniky. "Přijetí této normy přinese i růst cen chemických výrobků, což vlastně znamená prakticky všech výrobků," vysvětlil.

"Takovéto nařízení nepotřebujeme my, ani celá EU," doplnil.

Prezident si také postěžoval, že v Poslanecké sněmovně a Senátu byla norma přijata "prakticky bez diskuse". "Věřím, že mé vrácení tohoto zákona Poslanecké sněmovně k novému projednání je příležitostí k zahájení této doposud chybějící politické diskuse," uvedl.
REACH
Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals (registrace, vyhodnocování a schvalování chemikálií) - směrnice sjednocující pravidla pro chemický průmysl v Evropské unii, které v současné době tvoří více než 40 různých předpisů.
Podle tvůrců má omezit či zcela vyloučit negativní dopady chemických látek na lidské zdraví. Evropská komise odhaduje, že díky REACH státy na zdravotním pojištění ušetří během příštích 30 let až 50 miliard eur.
Náklady chemických podniků v EU na uplatnění REACH se vyšplhají během příštích 11 let až na 2,3 miliardy eur (65 miliard Kč), náklady dalších sektorů (automobilky, oděvní firmy, výrobci elektroniky)se odhadují až na šest miliard eur.
V Česku zástupci chemického průmyslu odhadují náklady až na 14 miliard korun, s tím, že o práci přijde od 2000 do 15 000 lidí.

Ekologickým organizacím vadí současná podoba směrnice. Kvůli odporu některých členských států a silné chemické lobby se nepodařilo prosadit například princip odpovědnosti výrobců za chemické látky. Chemičky rovněž do směrnice prosadily, aby výrobci nebo dovozci nemuseli poskytovat informace k látkám, jejichž dovezené množství nepřekročí ročně deset tun. To se týká asi 60 procent látek.

Úspěchem je podle nich naopak povinné nahrazování látek, jež se pomalu rozkládají v přírodě a hromadí v živých organismech.
Evropský chemický průmysl je vůbec největší na světě. Až za EU se nachází Asie a Spojené státy. Největším evropským chemickým výrobcem je Německo, které je sídlem koncernů BASF a Bayer.
„Čas je jen hrst listí ve větru.“
Uživatelský avatar
Dalca
PFG
Příspěvky: 236
Registrován: pát 16. pro 2005, 21:48
Bydliště: Brno

reach

Příspěvek od Dalca »

jo chlapci to bude žůžo.. budeš si chtí jít koupit baterku, neb se ti ráno nepodařilo nastartovat auto a bude problém... nejsi školený a nemáš zabezpečený provoz pro práci s těžkými kovya kyselinami? nedostaneš baterku - jezdi tramvají nebo na kole!!! Olovo je fuj a Evroupští Ukazovači růžových zítřků by to nepřekousli. no a já asi budu muset investovat nemalou cifru do nových brýlí, neb ta pájka, která mi je drží pohdomadě obsahuje 88% Kadmia... nehledě k tomu, že denně spotřebuju přes 3 litry toho nejagresivnějšího rozpoštědla, rozuměj oxidu vodného... a světe zboř se, budu muset nechat demolovat barák, neb okolí (dlažbu) i vnitřek (kamna) jsem obdařil notnou dávkou křemičitanu sodného fůůůj.a to se nebavím o těch kvantech uhličitanu vápenatého v maltě a omítkách a toho síranu vápenatého kolik jsem ho vyplácal při instalaci elektriky a drobných opravách... A katastrofa!!!! teď jsem si vzpoměl že mám v domě i pár věcí s Kyanoakrylátem, rozumíš KYANO - asi ten jed :skull: kyanid!!! to na mně bude muset rovnou zaůtočit BURNA - Bursíkův útvar rychlého nasazení a rovnou mne zastřelit pro výstrahu.
Mně z toho jebne.
Dyk taková buzerace nebyla ani za soudruhů!! :wall:
A to se nebavím o nadměrných zásobách směsi uhlovodíků destilujících v rozsahu 150°C az 350°C co mám v nádrži v autě.....nehldeě k té skoro kilové pixle nitrolaku (to je prej z nějakýho dynamitu, říkala Máňa odvedle, že on bude asi ten terorista.... A představte si měl doma i kyselinu fosforečnou!! Prý na čištení hajzlů, ale to nám nenakecá, určitě chtěl vytrávit celou ulic!!!) :headshot:
Umřel s udiveným výrazem na tváři: "Někde se asi stala chyba.."
Uživatelský avatar
draslík
Příspěvky: 190
Registrován: stř 30. led 2008, 12:46

Příspěvek od draslík »

bždyť to říkám pořád,schovat se do podzemí za investice celoživostních úspor do věcech denní potřeby(třeba kyseliny sírový),zamknout se,zakopat a nikdy se již na zemi neukázat-baterku doma uděláš,sklo při troše práce taky,nnehledě na ty zásoby kadmia ve skladu,že? :twisted:
Takže moje moleté přísloví:stará dobrá ilegalita.....JENŽE s tím si dávat ještě většího majzla na to,aby se nestala nějaká kravina a nepřijela se k vám se zapnutou sirénou podívat pyrotechnická složba+PČR atd.atd..... :lol:
nemá to cenu v těch gramech... :fun:
Uživatelský avatar
Panter
Příspěvky: 7
Registrován: pon 15. lis 2004, 23:26
Bydliště: V horách a to dosti vysoko :)

Příspěvek od Panter »

Pánové, nestačím se divit ... češi maj fakt v povaze uff jenom nadávat a stávkovat :(
Naše firma tahá přes přes 500 přípravků ze zahraničí, a z toho okolo 80 ze švajcar a ameriky ... od června do prosince 2008 probíhá předregistrace - sepsání dat o látce a jejich předání k evidenci ... poté je daný čas až do 2013 k registraci ... tak vo co de ... stejně mám vše v accessu a vytvoření dotazu, co že je přes tunu ročně, co jsou plasty bez monomerů jež nepodléhají registraci a co tahám ze zemí mimo evropskou jůnii i s tiskovou sestavou je na půl hoďky i s přípravou cofééé s oxidem vodným 8)
Zato přepracování bezpečnostních listů některých dodavatelů je na půl dne a pokud musím nechat udělat testy, tak i na měsíc až dva ... a že jsou někteří doslova hovada o tom žádná ... pokud se najde ouřad co mi sjednotí tato data a já nebudu muset vymešlet co napsat lidem do školení a nigdo se mi po použití "zdravotně nezávadného čističe" nevosype, budu neskonale vděčný ... ovšem nezávidím tuzemským dodavatelům, ti se prohnou a samozřejmě si vše naúčtují ... ale ... zas byl na to čas ... info o tom co a jak tu lítá uff přes rok ... zde platí památná věta " Vždy ve střehu " ... jinak je člověk, firmy i média v šoku z nového zákoníku práce, z nových daňových zákonů ... pamatuju horší věci ... když se během roku změnil zákon o odpadech snad na dvakrát-třikrát za sebou ... to byl masakr ... jen těch štítků ... a osha18001 a globální povidla naší firmy ? ... díky ní mám přes 70hodin přesčasů měsíčně a vědomě tak porušuji zákoník práce o povinných přestávkách (uff nás řešili i IPčka) ale hlavně nemám moc času na rodinu a pyro ... jenže, čím že je to živen člověk ? ...
Pochopil jsem jedno ... každá věc má několikero rubů a líců a člověk vždy uzří to co mu škodí raději, než užitek z toho plynoucí ... a rozčilovat se nad legislativou či politikou a nekandidovat a nic tak nezměnit jest čirá hloupost ...
Študujte, vymejšlejte, počítejte, míchejte, testujte ... rozčilování vás jen připraví o čas a energii, jež můžete věnovat lepšejším radostem a slastem života :D
Bezpečné exploze všem, přeje Panter.
Uživatelský avatar
kerut
Příspěvky: 263
Registrován: čtv 08. úno 2007, 16:51
Bydliště: ZOO Springfield
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kerut »

ale panove, proc se divit, nebo snad dokonce vztekat a kricet...

Vzdyt muzeme preci mit i jine konicky. Muzeme chodit na vylety po skvele znacenych a nadherne vyasfaltovanych turistickych trasach, kochat se krasami prirody v kvetinacich vysazenymi podle presnych urbanistickych studii, muzeme se bavit nekonecne dlouhym nakupovanim v krasnych obchodnich centrech kde je vse vcetne mek-donalda, nase deti si mohou hrat na krasnych oplocenych detskych hristich s certifikovanym piskem presneho slozeni a lezt po atestovanych prolejzackach. Nemusime vubec ztracet cas opravou starych pristroju protoze trh nam nabidizi spoustu novych, lepsich a kvalitnejsich, nemusime se uz bat ani na ulicich a silnicich nebot na nasi bezpecnost a ochranu dohlizi mracno kamer..
Ja osobne tedy nevim jak vy, vy osklivy a pokrokem pohrdajici diletanti, ale ja se na ten cip v zatylku uz docela tesim, vzdyt je to pro NASE dobro ne :wink:
alchemi
PFG
Příspěvky: 178
Registrován: ned 09. led 2005, 22:49
Bydliště: praha

...

Příspěvek od alchemi »

Na to snad lze jen říci....Zlatej Kulhánek :cry: S evidencí se potýkám díky práci taky. To co se dříve řešilo selským rozumem dnes obnáší vyplnění lejster v PC, zprávy pro PČR (kriminálku, drogový atd)....tzn práce na hodinu kvůli blbostem. Na zásahy, kde mě stačilo po příjezdu na stanici vyplnit jeden blbej ,,žluťák´´ vzpomínám s notnou dávkou nostalgie...ba snad i tu slzu v oku bych přiznal :cry: Dnes v době tzv počítačové je žluťák nahražen PC a vyplnění mě trvá 30 až 60 min....tzn obrovský pokrok a úspěch moderní techniky :?
Proto říkám, neopomeňte se předzásobit, rozbijte prasátka a hybaj holoto do nejbližšího chemšopu, jinak si v budoucnosti neuvaříte zbla nic. Nestyďte se za své ,,křečkovské´´ pudy :wink: Soudruzi z EU nám jistě vymyslí další a další překážky, tak aby se dosáhlo sociálněbolševickoekologické harmónie :evil:
Naposledy upravil(a) alchemi dne úte 12. srp 2008, 08:53, celkem upraveno 1 x.
prokolt
Příspěvky: 78
Registrován: pon 07. dub 2008, 16:03
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od prokolt »

ja sa taktiez na slovensku potykam s nedostupnostou urcitych latok ako napr. mangganistan do flashu ale tak nie ste sami kto musi registrovat chemikalie
Murphyho 4. logický závěr:
Udělat cokoliv blbuvzdorným je nemožné, protože blbci jsou ohromně vynalézaví.
Definice pesimisty:
Pesimista je optimista se zkušenostmi.
Uživatelský avatar
draslík
Příspěvky: 190
Registrován: stř 30. led 2008, 12:46

Příspěvek od draslík »

ALE zas už když to přijde,ti lidé,co prodávají tzv"načerno" budou vybavení do laborek prodávat dál a dál,protože o to bude pořád zájem......takže to,že mě z chem-šopu vyhodí kvůli tomu že si řeknu o litr destilovaný vody mě vůbec nevadí páč si jí prostě koupím"někde jinde" a ouřady se budou divit,kde se ty obrovské sklady chemikálií v podzemí vzaly,když z evidence prodaných chemikálií tu není ani jedna :lol:
nemá to cenu v těch gramech... :fun:
alchemi
PFG
Příspěvky: 178
Registrován: ned 09. led 2005, 22:49
Bydliště: praha

...

Příspěvek od alchemi »

Jen je problém, že se většina látek, co je zrovna prospěšných pro nás může stát za A: T+ nebo se může dostat do zájmu soudruhů z BIS, PČR atd a tím pádem to dopadne např. jako s acetanhydridem, toluenem a nějakou tou spešl organikou...a to nemluvím o tom, že většina prodejců už dnes chce vyjádření o konečném upotřebení...tzn nemusí jim to za pár let stačit a pokud člověk nebude mít vzdělání chem. charakteru, tak si ani neťukne.
Uživatelský avatar
Dalca
PFG
Příspěvky: 236
Registrován: pát 16. pro 2005, 21:48
Bydliště: Brno

hmm

Příspěvek od Dalca »

to je sice fakt, že českej národ rád nadává, ale pozorujic tisk a televizi, dovedu si představit ty titulky - šílenec doma skladoval nebezpečné kadmium!! a reportér si hned přisadí, že se kadmium používá j jadernejch elektrárnách a hned je aféra na světě
Psychycky narušený jedinec měl doma 4kg rtuti -toto množství stačí na otrávení x tisíc lidí!!
Tetrorista zamořil okolí svého bydliště nebezpečnou chemikálií - no prostě jsem betonoval v prosinci tak jsem do betonu přidal urotropin jako ochranu před případným prvním mrazíkem a korozí ocelové výztuže, že...
Si přeci dobře pamatujeme případ rozlit rtuti v Bastislavě (cca 0,2kg) kdy uzavřeli půl Sovenska a sanovali to kosmonauti v přetlakových skafandrech. Přičemž to bylo publikkováno jako teroristický čin - stačilo by přece drobet zinku - jemnej granulátnebo prášek, nechat zamalgámovatět, smíst do pytlíčku a ten odevzdat k ekologické recyklaci nebo likvidaci, že.
Umřel s udiveným výrazem na tváři: "Někde se asi stala chyba.."
alchemi
PFG
Příspěvky: 178
Registrován: ned 09. led 2005, 22:49
Bydliště: praha

...

Příspěvek od alchemi »

Hg se nasosává přenosnou vývěvou. Tvorba amalgamu se Zn je sporná. Ono to jde, ale Zn musí být naprosto nezoxidovaný, tzn tohoto dosáhnout je problém. Musel by se hned po výrobě skladovat v inertní atmoséře. Tudy cesta nevede....to už je ozkoušeno léty a léty praxe.
Uživatelský avatar
Dalca
PFG
Příspěvky: 236
Registrován: pát 16. pro 2005, 21:48
Bydliště: Brno

hg hmmm??

Příspěvek od Dalca »

no bratru nevím, my ve fabrice měli na uniklou rtuť pytlíky se zinkem....
Psali na tom ZN práškový, igelitový kilový pytlík, neanalyzoval jsem je hloubš.... no a s HCL to vodík dávalo, docela prudce (nojo, byl to prášek) zrnitost tak jako polohrubán mouka...
Umřel s udiveným výrazem na tváři: "Někde se asi stala chyba.."
alchemi
PFG
Příspěvky: 178
Registrován: ned 09. led 2005, 22:49
Bydliště: praha

Příspěvek od alchemi »

Já v tomto podnikal vcelku dosti pokusů (kvůli své profesi...likvidace, výjezdy na srajdy atd). Se Zn to jelo jen pokud byl čerstvý, se sírou jen při teplotě tání síry, stříbro reagovalo ochotně.
Uživatelský avatar
Dalca
PFG
Příspěvky: 236
Registrován: pát 16. pro 2005, 21:48
Bydliště: Brno

Zn +Hg

Příspěvek od Dalca »

no pravdou je, že jsm nikdy onen zinek na rtuť používat neviděl, nebylo proč...... takže pytlíky jak myzeli za účelem někdo je potřeboval doma nahrazovaly 1 ročně novejma, aby seděl stav a rtuť nikdy nevyděly...
Umřel s udiveným výrazem na tváři: "Někde se asi stala chyba.."
Uživatelský avatar
Uran
Příspěvky: 97
Registrován: čtv 18. lis 2004, 15:35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Uran »

dného fůůůj.a to se nebavím o těch kvantech uhličitanu vápenatého v maltě a omítkách a toho síranu vápenatého kolik jsem ho vyplácal při instalaci elektriky a drobných opravách...
tak o rozebrani baraku bych se nebal jelikoz vetsina prirodnich materialu typu sadra, kaolin ... je z registrace vyjmuta

Jinak by me zajimalo jestli by byl velky problem zalozit nejaky "narodni chemmicky krouzek", kde by nekdo povereny mohl predvadet pokusy, pripadne nechat ucastniky pokusy delat?
Jednou jsem ho videl na vanoce

Gold "3-Ethyl-1,2,2-trimethyl-bicyclo[2.1.0]pentane"
Uživatelský avatar
draslík
Příspěvky: 190
Registrován: stř 30. led 2008, 12:46

Příspěvek od draslík »

Ani nevím, kam tohle vrazit - zdejší téma se tváří jako vhodné místo.
Sranda musí bejt, i kdyby... na kilo rtuti nebylo :)

http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/obchodu ... smrti.html
nemá to cenu v těch gramech... :fun:
prokolt
Příspěvky: 78
Registrován: pon 07. dub 2008, 16:03
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od prokolt »

to su koko.i ked uz to takto musim povedat ved samotna ortut nie je az taka nebezpecna ako jej soli ale ved to tu asi kazdy vie

ked tak zmazte tento post, potrboval som si vybit zlost
Murphyho 4. logický závěr:
Udělat cokoliv blbuvzdorným je nemožné, protože blbci jsou ohromně vynalézaví.
Definice pesimisty:
Pesimista je optimista se zkušenostmi.
Uživatelský avatar
Dalca
PFG
Příspěvky: 236
Registrován: pát 16. pro 2005, 21:48
Bydliště: Brno

nebezpeří rtuti apod

Příspěvek od Dalca »

Dovedeš si představit tu mediální paniku, když zjistí, z čeho všeho lze vyrobit třaskavinu nebo trhavinu na koleně? Peroxidy počínaje azidy konče... Výrobu klasickýho černýho prachu raděj ani neuvádím
... takovej ekrazit (kys. pikrová, trinitrofenol) upatláš v pohodě se zavřenejma očima...
to teprv budou sólokapři v televizi....
ať žije panika...
Jen čekám, kdy mi PČR vykopne doma dveře, rozstřílí barák nacucky a to proto, že si do nafty přilévám 2-etylhexylnitrát CHÁPEJTE NITRÁT TO JE TEN DYNAMIT, VÍME?
nedej bože přijít na to, že do modelu liju dokonce 10% nitrometnu NITRO... to asi chci vyhodit soupeře do vzduchu...
Povídaj sousedky, prej esli nemám strejdu Usámu, když do auta liju dynamit....


No hlavně že si naši Pomahači a Chrániči neopoměli nasadit slušivé kukly (které si kupují z NAŠICH DANÍ než šli demolovat ministerstvo (venkoncem to co demolovali jsem zaplatil ze svých daní také já a opravu opět zalepím ze svých daní mimojiné já) Takže proč se nenavlíct do hader který fasuju, jít si demonstrovat do Prahy, rozmlátit půl vstupu do ministerstva a ještě chtít přidat na platech....a to vše pro jistotu ve vyfasovaný kukle, aby se jako nevědělo kdo to jaxi konkrétně byl.
No pánové, myslím, že by bylo vhodno schválit celonárodní akci dej počuní svýmu policajtovi.... Já osobně bych si na těch demonstrujících chuligánech docela smlsnul. Sou placený mimojiné za to, aby pokojné obyvatelstvo uchránili před chuligány a jinými nepřizpůsobivými skupinami obyvatelstva a místo toho sami dělají bordel, jak fanoušci nejmenovaných fotbalových klubů.
Tohle kdyby udělal normální civil, tak ho na místě PČR zmlátí do bezvědomí, zavřou do vyšetřovačky (venkoncem to zvládají solidně, což nám x-krát předvedli - různé skvělé zásahy nejen proti technařům, aktivistům...) a dotyčnej chudák se jaxi z toho bude dávat dokupy dlouhou dobu a záznam mu již nikdo nevymaže, příslušníku v kukličce se samozřejmně nic, kromě případného BUBUBU, nestane...
Nojo, máme spravedlnost. Všichni jsou si rovni, jen někteří jsou si rovnější..

Spustil bych anketu, komu osobně se stalo, že mu soudruh z PČR pomohl, případně jej konkrétně ochránil. Jedná se mi o konkrétní a osobní zážitky. Dělal jsem před chvílí podobnou anketu mezi kolegy (9 osob) a nikdo si na žádný takový případ konkrétní pomoci nevzpomněl.
Umřel s udiveným výrazem na tváři: "Někde se asi stala chyba.."
Odpovědět