suseni

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
mailou
Příspěvky: 305
Registrován: čtv 07. zář 2006, 22:04

suseni

Příspěvek od mailou »

Ma nekdo zkusenosti se susenim okyslicovadel silikagelem? Kolik silikagelu na jake mnozstvi okyslicovadla? Jak dlouho susit?
dik za odpovedi
odpal to
Šakal
Příspěvky: 259
Registrován: sob 22. bře 2008, 20:27

Příspěvek od Šakal »

K sušeniu okysličovadiel dobrá voľba je presušiť tak kolo 110 stup C. Ono záleží čo sušíš napr. KN-NaN-KP môžeš sušiť pri teplote i kolo 150 stup C.
AP no viac ako 100 by som nedával . AN max 110 (teplotu treba zvyšovať postupne začal by som tak na 50 a postupne končil až na 110 a tuto teplotu držať aj 4 -8 h za občasného prehrabnutia.
Uchovávať v šrobovacých pohároch pod vekom. Do tej fľašky je vhodné nejak umiestniť papierový sáčok so silikagelem alebo ja používam
CaCl 2 ) toho sušidla tak - no dávam od oka tak 30-50 g na 1 kg.
Uživatelský avatar
mailou
Příspěvky: 305
Registrován: čtv 07. zář 2006, 22:04

Příspěvek od mailou »

dik za reakci, ale otazka znela.....JAK A ZDA SUSIT SILIKAGELEM? Zkousel to nekdo? Je technicky mozne dostat vodu z okyslicovadla jen kdyz bude "urcite" mnozstvi okyslicovadla vzduchotesne uzavreno s "urcitym" mnozstvim silikagelu, po "urcitou" dobu???
odpal to
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Technicky to možné určitě je, záleží jen na tom, co to bude za okysličovadlo. Silikagel sice není nějak extrémně silné sušidlo, ale okysličovadla nejsou nějak moc navlhavá, takže stačit to bude. Otázka je, jaký je pro to důvod? Použitý silikagel se musí regenerovat vysušením v nějaké té sušárně a vzhledem k tomu, že běžná okysličovadla snášejí teploty kolem 100°C bez potíží, není podle mě důvod to komplikovat.. Následná regenerace silikagelu by byla zcela zbytečná práce navíc.
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Šakal
Příspěvky: 259
Registrován: sob 22. bře 2008, 20:27

Příspěvek od Šakal »

Ono záleží dľa mňa kolko tej vody tam je obsiahnuté . Či je produkt po čerstvej rekrystalizaci , alebo chceš sušiť (presušiť) produkt už trochu preschnutý klasický normálne skladovaný - plastové pixle od chem. Keď chceš presušiť - už niečo čo je v tých Plastových pixlách od chemky. tak už hore zmienené množstvo pridať k oxidantu dosušenie trvá podľa mňa tak 2-3 týždne za občasného potrepania pixle. Suchý produkt sa prejavuje tým - že je sypký ako suchý piesok ,nelepí , krásne sa sype jeden by povedal že teče.

Sušenie silikagelom po rekrystalizaci mi príde trochu mrhanie časom keby som to mal sušiť len sušidlom.

Ale vyslovene na dosušenie je normálne sušilo ako silikagel alebo zmienený CaCl2 vhodný.Takýmto spôsobom sa aj priemyslovo dosúša AP.
Odpovědět