v čom skladovat chemikalie

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
noobiq
Příspěvky: 5
Registrován: stř 02. úno 2011, 20:40

v čom skladovat chemikalie

Příspěvek od noobiq »

takže, v jakých nádobách máte chemikálie? určite to nieje nič kritické, možno nehať látku proste v obale v ktorom prišla. Vačšinou to však býva nejaký sáčok a ten je nepraktický
Béda
Příspěvky: 397
Registrován: ned 09. pro 2012, 21:59

sklenky

Příspěvek od Béda »

No...já sice doma žádné chemikálie nemám, ale moje babička všechno dávala do uzavíratelných skleniček od jogurtů. 150, 250 a 350ml. Víčka většinou dobře těsní.
Béda
petrsx01
Příspěvky: 109
Registrován: sob 14. čer 2008, 11:52

Příspěvek od petrsx01 »

Myslím, že už se zde něco podobného řešilo, ale dobře.
Ten dotaz je hodně vágní, nespecifikuješ co vlastně chceš skladovat, jiné obaly jsou vhodné pro pevné a jiné pro kapaliny, zase záleží, zda je to agresivní nebo těkavé, či hygroskopické, tedy zobecnit to úplně nejde.

Asi ti půjde především o látky pro pyro, nepředpokládám, že se ptáš, jak skladovat třeba POCl3 nebo Br2, protože ty většinou už jsou ve správných obalech, tedy:

Vykašlal bych se na prachovnice se zábrusem a vůbec všecky zábrusové lahve, já s tím mám prostě špatný zkušenosti, zapejká se to atd.. Nikdy nezapomenu, jak jsem urážel zábrus od 2,5l lahve s SOCl2, docela sranda.

Na většinu běžnejch pevnejch látek jsou nejvhodnější HDPE nádoby nebo sleněný, všecko se dá koupit buď v lékárně nebo v chemshopu (lepší, v lékárně je všecko pěkně drahý). Pokud se jedná o hydroskopickou nebo smradlavou látku, jsou dvě možnosti. Můžeš koupit lahve s těsněním, nebo si těsnění vyrobit. Nebo obmotat víčko několika závity izolačky/parafilmu, nebo závit obmotat několikrát PTFE páskou (doporučuji, těsnil jsem tak Br2 i PCl3 a drží).

Co se týče kapalin, tak nejvhodnější jsou skleněné nebo HDPE lahve či kanystry (zase záleží co to bude HF těžko dáš do skla).

Ale nakonec, pokud to bude nehygroskopické a inertní, tak nevidím důvod proč to nemít v pytlíku, já třeba takhle mám PVC a pokud to není vyloženě mikroteňák, tak se to jen tak neprotrhne.
When you do things right people won't be sure you've done anything at all.
Uživatelský avatar
frank9
Příspěvky: 208
Registrován: ned 18. bře 2012, 18:59
Bydliště: ČR

Příspěvek od frank9 »

Já bych se zase rád zeptal, jestli klasické pyro chemikálie ovlivňuje chladno. Myslím pod bodem mrazu. Měl jsem doteď chemikálie uložené ve staré nefunkčí chladničce, ale nějak dochází místo, takže chemikálie budou muset jít z ledničky ven do většího mrazu do místnosti, kde se netopí ani není zateplená, ale vlhká není.
než mě začnete kamenovat, nechte mi chvíli na útěk...
petrsx01
Příspěvky: 109
Registrován: sob 14. čer 2008, 11:52

Příspěvek od petrsx01 »

Neovlivňuje, naopak, většině chemikálií mraz svědčí, nakopak větší horko jim může dělat problémy. Jinak mi přijde zbytečné to skladovat normálně v ledničce (ale pokud to máš jen jako skříň a nefunguje, tak je to jedno), zbytečně kór v létě se v tom bude srážet vlhkost.
Je logické, že není vhodné skladovat vodné roztoky, které zmrznou a roztrhnou flašku, taky jedna z chemek které to vyloženě vadí je vodný formaldehyd, který zpolymerizuje, jinak mě snad z běžných věcí nic nenapadá.
When you do things right people won't be sure you've done anything at all.
Odpovědět