Co do rozbušky?

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Greg.vs
Příspěvky: 28
Registrován: pát 29. úno 2008, 18:32
Bydliště: Walachia Royal
Kontaktovat uživatele:

Co do rozbušky?

Příspěvek od Greg.vs »

Mám v plánu vyrobit rozbušky na DAP. Zatím nevím jestli dvousložkové, nebo jednosložkové. Ale jde mi o lehkou vyrobitelnost a větší stabilitu, než org. peroxidy a flumináty. A mám takový blbý dotaz... Je možné použít rozbušku nitromočovina + nitrotceluosa? A nebo dokonce použít jako primární slož flash prach? :oops:
Noha nohu mine, ale mina nohu ne!
Uživatelský avatar
Dora
Moderátor
Příspěvky: 206
Registrován: úte 16. led 2007, 23:29
Bydliště: Betelgeuze

Učit se, učit se, učit se!

Příspěvek od Dora »

1) DAP potřebuje minimálně dvojsložkovou rozbuchu. Ještě a lépe je pojistit to počinkou.
2) nitromočovina + nitrocelulosa je jako kombinace v rozbuše holý nesmysl.
3) flash do rozbuch použít absolutně nejde

Takže nevymýšlej kraviny a radši si něco o tom nastuduj (Urbánsky, Kraus... ). S touto mírou znalostí se do pyrotechniky vůbec nepouštěj.


Ještě bych připomněl, že v tohle směru bylo už vynalezeno mnohé a tedy je to leckde dobře popsáno. Takže je více než jisté, že domácího pokusníka v tomto směru Nobelova cena nečeká. To bohužel o fatálních nepříjemnostech spojených s neúspěšnými pokusy říci nelze...
„Čas je jen hrst listí ve větru.“
Thrax
Příspěvky: 127
Registrován: pon 08. srp 2005, 13:45

Příspěvek od Thrax »

Jsou tu větší experti než já,ale troufnu si odpovědět -NE,ani jediná z uvedených možností fungovat nebude.Nitrocelulosa s více než 14% N zvaná gun cotton,střelná bavlna,je jednou z nemnoha trhavin,které zapálením rovnou detonují,nicméně pochybuji,že ji u nás seženeš a pokud by sis ji vyrobil,nebude vůbec snadné ji stabilizovat,to bys musel mít autokláv.O nc jako náplni rozbušek se tu hodně psalo,ale jako o sekundáru.Nitromočovina by sama potřebovala pořádný podnět a flash něčeho takového se svými 1000m/s schopen není.
....a jelikož ses tak pěkně přiznal,že máš v úmyslu zhotovit bombu, tak nám můžeš taky říct,k čemu tu bombu hodláš použít,jaké kroky k její přípravě jsi už učinil,kdo ti přitom radil,co jsi za to dostal zaplaceno,zda jsi sám,nebo člen skupiny,čí majetek chceš ničit, koho chceš zabít a koho jsi už zabil,kdo všechno o tvé činnosti ví a kdo tě financuje a zda tvá činnost směřuje k potlačení práv a svobod občanů.
Oheň!Oheň přišel jsem vrhnout na svět,a jak si přeji aby se vzňal!
Ježíš,Luk.14,29.
Uživatelský avatar
draslík
Příspěvky: 190
Registrován: stř 30. led 2008, 12:46

Příspěvek od draslík »

mno,myslím že na podplácení,plánování,zabíjení a vůbec na různé pikle vůči nám,pokojným občanům to má ještě dost daleko..... :lol:

Ale teď vážně....nechápu,na co potřebuje člověk s tvými znalostmi vyrobit nálož,když ani neví čím a jak ji odpálit?!?Dost dobře tě nechápu.....
za další,co máš proti fulminátu?Podle mě je to pro začátečníky veeelmi dobrá volba,jak obtížností výroby,tak vlastnostmi,stabilitou atd.atd....ještě přijatelná by by byla volba HMTD,ale za cenu snížení manipulační bezpečnosti a nejlépe k okamžitému použití.....

nachtělo by to v tvým případě ještě trochu dýl studovat? :idea:
jinak to zase přirovnám ke spojení slov "paltála matlála" :x :dumb:
nemá to cenu v těch gramech... :fun:
Thrax
Příspěvky: 127
Registrován: pon 08. srp 2005, 13:45

Příspěvek od Thrax »

chtěl jsem jen naznačit,do jak nepříjemné pozice se může dotyčný dostat,když formuluje dotaz nesprávně.Navíc si neuvědomuje,že přitom kompromituje i ty,kteří by mu mohli ukázat správnou cestu v jeho bloudění .
no,možná by tu jedna možnost byla,jak udělat rozbuchu z ničeho-Nobelův patent-láhev s citlivým esterem,uzavřená dřevěnou zátkou se zakolíkovanou dírou, naplněnou černým prachem.
Oheň!Oheň přišel jsem vrhnout na svět,a jak si přeji aby se vzňal!
Ježíš,Luk.14,29.
Greg.vs
Příspěvky: 28
Registrován: pát 29. úno 2008, 18:32
Bydliště: Walachia Royal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greg.vs »

Díky za kritiku a naštuduju si to.
Žádné šílenosti v plánu nemám, pouze zhodit dolů starou zeď :D
Noha nohu mine, ale mina nohu ne!
Uživatelský avatar
draslík
Příspěvky: 190
Registrován: stř 30. led 2008, 12:46

Příspěvek od draslík »

mno jesi vono na to nebude lepčí nějaký pořádný kladivo :wink:
nemá to cenu v těch gramech... :fun:
Uživatelský avatar
Nitro007
Příspěvky: 200
Registrován: ned 04. lis 2007, 19:22

Příspěvek od Nitro007 »

Pro likvidaci betonových, zděných či kamenných prvků je předepsána minimální bezpečná vzdálenost 500m. Je to hodně ale při explozi létá kamení opravdu daleko a dostat s tím do makovice by asi nikdo nechtěl. Pro trhání zdiva dobrá je vnitřní nálož zapuštěná.
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

To Greg: No já myslím, že trhání zdi a to jakékoli a kdekoli, naprostýmu začátečníkovi nelze vůbec doporučit. Podle dotazu je jasný, že nemáš naprosto žádnou zkušenost a hned ládovat stovky gramů nebo kila a ještě do zdi... no nevim. Opravdu to prosím zvaž, protože tohle už není sranda.
Macek

Kladivo by bylo lepší:-)

Příspěvek od Macek »

Nebo pořádné kango.
Soused s traktorem. Nebo s nakladačem.
Nebo parta Ukrajinců s krumpáči a lopatami.
Možností, jak to vyřešit, je celkem dost...

Znám jednoho a ten se pokusil zbourat nějaký zbytek hráze v potoce před vlastní chajdou. Použil DAP, co jinýho. V lomu, kde makal, ho přehazovali lopatou (to není sranda) a pro někoho by nebyl problém ulít si kýbl nebo dva, nebo kolik unesl. :evil: . No, ale tím by tam taky skončil :evil: Tenhle jeden navíc zvládl ty kýble šikovně přemístit do vlastní kůlny.
No, byl jsem náhodou tak kilometr daleko, když to odpálil. Současně s odstřelem v lomu, aby nevzniklo podezření 8). Dobrý nápad, že, kdyby stačilo maskovat jenom ten rachot :D.
Vznikla mu tam šikovná tůňka, docela by se mu asi hodila. Třeba na rybaření. Kdyby to nezbouralo půl té chajdy :evil:

Nikdo později nechápal, jak se mohl někdo kdo s tím pracoval denně takhle blbě seknout :P
Neumím si představit, jak by dopadl někdo, kdo bude něco odstřelovat poprvé. Jinak nic ve zlém.
Greg.vs
Příspěvky: 28
Registrován: pát 29. úno 2008, 18:32
Bydliště: Walachia Royal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greg.vs »

Jasný, raději se o to budu zabývat v teoretické rovině. Nepokládám se zrovna mezi lidi co se chtějí zabít. Raději si o tom něco přečtu než, abych to podělal 8)
Noha nohu mine, ale mina nohu ne!
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Lom

Příspěvek od Pandy »

To macek: pěkný příklad, vkrádá se otázka kde se stala chyba,dobvolil bych si poznamenat několik poznámek. Dotyčný jedinec trpí představou že je machr páč s tím dělá tak má falešnou a utkvělou představu že tomu rozumí. Podobně dopadají frajeři řidiči končící jizdu na hřbitově, nebo policejní pyrotechnici jenž se považují za největší odborníky a pak jim v závěru chybí několik prstů. Takže sebestřednost je příčina č.1 .Dále si jedinec neuvědomí že lom je složením naprosto jiná hornina než nějaká sypaná hráz u potoka. Dojčár tomu ve své trhací technice /a nejen on/ věnuje veliký prostor...ale kdo by tu tlustou a nudnou knihu četl že??
Takže příčina č.2 podcenění horninové skladby. Další a velice podstatné je že odstřelem se nerozumí něco někam odstřelit tj z místa A do místa B ale jde především o rozrušení kompaktní horniny aby se dala těžebními stroji pohodlně odtěžit. Což by sypaná hráz u potoka šla nějakým traktorobagrem pohodlně zvládnout.
Odstřelovat cokoliv v zástavbě je vždy o průser,v tomto případě by se spíš mělo hovořit o rozrušení a to vždy v směru zástavby,páč tlaková vlna je schopna i na mnoho desítek metrů použitím nevhodné skladby výbušnin vysklít všechny okna,přivolat policajty ,obvinění z obecného ohrožení aj.
Prostě dobrý kango .traktorobagr je daleko bezpečnější., sice pracnější ale riziko že několik let jedinec nebude lepit v lochu pytlíky /v horším případě dělat mamku/ naprosto spolehlivější.
bflm.psvz
Příspěvky: 245
Registrován: úte 06. pro 2005, 00:00

Re: Lom

Příspěvek od bflm.psvz »

Pandy píše: lepit v lochu pytlíky
Jistý občan jičínský občan Kraus na začátku 19 století zjistil, že kupci potřebují papírové obaly. např. pytlíky a dostal :idea: . Nejdříve ve svém domě ,kde je mimochodem stále papírnictví, začal lepit pytlíky. Pak se jejich výroba rozrostla i na sousední dům - bývalou šatlavu. Obchody se dařily a tak začal hledat další zaměstnance. V přilehlých Kartouzích - (dnes Valdice) našel zaměstnance. Odtud se tato bohulibá činnost zozšířila na všechny vězení Rakouska Uherska. Kraus sám se po roce 1848 stal poslancem ve Vídni a do Jičína se již nikdy nevrátil. Jeho syn se stal spisovatelem.
To jen na vysvětlení, proč se lepí v lochu pytlíky.
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

díííky za vyčerpávající informaci,podstatu vzniku tohoto rčení mě byla celkem utajena,opět se potvrdilo že člověk se učí celý život.
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

Pandy píše:...člověk se učí celý život.
...a pak umře ;-)
dudakhonza
Příspěvky: 90
Registrován: stř 23. pro 2009, 09:51
Bydliště: Praha 4

Pikráty těžkých kovů

Příspěvek od dudakhonza »

Zdravím, zajímalo by mě jestli jste se někdo pokoušel použít jako primár do rozbušek pikráty Pb nebo Ba. Jaká je iniciační schopnost? Je možné použití jako bezpečnější náhrada za HMTD? Samozřejmě chápu že se to těžko vyrovná fulminátům nebo azidům.
Díky předem za odpověď.
Po nezdařeném pokusu rozhodíme rukama

20 metrů od sebe a následně to zkoukneme s nadhledem

hlava uletí směrem nahoru...
Tparanoik
Příspěvky: 36
Registrován: úte 23. úno 2010, 00:19
Bydliště: Karlovarsko

Existuje ještě jedna možnost

Příspěvek od Tparanoik »

Pokud potřebujete demolovat budovy atd tak existuje jedna velmi zajímavá možnost. http://www.greenbreaktechnology.cz/
Tohle jsou vlastně něco jako přerostlé airbagy, potřebuje to protitlak (tedy výhradně do díry v betonu atd. a PROTO JE TO KLAIFIKOVÁNO JAKO TECHNICKÁ PYROTECHNIKA, neboli nepotřebujete souhlas Báňského úřadu s trhacími pracemi atd. ale stačí průkaz Odpalovače ohňostrojů , krátké zaškolení u dodavatele - a můžete směle trhat :D
Uživatelský avatar
Dalca
PFG
Příspěvky: 236
Registrován: pát 16. pro 2005, 21:48
Bydliště: Brno

to jek vzteku

Příspěvek od Dalca »

A tohle se tu zveřejní 2 roky potom, co jsem kangem vlastoručne rozmlátil nějakých 15 kubíku betonový podezdívky, schodů a plotu...
Včil už jen vyrábím nové konstrukce....
Demolovat je bude až následující generace, přetvářející si okolí k obrazu svému, teda až umřu. Do tý doby se na nic šahat nebude!
Umřel s udiveným výrazem na tváři: "Někde se asi stala chyba.."
Láďa R
Příspěvky: 20
Registrován: úte 20. říj 2009, 20:19
Bydliště: Vysočina (a Praha)

Příspěvek od Láďa R »

Mno, my jsme to zkoušeli, v takový docela pevný břidle(tedy pro sbíječku) a výsledek byl ten, že to prostě ufouklo. Idea je hezká, nemusí se vyřizovat povolení k trhacím pracem, ale jak píše Tparanoik, utěsnění musí být dokonalé a materiál kompaktní. Jakmile si to najde skulinku, tak to ufoukne. Cenově to taky neni nijak vylášť výhodné, tedy oproti průmyslovým trhavinám.
Beton to načechrat umí, pan distributor nám pouštěl pár videí, ale pro naše potřeby(zemní protlaky) to moc není.
pentol
Příspěvky: 49
Registrován: pát 10. říj 2008, 15:52

Příspěvek od pentol »

Myslím si že téma jde jiným směrem! :( Založte třeba jiné téma ale do téma co do rozbušek to rozhodně nepatří!!! Azidy a fulmináty do rozbušek je jiná věc než flákání betonu něčím pochybným a airbagy! :evil: Pikrát Pb a Ba jsou velmi zajímavé třaskaviny. Již mnoho let se nepoužívají (až na některé vyjímky) ale přesto mají své místo v iniciátorech. Vyzkoušeno a nebyl jediný problém až na jejich citlivost ke tření a nárazu. Na nápich jsou v celku ideální (ve směsích). Pokud jde o rozbušky raději bych se jim vyhnul a použil azid popř. fulminát. HMTD mě dříve a né jen mě hodně vypeklo! :cry: Znám dva případy kdy min. 10 let vyráběl a překrystalovával HMTD bez jediného problému. Jednoho dne však jednomu z nich nastal problém! :cry: Prsty jedné ruky pryč a dva dny hluchota jen pískání, obličej popálený, tričko ze předu roztrhané na cáry a kousky filtračního papíru zasekané pod kůží a to z 10g HMTD. Nechci někoho strašit ale vždy si musíme uvědomit co to může přinést pozitivního i negativního nejen pro nás ale i pro blízké! :idea: Na DAPku je nejlepší klasika s troškou počinu ale to už tu bylo řečeno několikrát některými kolegy kteří vědí o čem je řeč! :wink:
Odpovědět