Pěstitelské pálení

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
petrsx01
Příspěvky: 109
Registrován: sob 14. čer 2008, 11:52

Pěstitelské pálení

Příspěvek od petrsx01 »

Omlouvám se za trochu off-topic dotaz, ale celkem mě zaujalo "pěstitelské pálení", mám s pálením nějaké zkušenosti (samozřejmě jen teoretické) a když jsem zjistil, že pěstitelské pálení je volná živnost, tak jsem zauvažoval, zda by se nevyplatilo začít v tomhle směru podnikat.

Mám k tomu ale pár dotazů, doufám, že se tu najde někdo, kdo mi na ně bude schopný dát odpověď, třeba se tím tady někdo taky zabývá. Odpovědi na moje dotazy jsem v zákoně nenašel, tak se ptám zde.

1. Je nutné splňovat nějaké speciální požadavky na provozovnu?
Nevím, zda se to nebere jako potravinářská činnost, tedy zda musím spňovat hygienické požadavky (omyvatelné povrchy, nerez, umyvadlo a záchod v provozovně...). Tedy šlo by to dělat např. v garáži atd...?

2. Je nutné mít certifikovaný destilační přístroj?
To je asi nejdůležitější věc, nikde jsem to přesně nenašel, jen, že musím doložit nákresem destilační přístroj o nějakých předpisech se tam nezmiňovali.
Strejda je certifikovaný svářeč, mohl by mi z potrav. nerezi nějaký destilační přístroj svařit, ale jde oto, zda to bude dle zákona či ne...

3. odpady?
Je možné zbytky kvasu vylít normálně do kanálu, nebo se s tím musí nakládat jako s odpadem a nějak to likvidovat dle zákona, četl jsem tam, že se zbytek po destilaci musí změřit a zneškodnit, aby z toho ten zbytkový líh nešel dostat, ale ta metoda tam zmíněna nebyla.

4. vyplatí se to?
Pokud se zde najde někdo, kdo pěstitelskou palírnu provozuje, tak prosím o názor. Já, pokud by nebylo nutné nějak modifikovat provozovnu, stavební úpravy atd.., tak bych s tím v podstatě neměl žádné výdaje, jedině čas, otázkou je, zda je potřeba nějaká certifikace atd.. , to vím, že vždycky stojí plno pěnez.

Děkuju za případné odpovědi a postřehy.
When you do things right people won't be sure you've done anything at all.
babuc
Příspěvky: 114
Registrován: úte 15. kvě 2007, 16:56
Bydliště: Falknov

Příspěvek od babuc »

Kamarád toto řešil a mohu ti dát informace.
SZ.
Uživatelský avatar
Spo.On
Příspěvky: 37
Registrován: pát 08. črc 2011, 18:15

Příspěvek od Spo.On »

Je to tak mám kamaráda, který vlastní soukromý lihovar... bohužel stát těmto malým podnikatelům pořád hazí klacky pod nohy a co začali prosazovat po té methanolové aféře že každý lihovar můsí složit kauci za kolky a pak si je kupovat... uvažuje jen o vývozu do zahraničí protože tenhle stát se je místo podpory, snaží zničit... opravdu se nevyplatí v tomto směru podnikat...
petrsx01
Příspěvky: 109
Registrován: sob 14. čer 2008, 11:52

Příspěvek od petrsx01 »

Lihovar, ale není to samé jako pěstitelské pálení, protože ty to pak NESMÍŠ uvést do oběhu a prodávat, slouží to jen pro osobní potřebu zákazníka, takže to není ani vázaná živnost a nemusíš mít koncesi jako na lihovar, což je teda aspoň podle mě dost zvláštní, ale co...
When you do things right people won't be sure you've done anything at all.
Uživatelský avatar
Spo.On
Příspěvky: 37
Registrován: pát 08. črc 2011, 18:15

Příspěvek od Spo.On »

Aha, omlouvám špatně jsem četl... :D
Uživatelský avatar
Pandy
PFG
Příspěvky: 396
Registrován: stř 20. říj 2004, 19:23
Bydliště: Huzošima

Příspěvek od Pandy »

:lol: :lol:
Předně... pěstitelské pálení Není lihovar a to i sebemenší. Jak tu někdo poznamenal pěstitelské pálení je určeno POUZE pro vlastní pálení pěstitelů ovoce. Jak každý ví při pálení se podává prohlášení ,že jsem majitelelm ovoce ,sadu atd. Na jednoho paliče je maximální množství lihu. Pochopitelně se to oprcává a píše se to na rodinné příslušníky..zákon se tím ale neporušuje. Pálení je zařazeno do nižší daňové skupiny protože je určeno pouze pro vlastní potřebu a produkt se NESMÍ dál prodávat. Destilační přístroj musí být certifikován ale hlavně musí být opatřen celní plombou tj měřičem alkoholu..to se neoprcává celníci to pravidelně a dost poctivě kontrolují. A nejn to ..kontrolují se namátkově i veškeré doklady.
Provozovna musí mít vlastní WC + umývadlo to už plyne z stavebního zákona . Provozovna musí být k těmto učelům zkolaudována..garáž rozhodně neprojde.
Je to potravinářská výroba ,takže kachličky do 1,8 m výšky by mě nepřekvapily ale podrobné předpisy nevím takže nemohu potvrdit či vyvrátit například povinnou síť do oken proti muchám či jiné bohulibé nesmysly na ochranu zdraví pracujícího lidu.
Zda se to vyplatí či nikoliv ...tak to by měl vědět každý sám dopředu , obecně pokud se pustím dočehokoliv. Obecně platí jaxe v kraji chlastá ,tradice ,a množství zahrádkářů. Zběr ovoce není žádná brnkačka
Nejsem nacionalista ,ale obecně bych řekl ,že v Kyjově ,Valaškém Meziříčí ,Vsetíně bych se dotoho asi dal , v Praze a okolí bych o tom dost přemýšlel. Ale mohu se hodně mílit .,především v tom,že i v tomto je konkurence veliká a majitel pálenice má pouze pár korun z pálení. Velikou část sice zaplatí palič ,ale tyto peníze se MUSÍ odvést státu. Opět .finanční ůřad na to dost dbá.
babuc
Příspěvky: 114
Registrován: úte 15. kvě 2007, 16:56
Bydliště: Falknov

Příspěvek od babuc »

Jakmile bude jednomu co spoluchlastá s tebou blbě a zjistí se že propálil kotel, tak se vezeš a platíš tolik co se ti ani nezdálo. Bo jsi jej tuty napájel. Je to cesta do pekel a nic víc. vyvázání pojišťoven. Vše jak jsem ti již psal.
construct
Příspěvky: 64
Registrován: sob 25. pro 2010, 21:34

Příspěvek od construct »

Záleží dosť od toho, čo očakávaš: či "zlegalizovanie" domáceho pálenia alebo si plánuješ založiť živnosť a živiť sa tým. Touto otázkou sme sa zaoberali so susedom, keďže sme túto sezónu založili dokopy založili okolo 2000kg kvasu a vypálenie stálo veľa peňazí, ale:
1) prevádzkovať pálenicu môže len osoba s príslušným vzdelaním v odbore
2) pálenica musí spĺňať hygienické normy, viď komentár Pandyho
3) prístroj musí byť certifikovaný, určite to nepôjde spôsobom, že na nejakú domácu aparatúru dajú colníci plombu a hotovo; zariadenie pálenice stojí cca 6.000€ a viac
4) so zvyškami kvasu po vypálení sa nakladá ako s odpadom, tj musíš doložiť jeho uloženie; majster v jednej pálenici mi raz hovoril že to vozia na družstvo prasatám
5) či sa to vyplatí - no ako kde, fakt záleží od kraju
Odpovědět