SPŠCH- Pardubice

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Lukas17
Příspěvky: 7
Registrován: stř 16. črc 2008, 18:38

SPŠCH- Pardubice

Příspěvek od Lukas17 »

Zdravím všechny příznivce chemie.
Nic podobného jsem zde nenašel, a proto jsem založil celé nové téma.
CHtěl bych se zeptat jestli máte nějaké zkušenosti se střední chemickou školou v Pardubicích jak kladný tak záporný. Dnes jsem tam byl dni otevřenych dveří a byl jsem sokojenej, ale rodiče chtěj slyšet nějaká fakta. Oni si myslej, že si dodělám v Holicích gympl a potom půjdu rovnou na univerzitu, ale já si myslim, že by to byly 4 stracé roky. Dík za vyjádření
Uživatelský avatar
Dalca
PFG
Příspěvky: 236
Registrován: pát 16. pro 2005, 21:48
Bydliště: Brno

Příspěvek od Dalca »

Mňo, jak to říct...
S touhle školou nemám konkrétní zkušenosti ale:
Střední škola z tebe udělá středoškoláka s maturitoua odborností. Z Gymplu vylezeš jen s maturitou. Tzn. z gymplu buď vejšku, nebo máš dost problém se někde chytit na dobrej flek.
Ze střední školy máš přece jen lepší kvalifikaci - prostě už něco umíš.
I po střední průmyslovce můžeš jít na vejšku. Zase si zvýšíš kvalifikaci.
Pokud tě baví chemie, neplaveš v matice (chemie je napůl matika, furt se něco počítá..) bych ti doporušil tu průmyslovku.
Pokud seš všestranně zaměřenej, a nevíš přesně co dělat, pak ten Gympl. Z Holic do Pardubic je to kousek.....
Umřel s udiveným výrazem na tváři: "Někde se asi stala chyba.."
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

Na cestě SPŠ -> VŠ je právě vždycky problém matika... a to velkej. Gympláci na vejšce maj obvykle první dva roky hodně navrch oproti průmyslovákům.
Uživatelský avatar
Dora
Moderátor
Příspěvky: 206
Registrován: úte 16. led 2007, 23:29
Bydliště: Betelgeuze

Příspěvek od Dora »

K té matematice je to tak, že na střední škole je obvykle jakýmsi vrcholem kvadratická rovnice. Na vysoké škole se už ale předpokládá základní znalost limit, derivací, která je pak rozvinuta v integrální počty a td.
Navíc tyto matematické záležitosti se pak objevují v dalších předmětech jako základní a nezbytné ať jde o fyziku či chemii.

Nadruhoustranu má středoškolák alespoň malou výhodu např. v laboratorních praktikách a cvičeních, kde naopak často "gympláci" projevují až fatální neobratnost.
„Čas je jen hrst listí ve větru.“
Uživatelský avatar
Dalca
PFG
Příspěvky: 236
Registrován: pát 16. pro 2005, 21:48
Bydliště: Brno

Příspěvek od Dalca »

No to sice jo, ale není to tak strašný. Matika se dá zvládnout a my ve 4 na Průmce jeli derivace, integrály i limity, tak nevím... je to sice již chvíli....
Umřel s udiveným výrazem na tváři: "Někde se asi stala chyba.."
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Pokud jde o studium chemie na Univerzitě Pardubice, myslím že je fuk jestli tam jdeš s gymplem nebo s pardubickou chemickou průmyslovkou. Jak bylo řečeno, průmyslováci (ale jen někteří) mají problém s matikou, ale z některých gymplů s ní můžeš mít problém taky, nějaký zásadní rozdíl v tom není. Úroveň výuky matematiky pro chemiky (technická chemie) na UPA je dosti tragická stejně jako požadovaná hloubka znalostí, takže matematika zdaleka není zásadní kámen úrazu. Kamenem úrazu na UPA je pro většinu studentů fyzikální chemie a chemické inženýrství ve druhém ročníku a to se týká uplně stejně průmyslováků i gympláků. Tyto předměty pak každý potká ještě jednou jako povinné u státnic.. Co se týče laborek, nevšiml sem si nějakého zásadního rozdílu mezi gympláky a průmyslováky. Stejně tě to všechno budou učit od začátku i když to už budeš umět ze střední.

Toto vyplývá z dlouhodobého pozorování v jednom konkrétním ročníku :wink:
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Milda
Příspěvky: 1
Registrován: pon 02. led 2006, 19:00

Příspěvek od Milda »

Na SPŠCH Pardubice je matematika na solidní úrovni - již ve druhém ročníku se derivu i integruje...
A fyzikální chemii se věnuje třetí a čtvrtý ročník + laboratoře.
Rozdíl v laborkách zde je jak počtu hodin tak náplně - od naprostých základů přes organiku a fyzikálu po instrumentální analýzu.
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Psal sem o rozdílu v šikovnosti studentů při laboratorních cvičeních na UPA. Samozřejmě, že průmyslováci hodně úloh z laborek dělají vlastně už podruhé, kdežto na gymplu se obvykle studenti s plnohodnotnou laboratorní úlohou ani nesetkají. Jiná věc ovšem je jak moc se to projeví pak na UPA a v tom sem právě nezaznamenal nějaký zásadní rozdíl. To jen pro upřesnění..

O kvalitách SPŠCh Pardubice vůbec nepochybuji a doufám že můj příspěvek nevyzněl nějak negativně. Spíše to bylo myšleno tak, že pokud někoho baví chemie, vůbec nevadí že jde na UPA s gymplem a né se střední chemičárnou :eating:
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Lukas17
Příspěvky: 7
Registrován: stř 16. črc 2008, 18:38

Příspěvek od Lukas17 »

Děkuji vsem za odpovědi a doufám, že se někdo eště přidá. No matiku mám celkem dobrou, chemii samozřejmě taky, ale ty jazyky(Čeština, Angličtina) :cry: to se budu muset troch snažit abych si utvrdil standartní trojky. No SPČH nebudu lámat přes koleno, když by byli rodiče k nevydržení tak zůstanu na gymplu, ale jináč se budu snažit jít do Pardubic. A měl bych dotaz, jak mám pěsvědčit rodiče :idea: ?
Palec
Příspěvky: 22
Registrován: sob 24. kvě 2008, 10:22
Bydliště: Brno

Příspěvek od Palec »

Jak bylo řečeno budeš něco umět. Práci si najdeš skoro v každym provozu. V hodně případech jako kontrolor, což je zase plus - nejsi výrobní dělník, nepracuješ v úkolu ale na ,,hodinu" a asi i o něco vyšší základní mzdu.
Když skončíš gympl a nepovede se VŠ, budeš v obchodě doplňovat regály za minimální mzdu. Líp placenou odbornou práci neseženeš tak lehko, protože jí nebudeš umět vykonávat a ve výrobě není čas nováčkovi třikrát denně ukazovat: kladivo je to železné na tom dřevěném klacku. Toto je osobní skušenost, když jsem z kamaráda vychovával frézaře. Ty takové štěstí asi mít nebudeš, protože toto Tvému případnému učiteli nikdo nezaplatí a on to prostě nad rámec své práce dělat nebude.
bflm.psvz
Příspěvky: 245
Registrován: úte 06. pro 2005, 00:00

Příspěvek od bflm.psvz »

Palec píše:Ty takové štěstí asi mít nebudeš, protože toto Tvému případnému učiteli nikdo nezaplatí a on to prostě nad rámec své práce dělat nebude.
Palče nestraš. Všude na světě- tedy alespoň co vím - si lidé váží toho, když najdou spolehlivého, ochotného a snaživého zaměstnance. V čechách to občas ještě není, ale ta doba pomalu nastává.
Je většina těch, kteří příjdou hákovat podnapilý, nebo mají kocovinu, nebaví je u práce myslet, a pokud jim nedáš do ruky blbovzdornou mašinu rozbijí ji.
Myslím si, že jsou na světě pouze dvě sorty zaměstnanců. Několik málo jedinců, kteří chtějí, aby to šlo. Většina je těch, co je jim vše jedno. Zkus dneska najít dobrého, loajálního zaměstnance. Takový aby se zlatem vyvažoval. A toho klidně zaučí.
Uživatelský avatar
kerut
Příspěvky: 263
Registrován: čtv 08. úno 2007, 16:51
Bydliště: ZOO Springfield
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kerut »

omlouvam se ale fakt si nedovolim nezareagovat...

co se tyka ziskanych vedomosti i praxe je to samozrejme NAPROSTO individualni zalezitost. Stejne jako muzes chodit na gympl (je tam vic zenskejch a treba i lepsi parta) a mit doma laborku (konec koncu je to tvuj konicek bych tak odhadoval) cimz si praxi bohate vynahradis, tak muzes chodit na prumyslovku, mit vsude samy jednicky, umet vsechno pulroku napred a laborky protrpet jako nutne zlo - tze bych z toho nedelal zadnou tragedii ani veliky dilema at budes na jakymkoliv ustavu je to VZDY jen a jen NA TOBE ! :puffy:

... no a k te matice :tooth: teda nevim ale u nas (CVUT-FSi) zjistilo 90 % gymplaku po prvnim semestru ze pojem "derivace" skutecne neobnasi jen "takovy to Xna2' = 2X" co do ted opisovali z tahaku a byli kupodivu velmi nemile prekvapeni ze Matematika neni o skole uz vubec ne o hodinach ztravenych nad ucebnici - pro nekoho bohuzel a pro nekoho bohudik :wink:
Palec
Příspěvky: 22
Registrován: sob 24. kvě 2008, 10:22
Bydliště: Brno

Příspěvek od Palec »

Strašit jsem nechtěl, třebaže argument vyhrocen do extrému tak působí.
Každopádně už deset let se pohybuji po fabrikách a poslouchám názory dělníků... Myslím si, že přijímající perzonalista, manažer ani ředitel nikoho zaučovat nebude. Popravdě pokud nebudu mít kompenzaci vynaloženého úsilí, taky asi toho moc nováčka nenaučím, obvzláště v ,,úkolu".
Doba se ale mění a v zahraničních firmách to běží úplně jinak. Němcovi nevádí, že jsem dvě šichty netvořil hodnoty, ale seděl na školení 5S. Takové školení je moc fajn pro kariéru, ale zvolit otáčky a posuv frézy, aby mně neulítla do hlavy jsem se musel učit od dělníka...
A jsou i takové firmy, kde maj návodky propracované do nejmenších detailů, takže se nemusíš na nic nikoho ptát, stačí jenom nemít obě ruce levé.
Každopádně z gymplu přímo do provozu je podle mně dost drsné.
mamka

Průmka

Příspěvek od mamka »

Tuto školu mohu jen doporučit. Sama jsem absolovent leč už je to 25 let, stále se orientuji.Docela nás tam honili, zvlášť co se týče organiky. nyní mám na škole syna a nelituji. A proč??
1. krásný téměř rodičovský přístup ke všem dětem
2. jakmile se objevíte na půdě školy všichni studenti zdraví
3. pokud něčemu neromíte, znovu a znovu se vysvětluje ( i jednotlivě)
4. Informovala jsem se na šikanu - není
5. naučí tam
Hlavně, co vám slíbí při dnes otevřených dveří se pak skutečně děje.
Proto říkám ano pro tuto volbu.
mamka
Uživatelský avatar
Garfield
Příspěvky: 4
Registrován: pát 19. lis 2004, 12:47

Příspěvek od Garfield »

Čaute, pomale snad půl roku jsem tu nebyl, tak teď taky přispěju trochou hnoje do chlíva na téma gympl vs. spšch na základě mých zkušeností (v červnu jsem dodělal Ing. na FChT UPCE).

Úplně základně bych to shrnul takto:

GYMPL: dobrá volba pokud víš, že chceš jít po střední na vysokou, ale nejsi si jistej na jakou

SPŠCH: dobrá volba pokud ještě nevíš, jestli chceš jít na vysokou, nebo bys pak chtěl jít na vysokou chemického zaměření

Konkrétně na příkladu FCHT UPCE to vidím tak, že obecně absolventi průmyslovek měli velmi mírně navrch, ale vždycky rozhodně záleželo na přístupu ke studiu než na tom, z jaké střední člověk přišel. Já jsem chodil na gympl a kdybych se měl rozhodovat znova, šel bych tam zase. I během studia na gymplu se můžeš chemii věnovat z vlastní iniciativy víc - chemické olympiády (vřele doporučuju), domácí laborka, samostudium ... a pokud to tak uděláš, tak přijdeš na vysokou mnohem lépe vybaven než průměrný absolvent průmyslovky. Souhlasím s tím, že v laborkách můžou být průmyslováci šikovnější vzhledem k tomu, že na střední v laborce strávili víc času, ale není to nic přes co by nejel vlak - stejně se tam bere všechno od začátku. V tomto ohledu se mě vybavuje vzpomínka na jednoho bývalého spolužáka-průmyslováka, který se před laborkama z analytiky vyjadřoval v tom smyslu, že je to pro něj ztráta času, protože všechno to už dělal na střední a že se to dělá kvůli nám gymplákům co nic neumíme. V průběhu laborek ten den pak ze 3 vzorků k analýze - 1 omylem vylil, druhý "omylem" znehodnotil (nalil vodu do roztoku SbCl3 aniž by tam dal vinan) a třetí vzorek mu vyšel cca o 50 % jinak než měl). Od té doby si myslím své.

Takže rada na závěr - běž tam, kam tě to táhne víc. Pokud chceš jít víc na SPŠCH (a z toho cos napsal mám pocit, že jo, jen chceš aby ti to ostatní "posvětili"), tak tam běž. Určitě lepší než jít na gympl, pokud by tě tam čtyři roky mělo srat to, že jsi na tu průmyslovku nešel.
Odpovědět