Nekvalitní komerční pyrotechnika - špatná koupě

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
Derrick
PFG
Příspěvky: 226
Registrován: pon 15. lis 2004, 18:45
Bydliště: Wolfenstein

Nekvalitní komerční pyrotechnika - špatná koupě

Příspěvek od Derrick »

Již delší dobu se chystám napsat o negativních zkušenostech s některými komerčními výrobky. Tak bych zde dal vzniknout vláknu, které by mělo za úkol informovat o nekvalitních, nebo i vyloženě nebezpečných výrobcích, které se dostávají do oběhu s mnohdy nedomyšlenými prvky, vadami, či jinak ošizenou konstrukcí, způsobenou povětšinovou snahou výrobců maximalizovat finanční zisk. Informace zde uvedené nemusí být vyloženě prezentovány formou obsáhlých recenzí, ale spíše jenom popisem vady, nebo nedostatku u konkrétního výrobku, včetně uvedení výrobce, případně původu, vše ve snaze ochránit naše zdraví a taky peněženku.

Jako prvního adepta na tvrdou kritiku tedy uvádím výrobek:

Petarda Black Death
Výrobce: PYRO MORAVIA, s. r. o. (Ostrava)

Petarda je bleskovou reakcí výrobce na novou legislativu, jež uvolnila na komerční trh výrobky s hmotností zábleskových složí 5g. Jak hlásá ryčná reklama: http://www.pyromoravia.eu/images/storie ... etarda.jpg jedná se o "Nejsilnější volně prodejnou petardu na trhu".

Před časem jsem jednu krabičku pro otestování zakoupil a prvotní nedůvěra potvrdila mé očekávání. Z pěti zapálených výrobků tři hned selhaly. (pozn.: nemusím vám tady vykládat, jak jsem se před přáteli ztrapnil.....) Důvod - nevhodná konstrukce zpožďovače.
Petarda je samotná provedená relativně kvalitně a jednoduše, efekt je úměrný 5 g flashe, ovšem achilovou patou výrobku je zpožďovač, který tvoří pouze prostrčený kousek zelené zápalničky. Ta je za prvé krátká a za druhé při odhození se obvykle dopadem o zem přeruší plamen. Jak bylo poté testováním zjištěno. Ještě podotknu, že jsme petardy házely volně, asi 15m před sebe na dlažbu. Na obranu výrobce je sice v návodu k použití uvedeno - "postavit na zem a zapálit", pak vše funguje jak má, ovšem toto považuju za takový lehčí alibismus, poněvadž osobně neznám a v životě jsem nikoho neviděl položit petardu na zem a zapálit - zato jsem vždycky viděl petardu zapálit a odhodit. Takže by s tímto "masovým" použitím měl výrobce při vývoji nepochybně počítat a nikoliv se jenom schovat za poznámku v návodu.
Vzhledem k astronomické ceně výrobku 396,- korun za krabičku se sedmi kusy, toto považuju za naprostou katastrofu a profesní selhání. Petarda za 56 kč/ks by si zasloužila, podle mě, určitě kvalitně a především spolehlivě provedený bezpečný zpožďovač, který zajistí spolehlivou iniciaci i za ne-ideálních podmínek.

Takže dávám palec dolů a doporučuju to za tyto nekřesťanské peníze raději nekupovat, a nebo kupovat s tím, že petardu není vhodné po zapálení běžně odhodit.

Derrick
Přílohy
Petarda Black Death od Pyromoravia, s. r. o.
Petarda Black Death od Pyromoravia, s. r. o.
_blackdth.jpg (68.95 KiB) Zobrazeno 24858 x
Medák
Příspěvky: 27
Registrován: čtv 09. zář 2010, 10:54
Bydliště: Praga caput regni

3.kategorie

Příspěvek od Medák »

Blacka jsem neměl, ale měl jsem velmi podobný výrobek Bomb Bon od dubnického Privatexu. Taktéž 3.kat. CE , takéž laborace 5g. Jak na krabičce, tak na samotné petardě je zdůrazněno Nezapalovat v ruce ! Takže odhazování v podstatě nepřichází v úvahu.Předčasný výbuch v ruce by asi vedl k jisté invaliditě.Holt nově zaváděná " trojka" je jiná liga, než doposud běžné škrtací "dvojky"

K čemu bych měl výhradu, je malé zpoždění , u BB 5-13 sec.U takovýchto silných petard je lépe "vychutnat si ránu" z větší vzdálenosti. Ale to se nechá lehce napravit nastavením zápalnice

Dle mého soudu je Black dost předražený.
Medák
Příspěvky: 27
Registrován: čtv 09. zář 2010, 10:54
Bydliště: Praga caput regni

Molotov

Příspěvek od Medák »

Rád bych popsal jeden z výrobků, které se tváří jako něco, čím ve skutečnosti nejsou.

Petardy Molotov,výroba Země Středu, třída nebezpečí II. ,dovozce PMC Ostrava http://www.pmcostrava.cz/zvukove-efekty
Petarda je na první pohled stejná jako LaBomba, nápisy na krabce hýří superlativy - Petardy se silnou explozí , 2 pyromani ze 3 doporučují, Záruka kvality-Česká pyrotechnická společnost . Cena je cca 25Kč/20ks, na některých eshopech udávají 2g detonační slože.
Zdá se vám to lákavé? Mně ano.Tak jsem jich na Silvestra pár krabek zakoupil a.......zklamání jak hrom.
První nedostatek je tenká zápalnice - 1.5mm, která má tendenci při odhazování zhasínat.
Český návod radí - zapálit a ODLOŽIT min 8 m ( nesli byste zapálenou petardu ? a jaký byste měli při tom pocit ?)
Slovenský a německý návod ale radí po zapálení odhodit 10m.
Druhý nedostatek je ta "silná exploze". Ono to totiž práskne asi jako obyčejná Mega.
( nikoli Megatresk !!!)
Při pitvě selhané petardy ( zhaslá zápalnice) bylo zjištěno, že tam je pouze cca 0.4g flashe, jinak samá sádra.
Takže je to petarda, která sice práskne ,ale o žádnou silnou explozi se tedy nejedná. Cenově srovnatelná Mega alespoň snese odhození i z 3. patra z balkonu.
Ty 2 pyromany bych fakt chtěl vidět, asi znaj jen Pikopiráty :shock:
Přílohy
molotov.jpg
molotov.jpg (152.82 KiB) Zobrazeno 23921 x
djgeneral
Příspěvky: 14
Registrován: pát 31. říj 2008, 16:25
Kontaktovat uživatele:

Black Death vs. Bomb Bon

Příspěvek od djgeneral »

Měl jsem možnost vyzkoušet Black Death (výrobce Pyro Moravia) i Bomb Bon (výrobce Privatex pyro). a co do síly zvukového efektu jsou srovnatelné.

S problémem zhasnutí zápalnice při dopadu jsem se nesetkal. Při srovnání cen je vítězem duelu Bomb Bon, který jde sehnat už za 29 Kč/ks (např. http://pyrocentrum.webnode.cz/products/ ... leni-4-ks/).

Pro představu - po odpalu Bomb Bonu v asi 20 cm silně namrzlého sněhu (položeno nahoře) zůstal ve sněhu kráter o průměru cca 50 cm a uprostřed zůstala vyvržená zemina, co byla pod tím. Z toho jasně vyplývá, že expolze v ruce by měla nejspíš fatální následky. Odpaloval jsem elektricky...

Black Death se prodává v přepočtu na 1 ks za víc než 56 Kč, což je podle mě už trochu moc. Levněji byly vloni k mání na akci POZ 2011 v Kroměříži, kde je firma PM prodávala tuším za 250 Kč (7 ks v balení).
Uživatelský avatar
Tse-Tse
Příspěvky: 78
Registrován: pon 15. lis 2004, 23:07

Nebezpečná NC

Příspěvek od Tse-Tse »

Musím se s vámi podělit o velice neblahé zkušenosti s nízkonitrovanou NC kterou začal před časem nabízet jistý nejmenovaný český prodejce/výrobce pyrotechniky! S kolegou jsme si před rokem menší množství pořídili na vyzkoušení…
Nedávno mě kolega varoval, že se mu jeho NC samovolně vznítila :death: . NC se několik dní před vzplanutím začala projevovat zápachem, takže se vše naštěstí obešlo bez vážnějších škod.
Svoji NC jsem měl nyní asi dva dna zabalenou v tašce a připravenou k likvidaci, když jsem ji včera na odpališti rozbalil, tak se z tašky vyvalil nepříjemný zápach! :death:
Tak bacha ať se někde někomu z vás kvůli tomu nestane nějaký průser :!: NC je třeba dodatečně stabilizovat nebo lépe zlikvidovat :wink:
Tse-Tse
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

To je dost zajímavé, nějaké přesnější údaje by nebyly? třeba v jakém stavu to prodejce dodává (suché, zvlhčené vodou, nebo snad lihem?), jak to bylo skladováno (v původním balení nebo usušené?) a kolik toho zahořelo, popř. jak vypadalo to vznícení?

Jinak dodatečné stabilizaci bych rozhodně nevěřil, jak to jednou začne smrdět tak jedině svižně zlikvidovat :old:
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Amper
Příspěvky: 28
Registrován: sob 22. zář 2012, 20:47
Bydliště: Doma
Kontaktovat uživatele:

Dvojpiráti

Příspěvek od Amper »

Já mám neblahé zkušenosti se škrtacími "dvojtými piráty" myslím že každý zná. Ze zakoupených 100 ks, mi cca 10 - 15 bouchlo přímo v ruce, o vyděšených přihlížejících nemluvě. Naštěstí tyto levné petardy nejsou příliš silné, takže z výbuchu mi "jen" asi 10 minut brněla ruka a pískalo mi v uších. Je tedy třeba brát opravdu zřetel na to co zde psal již Derrick, minimálně čínským výrobcům jde často více o peníze než o zdraví zákazníků.
Přílohy
Nebezpečné petardy
Nebezpečné petardy
Dvojitý pirát.png (72.44 KiB) Zobrazeno 23078 x
Uživatelský avatar
Derrick
PFG
Příspěvky: 226
Registrován: pon 15. lis 2004, 18:45
Bydliště: Wolfenstein

Příspěvek od Derrick »

Tse-Tse
...NC je třeba dodatečně stabilizovat nebo lépe zlikvidovat...
Maniak
...jak to jednou začne smrdět tak jedině svižně zlikvidovat...
heheh, ono nejpikantnější na tom je, že už to jednou zlikvidováno bylo... :idea:
Uživatelský avatar
Tse-Tse
Příspěvky: 78
Registrován: pon 15. lis 2004, 23:07

Příspěvek od Tse-Tse »

Maniak:
nějaké přesnější údaje by nebyly?
Bohužel podrobnosti nevím, možná se k tomu kolega vyjádří osobně...
NC údajně začala několik dní před vznícením smrdět, tak byla přesunuta na bezpečné místo. Skladování snad probíhalo ve stálém "pokojovém" prostředí...

Derrick: :lol:
Tse-Tse
Uživatelský avatar
krouzik
Příspěvky: 20
Registrován: pon 13. črc 2009, 20:44
Bydliště: LIBEREC

nekvalitní kulovky

Příspěvek od krouzik »

já zas musím přidat kritiku na výrobek značky Pyroco s.r.o.,
a to kulové pumy s názvem Drákule 50mm,
je jich 6,cena cca 200kč,prodávající Lidl,a jsou neskutečně slabé a pár jich selhalo(testoval jsem 2 krabice,každou z jiné série) z 6 jich odešlo jen 5(pokaždé)-podle rozebrané pumy co jsem našel spadlou na zemi ráno sem zjistil(u obou)že uhasl zpožďovač... :wall:
takže i u Vietkongů se mi u 50 tohle ještě nestalo,musím říct že Spartakus 45 mm(můj oblíbený výrobek ):oops: je o dost lepší a zdál se mi i silnější,skoro žádný rozdíl oproti Drákulím.....
Zbraně jsou nutné pro udržení míru!!!
Medák
Příspěvky: 27
Registrován: čtv 09. zář 2010, 10:54
Bydliště: Praga caput regni

Drakule

Příspěvek od Medák »

to krouzik: v Praze prodává LIDL celý prosinec Drakule ( 50mm, 6ks + moždíř) za 99Kč.Já vždycky myslel, že řetězce maj ceny všude stejné. To fakt u vás stojí dvojnásobek? Jinak Spartakus (45mm, 12ks+mořdíř) maj za 150.

Jinak od Pyroca jsem letos viděl Piráty ( výroba 08/2012), které měly snad každou pátou petardu zmetkovou. Škrtací hlavička byla tak blbě udělaná, že kolem ní byla škvíra, kterou se ven sypala zpožďovací slož.Pak se těžko divit, když to někomu práskne v ruce.
Uživatelský avatar
krouzik
Příspěvky: 20
Registrován: pon 13. črc 2009, 20:44
Bydliště: LIBEREC

LIDL

Příspěvek od krouzik »

ano,vážně jsem je předloni kupoval za 199kč byla to ´horká´novinka,letos nevím kolik stojí,možná to šlo dolu,jinak petardy od Pyroco jedině na koberečky.....
jsou to fakt zmetky,pár mi jich odešlo v ruce,díky nízké kvalitě,jen ožehnutá ruka,ale stejně,pískání v uších stačí jako trest za blbost....
je to tak jak píšeš,samé zmetky,ať už selhávka,zničená petarda už na pohled,nebo výbuch u těla
Zbraně jsou nutné pro udržení míru!!!
Uživatelský avatar
frank9
Příspěvky: 208
Registrován: ned 18. bře 2012, 18:59
Bydliště: ČR

Příspěvek od frank9 »

Taky bych chtěl zkritizovat výrobce Pyroco, koupil jsem letos z lidlu zase kulové pumy Spartaku a 2 koule z 12ti neodešly. Navíc jsou čímdál slabší. Tyto koule kupuji snad už 4 roky na vánoce a na silvestra, měl jsem v šuplíku zapomenutou kouli (2 roky starou) která byla nesrovnatelně lepší než momentální koule (ty staré koule bych mohl skoro nazvat chryzantémy) zatímco ty nnové jsou slabé pivoňky, i světličky jsou čímdál meší. Říkám si kdy tam budou dávat jen prach místo světlic. Takže recenze na firmu Pyroco....snaží se tu pyrotechniku čímdál víc šidit. Petarda Mega od nich dělají skoro stejnou ránu jak petarda pirát. Prostě je to s nimi čimdál horší. Ještě jsem si zpoměl, jak jsem rozdělával koule před temi čtyřmi lety, byly tam dokonce i rýžové plevy. Teď už koule pouze hrkají.

Edit: ještě bych přidal tady fotky rakety ,,afrodita" taky ood firmy pyroco. Raketa na první pohled vypadá velmi veliká s velikou hlavicí a vynikajicím efektem. Na druhý pohled zevnitř zjistíte, že celá hlavice je prázdná a nediná nálož co raketa nese jsou asi 3 gramy cracking světliček a trochu vesuvitu. Někdo by si řekl, nač tam dávají tu velkou hlavici, když jsou světličky nasypány sotva v ústí motoru? No celý efeht této rakety za asi 30 kaček zpočívá hlavně v rakrtovém motoru. Já si tyto rakety nekupoval, nýbrž jsem ji dostal že prý dělá nějaký malý efekt. Takže pokud někdo chce hezký ohňostrojový raketový motor i s lipovou lištou a kontejnerem do kterého dáte světličky, máte tu už hotový polotovar za 30Kč! (jen nevím jestli by tu plnou válcovku ta raketa unesla ) :D
Přílohy
Export1.jpg
Export1.jpg (120.56 KiB) Zobrazeno 22146 x
než mě začnete kamenovat, nechte mi chvíli na útěk...
Odpovědět