Imitace dopadu letedké bomby

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
RadimHnilica
Příspěvky: 11
Registrován: úte 12. říj 2010, 11:57

Imitace dopadu letedké bomby

Příspěvek od RadimHnilica »

Dobrý den
Potřeboval bych poradit jakou "petardou" imitovat dopad letecké bomby.Jendá se o vystoupení leteckých modelů v měřítku 1:3 takže i rána musí být opravdu rána.Co by jste doporučili.Pro nedržitele průkazu pyrotechnika. Děkuji
flash
Příspěvky: 124
Registrován: stř 05. zář 2007, 12:08

Dopad letecke bomby

Příspěvek od flash »

Ahoj,
v podstate nemas moc moznosti. Silne delobuchy (hradilovku) koupit nemuzes, z cerneho prachu to neuplacas a homemade veci bych se bal z duvodu ucasti "civilnich" osob. Neze by to z toho cernase neslo udelat, ale nedockas se kyzeneho efektu - rany, ktera je citit na plicich.

P.S. u te hradilovky si nejsem jist - menila se legislativa a osoba od 21 let by mela mit moznost nakoupit byvalou III tridu. Jak je to ve skutecnosti, to nevim. I muj dvorni prodejce pyra v tom ma zmatek a obavam se, ze nebude jediny.
RadimHnilica
Příspěvky: 11
Registrován: úte 12. říj 2010, 11:57

Příspěvek od RadimHnilica »

v podstatě se mi jedná o komerně vyráběný produkt.Nic plácat doma nechci.Mám primárně jiné hobby a jisté pyrotechnické efekty slouží jen jako doplněk.
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

Kromě toho co jsem ti psal v SZ a co píše i kolega výše, pak už (pokud to má být právně zcela košer) jedině tohle: :-)

Kód: Vybrat vše

http://www.ostraticky.cz/produkty/19/plasice-ptaku-a-zvere/
Jde o to, že dosud byla ve výbušce pro prostý lid maximální navážka 0,5g slože. A to mnoho parády neudělá. Cesta by mohla vést jedině přes zmíněnou "přecertifikaci" III. tř., což by umožnilo používání pro daný účel.
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

Imitace zemních výbuchů se dělá pomocí výbušek v moždíři v kterém je rašelina . Tj výbuška vymete rašelinu výbuchem do vzduchu. Je to obecná informace jaxe to dělá u filmových efektů.
Takže je jasné že dle velikosti požadovaného efektu se volí výbuška a množství rašeliny. je třeba to předem vyzkoušet.
Osobně bych ale upozornil ,že není dobré používat hlínu,může obsahovat kamínky různé velikosti a ty by mohly být příčinou vážných urazů publika.A že se už takové případy staly.
Taktéž ideální saze či jiné matroše maj za příčinu ,že se zasere letiště,takže z ekologického hlediska nedoporučuji.
Podle nové legislatívy to bude problém,petardy jsou slabé,a pokud někdo nechce míchat fleše doma tak ideální je opravdu hradilovka.
prokolt
Příspěvky: 78
Registrován: pon 07. dub 2008, 16:03
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od prokolt »

ehm asi budem za totalne blbeho ale poprosim vysvetlit hradilovku pripadne odkac na nu by pomohol

dakujem
Murphyho 4. logický závěr:
Udělat cokoliv blbuvzdorným je nemožné, protože blbci jsou ohromně vynalézaví.
Definice pesimisty:
Pesimista je optimista se zkušenostmi.
Uživatelský avatar
Smoky03
Příspěvky: 73
Registrován: pon 05. kvě 2008, 11:54

Hradilovka

Příspěvek od Smoky03 »

Hradilovka je lidový název pro dělovou ránu. Je to výrobek III. třídy který je ekvivalentem vojenské V-5. Hradilovka se tomu řiká podle pana Hradila, což je šéf pyromoravie a ta dělovky vyrábí.
flash
Příspěvky: 124
Registrován: stř 05. zář 2007, 12:08

Příspěvek od flash »

Jojo, ta hradilovka v mozdiri pod raselinou by byla idealni. Jenom chci zminit, ze mozdir by rozhodne nemel byt stejny jako se pouziva pro kulove pumy. Nemam na mysli material, tady bude plast asi nejvhodnejsi volbou, ale myslim delku. Nejvic se mi osvedcila delka vymetne casti 1.5 krat prumer. Co je vyssi dela rozlet moc nahoru, co je nizzsi nepojme tolik efektove naplne. Celkova delka samozrejme naroste o delku ucpavky - to je snad jasne …
Jeste k te naplni: Co takhle zvlhceny a namackany popel? Poli to neuskodi a efekt to udela celkem slusny. O dostupnosti a cene se nema cenu ani bavit.
pemazl
Příspěvky: 43
Registrován: úte 24. úno 2009, 10:06

Příspěvek od pemazl »

Chtěl bych se zeptat, jestli máte někdo nějaké zkušenosti a postřehy s tímto efektem (tedy simulace dopadu granátu či pumy s efektním vyvržením "zeminy" do vzduchu). Až se oteplí chtěl bych něco takového vyzkoušet, známý to po mě chce na nějaké vystoupení či co. Jako "zeminu" chci použít rašelinu, protože jak už tu bylo uvedeno, nakopaná hlína není zrovna nejbezpečnější. V tomto případě by to sice bylo skoro jedno, protože lidi od toho budou asi 100m, ale chci to mít vyzkoušené takto, třeba někdy jindy budou lidi blíž, tak ať vím jak se to chová.
Spíš než zde uváděné moždíře bych raději jen vykopal díru, na dno položil dělovku a zasypal rašelinou. A tady bych se právě chtěl zeptat, jestli s tím nemáte nějaké zkušenosti jaké jsou nejvhodnější rozměry a velikost té díry a hlavně kolik rašeliny? Použít chci klasickou hradilovku, tak by mě zajímalo kolik na ni dát rašeliny, aby byl efekt co nejlepší. Předem díky za každou radu.
Uživatelský avatar
Smoky03
Příspěvky: 73
Registrován: pon 05. kvě 2008, 11:54

Simulace

Příspěvek od Smoky03 »

Poměrně hezkou ukázku použití techniky se zkráceným laufem je vidět zde:

http://www.youtube.com/watch?v=31C4al1TYqg

Píšou tam, že použili náložku BP o velikosti golfového míčku a krátký avšak tlustý (nepíšou kolik) lauf. Na náložku dali rašelinu a prach(teď myslím obyčejnej ze země :P ) a odpalovali to přes dráty autobaterkou.
Uživatelský avatar
sakas
Příspěvky: 5
Registrován: ned 19. črc 2009, 18:01
Bydliště: okres Přerov

Příspěvek od sakas »

Já jsem to dělal tak ,že do krátkého moždíře o průměru 200mm a vysokého 150mm dal na spodek dělobuch a zasypal ho rašelinou a jemným prachem pro lepší efekt. Odpaloval jsem to na dálku. Rašelina vyletěla cca 5m vysoko.
S pozdravem Sakas
pemazl
Příspěvky: 43
Registrován: úte 24. úno 2009, 10:06

Příspěvek od pemazl »

to sakas: ten použitý dělobuch byl jaký, klasická hradilovka nebo něco jiného, příp. kolik tam bylo flashe?

A bez toho moždíře jste to někdo nezkoušel? Já bych raději bez něj, pokud těch efektů bude potřeba víc, tak se mi nechce dělat ty moždíře a navíc je pak ještě někde doma skladovat... Ale každopádně děkuju za všechny vaše rady. S tím moždířem je to zase jednodušší v tom, že to ušetří kopání díry a dá se to v podstatě celé nachystat doma, vlastní instalace na místě odpalu už je otázkou chvíle.
Uživatelský avatar
sakas
Příspěvky: 5
Registrován: ned 19. črc 2009, 18:01
Bydliště: okres Přerov

Příspěvek od sakas »

to pemazl:
Hradilovka to nebyla. Byl to dělobuch vlastní produkce s rozměry
délka: 80mm
vnější pr.: 34mm
vnitřní pr. :26mm
výška ucpávek: 20mm
obal byla papírová trubka.
Flash prach jsem použil KNO3:Mg v poměru 65:35 a navážka v dělobuchu činila 15g.
S pozdravem Sakas
TOMEC
Příspěvky: 72
Registrován: ned 15. kvě 2005, 17:23

Příspěvek od TOMEC »

potreboval by som poradit nieco z tejto oblasti.
ako by ste imitovali strelbu zo samopalu presnejsie dopad striel do zeme?
Uživatelský avatar
Smoky03
Příspěvky: 73
Registrován: pon 05. kvě 2008, 11:54

Střelba

Příspěvek od Smoky03 »

U filmu se pro tyto účely používá buď řada speciálních výbušných kapslí na el. odpal od firmy De la mare engineering např D80 1/16 (http://www.thomasfx.com/D80-116_p_7168.html) Nebrat jako reklamu. Tyto kapsle obsahují malé množství třaskaviny (řádově mg) a vyrábějí se různě silné. Jejich použití můžeš vidět např. v tomto videu
http://www.videacesky.cz/ostatni-zabavn ... u-kick-ass

A nebo se používají Paintballové projektily plněné něčím co práší, které po dopadu vytvoří obláček kouře. Co se týče jiskřivých postřelů, používá se opět paintballových projektilů, které obsahují malé křemínky a Zr prášek.

Co se týče domácích podmínek, třaskaviny bych nedoporučoval. Použil bych palník zasunutý do malé kapsle s flashem nebo chloristanovým whistle mixem.
Odpovědět