Pyro začátky

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Uživatelský avatar
lifin
Příspěvky: 8
Registrován: pon 27. říj 2008, 15:49

Pyro začátky

Příspěvek od lifin »

Chci se zeptat všech členů pyrofora na jejich začátky. co se týká vybavení a vyráběných výbušnin (složí). S čím jste začínali, kdo si ještě pamatujete ? Je vhodný zkoušet PETN nebo RDX, když mám zkušenosti jenom s HMTD a asi 2 roky studování PXD, PF a "pyro plevelu" na netu ?
Uživatelský avatar
BaronFernet
Příspěvky: 46
Registrován: sob 24. bře 2007, 09:01
Kontaktovat uživatele:

lol

Příspěvek od BaronFernet »

No pokud člověk nemá adekvátní vzdělání, tak bych se na brizanty a HMTD vykašlal, ti co chtějí stůj co stůj třaskavinu mnohdy šáhnou po ACP a pak se diví, že jim chybí prsty. Bez laborky to prostě nejde....

Já sem začínal na delaboraci výrobků z číny a teď se po 5 letech dostávam až na pískavé rakety a 100mm kulovky a jsem rád že mám stále své prsty :hura:
bflm.psvz
Příspěvky: 245
Registrován: úte 06. pro 2005, 00:00

Příspěvek od bflm.psvz »

Není dobré začínat chemické pokusy s energetickými materiály. Domnívám se, že existuje mnoho krásných chemických reakcí, které jsou bezpečné. A časem si můžeš troufnout i na některé složitější postupy.
No a pokud někdo bezpodmínečně musí začínat s nimi, je dobré dělat navážky maximálně do 0,2 - 0,5 gramu. No a ty nikdy nepřekročit. Ono se totiž může vždycky něco pokazit. Vždyť prstů rukou máme 10 a každý bude scházet.
Uživatelský avatar
Uran
Příspěvky: 97
Registrován: čtv 18. lis 2004, 15:35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Uran »

Taky bych se priklanel zpocatku k "mene" nebezpecnym, ale presto zajimavym pokusum: ruzni hadi, dichroman amony, kno3+C - tavenina ap, flashe (max nekolik g).

Vyhodou je to, ze se clovek pri techto pokusech (nedelat dle kucharky - seznamit se s chemizmem reakce ap.) dozvi o tom proc to tak funguje a na co se ma pripravit v pozdejsich fazich pri laborovani s vice "energetictejsimi" materialy.

Nevyhoda techto pokusu spociva v ponekud vyssich narocich na sortiment chemikalii, coz ovsem donuti cloveka potrebne chemikalie sehnat (navazat kontakty s obchodniky, skolou nebo idealne nalezeni zrovna rusiciho se skladu chemikalii).

Z vyse uvedeneho plyne take fakt, ze vyrabet vybušiny z chemikalii koupenych v drogerii, ktere byvaji casto cistoty technicke, neni zrovna idealni.

Namatkou me napada: michat amone soli a chlorecnany neni zrovna idealni, staticka elektrina pri presypavani acetilidu medneho je svina, chlor je opravdu dusivy plyn, chlazeni je pri diazotaci anilinu opravdu dulezite ....
Na tyto" poznatky" bych urcite nechtel narazit pri vyrobe vybušin :)

Edit: jeste me napada, ze pri nakupu chemikalii by mel obchodnik otestovat, zdali dotycn(y/a) dokaze pracovat z n - latkovym mnozstvim a pomoci bilanci vyresit nejake zakladni rovnice - pokazdy me totiz vytoci jak nekdo dle "kucharky" vyrabi neco a nedokaze si ani spocitat vytezek ap :) ;)
Jednou jsem ho videl na vanoce

Gold "3-Ethyl-1,2,2-trimethyl-bicyclo[2.1.0]pentane"
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Přesně tak, relativně neškodných pokusů je fůra a člověk se toho u nich naučí rozhodně víc než když si uvaří něco podle jakéhosi pochybného návodu a pak ani neví co to vlastně uvařil.
Osobně jsem začínal někdy na zš srážecími reakcemi a jednoduchou analytikou, na energetické materiály jsem narazil až o trochu později.

Jen nevím, jestli se dotyčný kolega nechá přesvědčit a začne se naráz zabývat něčím nevýbušným, když píše, že má zkušenosti s HMTD... Myslím že z tohoto stádia vedou asi tak tři cesty
- pokusníka přestane bavit dělat jednu věc dokola a začne místo toho chovat křečky
- pokusník začne zvyšovat dávky a snižovat počet prstů a končetin
- pokusníkovi dojde, že jsou i zajímavější látky, začne se zajímat a časem navaří něco lepšího..
K poslednímu bodu ale nutno podotknout, že vždy je nutno mít předstih teorie před praxí, tzn. vědět přesně co dělám a mít potřebné laboratorní dovednosti. Získávat tyto dovednosti při pokusech s energetickými materiály je krajně nebezpečné :wink:
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Uživatelský avatar
AKA the A
Příspěvky: 227
Registrován: pát 16. lis 2007, 16:02
Bydliště: K.n.O.

Příspěvek od AKA the A »

proč chce každej hned brizanty? :roll:

Pokud jde o výrobu petardy, tak je flash (v rozumnym množství) nej. volba, vyšší level třeba fireball...
Raketky jsou také velmi efektní, je tam spousta prostoru pro experimentování...

Na chemii je i víc zajímavých věcí než jen "energetické materiály", ty jsou opravdu nevhodné pro začátky...
Filip
Příspěvky: 123
Registrován: sob 14. říj 2006, 19:53
Bydliště: česko

pyro začátky

Příspěvek od Filip »

No tak...Začalo to jednou na školní půdě.
To se tak potkalo odepsané laboratorní vybavení, dva poškoláci kteří vynikali v chemii a čas po úklidu za trest. Do světa experimentátorů jsme vstoupili půvabným pokusem s červenou krevní solí a jejími srážedly. Časem nás i pokusů přibylo.
Pak to pokračovalo různě, v nevyužité garáži, než se majitel zmohl a škodárnu, v nepoužívaném dřevníku, na kterém rostl mech a tráva jako na čarodějníkově chaloupce z pohádky...
Recepty na AP a podobné věci nám byly známy. No ale vždycky se našel blbec, který nám dokázal jak je to o hubu. To tak někomu do AP na papíře padl popel z cigarety, někomu bouchla sifónovka s HTMD, když s ní chtěl odstřelit zámek... Samý srandy co končily na plastice.
Asi největší malér jsme v době ZŠ měli s dýmovnicí. Žlutá s chloristanem a laktózou. Nějak záhadně se sama zapálila ve skříňce. Stejně záhadně kouřila spíš černě. Asi bylo nestabilní barvivo. Sranda proti jednomu, kterému doma asi na topení bouchlo trošku AP ale následovalo pár kil HTMD a hektolitry nafty do traktoru... No, v takové chvíli si člověk tvrdě uvědomí, že nežije v tera...něčem, ani v soukromém vesmíru, ale mezi lidmi...
Pak se to s člověkem tak nějak táhne životem. Když ho to baví a chce vyjít s okolím, tak nějak se docela na všechno připravuje a zajišťuje.
Jednoho dne zjistí, že místo vysněnýho offroadu postupně nacpal svoje výdělky do bezpečné laborky. No, co. V laboratoři při práci zemře například v USA zhruba 1000* méně lidí, než za volantem silného auta.
Kolik je to v Česku nevím. Ale když už pokus, tak si chci užít i výsledek :)
Pak člověk nechápe maníky, kteří si připraví třeba fosgen v panelákovém bytě pod postelí...a pak se zjistí, že laborku měli mezi jídlem v kuchyni...
No asi lidé s papírem s mensy na super IQ podléhají jiné, nám neznámé logice :D
Mimochodem kvůli převodům jsem měl v poslední době malér. Se starým anglickým receptem, kde nebyly gramy, ale grány, ale značka byla g, tedy stejná :oops:

Prostě, ze začátku jsme se spokojili s barevnými roztoky a prskavkami.
Až když jsme něco pochytili, šlo se dál.
Protože i bez energetických materiálů se může stát, že chyba se už nikdy nezopakuje...Takže jak řekl soudruh, učit se, učit se, učit se...a poučit se z chyb druhých.
Tohle bude radit asi každý. No ale tak už to je... :idea:
Uživatelský avatar
lifin
Příspěvky: 8
Registrován: pon 27. říj 2008, 15:49

Příspěvek od lifin »

Díky moc všem za odpovědi a rady, myslel jsem že už mám nastudováno na začátek dost, ale když si to tady všechno přečtu, tak je mi jasný, že začnu s jednoduchejma reakcema a případně zkusim Bp, flash, bo neco takoveho. A verejne diky taky Virtuallovi kterej si dal práci a sepsal mi takovej kratší sloh :old: .

PS: Ještě se chci zeptat na vybyvení vašich laborek, čeho a kolik je asi tak potřeba do začátku ? Mám nějakej slabší základ ze zrušený laborky: pár kádinek, odměrný válce, zkumavky, nálevky, třecí misku. Co je potřeba ještě sehnat ? A jestli byste byl někdo ochotnej napsat nějaký chemikálie, který si pořídit, za chvilku budou laborku oficiálně rušit a pak už nic nedostanu a všechno si vzít nemůžu :cry: .
flash
Příspěvky: 124
Registrován: stř 05. zář 2007, 12:08

Příspěvek od flash »

Zdar, tak na zacatek mas skla tak akorat. Casem mozna jeste poridis chladic a pak se dovybavis podle toho, co budes chtit delat.
Z chemikalii ber jednoznacne vsemozny oxidacni cinidla - udelas s tim moc parady a relativne bezpecne(bacha na chlorecnan), pak neudelas chybu se zakladnimi kyselinami, ethanolem, acetonem apod. a nakonec se poohlidni po nejakych specialitkach - muzes spotrebovat, nebo vymenit :-) - luminofory, dichroman, atd. To je z te laborky asi vsechno. Dokoupis si jeste nejake praskove kovy a muzes zacit testovat.
Preji hodne zdaru do budoucna.
F.
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

No když už se to tu tak pěkně rozjelo, tak si taky přisadím. Začnu poněkud kacířskou myšlenkou - ono nejde ani tak o to, že vyrábět tebou kýžené brizanty je nějaká extra nebezpečná nebo složitá činnost. Proti výrobě HMTD nebo ACP je to podstatně méně riziková záležitost (co se týče utržených prstů při výrobě a manipulaci - požár a podobné srandy samozřejmě hrozí). Spíše jde o přístup k dané věci. Ideální je to vzít vážně, tedy s veškerou teorií, postupným získáváním lab. praxe atd. jak již bylo řečeno. Lze mít i poněkud "praktičtější" přístup. Tedy jsou i lidi kteří nejsou žádní excelentní chemici a do podobných výrob se pouští. Například je zajímají účinky (nevěří výbuchům v Kobře11 nebo tomu že kilo semtexu zboří tři pětipatrový baráky) nebo si chtějí osahat "že to vůbec jde" a podobně. Ale jde o to, že je dobrý znát veškerý rizika a přizpůsobit jim množství, technologii, prostory a podobně. Tedy není to metoda úplně pro každého. Největší riziko tohoto přístupu je v tom, že čím je někdo větší trubka, tím víc si myslí že "to je v pohodě" , "vím co dělám" atd atd. Tedy tento přístup vyžaduje velkou dávku sebereflexe, ale v zájmu objektivity je třeba říct, že i tací pokusníci existujou. S tím souvisí i další věc - účel výroby brizantů. Pokud jde jen o to zkusit že jde doma na koleně vyrobit pentrit, proč ne... trošku. Ale co dál... je třeba mít v případě že s tím chceš i "bouchat" dokonale vyřešen roznět. A tam bych viděl největší kámen úrazu. Neni problém vyrobit kilo pentritu, ale udělat precizní a "bezpečnou" rozbušku už je maličko větší kumšt. Na HMTD v rozbuškách bych osobně zapomněl. Stejně tak například dosáhnout nějakých rozumných náložových hustot, vyrobit dobrou modelínu, nebo lisovat kvalitní tělíska už není úplně jednoduchý. Ještě větší kumšt je výše zmíněná efektová pyrotechnika... to je vyšší dívčí a její zvládnutí je proti výrobě trhavin (resp. samotných brizantů) daleko větší kus práce než by se zdálo. Nejde jen o slože jako takové, ale i technologii výroby, nabalování, výroba BP a podobně. Navíc to už není čistá chemie, ale dost velkej kus řemesla...
Virtuall
Příspěvky: 10
Registrován: úte 10. bře 2009, 12:12
Bydliště: CZ

Příspěvek od Virtuall »

V přehršli dobrejch rad jsme vypustili váhy. Ať budeš dělat cokoli, vážit budeš dycky. I staré váhy v rušené laborce bývají ve slušném stavu a taky přesnější než kuchyňská váha.
Uživatelský avatar
Pepe
Příspěvky: 94
Registrován: pon 21. lis 2005, 15:04

Příspěvek od Pepe »

Moje začátky byli: mlejnek na kafe, 150g ledku od masnaře a uhlí z ohniště. Ani tu blbou síru jsem neměl. Pak jsem zjistil, že mi masnař dal dusitan místo dusičnanu a dlouho, dlouho sem byl namydlenej, než jsem objevil ledek amonnej jako hnojivo. Z něho mě už v 6tý třídě napadlo udělat sodný ledek pomocí NaOH a začala mi éra střelnýho prachu, nepočítám všechny hypermangany s kdejakym napilinkovanym kovem, nepočítám delaborovanou pyrotechniku... Dlouho jsem prostě jen tupě míchal kovy, uhlík, okysličovadla... Dejmetomu v 9 třídě jsem už měl hodně nastudováno podkladů o výbšninách, ale neměl sem suroviny, pak jsem se , jak už to bývá dostal k ACP (tím si asi musí každý projít), HMTD, no a pak na střední už byly lepší možnosti i zanlosti co jak vyrobit, takže experimenty s DAP, s vychytanejma Flashama, komplexní soli, ostatní org. peroxidy, aleternativní směsy za DAP, azid olova, stříbra.... Jen nitráty mi "nešly",nebyla duska, ani ozkoušená technologie... K HNO3 jsem se dostal až tak kolem 18-19ti, a od tý doby PETN, sekundární rozbuchy, RDX, NC a řada dalších...Já jsem se o pyro začal zajímat snad už počátkem zš, kdy mi táta vyrobil první kapsliky ze sirek. To bylo ještě jakoby v době, kdy nebylyly tyhle interneti a postupy se dědili z pokolení na pokolení, nebo vyměňovali za jiný "poklady".
Uživatelský avatar
Uran
Příspěvky: 97
Registrován: čtv 18. lis 2004, 15:35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Uran »

Pepe píše:Moje začátky byli: mlejnek na kafe, 150g ledku od masnaře a uhlí z ohniště. Ani tu blbou síru jsem neměl. Pak jsem zjistil, že mi masnař dal dusitan místo dusičnanu a dlouho, dlouho sem byl namydlenej, než jsem objevil ledek amonnej jako hnojivo. Z něho mě už v 6tý třídě napadlo udělat sodný ledek pomocí NaOH a začala mi éra střelnýho prachu,
Mohu se zeptat na presny postup pri preparaci NaNO3 z amoneho ledku? Jeden cas jsem nad tim uvazoval, ale odradila me pracnost velke mnozstvi vznikajiciho NH3 a nejistota uplne konverze.

Do velice podobne kategorie je do dneska pro me zahadna preparace Pb3O4 reakci roztaveneho olova a NaOH, ktera se mi jednou povedla. Ze by oxidace vzdusnym kyslikem za vzniku olovicitanu? Poradi nekdo.
Jednou jsem ho videl na vanoce

Gold "3-Ethyl-1,2,2-trimethyl-bicyclo[2.1.0]pentane"
Uživatelský avatar
Pepe
Příspěvky: 94
Registrován: pon 21. lis 2005, 15:04

Příspěvek od Pepe »

reakce je NH4NO3+NaOH----NaNO3+NH3+H2O (byl jsem dobytek, obojí jsme vzal, sesypal do kýblíku a zalával horkou vodou, aby reakce proběhla co nejrychleji. Váhově je to přesně 2:1, což je výhoda.. nepotřebujete na to ani závaží, jen rovnoramenné váhy... čpavek se nejprve uvolńoval rychle, ale s jeho klesající koncentrací se uvolňoval pomaleji. Většinou jsem čekal tak 14 dní až 3 týdny, než roztok vysmrádnul a pak teprve jsem začal intenzivěn odpařovat v bytě na topení. Bylo vhodný před odpařováním ještě roztok přefiltrovat neboň technický NaOH má na sobě vrstvičku uhličitanu. Rovněž při reakci, jak je roztok ve styku s evzduchem, dochází ke vzniku uhličitanu sodného a možná i amonného.. Výsledný NaNO3je poměrně navlhavý, ale v tý době to pro mě bylo něco jako jako revoluce!!!!!!!
Uživatelský avatar
Semtex
PFG
Příspěvky: 292
Registrován: pon 15. lis 2004, 20:00

Příspěvek od Semtex »

V podstate súhlasím s tým, čo vyššie napísal Buk
- po prvé - čo vôbec chceš dosiahnuť, kam sa chceš dostať, čo ťa k štúdiu chémie a pyrotechniky a k výrobe vôbec motivuje (to si rozober hlavne sám so sebou)
- po druhé - výroba traskavín a brizantov je celkom náročná vec, pokiaľ sa má robiť bezpečne a kvalitne.
ALE výroba "ohňostrojovej" pyrotechniky stojí podľa mňa vyššie - je v tom, okrem vedomostí a praxe, ešte navyše aj kus umenia a remeselnej zručnosti.
... potom to nasypali do trauzlovho valca a odpálili...
Nie že nenašli ten valec... Oni nenašli ani ten barák...
Filip
Příspěvky: 123
Registrován: sob 14. říj 2006, 19:53
Bydliště: česko

olovo a lidi:-)

Příspěvek od Filip »

No, je to sice trochu OT, ale já jsem minium připravoval zatím jenom zahříváním z uhličitanu PbCO3 + KNO3 → Pb3O4 + KNO2 + CO2
nebo z olova Pb + 4KNO3 → Pb3O4 + 4KNO2 (nebo tak nějak)
Alchymisti (nebo jak jim říkali)ho připravovali už před 6000 lety v Číně napřed oxidací "černé strusky" z olova na olovnatou bělobu zahrabání do hnoje, až vznikl Pb2CO3(OH)2 a dál
v plamené peci 6 PbCO3 + O2 → 2 Pb3O4 + 6 CO2. Pěkný humus, když si uvědomíme tehdejší úroveň lidských sídel :roll:
Tavením alkalického hyrdoxidu a olova asi tetraoxid diolovnato-olovičitý nevznikne...


Jak nad tím tak přemýšlím, tak asi největší problém u začínajícího pyrotechnika bude pochopení okolí.
Často jsem dřív řešil otázku, jestli požádat třeba
strejdu,aby mě koupil tu baňku, nebo
jestli se radši zeptat jiného strejdy, aby neudělal z jedné baňky atomovku a ze mě teroristu... :wink:
Blbě se to říká, ale lidi občas dokážou pekelný krávoviny...Nikdo není Bůh,ani takový pán, aby mohl myslet za voly :?(Komenský)
Znal jsem jdnoho, který měl laborku v koupelně. Rodiče to tolerovali, přáli mu dobrý prospěch v chemii 8)
Než nametená tetička vychlastala zelenou skalici v domění, že je to jen "zelená" :shock: Tetička, umělkyně, z něj udělala vraha...a mám dojem, že to prosáklo až do telenovel. Jiný měl zase doma větší, než obvyklé množství chemie a neušel pozornosti místních drben a strážců duší...byl pak ve zprávách...A narazit můžete u někoho i kvůli "podezřelému" materiálu, jako může být například větší množství papírových dutinek...A někdy stačí blbá sranda kamaráda, o kterém si člověk myslí, že mu mohl věřit...Znal jsem jednoho a ten dostal "příjemnou ranní návštěvu". Podezření z výbuchu u nějakého pomníku. Jeho nejlepší kámoš měl v hospodě po dvaceti blbý kecy, že zná pravýho anarchistu co umí udělat a taky nosí v kufru bombu... :evil: No, šlo o domácí dělobuchy...ale bylo to to první a bohužel taky poslední, co kdy z pyrotechniky dělal. V české národní povaze je oblíbená taková umírněná forma lynče. Nebolí, ale ničí možnosti uplatnění. Prostě, člověk se musí trochu rozhlídnout po okolí a pochopit, že kvůli některým lidem, kterým se nedá vyhnout, můžou i nejlepší úmysly skončit víte kde :evil: A zvážit, jestli se vyplatí něco takového riskovat.
A až pak, když najde aspoň trochu podpory, si koupit odměrky, váhy, kahany...Nezdá se to ale dost to stojí. A s některými lidmi
za zadkem je lepší ty prachy prochlastat...
No a nad tím by měl člověk přemýšlet, než jednoho dne zjistí, že ztráví zbytek života "na útěku"...
No a pak je taky problém s prostorem. Když už nestačí kamrlík na smetáky (a to nestačí hrozně rychle) a laboratorní vybavení si žádá celou místnost, je na čase se rozhodnout. Jak dlouho
se s tím ještě může člověk tajit :P Nebo, v lepším případě, bude mě to v životě k něčemu? Nebylo by lepší nadupaný domácí kino :D Nebo si místo chemické dílny mám pořídit chemickou laboratoř z vlstního těla a steroidů pro zvýšení sexappealu :lol: ?
Protože od určitého bodu to přestává být legrace a je z toho jaksi celoživotní záležitost. Od které se blbě utíká. A která začne člověku najednou strašně kecat do života...
Uživatelský avatar
draslík
Příspěvky: 190
Registrován: stř 30. led 2008, 12:46

Příspěvek od draslík »

Tak já taky přihodím trošku do mlýna....
Předně bych chtěl říct, jak tu už pár kolegů naznačilo, že téma "pyro začátky" je vlastně trochu neproveditelný.
Pokud se chceš věnovat seriozní pyrotechnice. Jinak bych to nazval spíš "patlala matlala"...
Já jsem vlastně začínal na chemii,žádný pyro. A doporučil bych to všem ,kteří chtějí v budoucnosti pyro provozovat. Úplně základní je patřičná informovanost (jak řekl kdysi jeden kolega, přečíst si "o tom" na PXD oopravdu nestačí) a laboratorní praxe, bez ní to prostě nejde.
Začít nitrovat v oblíbeným maminčiným hrníčku? :lol: ...Ani omylem!
Udělat si kilo penťase z kyselin který si našel za pultem v drogerii?...Blbost.
Nejdřív sehnat základní sklo a chemky,což je pro většinu lidí dost obtížné - ale kdo hledá,najde.
Pokud chce být někdo od začátků fajnšmekr a vždycky si doběhne pro litr sírovky do prodejny firmy sigma-aldrich..proč ne,že? Nicméně ochotných kolegů kteří ze začátku rádi pomůžou se sháněním je víc než se zdá.
Chce to nejdřív normální chemii,srážení,barvičky,zkumavkový reakce...vždyť je to poučná práce,nebo snad ne?
Časem laborku přestěhovat ze skříně někam do ucházejících prostorů.
Pak už si troufneš na něco většího,pořídíš destilační apáru a pořádná chemie může začít
:D

Co se pyra týče,ostatní mě již předběhli.
Já jsem nějak tak přeběhl přez efektní pokusy,od střelňase se zrnitostí složek 200 mikronů, přez samozápalné směsky,jednoduché= barevné slože tak nějak na něco "ostřejšího"...
Člověk takhle chvíli plácá a pak si najednou uvědomí dost zásadní věc.
On je dost zásadní rozdíl mezi patláním a opravdovým pyrem.O tom že lze zařadit střílení trhavek na poli za účelem "ohromný mrdy a hromady kamení a hlíny lítající dokola" do pyra, který má nějakej smysl, pochybuju. Cením si kolegů kteří svoje pokusničení dotáhli na pokusy s 5ti gramy(nikoli kilogramy), dopracovali se k měření, dokumentaci.
Člověk totiž postupem zjišťuje že z pyro krom zážitků a sežraných financí nic není.
Diplomaticky,jak řekl Buk - nemáš rozbuchu s dokonale zalisovaným primárem který si navážil s přesností miligramů? Nemáš zmáknutou plastelínu s vlastnostma tý průmyslový? - Proč tedy děláš pyro? Ono vyrobit kilo dusičnanu močoviny a nazvat se pak pyrotechnikem není tak docela košer.
To co mohu doporučit jsou efekty,jsou jich mraky a narozdíl od trhavek,jejichž efektem je +- stejná enormní mrda a vždy o pár cm se lišící díra v poli mají pyroefekty zcela jiný charakter. A všichni efektomani vám jistě potvrdí že udělat jednu slušnou kouli, která má symetrický rozbuch, lítá +- stejně vysoko, má přesně udělaný trasovač, světličky letí všechny stejně a všechny najednou zhasnou je mnohem větší práce než navařit litry nitroestreů,o tom že každá chybička dokáže z efektu udělat cosi,co by se dalo charakterizovat jako "hromada smetí letící po obloze" ani nemluvě.
nemá to cenu v těch gramech... :fun:
Uživatelský avatar
Dalca
PFG
Příspěvky: 236
Registrován: pát 16. pro 2005, 21:48
Bydliště: Brno

Příspěvek od Dalca »

draslík píše: A všichni efektomani vám jistě potvrdí že udělat jednu slušnou kouli, která má symetrický rozbuch, lítá +- stejně vysoko, má přesně udělaný trasovač, světličky letí všechny stejně a všechny najednou zhasnou je mnohem větší práce než navařit litry nitroestreů,o tom že každá chybička dokáže z efektu udělat cosi,co by se dalo charakterizovat jako "hromada smetí letící po obloze" ani nemluvě.
Draslíku, mluvíš mi z duše. A musím se přiznat že moje home made koule zatím NIKDY nebyla dokonalá.... Holt na číňany nemám a na Japonce ani teoreticky. Ale stejně si čas od času nějakou upatlám a bouchnu. A mám z ní větší radost jak z komerčního odpalu ohňostroje za 100 tisíc...
:hura:
Umřel s udiveným výrazem na tváři: "Někde se asi stala chyba.."
Šakal
Příspěvky: 259
Registrován: sob 22. bře 2008, 20:27

Příspěvek od Šakal »

Taktiež pridám trochu do mlyna.Neviem prečo , ale obecne ked sa povie slovo chémia a pokusy , tak si dovolím tvrdit že
90 % opýtaných si pod týmto pojmom vysvetluje svet výbušnín traskavín a pod. , pritom je to presne naopak výroba plastov , pohoných hmôt , mazadiel atd.dalo by sa pokračovat dost dlho.

Najhoršie na tom je že niektoré veci či už z oboru traskavýn ,alebo výbušnín sa daju no povedzme ""jednoducho"" vyrobit .A to je kamen urazu .Pár jednotlivcov ktorý vedia a nemaju problém vyrobit 1KG a viac HMTD alebo ACP,
si myslia aký su oni tažký alchymisti a pritom im nedochádza aké nasledky to môže spôsobyt.
Tod kolega Draslík mi priam hovorí z duše vyrobit kvalitnu gulovku či nejaký pekný svetelný pyro efekt ,alebo vyrobit kvalitný spolahlivý prebyjatelný raketový motor a k nemu plne funkčný model to je podla mna kumšt.Týždne , mesiace až roky pilnej a mravenčej práce, roky skuseností spusta prípravkov a zlepšovákov atd.Kritériom dobrého a znalého chemika alebo pyromana nemusí byt vždy diera v zemi 2 m hlboká. :thk:
Uživatelský avatar
Mihal
Příspěvky: 44
Registrován: sob 26. úno 2005, 10:56
Bydliště: Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Ako ste zacali? :-)

Příspěvek od Mihal »

Ja som ako maly s kamaratmi rad rozoberal pyrotechniku a vsetko presypal do vacsich obalov :twisted: samozrejme nechybalo mlatenie prachov do zeleznych trubiek coby fontana :D potom som sa dopocul ze vraj na internete su navody na strelny prach, tak som sa dopracoval k PXD, raketky.ebox.cz, kattaritu, vsetko som mal precitane odhora dolu a naopak. Zacali sme raketkami, ktore ani za nic nechceli letiet (ani ja by som neletel keby som bol dusicnan a pomlety v mlynceku na mak :D), tak sme sa tesili aspon z dymovnic, potom nam to vystrelovalo trysky a nakoniec to uz konecne letelo, nesko som postavil gulovy mlyn a uz bolo vsetko lepsie...chvilu som mal eru NaNO3 + Mg, potom asi rok klud a tak to pokracovalo a sme kde sme... no nic :idea:

Moc ses asi nerozhlížel, tohle téma už tu opravdu je a myslím že dokonce nejednou :roll: Ale osobně si myslím že tohle je spíš téma na hospodskou debatu než na PF...
Maniak


edit: dokonca som tuto temu aj cital....asi som debil :D
Keby nieco, tak nic :B
Odpovědět