sulfid železičitý??

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
pemazl
Příspěvky: 43
Registrován: úte 24. úno 2009, 10:06

sulfid železičitý??

Příspěvek od pemazl »

Zdravím, měl bych takový dotaz na chemicky zdatnější kolegy. Jedná se mi o správný chemický název pyritu FeS2, narazil jsem dvě verze. Jednak disulfid železnatý a jednat sulfid železičitý, ale tento název se mi zdá podivný, trhá mi to uši když to slyším. Nevíte tedy někdo jestli je tento název vysloveně špatně nebo se třeba jedná o starší název nebo jak to je?
Díky.
bflm.psvz
Příspěvky: 245
Registrován: úte 06. pro 2005, 00:00

Příspěvek od bflm.psvz »

Sulfan, čili sirovodík má vzorec H2S. Na síru jsou dva jednomocné vodíky = síra je dvoumocná. A protože jsou v hypotetické sloučenině síry dvě, musí být železo 4 mocné = ný, natý, itý, ičitý. FeS2 tedy musí být pokud se nepletu sulfid železičitý. Ale to je blbost nic takového neexistuje, Znám pouze sulfid železnatý FeS. Železo znám dvou a trojmocné. Co vím tak ne 4 mocné.
Uživatelský avatar
Buk
Moderátor
Příspěvky: 558
Registrován: pon 18. říj 2004, 19:39

Příspěvek od Buk »

Hmmm a není to náhodou "polysulfid"? Tedy že ne všechny síry jsou vázány přímo na železo (struktura podobná jako třeba peroxidy)? Tedy disulfid železnatý by byl správnej název.
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Pyrit je disulfid železnatý, odvozený nikoliv od sulfanu, ale od disulfanu H2S2, což je sloučenina analogická peroxidu vodíku. Železo v něm je dvojmocné Fe(2+) a síra formálně jednomocná, ve skutečnosti ve formě dvojic atomů síry spojených nepolární kovalentní vazbou - to jsou ty dva elektrony, které těm jednomocným sírám formálně chybí.

Krystalová struktura pyritu je k vidění například zde:
http://4.bp.blogspot.com/-Y4NmfYZgLWA/T ... rite+2.gif
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Uživatelský avatar
škrabo
Příspěvky: 28
Registrován: sob 16. črc 2005, 14:11

Příspěvek od škrabo »

Nicméně v anorganice od Emila Votočky je tenhle krásný název, sulfid železičitý, použit. Jinak podle názvosloví samozřejmě disulfid železa nebo disulfid železnatý.

A pro vyjmenovaná slova, existují železičitany, jako produkty rozpadu železanů. Nebo železičitany jdou připravit zahříváním v kyslíkové atmosféře různých komplexů železitanů stroncnatých

pak FeIV stabilně v komplexu [FeCl2(diars)2)]2+
chemie - zle mi je :-)
pemazl
Příspěvky: 43
Registrován: úte 24. úno 2009, 10:06

Příspěvek od pemazl »

Díky moc pánové, mě se to 4 mocné železo hned moc nezdálo, jenže mě mátlo, že existuje velká spousta pramenů, kde je pyrit označován jako sulfid železičitý a vzhledem k tomu, že v chemii nejsem nejzdatnější, tak mě to znejistělo. Teď už jsem zas o něco moudřejší, takže ještě jednou díky.
Odpovědět