Kde zkoušet?

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

brnos
Příspěvky: 76
Registrován: úte 04. pro 2012, 10:44

Kde zkoušet?

Příspěvek od brnos »

Zdravím, nevím zda to je na založení nového tématu, ale zajímalo by mně kam chodit zkoušet své "výrobky" Já jsem z Brna tady v obydlené části nejde zkoušet aby jsem si nerozhádal sousedy. Nejde ani tak o dělobuchy, ale i např o testy valcových pum, fireballu, dýmovnice atd.. . I když jsem našel měně zalidněné místa tak všude v tu nepravou chvíli (po zapálení zelené zápalnice) se musí někdo objevit na dohled s pejskem, nebo na kole... Paradoxně je pro mně jednodušší si sehnat, nebo připravit suroviny, ale problém pro mně je kde to odpálit a nevystavovat se útokům samozvaných šerifům který jdou se mnou udělat pořádek, protože jejich pes má stažený vocas. Takže zhodnocuji situaci, že mám větší rizika, schytat od někoho přes hubu, než aby mi něco urvalo prsty :o)
Naposledy upravil(a) brnos dne sob 09. úno 2013, 13:31, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Aslan
Příspěvky: 43
Registrován: ned 07. pro 2008, 00:52

Příspěvek od Aslan »

Poohlédl bych se po větším okolí, třeba trochu mimo město, nějaký starý zapadlý lom, nebo nějaké údolí, větší lesní louka (ale tam bacha na stromy). Hlavně to nechodit odpalovat přes den, to je totiž velká pravděpodobnost, že tě někdo uvidí nebo na někoho narazíš.
brnos
Příspěvky: 76
Registrován: úte 04. pro 2012, 10:44

Příspěvek od brnos »

Tak to víš že mne napadlo. Ale jít na cizí, neznámy pozemek a něco tam střílet... a Murphyho zákony fungují dokonale. Zrovna tam se jistě někdo objeví a někde na cizím pozemku skutečně nemám co dělat, kór na to ještě něco odpalovat. Chybí tady nějaká oficiální střelnice :o)
Jako už na mně zkoušeli zavolat i policii, ale mám zjištěno z magistrátu, že vyhláška na "zábavní" pyrotechniku byla před pár lety zrušena, tudíž oficiálně mohu odpalovat různé kulovky, kompakty atd kdykoli se mi zachce před desátou hodinou a musím být myslím 100 metru od škol, nemocni, dětských hřišť a pod.. To jsem si s paní na magistrátu ověřoval. Takže strážnikům jsem akorát ukázal co mám, poučil je a ještě při jejích odchodu zpátky do auta jsem provokativně něco střelil :o)
Pak ještě odpalování podléhá banským předpisům, ale to se jedná asi o větší rány, nemám to přesně nastudovaný, protože já velké rány nedělám. (momentálně max 5g Flashe)
Skutečně mi nejde ani tak o zákony, a vyhlášky, které doufám že neporušuji, jak o dobré vztahy. I když pár sousedům se moje práce libí, a řeknou ať jim dám vědět když něco jdu odpálit, že se rádi kouknu z okna, ale někteří jsou opačného názoru (zvlášť když jsem ve své dědouchové éře odpálil 50g Flashu v dělobuchu asi 100 metrů od bytovek a na několik vteřin rozvibroval několik ocelových balkónu - to tehdy nevím jestli by podléhalo banským předpisům)
Uživatelský avatar
Aslan
Příspěvky: 43
Registrován: ned 07. pro 2008, 00:52

Příspěvek od Aslan »

Nepsal jsem, aby jsi chodil na soukromé pozemky a tam to odpaloval. Když jsi zajdeš na nějaký hezký palouček na kraji lesa, daleko od lidí, tak si myslím, že to nikomu vadit nebude.
A co se týče těch soukromých pozemků, tak pokud tam nezpůsobíš nějaké škody na majetku tak ti v podstatě nemohou nic udělat. Pokud pozemek není oplocen, znamená to, že je volně přístupný, jako v lese.
Jeden malý příklad, když budu mít les o rozloze 50 ha a ten bude rozdělen mezi 10 lidí a nikdo z nich si tu svojí část neoplotí, tak tě můžou maximálně tak upozornit, že se nacházíš na soukromém pozemku, ale nemají právo tě z něj vykázat, jelikož není zabezpečen proti vniknutí. Mohou maximálně zavolat policii a ta s tím taky moc nenadělá.
Uživatelský avatar
draslík
Příspěvky: 190
Registrován: stř 30. led 2008, 12:46

Příspěvek od draslík »

Tady hraje dost důležitou roli, co odpaluješ. Pokud jsi dostřílel tak máš vyhráno a pokud nejsou vyloženě díry na poli, tak ti nikdo nic nemůže. Problém by byl, kdyby u tebe našli na první pohled doma vyrobené pyro. Většina policajtů je v tomhle totálně nevzdělaná a doma uplácanou kouli nepozná, to samé dělobuch. Ale tak či tak, s krabicí homemade pyra bych před panelák asi pro jistotu nechodil.
Musíš se prostě smířit s tím, že tahle země je plná práskačů, udavačů a rádobytvůrců spravedlnosti. V případě že jde do tuhýho a přijedou benga, odkaž je na příslušné vyhlášky, udělej ze sebe chytrýho a při jejich odjezdu jim zamávej. Nevím jak na městech, ale na mě nikdo policajty nevolal (vesnice, pr.. světa). Pár důchodců s pejskama tu už taky bylo, ti si můžou maximálně tak zanadávat, ale to je všechno, vůbec bych je neřešil. Měj pochopení pro to, že jsou prostě v důchodu a jen chytaj lelky a nevědí coby. Pravděpodobnost, že ti nějakej důchodce rozbije držku je velice malá. A pes se tě bude bát jako čert kříže, ten ti taky nic neudělá. V případě, že by pejskař nebyl senilní a rozbít hubu by ti fakt chtěl, je zákon na tvojí straně. Jednak přeci neporušuješ zákony a jednak není součástí veřejnosprávních složek. Pro jistotu se neztratí pepřák v kapse, víc už nepotřebuješ.
nemá to cenu v těch gramech... :fun:
Uživatelský avatar
Dalca
PFG
Příspěvky: 236
Registrován: pát 16. pro 2005, 21:48
Bydliště: Brno

homemade pyro

Příspěvek od Dalca »

No jak to říct. občas něco odpálím kousek za městem na poli.
Většinou je nás vác, a beru sebou průkaz odpalovače. No a kromě domásí munice mám dycky s sebou něco koupenýho, kdyby se někdo chtěl moc šťourat.
Jak lidi vidí klasický "ohňostrojný" efekty v luftě, barevný, tak moc neprudí.
No a jestli chceš udělat pořádnou díru do zěmě, tak se kloním k vzdálenemu koutu nějakého lesíku, kterej není hojně navštěvován turisty a lidmi vůbec.
Páč potkat orgána mít u sebe něco energičtějšího v množství odpovídajícím velikosti uvažovaný díry je dost průser.
Umřel s udiveným výrazem na tváři: "Někde se asi stala chyba.."
brnos
Příspěvky: 76
Registrován: úte 04. pro 2012, 10:44

Pozemek

Příspěvek od brnos »

Tak mne napadlo, že by jsem někde našel v pozemek v dobré dostupnosti Brna, na katastru si vygoogluji majitele a zkusim je oslovit na pronájem. Nějaký pozemek, který není vhodný ani jako zahrada, ani jako pole, prostě co je lidem na nic (je takových si myslím hodně, co to lidi nějak podědili, nebo tak). Určitě by majitele par stovek potěšilo a já bych měl svatý klid na zkoušky. Pokud by to vyšlo jsem ochoten se domluvit nebo nabídnout aby tam "jarní" zkoušky mohli dělat i ostatní zájemci (klidně zadarmo). Také mne napadlo, jelikož jsem tady poměrně nový, nedělahí se nějaké srazy, ukázky atd. Myslím že z Brna je tady je více lidí. Možná by se chtěl někdo podělit o své vytvory (světličky, různe Flash prachy, válcovky atd..) Nedělal se nějaký neoficialni sraz?
Pokud by byl zájem , jsem ochoten tomu věnovat svuj čas a zajistit to. Pozemek, ohlášení na patřičných uřadech, organizaci... (Protože vím že třebars modeláři dělají hodně srazy, ruzny fandové jiných hobby)

Klidně mi napište SZ a pokud by byl zájem, tak něco vymyslím.
Uživatelský avatar
Aslan
Příspěvky: 43
Registrován: ned 07. pro 2008, 00:52

Příspěvek od Aslan »

S tím srazem by byl velký problém. Pokud by jsi to chtěl dělat oficiálně, tak by to musel zařizovat člověk, který má pyrotechnický průkaz, nebo aspoň průkaz odpalovače. Musel by jsi to nahlásit na Báňský úřad, nesměl by jsi tam mít žádnou domácí pyrotechniku, muselo by to být nahlášeno na hasiče, policii a místní městský úřad.
Neoficiální akce je taky dost o kejhák, protože nikdy nevíš, kdo půjde kolem a napráší tě policii.
Bohužel v tomhle státě jsou prostě tyhle akce dost redukovaný. Dokonce i ty modelářský akce s raketami jsou docela obtížné na přípravu a zařízení u úředního šimla.
brnos
Příspěvky: 76
Registrován: úte 04. pro 2012, 10:44

Sraz?

Příspěvek od brnos »

No například když děláme opekačku někde v Brně, dokonce v částečně obydlené části. Tak to vždy hlásim hasičům (dělá se to on-line) Kde se uvede tel. číslo, vyznačí se bod na mapě a uvede se jak to je zabezpečné (hasíci přístroj, kybl s vodou) a od kdy do kdy je akce. V případě že by nějaký soused nahlásil oheň v té poloze tak hasiči nejdřív zavolají na to tel. čislo a ověří zda je naozaj požár, nebo jsme to skutečně my. A vždy při opekačce něco střílime (normálně komerčné kompakty, fontánky, dymovnice) Kvuli sousedum, vždy zavolám na měštáky i na státni policii a nahlásim to formou: "Děláme tady akci pro děcka, opekačku a nějaké "prskačky" jsme nakoupili a střelíme jim je pro radost a vždy na nás sousedí volají hlídku, tak jen aby jste věděli"
No a ono doteď vždy někdo zavolá hlídku, přijdou, kouknou a odejdou...

Myslím si že setkání nadšenců chemie a pyrotechniky nemusí být jen o dělových ranách. Udělat dělobuch je to nejjednoduhší (alespoň pro mně). Pokud by byl zájem tak by se to postavilo na tom:
* hlavně si vyměnit zkušenosti, poznat se
* případně se pochválit, světličkama, dýmovnicema, bengálskyma ohňěma,
* taky různima flashema, ale v minimálnim množství, ne udělat ránu (ale maximálně prdnutí), - porovnat si např učinnost.
* různe zábavné pokusy, (faraonove hady atd).
* třebars i ruzne menší miny (alespoň ty moje nedělají rány, jen vyflusnou)
* případně menší firebally (barevné)


V tom případě při dodržení určitých pravidel si myslím se není čeho obávat. Za světličku, či dýmovničku (kterýma na sebe nijak extra neupozorníme) by šlo o normálni internetový sraz. Vynechali by se dělovky, valcove pumy, rakety atd.. (to co by jsme na sebe upozorňovali)

vybrala by se lokace kde je nějaký přístřešek (v případě deště) a ohničtě a pokud by se setkalo min 5-6 příznivcu, mělo by to asi užitek. Spojilo by se to s opekačkou, prostě jedno takové odpoledne. Otázka je, zda by byl zájem, aby jsem byl motivován to zorganizovat.
Uživatelský avatar
Tse-Tse
Příspěvky: 78
Registrován: pon 15. lis 2004, 23:07

Příspěvek od Tse-Tse »

zajímalo by mně kam chodit zkoušet své "výrobky"
Téměř na každou stranu od Brna je spousta polí, kde se dá střílet. Zvláště máš-li k dispozici auto tak není problém někam popojet (konkrétněji kdyžtak SZ)
Z mých osobních zkušeností je třeba si dát pozor na dvě věci:podobná místa rádi používají policajti jako zašívárnu a jistě nepohrdnout příležitostí vykázat si nějaký ten "výkon", dále je třeba zkontrolovat jestli v okolí není posed na kterém sedí zuřivý hajný....

Varianta s pronajmutím/zapůjčením soukromého pozemku a oficiálním nahlášením ohnostroje je samozřejmě pro větší odpalování ideální, problém je kde takový pozemek sehnat :wink:
Tse-Tse
Uživatelský avatar
Dalca
PFG
Příspěvky: 236
Registrován: pát 16. pro 2005, 21:48
Bydliště: Brno

zkoušky

Příspěvek od Dalca »

No v okolí Brna je spousta polí,, v okolím jinejch měst taky. Jestli nechceš testovat trhaviny, a zároveň nezplanýruješ hektar zasitý pšenice, tak se to dá "ustát" bez ztráty kytičky.
Naposledy upravil(a) Dalca dne pon 11. úno 2013, 16:25, celkem upraveno 1 x.
Umřel s udiveným výrazem na tváři: "Někde se asi stala chyba.."
Uživatelský avatar
Derrick
PFG
Příspěvky: 226
Registrován: pon 15. lis 2004, 18:45
Bydliště: Wolfenstein

hodně infantilní téma

Příspěvek od Derrick »

:D no, vono úplně ty nejlepší srazy se pak pořádají již leta v tom velkým baráku v Praze na Bartolomějský ....

:roll: Takže se hodně rozepisujte. :thk:
brnos
Příspěvky: 76
Registrován: úte 04. pro 2012, 10:44

Murphyho zákony

Příspěvek od brnos »

Taky to znáte? Už jsem se asi jednou o tom rozepisoval, ale fakt to je jak naschvál. Kdykoli jsem někde a zapomenu si zapalovač a nemám si s čim zapálit cígo, a potřebuji někoho sehnat, nebo když se mi vybije mobil a nevím kolik je hodin, nebo když se mi porouchá auto, tak jak na potvoru nikdy nikdo nikde. Ani živé duše. Ale kdykoli jdu schválně 5 km autem do nejzapadlejších koutu. slepých uliček daleko od obydlí co jsem našel jen abych si vyzkoušel světličky, nebo burst případně minu, tak kde se vzal tu se vzal, téméř vždy někdo se objeví. To místo nějaké krabičky první pomoci na extremni turistiku, GPS lokátorem, nebo satelitním telefonem se mohou všichni jít schovat, radší azt si vemou homemade pyro. Už věřím že i kdyby jsem si šel na severní pól, nebo do středu Sahary, či opustěný ostrov vyzkoušet světlice, tak se tam objeví pejskar, nebo nějaká babička na kole s výhružnými gestami na moji osobu.... :idea:
skopy
Příspěvky: 36
Registrován: úte 16. lis 2004, 04:39

Příspěvek od skopy »

Predevsim jsme tu temer vsichni teoretici :).

U efektni pyrotechniky je vyhodou, ze malokdo z nahodnych kolemstojicich a kolemjdoucich bude resit jestli se jedna o komercni(tudiz atestovanou) pyrotechniku ci nikoliv.

U trhavin uz to takova sranda neni, a cviceny sluch snadno pozna brizant od delobuchy. Staci relativne malo a zvuk se nese kilometry daleko.

A jak predchazet konfrontaci s nahodnymi milovniky prirody a podobnymi? Celkem osvedcene reseni je testovani v podzemi, nakonec i KLDR testuje svoje nuklearni naloze v podzemi s vselijakym stinenim, proc asi.. Na nejake mensi vzorky nebo pyro je to docela idealni. Super vec je neco jako trhaci jama, tedy jama branici rozletu strepin a kameni, s moznosti vyrobek castecne nebo uplne zahrnout napriklad pod vrstvu pisku, treba i 3kg trhavka bude o par desitek metru dal sotva slysitelna. Cilem je tedy zmensit radius odkud se da experiment pozorovat.
Chemické pravidlo pravé ruky: "Utržený palec pravé ruky ukazoval směr exploze."
Uživatelský avatar
AKA the A
Příspěvky: 227
Registrován: pát 16. lis 2007, 16:02
Bydliště: K.n.O.

Příspěvek od AKA the A »

KLDR testuje v podzemí čistě proto, že na povrchu:
a) je testování zakázáno mezinárodními dohodami (aneb neprovokuj ještě víc než je třeba)
b) údajnou bombu může očumovat 50+ (osobně bych typnul ještě víc :P) špionážních satelitů
c) by to zbytečně produkovalo spad, kterej ačkoliv by řešit nemuseli (jako cokoliv jinýho ohledně "blahobytu" svých obyvatel), ale zase může prozradit detaily o bombě

Koneckonců i o tom poslednim testu se spekuluje že to byla částečná selhávka (tzv. fizzle), 7kt TNT ekvivalent je přece jen poněkud málo aby to bez přesnýho navádění na cíl bylo použitelný...
/end OT/
A něco k tématu:
Zvuk výbuchu se sice nese daleko, ale dokud to neni opravdu silnej nebo test probíhá v době klidu (všední den pozdě večer či víkend ráno), většina lidí mu nebude věnovat pozornost...
Čemu ale budou věnovat pozornost jsou: podezřelej mrak stoupající od místa výbuchu, případnej záblesk, lítající nesmysly (kamení, hlína, větve, pokusníkovy ruce...) a "podezřelej" pohyb "podezřelejch" osob :roll: (odvíjení cívky drátu asi ani nemusim komentovat...)

Osobně bych pro výběr vhodnýho místa doporučil ho napřed několikrát obhlídnout, podívat se odkud tam může někdo přivandrovat (případně ty utíct :D), jestli tam pravidelně nechodí lidi, cyklisti, myslivci(!!!) atd...
Prostě si párkrát udělat výlet jen s foťákem/kamerou/mobilem/whatever... a dívat se...

p.s. pokud někdo trpí stejnym orientačnim nesmyslem jako já, GPS mašinka nemusí bejt na škodu :wink:
dudakhonza
Příspěvky: 90
Registrován: stř 23. pro 2009, 09:51
Bydliště: Praha 4

Příspěvek od dudakhonza »

http://tn.nova.cz/zpravy/tv-archiv/tele ... 6-1-3.html

37:10
Lidi myslete, s tímhle přístupem budeme mít brzy ještě větší dusno... :wink:
Po nezdařeném pokusu rozhodíme rukama

20 metrů od sebe a následně to zkoukneme s nadhledem

hlava uletí směrem nahoru...
Uživatelský avatar
mailou
Příspěvky: 305
Registrován: čtv 07. zář 2006, 22:04

Příspěvek od mailou »

Tak kdo? :lol:


P.s. Ten moderator ma ale cuch...
odpal to
Uživatelský avatar
frank9
Příspěvky: 208
Registrován: ned 18. bře 2012, 18:59
Bydliště: ČR

Příspěvek od frank9 »

Z videa to vypadalo, že kdyby tam nenašli zreznutý šroub co tam nekde vypadl traktoristovi z vozíka, tak by to nestálo ani tu repotáž točit :D. S těmi gumovými rukavicemi to reportážní tým napadl celkem efektivní nápad jak to udělat ještě horší. Jako dezert tam dali ustřihnuté video FAE a třešnička na dortuu nějaký vojenský test z oblastí arabských zemí. No hlavně by si měl dotyčný pořídit nejakého mopeda a jezdit ty dělovky zkoušet dál, než ze zahrady přes vinohrad a do příkopu by jejich soused asi bych taky nebyl moc rád :old:
Jedn z možností jak to v naši zkorumpované republice uvolnit je zrušit zprávy od TV bulvár. :idea:
než mě začnete kamenovat, nechte mi chvíli na útěk...
Uživatelský avatar
rakosa
Příspěvky: 35
Registrován: sob 27. srp 2011, 20:38

Příspěvek od rakosa »

já doufám že to byl nějakej magor, kterej to myslí vážně a ukáže těm čXXXXXm ve vládě že si nemůžu být tak jistí svou imunitou, když budou pořád ojeXXXXt obyčejný lidi co dřou ve fabrice aby se vůbec uživili.
Uživatelský avatar
draslík
Příspěvky: 190
Registrován: stř 30. led 2008, 12:46

Příspěvek od draslík »

Spíš bych řekl, že takhle to vypadá, když se na podobný místo dostane nějakej senzacechtivej žurnalista. A dost pochybuju, že by někdo rozumnej sypal do čehokoliv hřebíky. Každopádně - když už někdo něco podobnýho provádí, nebylo by asi úplně od věci si po sobě uklidit, tohle zavání průserem. Rukavice u cesty a drát na místě odpalu se snad ani nedá komentovat :thk:
nemá to cenu v těch gramech... :fun:
Odpovědět