Přeprava ADR nebo obyč?

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
srabsrab
Příspěvky: 85
Registrován: pát 02. úno 2007, 21:52

Přeprava ADR nebo obyč?

Příspěvek od srabsrab »

Zdravím zdejší odborníky na praktické právo....
Jak je to s přepravou pomocí ČP, PPL, DPD, ....??? Všude když se optám považují slečny a paní, pochopitelně neznalé věci, ohňostroj za výbušninu, kterážto je samozřejmě z přepravy vyloučena. Člověk znalý problematiky, ale dobře ví že do třídy 3 včetně, je pyrotechnický výrobek považován za hořlavinu a je možné v neADR automobilu převážet až do 10Kg(jestli si dobře vzpomínám) pyrotechnických složí. Otázka je tedy .... je možné beztrestně poslat malý ohňostroj zmíněnými službami, nebo ne? Samozřejmě je otázkou zda se v jednom vozidle přepravní služby nesejde vícero takovýchto zásilek a hmotnost pyrosloží nepřesáhne onu zákonou hranici?
Pokud jde o všeobecné přepravní podmínky, pak mají shodně uvedené hořlaviny s nízkým bodem vzplanutí .. což předpokládám běžné schválené výrobky tříd 1,2,3 nejsou...???
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

Mno....Předně je třeba říci,že pyrotechnické předměty nepatří do skupiny 3 ale opravdu do skupiny 1. Ten kdo rozhoduje do jaké to patří skupiny je dle zákona výrobce nebo dovozce který výrobek uvádí na trh. To znamená ,že žádný jiný hejhula není oprávněn tyto výrobky samovolně zatříďovat. Nad rámec je muže zatřídit i osoba s patřičným oprávněním jenž vydává příslušné ministerstvo,ale to se týká předmětu -výrobku třeba jenž ještě nejsou uvedena na trh.
Nepředpokládám že se jedná o ohňostroj made in home ,ale o pyrotechnický výrobek jenž vyrobila firma s patřičným oprávněním a výrobek má příslušnou certifikaci st.zkušebny :lol:
Dále k věci.... třída 1 je zvláštní skupina jenž vyžaduje školení nad rámec ADR tzn.rozšíření ,a do které patří ještě 7 a cisterny. Takže klasická ADR je vše kromě 1 a 7 a cisteren u těch musí být a to vždy jednotlivě zvlášť provedeno školení.
Skupina 1 má dále tzv.podtřídy což je logické z podstaty věci a pyrotechnika spadá do 1,4 . Obecně platí že jednička se zásadně vozí zvlášt a nesmí se vozit s ničím jiným tj. potraviny nebo jaká koliv jiná skupina ADR a ted pozor....kromě 1,4... :idea: Ta se muže vozit s čímkoliv akorát musí být odělena,ADR už nespecifikuje jak přesně odělena
Takže obecně platí že pyrotechnika se muže celkem běžně převážet.
Bohužel já osobně nemám 1-ku /krom všech jiných /takže tuto problematiku neznám dopodrobna jak u všech jiných tříd ,tj .kolik kg u jedničky je už ADR a kolik ještě ne
Tzv.podlimit nebo LQ. Takže tady nemohu trvdit ,že 10kg 1,4 ještě nespadá do ADR z hlavy to opravdu nevím ,je to pochopitelně podrobně napsáno v zákoně a příloze ADR . Ideální je se obrátit přímo třeba na M konzult ty ti přesně řeknou jaké množství je u 1,4 už ADR.
Uživatelský avatar
Blaster
Administrátor
Příspěvky: 279
Registrován: stř 13. říj 2004, 19:33

Příspěvek od Blaster »

Já byl přesvědčen, že podle zákona rozhoduje o kategorizaci pyrotechnických výrobků ČUZZS na základě žádosti a následných zkoušek předloženého výrobku. Že o tom rozhoduje nějaký hejhula co to vyrábí nebo dováží je pro mě novinka.
Rozčilovat se - znamená pomstít se sám sobě za blbost druhých

PGP Public Key
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

My si možná trochu nerozumíme,a nebo jsem to špatně vysvětlil,ČUZZS má pochopitelně konečné a rozhodujíci slovo,ale ta schvaluje výrobek k použití jako celek .Zda je něco ADR a jaká skupina určuje výrobce,samozřejmě jaxem již napsal nejsem v 1-čce znalec a ani jedničku nemám a celá problematika není tak jednoduchá,předně výrobce musí mít povolení danou věc vyrábět a už v této prvotní dokumentaci se říká co bude vyrábět a jaká je to skupina a na co se vše povolení vztahuje. Tj .určí to výrobce ČUZZS to schválí.
Takže pokud mám továrnu/schválenou všema ouřadama/ na světelné mozartovy prskací koule , vyrobím požadovaný počet kulí a ty vezu na ČUZZS k schválení. \tj .přepravuji je nějakým dopravním prostředkem po veřejné komunikaci do toho to uřadu k certifikaci a já nevím k jakýmu ještě schválení takže to znamená vezu věc jenž je teprve vyrobena a necertifikována do bodu Bé kde to oměří..mno prostě provedou patřičné zkoužky,ale ten převoz musí být pokud je těch mozartových kulí více tak jsem jako výrobce povinen označit vozidlo a samotný výrobek na obalu patřičnými symboly.
Je třeba si uvědomit,že se bavíme pouze o ADR jež řeší pouze přepravu nebezpečných věcí po veřejných komunikacích |ADR neřeší výrobu a schválení výrobků.
Takže ADR řeší označení na vozidle a na přepravních obalech.neřeší značení výrobků jako takových
Uživatelský avatar
Blaster
Administrátor
Příspěvky: 279
Registrován: stř 13. říj 2004, 19:33

Příspěvek od Blaster »

Jo takhle, to bylo myšlena klasifikace dle ADR, tak to potom jo.
Rozčilovat se - znamená pomstít se sám sobě za blbost druhých

PGP Public Key
srabsrab
Příspěvky: 85
Registrován: pát 02. úno 2007, 21:52

eeeeeeeee

Příspěvek od srabsrab »

No tak po precteni odpovedi nevim ani na co jsem se ptal :D :shock: :thk: :wow: :colt:

reknu to tedy uplne polopate ..... mame schvaleny a oznaceny vyrobek trida 2 hmotnost x hmotnost vsech pyroslozi y .. ten je radne zabalen ... rekneme ze dokonce od vyroby v krabici v poctu xx kusu s celkovou hmotnosti slozi do yy ...... dle vedouciho kurzu OO je takovyto balicek paklize nepresahne hmotnost slozi yy hranici zz danou zakonem pro prepravu ADR mozne prevazet beznym dopravnim prostredkem schvalenym pro provoz na pozemnich komunikacich ....... Je to spravna nebo spatna informace? (Bezne se to dela a nedodrzuje se ani zz hranice ....)

Odpoved Ano je mozne prevazet Ne neni to mozne-pouze vozidlo ADR ....

Za druhe tento stejny balicek je mozne poslat pres CP,PPL, .... aniz by byly poruseny vseobecne podminky kdy je zakazano prepravovat horlaviny s nizkym bodem vzplanuti?

Ano/Ne ..... uvazime-li ze dle vedouciho kurzu OO jsou pyrotechnicke vyrobky mimo 4 tridu povazovany "jen" za horlaviny .....

Za 3 nemate tedy nekdo informaci co se skryva za pojmem horlavina s nizkym bodem vzplanuti? Je to 20, 40, 100, 150, 200, ....1000.. ???? °C
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

Téma se začíná točit v bludném kruhu.
Pokud je tvůj výrobek opravdu označen symbolem plamene a třídou 3 ,což je špatně ,spíše by to bylo 4.1 tak jej může vést kdokoliv pokud jeho množství nepřevýší hmotnost 33kg.
Třída 3 což jsou pozor hořlavé kapaliny rozlišuje pouze 2 podskupiny a to hořlavé a velmi hořlavé ,rozhodujícím kriteriem je bod vzplanutí látky a to zda je nižší jak 23stC. Nad 23 do 60stC jsou kapaliny hořlavé je to množství do 333kg. Je to tzv Kemleruv kod v prvním případě 33 a v druhém 30. /to je to horní číslo co často vidíte na cisternách přepravující PHM/.Tyto hmotnostní limity je třeba dodržet aby to nebyla ADR. Problematika je ale torchu složitější pokud to vezu v menších obalech např 10l hořlaviny mohu vést do hmotnosti tonáže,ale tím bych zde nechtěl věc dělat na pochopení ještě složitější.
Ale pozor to jsou hořlavé kapaliny u skupiny 4.1 hořlavé tuhé látky žádné jiné rozlišení u ADR neexistuje!!!
Tady platí definice že hlavním nebezpečím je hořlavost,což jsou látky které mohou být zapáleny teplem,jiskrami nebo plameny.Žádná přesnější definice teplot uvedena není.
Jestli se dopravci v nákladním prostoru setká více množství či ne není tvůj problém jako odesilatele,to je problém dopravce a především řidče jenž zodpovídá za náklad. Odesilatel je povinen zboží označit patřičnýmy symboly a průvodní dokumentací.
Já opět důrazně upozorňuji,že pyrotechnika spadá do kategorie 1.4 a ne do kategorie 4.1,v žádném případě ne do třídy 3. A kategorie 1.4 má tak trochu vyjímku a to že se muže dopravovat společně s dalšími kategoriemi.
At se nemotáme v kruhu a zbytečně diskuzi nezaplavujeme obecnými definicemi tak na obalu toho pyrotechnického výrobku co chceš odeslat je v trojuhelníku na červeném /oranžovém/ pozadí uvedeno číslo pokud mohu vznest dotaz jaké tam prosím je??
Naposledy upravil(a) Pandy dne čtv 12. dub 2012, 09:16, celkem upraveno 1 x.
pemazl
Příspěvky: 43
Registrován: úte 24. úno 2009, 10:06

Příspěvek od pemazl »

Jak se tak na to dívám, tak nevím, jestli nemluví každý o něčem trošku jiném. Jestli jsem to teda dobře pochopil, tak Srabsrab mluví II., III. a IV. třídě pyrotechnických výrobků ( tedy II.- pyrotechnika volně prodejná od 18-ti, III.- na průkaz a IV.- na průkaz + povolení báňského úřadu) a Pandy o 3. třídě dle ADR (tedy převoz hořlavin).
Osobně se v této problematice nějak moc neorientuju, ale na netu jsem našel toto (viz. příloha), snad to pomůže.
Přílohy
ADR - Preprava_vyrobku_zabavne_pyrotechniky.pdf
Přeprava výrobků zábavné pyrotechniky.
(220.6 KiB) Staženo 1012 x
Uživatelský avatar
Derrick
PFG
Příspěvky: 226
Registrován: pon 15. lis 2004, 18:45
Bydliště: Wolfenstein

Příspěvek od Derrick »

No, není to přímo odpověď prvotní otázku, ale trochu osvěty by do tohoto mohly vnést výborně a přehledně zpracované informace ze stránek ohněstrůjců zde:

http://www.ohnostroje-servis.cz/technol ... i-preprava
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

Mno..podrobně jsem si ty dvě přílohy pročetl . Bylo by dobré aby autoři informace malinko upgrejtovaly .Dohoda ADR co dva roky prochází revizí a jsou tam vždy drobné změny.
Např.v příloze č 1 platí že pokud vezu podlimit není vyžadováno další opatření napříklar hasicí přístroj a rozhodně neplatí že zboží 1.4 je vyloučena pro společnou nakládku. 1.4 se muže vozit sčímkoliv...na toto jse se extra ptal páč mě to bylo divné například vest to s látkami toxickými či radioaktivními...prostě se to vest může. :o
V příloze č.2 perfektně zpracované je od letošního roku jiné množství mám pocit že to je o něco více jak uvedených 20 kg. Ale ruku do ohně za to nedám ADR skupina 1 vyžaduje spešl nástavbu.
V každém případě ale jde vidět že pyrotechnika podle ADR nepatří do skupiny 4.1 nedejbože do skupiny 3.
Odpovědět