Opravář mag. míchačky IKA

všechno, co se nehodí jinam (volnější pravidla)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
bumbum
Příspěvky: 10
Registrován: sob 19. bře 2005, 23:04
Bydliště: Chodsko

Opravář mag. míchačky IKA

Příspěvek od bumbum »

Zdravím,

chtěl bych se zeptat, zda nevíte o nějakém opraváři, který by byl schopen zkontrolovat/opravit magnetickou míchačku, konkrétně IKA IKAMAG RH.

Přestal fungovat motor a v servisu (Fisher Scientific) mi řekli, že náhrada se již nevyrábí. Jak to tak bývá, v servisu neopravují, ale jen vyměňují díly. Proto se ptám, jestli neznáte např. nějakého šikovného slaboproudaře nebo elektrotechnika, který by si poradil možná lépe.

Díky
bum
Uživatelský avatar
kerut
Příspěvky: 263
Registrován: čtv 08. úno 2007, 16:51
Bydliště: ZOO Springfield
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kerut »

no, tak nechci se zastavat opravaru, ale oprava motoru techto rozmeru neni moc pravdepodobna a rentabilni - snad s vyjimkou vymeny uhliku DC motorku (pokud tam jsou, a nejsou tam jen pruzne Cu lamely) nebo vycisteni..

definuj (pripadne vyfot) typ motoru a definuj nejak trosku presneji "prestal fungovat" (ze se netoci to je mi jasny ale: napr. vrci, hreje, uplne mrtvej a nekomunikuje) ?
pripadne zkus promerit vynuiti, ale pokud je spaleny :death: to pak najdi podobnej motor a nejak ho tam proste zabuduj :roll:
babuc
Příspěvky: 114
Registrován: úte 15. kvě 2007, 16:56
Bydliště: Falknov

Příspěvek od babuc »

On píše MAGNETICKOU míchačku. To je plotna s cívkama a míchá magnet v nádobě. U toho odchází buď zdroj a nebo výkonový budič cívek.
Uživatelský avatar
Blaster
Administrátor
Příspěvky: 279
Registrován: stř 13. říj 2004, 19:33

Příspěvek od Blaster »

Tak ona naprostá většina MAGNETICKÝCH :roll: míchaček má i v dnešní době klasickou konstrukci z rotoru, na kterém jsou upevněné permanentní magnety a překvapivě poháněného elektromotorem.

Slovo "magnetická" u michačky znamená, že míchadlo je tvořeno permanentním magnetem a nemá přímou mechanickou vazbu s míchačkou, na rozdíl od např. hřídelové míchačky, vazba mezi míchadlem a míchačkou zajišťuje magnetické pole. Z toho plynou výhody i nevýhody.
Jestli je točivé magnetické pole tvořeno soustavou střídavě buzených cívek, nebo držákem s permanentními magnety kterým otáčí elektromotor, to název "magnetická" neurčuje.
Ten uváděný typ podle fotek a popisu rozhodně nevypadá, že by měl elektronické buzení soustavy cívek.

K samotnému problému opravy, čekal bych v míchačce téměř jistě malý asynchronní elektromotor, na tom se v podstatě nemá co zkazit. Takže buď tam bude opravdu jenom prkotina se kterou se servis přesto nechtěl zabývat, nebo je to fatální problém jako třeba proražené vinutí vyžadující převinutí (pokud to v tomhle případě bude technicky proveditelné).
Někdo kdo má aspoň základní elektrotechnickou zručnost by měl být schopen aspoň určit kde je problém (pokud ne přímo opravit), pak se dá zvážit rentabilnost opravy.
Rozčilovat se - znamená pomstít se sám sobě za blbost druhých

PGP Public Key
srabsrab
Příspěvky: 85
Registrován: pát 02. úno 2007, 21:52

Příspěvek od srabsrab »

Rozdelat a nafotit co tam je za system... jinak bez blizsich informaci se neda svitit ... pokud jde o ten motorovy otacec magnetek s regulaci otacek tak to se da vyresit za par stokorun v modelarskych potrebach ....
Uživatelský avatar
kerut
Příspěvky: 263
Registrován: čtv 08. úno 2007, 16:51
Bydliště: ZOO Springfield
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kerut »

babuc - tak uz vzhledem k tomu ze autor psal "motor" tak pocitam s tim ze nejspis vi, ze tam motor ma, predpokladam ze sousatvu civek by motorem nenazival tj viocemene 100% souhlas s Blasterem - a oprava vynuti je podle me v techto rozmerech totalne nerentabilni - bohuzel ;-)

BTW o michacku se soustavou civek jsem se nejakou dobu marne pokousel, a rad se takovymto (nejlepe profesionalne vytvorenym systemem) pokocham alespon na fotografii - krome potreby hlidat polohu magnetu (podobne jako u modelarsky DC motoru.. //E: samozrejme jsem myslel AC :-D :roll: // ) je tu totiz problem naprosto absolutni nestability toho "debilne nekruhoveho rotoru" tedy vcelky.. el-mag civky ani nevytvareji dostatecne silne pole aby vcelku bezpecne udrzeli nad sebou pri zmenach otacek a tyto zmeny musi byt velmi pozvolne, protoze vcelka ma pak tendenci (krome opravdu nizkych otacek v radech jednotek Hertzu) dostat se z plynule rotace do do totalniho chasou nekam mimo stred...

...to se se silnym neodymem na klasickem motoru nikdy nestane, protoze prebytek sily zpusobene silnym polem zdatne prekona veskere nestability ...a vetsina vyrobcu to nejspis vi ;-)

E:
jeste me teda napada, ze jsme v divoke debate o motoru trestuhodne zapomeli na to ze tam bude i nejaka regualce, tj. pokud bude po promereni vinuti ok, nebylo by spatny taky zmerit zda je na svorkach motoru nejaky napeti.. ale to vse se vicemene vztahuje na nejaky lepsi popis zavady - viz: definuj "prestal fungovat" :-)
babuc
Příspěvky: 114
Registrován: úte 15. kvě 2007, 16:56
Bydliště: Falknov

Příspěvek od babuc »

Omlouvám se, je to má neznalost. Co jsem doposud opravoval (6 kousků, 3 výrobci) bylo vždy s buzenými cívkami, jakoby se krapet překrývajícími se lístky kopretiny. Nebo jak to nazvat. Míchačku s talířem magnetů jsem v ruce neměl. Pak tedy opravdu rozebrat a kouknout.
bumbum
Příspěvky: 10
Registrován: sob 19. bře 2005, 23:04
Bydliště: Chodsko

Příspěvek od bumbum »

Konečně jsem sehnal foťák a udělal foto, které by mohlo osvětlit situaci. Jedná se o poměrně jednoduchou konstrukci nastíněnou Blasterem - asynchronní jednofáz. motor (se stíněným pólem?), který otáčí permanentním magnetem umístěným pod plotýnkou. Lze regulovat otáčky motoru a teplotu plotýnky. Motor je úplně mrtvý-netočí se, nevrní, žádné předcházející příznaky, že by měl jít do kytek.

(info: http://www.labexchange.com/nc/en/buy-de ... a4f555b897)

Problém je, že nejsem vůbec vybaven technicky ani teoreticky k opravě. Nevím, nakolik je reálné tu míchačku opravit, ale vzhledem k cenám nových se oprava asi stále vyplatí i když by stála třeba 1000 Kč. Potřebuji řešení pro denní použití, ne bastl.

Pokud by byl někdo ochotný na to kouknout nebo byste někoho znali, budu rád. Nejlépe v Praze, ale můžu i zaslat, to bychom se domluvili přes PM.
Přílohy
michacka.jpg
michacka.jpg (218.23 KiB) Zobrazeno 27856 x
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Zkoušel jsi zkontrolovat nebo vyměnit ty pojistky? :)
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
bumbum
Příspěvky: 10
Registrován: sob 19. bře 2005, 23:04
Bydliště: Chodsko

Příspěvek od bumbum »

Pánové je mi to trochu trapný. Prohodil jsem pojistky (měly stejnou hodnotu) a tadá, vše funguje jak má... kontakty jsem tedy ještě pořádně očistil a zdá se, že vše šlape. Pytel fidorek pro Maniaka.
V servisu asi taky nikoho nenapadlo zkontrolovat pojistky, ale je mi záhadou, jakým způsobem došli k závěru, že motor se musí vyměnit :roll:

Děkuji tedy všem zúčastněným, i těm, kteří nabídli pomoc přes PM, možná ještě jejich nabídky využiju, protože se zdá, že blbne i další míchačka (kolísání nastavených otáček) :lol:
Béda
Příspěvky: 397
Registrován: ned 09. pro 2012, 21:59

pojistky

Příspěvek od Béda »

Stylem ala Maniak jsem sousedům a známým nejednou opravil (jako zázrakem) několik zcela nefunkčních televizí, zralých do kontejneru a dalších spotřebičů. A když to nejsou pojistky primárně, tak to bývá částečně, nebo úplně zkratovaný elektrolytycký kondenzátor, který začne požírat ampéry čímžto pak vyhodí / přepálí pojistku. A nebo vycucá baterky. Další významnou poruchou je přerušená přívodní šňůra a to třebas jen částečně s vysokým přechodovým odporem. A zoxidované kontakty všeho druhu. Například u držáků pojistek, uvnitř přepínačů nebo i relé. Béda
Výzkum deflagračně detonačních energetických materiálů
srabsrab
Příspěvky: 85
Registrován: pát 02. úno 2007, 21:52

Příspěvek od srabsrab »

Neni nad kvalitni servis.....

Zarny priklad k cemu vede potreba zakazovat chemikalie, olovene pajky, zarovky, spatne tvarovane banany ....... spolehejme na servis se skvele vyskolenym ISO personalem a ekologicky vse vyhodme a kupme nove lepsi hezci pokud tento nazna ze je vec neopravitelna........ k tomu zakaz "provokativnich" webu a diskuzi kde se clovek muze dozvedet jenom same spatnosti ke konzumnimu zivotu nepotrebne .. a bude krasne... sorac ale musel sem
Uživatelský avatar
kerut
Příspěvky: 263
Registrován: čtv 08. úno 2007, 16:51
Bydliště: ZOO Springfield
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kerut »

Maniak je pro tento tyden vyhlasen kralem laborky !! :puffy:

na ten servis jedine poslat COI :lol: nejspis to ani neotevreli, a vzhledem k tomu ze sehnat motor by bylo fakt dost narocny, to ne ze ne, to vzdali prilis brzo.. ale myslim ze i bez stiznosti u COI s takovou vstricnosti nejspis brzo krachnou sami :wink:


Beda - jj, to muzu jen potvrdit.. 90% pricin poruch domacich spotrebicu jsou vyschle filtracni elity se svodem, v malych zarizenich jako jsou wifiroutery a telefouny to zas byvaji praskle ci prorazene keramiky (v SMD) 8)

Babuc - tyjo naopak, to zavidim, ja prave jeste na zivo nevidel ani jedinou.. :-( nemel by jsi prosim kdyztak nejake foto primo tech elmagnetu ? vzhledem k neuspechum ve vyvoji by me to fakt dost zajimalo :oops:
babuc
Příspěvky: 114
Registrován: úte 15. kvě 2007, 16:56
Bydliště: Falknov

Příspěvek od babuc »

Ke mně se ty míchačky také dostaly náhodou. I na tuto jsem SZ nabídl pomoc. Prostě mne to zajímá.
Cívky byly tak že se z cca třetiny překrývaly a buzení bylo třífázové, 24V ze třech hodně silných operáků nebo prostě konců. Fotit mne to nenapadlo.
Vadný byl u jedné pusní zdroj, u druhé právě jeden zesilovač a u třetí nějaká blbost formátu té pojistky co se tu řeší.
Naposled se mi rozšířily závady v právě těchto pojistkových držácích. Při ohýbání plechu ve výrobě je zřejmě překročena nějaká mez ohybu a dochází k nalomení plíšku. Při provozu oxidací či stárnutím packa povoluje, kontakt se zhoršuje až vlivem rostoucího přechodového odporu začne packa hřát, uvolní se úplně a zařízení přestane fungovat. Opravdu jsem poslední dobou měl na stole hodně takových případů. Ale na druhou stranu, je to odhalitelné a z pravidla se směrem od zástrčky začíná taková porucha hledat. To já jen pro info. :wink:
Uživatelský avatar
Maniak
Moderátor
Příspěvky: 775
Registrován: pát 15. říj 2004, 19:13

Příspěvek od Maniak »

Tak to sem rád, že se problém vyřešil, kéž by bylo řešení vždycky tak snadné :lol:

Babuc: mě by taky docela zajímaly ty míchačky s buzenými cívkami, protože jsem to taky nikdy neviděl. Nemáš někde poznamenáno co to bylo za značku, případně model ?
Opravdu zkušený pyrotechnik nemá ruku...
Uživatelský avatar
Blaster
Administrátor
Příspěvky: 279
Registrován: stř 13. říj 2004, 19:33

Příspěvek od Blaster »

Rozčilovat se - znamená pomstít se sám sobě za blbost druhých

PGP Public Key
babuc
Příspěvky: 114
Registrován: úte 15. kvě 2007, 16:56
Bydliště: Falknov

Příspěvek od babuc »

Bohužel nemám, ale byly to přesně takové ploché potfory. A vše vevnitř SMD.Opravdu bych rád pomohl, ale řeším co mám na stole a nad dokumentací nedumám. Pokud je zařízení podobné, doufám že si vzpomenu na závadu a jinak holt hledám.
babuc
Příspěvky: 114
Registrován: úte 15. kvě 2007, 16:56
Bydliště: Falknov

Příspěvek od babuc »

jo a do cívek šel sínus!!!!!!!!! To by mohlo pomoci. :idea:
Uživatelský avatar
kerut
Příspěvky: 263
Registrován: čtv 08. úno 2007, 16:51
Bydliště: ZOO Springfield
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kerut »

jj sinus je jasny, vzajemny prekryv sousednich civek byl rizen elektronicky - buzenim... Spis si rikam ze byla chyba v plose elmagnetu :oops: priznam se ze jsem zkousel klasicky tycove elmagnety (ze sroubu se zapustnou hlavou, tak aby zelezo nahore prekryvalo civku pod nim) jen +- v polomeru vcelky.. jak jsi zminil to o jakoby "listech kopretiny" tak bych rekl ze magnety pokryvaly vetsi plochu - pletu se ? :thk:

nicmene jak koukam na ten jeden blasteruv odkaz, tak je tam zmineny soft start aby se neutrhla vcelka, takze bych rekl ze ty problemy se stabilitou proste nejake budou vzdy... ono teda ani u sve michacky vl. konstrukce nemuzu kroutit otackama tak zbesile jako kapitan flint kormidlem na piratske plachetnici :-D ale (v rozumne homogenni smesi) se vcelka pri narustu dejme tomu 100-200ot/s2 neutrhne :-)

no, stavet to uz urcite nebudu, protoze neodymy jsou dnes za pakatel, a i v malem hranolku sila dostatecne velka.. ale z technickyho hlediska je to fajnova fajnovost 8)
babuc
Příspěvky: 114
Registrován: úte 15. kvě 2007, 16:56
Bydliště: Falknov

Příspěvek od babuc »

Tak zcela jistě byla kopretina větší nežli včelka. Průměr základny mohl být tak 12cm i tak kopretiny. A včelky 6cm?? To bylo co jsem k tomu měl. A včelka byla permanentní.
Odpovědět