odplynění tavenin kovů

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
QNX
Příspěvky: 153
Registrován: pát 30. bře 2007, 16:17
Kontaktovat uživatele:

odplynění tavenin kovů

Příspěvek od QNX »

V poslední době si hraju s tavením kovů a narazil jsem na pár problémů, které bych potřeboval vyřešit. Na netu jsem marně hledal co použít jako přídavek do taveniny, abych ji:
1. ochránil před oxidací
2. vyčistil od bordelu
3. odstranil rozpuštěné plyny
4. zlepšil vlastnosti strusky (ztekutil ji)

Bohužel, úspěšný jsem nebyl. Našel jsem pár přípravků, ale nikde nebylo složení. Rád bych věděl co do taveniny hážu a také nechci kupovat nesmyslně velké balení (které je vhodné pro slévárnu, ale ne pro těch pár kg co dělám já). Takže postupně:

1. Při tavení mědi se výborně osvědčil borax, ale ten nefunguje při tavení hliníku. Co by se dalo použít na hliník?
2. Tady zatím tápu. Podobné přípravky se používají, ale nemám žádný nápad.
3. dnes jsem při tavbě hliníku použil K2CO3, ale ten, potvora, plaval na hladině a nechtělo se mu rozkládat (to se dalo čekat, ale dočetl jsem se, že se nějaké uhličitany používají.... tak tenhle to nebude)
Pak jsem sebral odvahu a vyzkoušel NaNO3. Ten se v roztaveném hliníku rozkládá velice ochotně :-) Přikládám fotky. Je na nich vložení NaNO3 zabaleného do alobalu ke dnu kelímku obsahující eutektikum Al/Cu Zdá se, že funguje. Má někdo lepší nápad?
4. při předchozím pokusu vznikne taková nepříjemná struska. Existují přípravky na ztekucení strusky. Něco takového bych potřeboval. Nějaký nápad? Díky za rady.
Pokud někoho zajímá v čem to tavím, tak tady je možné se mrknout.
1. plynová pícka za pár kaček:
http://www.sobestacnost.cz/modules.php? ... s&album=19
2. Pícka na dřevěné uhlí:
http://www.sobestacnost.cz/modules.php? ... ge=1&sort=
Přílohy
degass.JPG
degass.JPG (116.51 KiB) Zobrazeno 15752 x
Již dnes se máme lépe než zítra
http://www.sobestacnost.cz
Uživatelský avatar
Semtex
PFG
Příspěvky: 292
Registrován: pon 15. lis 2004, 20:00

Příspěvek od Semtex »

V hlinikárni v Žiari nad Hronom sa na tieto účely používal kovový sodík.
Bol balený v hliníkových valcových obaloch po 50, 100 a 200?-250? gramov, (obal bol podobný éterovej patrone na štartovanie dieslových motorov) občas bol na obale nápis Navax? alebo Navox?

Použitie bolo jednoduché - obal sa vhodil do kokily a zamiešal "lyžicou", na povrch taveniny vyskočilo zopár plamienkov a po chvíli vyplával bordel (v tuhej forme - niečo ako popol) - ten sa z hladiny zhrnul "lyžicou" a odstránil.
... potom to nasypali do trauzlovho valca a odpálili...
Nie že nenašli ten valec... Oni nenašli ani ten barák...
pemazl
Příspěvky: 43
Registrován: úte 24. úno 2009, 10:06

tavení Al slitin

Příspěvek od pemazl »

Sodík se nepoužívá na čištění taveniny, ale na modifikaci eutektika ve slitinách Al-Si, přídavkem Na dojde ke změně tvaru eutektického křemíku z původních jehlic na taková jemná zrníčka, zlepší se tím mech. vlastnosti, hlavně tažnost.
Pro vynesení vměstků z objemu taveniny do strusky a zejména pro odplynění taveniny se používá nejčastěji probublávání taveniny dusíkem.
V tekutém Al se rozpouští vodík, ten se tam dostává z vody, proto je dobré vsázku předem vysušit a i všechno nářadí, které přijde do styku s tekutým kovem by mělo být vysušené. Navíc tekutý Al dobře rozpouští železné nářadí, což vede jednak k jeho rychlému zničení a taky ke vzniku vměstků. To se řeší natíráním nářadí speciálními nátěry.
Struska se u Al slitin většinou nijak neztekucuje, nechá se tam a až před litím se z hladiny stáhne a odstraní, jak už tu bylo řečeno. Během tavení taky není dobré pořád do taveniny "rýpat" nebo ji míchat nebo tak, aby se neporušovala vrstva oxidů na povrchu, ta chrání taveninu před další oxidací, navíc ty oxidy mají přibližně stejnou hustotu jako tavenina a jakmile je strhneš pod hladinu tak tam zůstanou, už nevyplavou, pak se dostanou do odlitku ve formě tzv. oxidických plen a výrazně snižují mech. vlastnosti.
To by bylo tak co jsem si vzpomněl, je to sice asi trochu chaotické, ale snad to trošku pomůže, kdyby mě ještěco něco napadlo můžu to sem ještě dopsat. Jestli jsem něco napsal nesrozumitelně nebo by byly jiné dotazy pokusím se odpovědět, pokud budu vědět.
QNX
Příspěvky: 153
Registrován: pát 30. bře 2007, 16:17
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od QNX »

Dusík nemám, ale mám CO2 a argon , to by mělo vyhovovat také. Probublávat tedy můžu, jenom najít vhodnou trubičku :?: Nerez by snad mohl stačit, ne? . Je to však trochu nepohodlné řešení. Nějaká ta tabletka by v mém případě vyhovovala lépe. Zatím nepotřebuju nijak extrémně kvalitní odlitek. Jde pouze o dekorační záležitosti a ne o součástky pro letadla :-) Díky za rady, ještě by se jich pár hodilo.
Již dnes se máme lépe než zítra
http://www.sobestacnost.cz
pemazl
Příspěvky: 43
Registrován: úte 24. úno 2009, 10:06

Příspěvek od pemazl »

CO2 není vhodné, ale argon se někdy používá (ale taky něco stojí). Trubka se používá keramická nebo grafitová, nerezová by se asi v tavenině hliníku pomalu rozpouštěla. Důležité ale je, nefoukat tam ten plyn jen tak tou samotnou trubkou. Na jejím konci bývá pórovitá tvárnice, aby vznikaly co nejjemnější bublinky. Trubici je také třeba ponořit až na dno, aby byla dráha bublinek co nejdelší. Jak je vidět toto řešení pro domácí použití opravdu trochu nepohodlné.
Kromě dusíku a argonu, což jsou pro hliník inertní plyny, lze ještě použít plyny aktivní, což je chlor a fluor (ty se ale v praxi už nepoužívají, i když jsou účinnější než ten dusík a argon - ekologie). Tyto plyny s vodíkem v tavenině přímo reagují a tím jej z ní odstraňují. Tady se dá použít sůl, a to chlorid hlinitý, ten se v roztaveném hliníku rozkládá za vzniku chloru. Dávkování bývá zhruba 0,5 - 1% z hmotnosti kovové vsázky. To by doma použít šlo.
Samozřejmě existují průmyslově používané soli a tablety pro odplyňování a odstraňování vměstků, ale ty asi nepůjdou koupit v rozumném množství "pro takové to domácí odplyňování" :).
Jinak pro dekorační učely by byl vhodnější zinek než hliník. Se zinkem jsou minimální metalurgické problémy a i lépe vypadá, hliník většinou nemá moc "výstavní" povrchy. U hliníku je ale samozřejmě daleko lepší sehnatelnost.
QNX
Příspěvky: 153
Registrován: pát 30. bře 2007, 16:17
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od QNX »

pemazl: Jak reaguje CO2 s hliníkem? Je mi jasné proč nejde CO2 použít jako ochranná atmosféra třeba při svařování nerezu, ale tady nemůžu přijít na žádnej důvod. Vycházel jsem také z předpokladu, že když je možné použít uhličitany, že by mohl jít použít i CO2. Cl a F používat určitě nechci. AlCl3 bych vyzkoušet mohl, to je zajímavá možnost, ale to mi z toho bude utíkat HCl. Trochu korozivní záležitost do dílny, ale venku by to nevadilo. Díky za nápad.
Ten hliník opravdu moc dekorativní není, ale já ho beru pouze jako cvičení na bronz. Je to méně náročné, levnější a něco se na tom naučím. Při posledních tavbách jsem používal slitinu Al70Cu30, ta se dá snadno odlévat a velice zajímavě patinovat. Zatím jsem dokázal pěkné matně černé povlaky (něco jako vzhled kovaného železa) a chci se pokusit ještě o nějaké zelené a hnědé. Když to vyjde, tak by to mohlo být zajímavé i na ty dekorativní předměty.
Již dnes se máme lépe než zítra
http://www.sobestacnost.cz
Odpovědět