Destilační přístroj

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
ladafajrak
Příspěvky: 31
Registrován: pon 15. lis 2004, 16:24
Bydliště: Třebíč

Destilační přístroj

Příspěvek od ladafajrak »

Zdravím,
snažím se zprovoznit starý přístroj na výrobu destilované vody. Je to ten typ, který najdete v každé starší laboratoři, akorát je lehce modifikovaný:

Normálně je chladící a topná sekce zapojena sériově a teprve přepad z topné sekce je veden do opadu.

V mém případě se však vstupující voda dělí, část jde do chladící spíraly a hned do odpadu, druhá část jde přes jakousi kolonu (skleněný válec d=5 cm, l=50 cm), která je cca do půlky naplněná červenou hmotou. Voda průtéká kolonou odspodu nahoru a teprve pak jde do ohřívací sekce.

Otázka zní, k čemu kolona slouží a jak se udržuje - je nutná výměna či regenerace náplně?

Destilovaná voda z přístroje se používala v automatickém titrátoru při stanovení neutralizačního poměru kyseliny fosforečné a hydroxidu sodného.
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Typoval bych že půjde o nějaký předfiltr k omezení úsad vodního kamene na topných elementech, takže pokud přístroj občas vyčistíš, neměl by být problém tu kolonku vynechat.
Osobně bych ale řekl že laboratorní destilační přístroje na vodu jsou trochu přežitek, dneska až na pár výjimek vede deionizace, případně reverzní osmóza.
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
bflm.psvz
Příspěvky: 245
Registrován: úte 06. pro 2005, 00:00

Příspěvek od bflm.psvz »

Před cca 20 lety jsem řešil problém s destilkou. Zakoupil jsem deiozinační aparát. Nefungoval !!! Šel jsem ho reklamovat a výrobce mi sdělil, že při naší tvrdosti vody ( okolo 32 - 36 stupňů - ale nevím zda francouských či něměckých) " vyčistí " pouze 1 - 2 litry vody. Náplň katexu i anexu byly temně hnědočervené kuličky
Odebírám od té doby deionizovanou vodu ze spalovny Malešice. Je to voda s téměř nulovou vodivostí.
Uživatelský avatar
ladafajrak
Příspěvky: 31
Registrován: pon 15. lis 2004, 16:24
Bydliště: Třebíč

Příspěvek od ladafajrak »

Díky za info, ta náplň kolony je taky hnědočervená, ale je to jemně zrněné, zhruba jako gel pro permeační chromatografii. Jak to regenerovat?
bflm.psvz
Příspěvky: 245
Registrován: úte 06. pro 2005, 00:00

Příspěvek od bflm.psvz »

To záleží na tom, zda to je katex, či anex, nebo jejich směs. A na typu. První možnost která by mne napadla je kyselinou solnou a sodným louhem. Jiných možností může být mnoho. ( např. NaCl ) Nejlépe je se spojit s výrobcem. Eventuelně provéct výměnu za katex anex známých vlastností. Použil strejdu Googla a najdi si co píší výrobci.
Odpovědět